Kilka Pytan do.. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Kilka Pytan do..

Liczba wyświetleń: 2029·Odpowiedzi: 8
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

25 sie 2010, 11:50 Kilka Pytan do..  (#1)  

Witam!
Chcialbym zapytac o kilka spraw ludzi, ktorzy sie na tym znaja.
1. Wklady do filtra unimax maja wedlug instrukcji 4 tygodniowe dzialanie, a w pewnej gazecia wyczytalem, ze takie filtry powinno sie otwierac i czyscic jak najrzadziej nawet do 6miesiecy poniewaz niszczy sie bakterie nitryfikacyjne.Wiec co lepsze? wymiana na nowe wklady co 4 tygodnie czy tak jak w gazecie?
2. Posiadam akwarium 240l i oswietlenie hqi o mocy 2x 150watt wiem ze jest to zbyt mocne oswietlenie jak na takie akwarium, chcialbym zapytac osoby majace taki sam zbiornik i takowe swiatlo na jakiej wysokosci wisi wasza lampa i przez jaki czas oswietlacie swoje akwarium?
3. Jakis miesiac temu wymienilem podloze w moim akwarium na aquasubstrate II+. Przez pierwsze 2 tygodnie nie nawozilem nawozami w plynie, rosliny wogole nie rosly. Zrobilem blad obnizajac moja lampe na wysokosc 35 moze 40cm nad powiezchnia wody i wyjechalem na 10 dni na urlop. Po powrocie w akwa ogromny wysyp glonow zielonych. Zrobilem natychmiast podmiane, lampa wrocila na dawna wysokosc tzn jakies 60-70cm. Zaczalem nawozic PG Classic 2ml na 10l podmienianej wody,safe water 2ml na 8lwody, biofilter firmy sera 6ml(bakterie nitryfikacyjne) i 6ml PG Macro codziennie,podmieniam wode co tydzien po 70l. Rosliny zaczely rosnac, zielony glon zniknal ale pojawil sie inny brazowy! podobny troche do okrzemek ale wystepuje tylko na roslinach. Moze byc on przyczyna nadmiaru Macro czy jest jakis inny powod?
4. Posiadam lotosa tygrysiego odmiane red. Zauwazylem ze co jakis czas wiekszy lisc obumiera z powodu tak jakby przegnicia lodygi, mniejsze liscie sa ok, roslina caly czas wypuszcza nowe. Co moze powodowac ze duze liscie umieraja?
5. Znacie jakies ksiazki w polskim jezyku o tematyce akwariow roslinnych, ktore moga byc pomocne w utrzymaniu i pielegnacji zbiornika?
6. Chcialbym w przyszlosci zaczac podowac nawoz Ferro+ od czego powinienem zaczac zeby nie miec wysypu zielonych nitek?
Z gory dziekuje za odpowiedzi i wybaczcie, ze sie tak rozpisalem.
Akwarium: 240l
Obsada:60 Neon Czarny , 10 Kirysek Karłowaty, Kakadu 1-3
Nawozenie:EI,Easy Life ProFito,CO2 Butla 3.7kg(netto)
Oswietlenie: Lampa Hagen 2x54W T5
Filtry: UniMax 250,JBL E900
Podloze: Ziemia+ Aquasubstrate II+ i zwir

Holek82
Ranga: Początkujący

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

25 sie 2010, 12:05   (#2)  

Witaj na forum!

Zanim zaczniemy analizować Twoją sytuację, napisz jeszcze proszę, czy podajesz dwutlenek węgla. Jeśli tak to w jaki sposób i w jakiej ilości?
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

25 sie 2010, 12:40   (#3)  

NIe podaje caly czas. Tzn kupilem ostatnio Co2 w spreyu i od tygodnia codziennie po kilka minut przez dyfuzor aqua artu chyba 30 pro czy cos takiego taki szklany okragly.

Holek82

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
szutakabra Poznań

25 sie 2010, 12:50   (#4)  

Cześć
(5. Znacie jakies ksiazki w polskim jezyku o tematyce akwariow roslinnych, ktore moga byc pomocne w utrzymaniu i pielegnacji zbiornika? )

jest kilka książek np :
-Akwarystyka - Vademecum (znajdziesz w sieci za darmo bo to darmowa książka )
- Ekologia akwarium roślinnego-Diana Walstad +PORADNIKI GRATIS
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/ekolog ... -2231.html
-Rośliny akwariowe Auto Christel Kasselman
-Rośliny w akwarium 1. Część 2 wydawca: Magazyn Akwarium
http://www.lideria.pl/Akwarystyka/sklep ... id_bk=1466 Google nie gryzie :)
A najwięcej informacji znajdziesz w internecie na stronach i forum
Pozdro

szutakabra
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Poznań

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

25 sie 2010, 12:57   (#5)  

A zatem, skoro nie posiadasz porządnego systemu CO2 (spray podaje się do dzwonu, a nawet wtedy jest to rozwiązanie nieoptymalne), to powinieneś drastycznie obniżyć poziom oświetlenia. Dwie świetlówki po 36W by wystarczyły przy braku nawożenia CO2. Oczywiście pociąga to za sobą konieczność rezygnacji z pewnych gatunków roślin, które bez źródła CO2 będą obumierały. Mógłbyś jednak z powodzeniem prowadzić akwarium z mchami, anubiasami i mikrozoriami.

Wklady do filtra unimax maja wedlug instrukcji 4 tygodniowe dzialanie, a w pewnej gazecia wyczytalem, ze takie filtry powinno sie otwierac i czyscic jak najrzadziej nawet do 6miesiecy poniewaz niszczy sie bakterie nitryfikacyjne.Wiec co lepsze? wymiana na nowe wklady co 4 tygodnie czy tak jak w gazecie?

Na Twoim miejscu co 4 tygodnie czyściłbym jeden koszyk wkładów. Przez czyszczenie rozumiem płukanie wkładu biologicznego (rurki, gąbki) w wodzie z akwarium i wymianę waty na nową. Wkładów biologicznych na nowe się nie wymienia. Możesz wymienić węgiel, jeżeli zależy Ci na jego właściwościach czyszczących wodę z przebarwień.

Posiadam akwarium 240l i oswietlenie hqi o mocy 2x 150watt wiem ze jest to zbyt mocne oswietlenie jak na takie akwarium, chcialbym zapytac osoby majace taki sam zbiornik i takowe swiatlo na jakiej wysokosci wisi wasza lampa i przez jaki czas oswietlacie swoje akwarium?

Dobrze, że masz świadomość iż Twoje oświetlenie jest za mocne. Powiedziałbym nawet - szaleńczo za mocne. Jeśli nie podajesz CO2, to nie masz szans utrzymać roślin w dobrej kondycji przy takim świetle. Mocno ogranicz ilość światła i zbieraj na system CO2.

Zaczalem nawozic PG Classic 2ml na 10l podmienianej wody,safe water 2ml na 8lwody, biofilter firmy sera 6ml(bakterie nitryfikacyjne) i 6ml PG Macro codziennie,podmieniam wode co tydzien po 70l.

Obojętnie ile podasz nawozów - roślinom cały czas będzie brakowało jednego elementu do wzrostu - dwutlenku węgla. Bez tego nie ma szans na zwalczenie glonów. I pamiętaj, że glony biorą się z niedoborów nawozów, nie nadmiarów.

od czego powinienem zaczac zeby nie miec wysypu zielonych nitek?

Zmniejsz poziom światła do ok. 0,5W/l, podawaj CO2 i nawozy. Z ciekawości spytam - kto Ci doradził, aby do 240l pakować 300W HQI bez gazu?
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

08 wrz 2010, 10:51   (#6)  

Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
Tak mocnej lampy nie doradzil mi nikt,poprostu nie moglem znalesc dlugiej lampy HQI o mocy 2x70w. Co do swietlowek mialem wczesniej 2x T5 o mocy 39w sylvania glo i aquastara + 2x T8 30w firmy diversa. i nie bylo zbyt dobrze. Jak do tej pory najlepsze efekty uzyskalem na tej lampie HQI. A gdybym mial lampe o mocy 2x70w to bez Co2 rowniez bylyby glony? Bez butli wysokocisnieniowej nie ma sensu zakladania oswietlenia hqi tak? Mam jeszcze pytanie odnosnie rosliny heteranthera zosteriofolia mianowicie mam ja posadzona z tylu akwarium, problem w tym ze nie rosnie w gore jedynie dziwnie kladzie sie po dnie lub nie rosnie wogole.

Holek82

08 wrz 2010, 11:02   (#7)  

Może zamiast w kolejne oswietlenie to zainwestuj w zestaw CO2? Przy 2x70W też byłoby Ci potrzebne....
2x39W przy 240l to wcale nie jest złe światło. Mnie roślinki fajnie rosły przy takim ;) I zero glonów....

Pysia
Ranga: Zainteresowany tematem

08 wrz 2010, 11:32   (#8)  

Wiec moze byscie mogli polecic jakis tani(do 350zl) zestaw co2 najlepiej bez dyfuzora bo juz mam. A mozna w takiej butli odkrecac sobie dwutlenek przy zapalaniu sie swiatla i zakrecac przy jego gasnieciu? czy raz odkrecona musi juz chodzic? i wymagane jest kupno elektrozaworu.

Holek82

08 wrz 2010, 11:34   (#9)  

Holek82 napisał(a):Wiec moze byscie mogli polecic jakis tani(do 350zl) zestaw co2 najlepiej bez dyfuzora bo juz mam. A mozna w takiej butli odkrecac sobie dwutlenek przy zapalaniu sie swiatla i zakrecac przy jego gasnieciu? czy raz odkrecona musi juz chodzic? i wymagane jest kupno elektrozaworu.

Tutaj znajdziesz wszystko co potrzeba:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/poradn ... warium.php

Krzysztof

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

676552207_1819203115931166_4191049261695579640_n.jpg

Kilka fajnych inspiracji sklepowych

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 892
676582059_1819202919264519_2597544746161024585_n.jpg Autorzy: https://mailchi.mp/glassaqua/design-your-next-aquarium-19131265
YouTube

Kilka rodzajów podłoży jaka kolejność i ile tego dać.

Sebosska w Podłoże · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 6559
Hej zsinspirowalem się pewnym akwarium. Człowiek który je aranżował użył takich podłozy -piasek kwarcowy 1,3 mm -Rotala maflora light -Aquaforest lava soil black -Substrat jbl aqua basis plus Probl...
YouTube

Kilka ładnych ujęć roślin (George Farmer)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1383
Zapraszam do obejrzenia.
20221023_000045.jpg

Bucephalandra - emersyjna hodowla - kilka pytań

marcinox w Rośliny · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5803
chciałbym spróbować emersyjnej hodowli bucephalandry. W związku z tym mam kilka pytań: jakie podłoże wybrać? (akwarystyczne, ogrodnicze), czym i jak nawozić? sadzić kładąc na podłożu, czy może mocować...
YouTube

Filtr odwróconej osmozy parę pytań

psujenator w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2484
Witam. Wpadł mi w ręce ten konkretny model Filtra: https://www.seachem.com/pinnacle-plus.php Czekam na nowe membrany 100GPD i zastanawiam się nad pewnymi modyfikacjami. Może ktoś ...
YouTube

Kilka wskazówek jak zapobiegać glonom

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1945
Fajnie przygotowane opracowanie Zenona, warto obejrzeć.

Bezpieczna bimbrownia kilka pytań do zaawansowanych

PanPanek w Technika CO2 · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3387
Witam jestem że tak powiem początkujący mam kilka pytań do osób które już sporo siedzą w temacie będę wdzięczny za pomoc. Jeśli chodzi o podawanie co2 z bimbrowni: Zdławienie przepływu gazu powoduje ...

Pozostałości pytań przed odpaleniem

Letys w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3620
Hej, witajcie! Po n latach zdradzania słodkowodnych baniaczków z tymi morskimi, postanowiłem postawić kosteczkę z bojownikiem (prawdopodobnie). Pozostało mi kilka pytań, na które nie znalazłem jednozn...

Nawozy rozrabiane - parę pytań

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 6439
1. Czy Mikro Intermagu + Fe powinno się konserwować E300 i sorbinianem potasu? Pytam ponieważ rozrobiłem najpierw Micro w wodzie RO oraz Fe a później dodałem kwas askorbinowy i Sorbinian. No i ściemni...

Kilka pytań odnośnie krewetkarium

Aoi w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6566
Hej, niedługo startuję krewetkarium pod taiwany i nurtuje mnie kilka kwestii, mam nadzieję, że coś podpowiecie. 1. Jako podłoże mam zamiar użyć amazonii new. Podłoże prawie roczne, także nie boje się...

Statystyki

Ten temat przegląda 414 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571009
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 414 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.