Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
A nie lepiej 2224?
Podobna cena a większy przepływ.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Hmm na moje to szkoda kasy inwestować w Eheim-y, przepływ wody na poziomie 600L/h szału nie robi, AS Aqua Silent 2 ma podobny przepływ a kosztuje mniej niż połowę ceny eheim-a no i ma koszyki.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A jak z awaryjnością tego Eheima? Poza tym cicho pracuje? 
-
marika
●
- Ranga: Początkujący
Hmm na moje to szkoda kasy inwestować w Eheim-y, przepływ wody na poziomie 600L/h szału nie robi, AS Aqua Silent 2 ma podobny przepływ a kosztuje mniej niż połowę ceny eheim-a no i ma koszyki.
Odważna wypowiedź. W przypadku Eheima płaci się za markę, to fakt, ale akurat w tym przypadku wraz z marką otrzymujemy pierwszoligową jakość. Proponuję, abyś "pomacał" kiedyś oba filtry i porównał jakość plastiku użytego w obu przypadkach. Do tego dochodzi jakość uszczelek, węży (tu polska firma niestety sporo odstaje na niekorzyść) i zwyczajna kultura pracy. AquaSzut nie jest jakimś ostatnim szrotem i wybrałbym go przed wynalazkami z Chin, ale spójrzmy prawdzie w oczy - jest to produkt niższej klasy i producent zdaje sobie z tego sprawę pozycjonując go tak a nie inaczej.
A poza tym, to do 80l swoim utartym zwyczajem polecam Eheima Classic 2213+ 
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
dokładnie, wystarczy poczytać opinie ludzi o filtrach z pod marki Eheim... każdy zachwala i nikt nie zgłaszał problemów po wielu wielu latach. ja sam mam 3 eheimy różnych wielkości i chyba nigdy ich nie zamienię na inne modele, chociaż płaci się jednak trochę więcej niż innych marek, jednak przeliczając czas na jaki nam wystarczy to zdecydowanie lepiej cenowo wychodzi... do tego chyba każdy eheim ma koszyki jak i większość z nich jest sprzedawana z mediami filtracyjnymi bardzo wysokiej jakości.
-
Matrixowo
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Zduńska Wola
Ja szczerze polecam eheim'a. Sam mam Professionela 2222 w akwarium 127l od ponad pół roku i sprawuje się wyśmienicie.
Plusy:
ultra cichy,
z zewnątrz wygląda całkiem przyzwoicie (mam go obok szafki),
stosunkowo duża pojemność,
w zestawie konkretne wkłady oraz wazelina techniczna do przesmarowania uszczelek (stosunkowo dużo),
Zero przecieków,
możliwość płynnej regulacji przepływu wody,
widać i czuć w dotyku, że został wykonany z dobrej klasy materiałów,
bardzo łatwy demontaż w celu wyczyszczenia (nie rozlewamy ani kropli wody)
Minusy:
Jeszcze nie zauważyłem
ogólnie nie żałuję ani grosza wydanego na ten filtr i polecam go z czystym sercem 
-
MasterBarti
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Jankowice k. Pszczyny
Wiadomo że Eheim najlepszy  Mercedes wśród filtrów jak to się mówi, a Maibachem ADA 
-
marika
●
Witam ponownie,
Właśnie przeczytałam post "Eheim, JBL. Fluval - oceń pracę kubełka Ankieta" który napisał bartosz-akwa i przeraziło mnie to jak kubełki mogą halasować  Pomóżcie mi wybrać do mojej 80-tki przede wszystkim bardzo cichego Eheima. Co polecacie? Które są ciche?
-
marika
●
Które ciche? Hmm... wszystkie?
Jeżeli już planujesz kupno Eheima to zastanów się nad jego mocą i pojemnością a nie nad cichą pracą. Eheim gwarantuję jakość, czyli takimi drobnostkami jak głośna praca nie należy się przejmować. Ja do 80 polecałbym raczej Professionel 2222.
Aha! Pragnę podkreślić, iż Eheimy to filtry na lata i te kupowane na Allegro(filtry używane) są myślę równie dobre a często o wiele tańsze niż nowe filtry. Jedyny minus takiego zakupu to brak gwarancji producenta.
-
Robert Ciapa
●
- Miasto: Warszawa
Powiązane tematy
Cześć. Chciałem zapytać co sądzicie o koncepcji zbiornika gdzie za filtrację będzie odpowiadać jednocześnie filtr kubełkowy i podżwirowy, przy następujących założeniach:
- roślinność to wyłącznie mchy...
Witam
Posiadam akwarium 112 litrów oraz filtr kubełkowy Eheim z serii professional 4+ za 700 zł(niestety nie pamiętam dokładnego oznaczenia). Filtr ten jest dedykowany do akwarium 250 litrów. Miałem ...
Muszę kupić nowy filtr do 45-tki, akwarium z bojownikiem więc nie chcę tam zrobić pralki. W oko wpadły mi Eheimy Ecco Pro 130 i Clasic 250/2213++, nie będą zbyt mocne do takiego zbiorniczka? Można je ...
Cześć, szukam, patrzę, czytam i już mam mętlik w głowie ;) Obecnie mam 112l i 2x 2422. Z czystym sumieniem mogę polecić te filtry, są bardzo ciche i przepływ nawet po pół roku bez czyszczenia według m...
Mam w akwarium filtr wewnętrzny Aquael Turbo 1500. W nim gąbka i ceramika w koszyczku.
Dzisiaj podłączyłem filtr Hw-304a który docelowo ma zmienić ten wewnętrzny.
Pytanko co do mediów filtracyjnych....
Witam wszystkich. Mam nadzieję że zostanę zgładzony za to że zakładam kolejny temat. Od wczoraj przeglądam tematy w sekcji filtracja i niby są podobne tematy ale nie do końca więc postanowiłem zaryzyk...
Przeglądając ebay znalazłem dziwną ofertę filtra...
Duży kubeł o niezłych parametrach za grosze. :)
10 funtów za duży kubeł to śmieszna cena, zamówiłem, przetestuje o ile nie bedzie przeciekał od ra...
Witam mam krótkie pytanie o filtr kubełkowy do akwarium 72l brutto to netto jakieś 68l jaki kubełek fluvala 106 czy 206.
106 do akwarium 100l
206 do akwarium 200l
W akwarium mam filtr turbo 1000 aquaela. Chciałbym zamienić na kubełek, ale jaki? Najważniejsza jest dla mnie szczelność, żeby wszystkie połączenia były skręcane. Myślałem o Fluvalu 206 czy to doby wy...
Witam jak w temacie, ale macie jakieś doświadczenia z tym kubełkiem i dołożeniem do niego reaktora z grzalką? Czy taki układ będzie się sprawdzał?
|
|