Jaki niedrogi żarnik 150W?
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Posiadam ten http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... cc2d22d434 nie jest to jakaś rewelacja jeśli chodzi o kolor ale i tak nie mam porównania z innymi. Na pewno świetlówki mają atrakcyjniejsze kolory dla oka ale na tych5600K wegetacja roślin jest niebywale szybka. W moim 160l akwarium masa roślinna od restartu powiększyła się kilka set razy w przeciągu 2 miesięcy (posadziłem jeden koszyczek glossostigma elatinoides i mam piękny trawnik na około 70% zbiornika) Czerwone kolory roślin czy rybek wyglądają mało atrakcyjnie.
Akwarium-interaktywna telewizja dla kotów
-

12lkupis
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Wodzisła Śląski
-
Aha, bo chodzi mi o to też czy jest jakaś różnica między 5200 a 5600, czy nie ma mocnej żółci.
-
victus
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Żórawina/Wrocław
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam
Mogę potwierdzić to co kolega napisał wyżej.Nie jest ten żarnik żadną rewelacją,a rośliny rosną jak na drożdżach 
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Witam,
Miałem w swoich akwariach jedne i drugie żarniki. Sylvanie w 450 litrowym akwarium a żarniki firmy Osram w 360 litrowym. Jeśli chodzi o wzrost roślin to myślę, że nie ma różnicy, który żarnik wybierzesz w obydwu przypadkach przyrosty były porównywalne (oczywiście odpowiednie nawożenie, CO2, itp...) Jeśli chodzi natomiast o efekty wizualne to mi osobiście bardziej podoba się światło z żarnika Sylvani jest bardziej białe. Natomiast w żarniku firmy Osram światło jest jak dla mnie za bardzo żółte.
-
Tafi
●
- Miasto: Gdańsk
Tafi napisał(a):Witam, Miałem w swoich akwariach jedne i drugie żarniki. Sylvanie w 450 litrowym akwarium a żarniki firmy Osram w 360 litrowym. Jeśli chodzi o wzrost roślin to myślę, że nie ma różnicy, który żarnik wybierzesz w obydwu przypadkach przyrosty były porównywalne (oczywiście odpowiednie nawożenie, CO2, itp...) Jeśli chodzi natomiast o efekty wizualne to mi osobiście bardziej podoba się światło z żarnika Sylvani jest bardziej białe. Natomiast w żarniku firmy Osram światło jest jak dla mnie za bardzo żółte.
Proszę podaj konkretnie jaki to był model Sylvani
Akwarium-interaktywna telewizja dla kotów
-

12lkupis
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Wodzisła Śląski
-
Sylvania Metalarc HSI-TD 150W/D
-
Tafi
●
- Miasto: Gdańsk
Powiązane tematy
Witam szanowne grono,
Mam mały problem. Otórz wlaśnie pół godziny temu w trakcie podmiany wody spalił mi się zasilacz do belki wymienionej w temacie.
Nigdzie nie mogę znaleźć zamiennika, więc chciałb...
Witam. Zastanawiam się nad wymianą żarników w moim akwarium. Aktualnie używam żarników OSRAM 5600K i 5200K. Jak wiadomo żarnik NAG daje efekt super klarownej wody. Czy jest jakiś żarnik który daje efe...
Witam.Chcialbym zmienic w belce stabilizator z lm317 na lm350.Jaki rezystor dobrac do tego,moze macie jakis schemat podlaczenia tego,chyba ze jest taki sam co do lm317.
Witam,
Chciałbym zapytać, może ktoś wie, na jakie zasilanie są diody wykorzystane w Aquael Retrofit ? Wiadomo cała lampa jest na 230V, ale chodzi mi o diody. Czy diody też na takie napięcie są, czy pr...
Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Akwarium posiadam, a w zasadzie posiadałem od nie pamiętam kiedy, ale dopiero jakieś 4lata temu zacząłem interesować się tym na poważnie i wiele rzeczy z przypły...
Miałem pt4115 z allegro. Jednak po przekroczeniu 800mA ulega zniszczeniu. Potrzebuję czegoś do czego podłączę ledy 5W i ściemniacz. Gdzie szukać ?
Dodam, że chciałbym regulować ampery w przedziale 8...
Witam, zastanawiam się, czy tuby led na chipach 8520 ,z allegro są warte uwagi?
Zastanawiam się też, czy zrobić tubę led o średnicy 20 mm, gdzie ledy są osadzone na płaskowniku aluminium 15x3mm, albo ...
Witam mam pytanie do posiadaczy tej lampy oraz ludzi mających kontakt z nią w realu.
Mianowicie mam zamiar nabyć tą lampę i zastanawiam się czy ta lampa jest w stanie doświetlić zbiornik na poziomie 0...
Ile voltowy zasilacz trzeba by było podłączyć do 5 szt diod o mocy 1W
G dy podłączyłem do zasilacza stało-prądowego(18-36 300mA) 34szt zasilacz ustawiał się na 122,5v Wnioskuje wiec, że diody maja 3...
Witam.
W moim akwarium 120l stosuję świetlówki t8 2szt. dla roślin i świetnie rosną ;)
Mój znajomy założył akwarium tydzień temu i zainstalował halogen z żarnikiem 120 w który ma świecić jak 150 w i ...
|
|