Obsada 182l pytanie... - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Obsada 182l pytanie...

Liczba wyświetleń: 1232·Odpowiedzi: 2
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.

22 sie 2010, 11:47 Obsada 182l pytanie...  (#1)  

http://img200.imageshack.us/i/040ua.jpg/
http://img38.imageshack.us/i/043nw.jpg/

Witam. Od niedawna posiadam akwarium 182l. To moje pierwsze akwarium więc wszelka krytyka mile widziana bo napewno przyczyni się do poprawienia błędów i kondycji akwarium.
Wymiary zbiornika to 80x40x56
Pokrywa standardowa, oświetlenie 2 x 18w.
Filtr HJ 611B
Obsada:
10 neon
5 razbor klinowych
4 molinezje (żółta, złota, czarna, srebrna)
2 prętniki
3 mieczyki
4 kosiarki
2 sumy
2 pielęgniczki ramireza
1 mułojad

Co do roślinek to napewno żabienica, paprotnica, a pozostałych nazw nie znam poprostu kupiłem, niestety jak to początkujący...
Mam do Was pytanie jeśli chodzi o obsadę czy nie za dużo rybek? podobają mi się pielęgniczki i chciałbym dokupić jeszcze 4 kakadu. Kosiarki kupiłem bo wyczytałem na wileu forach że zjadają ładnie glony czarne nitki ( są na jednej z roślinek ) ale nawet się nie chyciły za nie..

Proszę o szczerą opinię co zmienilibyście co zostawili itd. pozdrawiam misiek

lolek261
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wicia Ciechanów

22 sie 2010, 12:34   (#2)  

Też jestem początkujący ale pozwolę sobie napisać co myślę :wink:
Więc tak:
Oczywiście możesz mieć dwa gatunki ławicowej drobnicy, ale razborek to stanowczo za mało 5 szt, ja bym wyrównał stadka neona i razbory do 15szt. Sumy do eksmisji jeśli chcesz mieś ramirezki albo kakadu, a napewno jeśli chcesz odchować narybek. Tutaj też zdecydował bym sie na jeden gatunek. No i napewno w zestawieniu 1+3 a nie 1+1.Jako kryjówki polecał bym reaczej kokos i groty pod korzeniem, te białe groty wyglądają jakoś podejrzanie :wink: Co do kosiarek to zjadają glony do osiągnięcia pewnego wieku, polecał bym zdecydowanie otoski :) Również stadko, na twój litraż 7 szt na luzie :wink: Nie wiem czemu ale mieczyki bym oddał. To tylko moje sugestie.Pozdrawiam :)
Pozdrawiam. Witek

Wicia
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Ciechanów

etrusc Siedlce

24 sie 2010, 22:53   (#3)  

To masz pecha do początkujących mądrali. Mam nadzieję, że po mnie już ludzie z dużą wiedzą się wypowiedzą. Razborka to piękna rybka. Sam mam zamiar na niej budować swoją obsadę. Zgodzę się, że masz ich przynajmniej z 10 za mało. No i te 56cm. Fajne są wysokie akwaria, ale jeżeli chcesz mieć jak potrzeba to te 2x18W będzie zdecydowanie za mało. Pewnie akwarium przetrwa, ale rośliny bedą rosły marnie i utrzymaja się naprawdę najmniej wymagające gatunki. 0,19W/l to naprawdę nie tęgo. Pierwsze nad czym powinieneś pomyśleć to rewolucja w pokrywie. Albo wymiana wszystkich świetlówek i dołożenie jednej, a z tym się wiąże wymiana statecznika i pewnie uchwytów. Troszkę majsterkowania i jakieś 100-200zł trzeba dołożyć. O oświetleniu piszą sporo pewnie na tym forum a jak nie to w necie informacji cała masa. Ja mam zamiar kupić 160l czyli 100x40x40 i 2x30 jest w standardzie a zamierzam wymienić je na lepsze i do tego 1x18 albo 2x18 jak wcisnę dołożyć. U Ciebie przy tej głębokości zacząłbym jakiekolwiek zmiany właśnie od oświetlenia. Mi się podoba 100x40x50 czyli 200l ale tam tak naprawdę potrzeba min 4x30 żeby z roślinkami poszaleć. A to znacznie zwiększy koszt utrzymania.
Co do akwarium to na razie ciężko coś powiedzieć. Jak zarośnie będzie więcej widać. Ale żeby ładnie zarosło to musi być światło :)

Pozdrawiam
etrusc

etrusc
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Siedlce

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

unnamed.jpg

Larwy ważki czy jętki? Ubić czy zostawić, oto jest pytanie.

Amanita w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2902
Cześć! Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci) ...
20250626_000558.jpg

Obsada 300l

marki51 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1384
) Akwarium 300 l. 100/60/50h. założone 23.06.2025 2) oświetlenie: led 2x 24W. Od godz 11:00 do 19:00 3) Rodzaj podłoża: żwirek 4-6mm. 4. Rodzaj systemu CO2 - brak 5. Rodzaj filtracji - Aquael Ultramax...
IMG_5356.jpeg

Obsada 112l

AnnaKa w Zwierzęta · Odpowiedzi: 82 · Wyświetlenia: 34855
Przepraszam, pewnie już miliony były tego typu pytań. Ale może ktoś znajdzie chęć żeby pomóc :) Akwarium od 4 mscy. Jak w temacie 112l. Obsada to: 8 neonów czerwonych, 5 kiryskow Julii, 4 otoski, 5 kr...
unnamed.jpg

Paludarium 300l obsada i rośliny

czaro1366 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1668
Dzień dobry, To mój pierwszy wątek na tym forum. Kiedyś siedziałem na superakwarium lata temu, ale miałem dłuższą przerwę od baniaka. Po latach chcę wrócić, tym razem już z nieco większym zbiornikiem...
YouTube

Obsada 200l

Ramzes711 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3866
Chciałbym obsadzić akwarium 180-200l spokojnymi rybami, głównie gurami mozaikowa ale nie wiem jakie ryby do nich i ile sztuk. Może ktoś podpowie kilka wariantów?.

Pomoc z obsadą do dwóch baniaków.

Pstrungarz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2262
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat. Akwarium 60x40x40 72l Podłoże piach ...

Obsada 100l

Lejla w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2728
Witam posiadam gęsto zarośnięte 100l akwarium z kryjówkami, mam już tam samca i dwie samice kakadu 4 Piskorki 2 kirysy W najbliższym czasie trafią tam krewetki oraz bojownik zastanawiam się co mogłab...

Obsada [200l]

Marcel09 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1968
Witam, przychodzę z zapytaniem dot. obsady mojego zbirnika 200 l o wymiarach 100 x 40 x 50 cm. Znalazłem coś takiego, lecz nie wiem czy będzie to ze sobą współgrać... - Gurami Mozaikowe (1+1) - Prętni...

Obsada 112L

palon0751 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1683
Dzień dobry, od niedawna posiadam zbiornik 112 L po pewnej osobie z paroma rybami ( 3 Danio lamparcie, 2 zbrojniki pospolite). Akwarium jest gęsto zarośnięte posiada kilka skrytek dla ryb, temperatura...

Obsada akwarium 63l

ormiel w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3776
Posiadam akwarium 63l. Planuję do 5 krewetek Amano dorzucić 8 neonków i 4-5 kirysków. Czy taka obsada będzie odpowiednia (będą ze sobą żyły "w zgodzie"?), czy dodać/odjąć jakąś ilość rybek?...

Statystyki

Ten temat przegląda 278 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 278 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.