|
|
Dobór substratu - ActiSubstrate, AquaBasis, może coś innego?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Jakiś czas temu zastanawiałem się nad doborem podłoża [dyskusja w tym wątku], padło na granulat JBL Manado + jakiś substrat. W tym momencie zastanawiam się nad ActiSubstrate.
JBL oczywiście sugeruje swój produkt, czyli JBL AquaBasis + JBL Manado, ale znalazłem zbyt wielu opinii na ten temat na forach, czytam natomiast raczej pozytywne opinie na temat ActiSubstrate (choć zdarzają się też opinie skrajnie negatywne). Zastanawiałem się też nad kompletnym podłożem np. Aqua Substrate II, ale padło na granulat + substrat ze względu na krewetki. Plan jest taki: około 2cm ActiSubstrate na dno, potem siatka o w miarę grubych oczkach (nie żadna firanka), a potem około 5cm JBL Manado, ewentualnie nawożenie kulkami glinianymi. Obecnie podaję tylko węgiel w płynie (Easylife EasyCarbo) + nawóz EasyLife ProFito i jakoś rośliny rosną, ale bez rewelacji.
Chciałbym poznać wasze opinie na temat tego podłoża, albo na temat jakichś alternatyw. Ziemia ogrodowa raczej odpada, muszę w miarę szybko uzyskać klarowną wodę, ponieważ nie mam co zrobić z rybami na czas restartu.
Moje akwarium:
112L,
filtracja: 1x filtr wewnętrzny, gąbkowy Hailea HL-BT700, 1xAquael MiniKani 120,
oświetlenie: 3x18W (około 0.6W/litr) 1x Hagen Sun GLO, 1x Hagen Life GLO,1x Sylvania nie pamiętam modeli ale światło podobne do Flora GLO
podłoże: zwykły, tani, jasny żwir kwarcowy
Obsada:
- 5 kirysków spiżowych,
- sporo krewetek red cherry (5 dużych i dużo małych, mnożą się, razem około 20),
- 5 krewetek amano,
- 10 neonów innesa
- 4 gurami mozaikowe
- 1 prętnik karłowaty
- 1 glonojad (zbrojnik niebieski)
zamierzam dodać 3 prętniki.
-
wujek_bogdan
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
wujek_bogdan napisał(a):muszę w miarę szybko uzyskać klarowną wodę, ponieważ nie
Jeśli chodzi o uzyskanie klarownej wody to po prostu wsadź węgiel aktywny do filtra.
-

sarlight
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Kraków
to akurat sprawa drugorzędna, najbardziej zależy mi na dobrym doborze substratu, poza tymi, o których pisałem wyżej biorę jeszcze pod uwagę Tropica Aquacare
-
wujek_bogdan
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
W przypadku gotowego granulatu stosowanie kulek gliniano-torfowych mija się z celem - takie właściwości będzie miało już Twoje podłoże.
Przemyślałbym kwestie substratu - czy w akwarium bez CO2 substrat będzie niezbędny pod już nawiezionym podłożem?
Czy nie lepiej wraz z wyczerpywaniem się podłoża uzupełniać je dodatkami?
Jeśli chodzi o siatki i tym podobne wynalazki - osobiście jestem ich przeciwnikiem, sprawiają niezłe problemy przy próbie zmiany wystroju akwarium czy przesadzaniu roślin.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Piotr Baszucki napisał(a):Przemyślałbym kwestie substratu - czy w akwarium bez CO2 substrat będzie niezbędny pod już nawiezionym podłożem? Czy nie lepiej wraz z wyczerpywaniem się podłoża uzupełniać je dodatkami?
chyba się nie zrozumieliśmy. nie nawożę niczym podłoża, na razie mam zwykły żwirek i rozważam zmianę podłoża. na górę idzie jbl manado, a pod spód substrat. i właśnie nad doborem substratu się zastanawiam.
w grę wchodzi:
- JBL AquaBasis
- ActiSubstrate
- Tropica Aquacare
prosiłbym o jakieś wskazówki, bo nie mogę się zdecydować. najwięcej opinii w sieci jest na temat actisubstrate, na temat pozostałych dwóch, poza opisami w sklepach internetowych nie znalazłem zbyt wielu rzetelnych informacji.
o nawożenie kulkami glinianymi pisałem jako ewentualne uzupełnienie, gdy podłoże z czasem straci swoje właściwości.
-
wujek_bogdan
●
jak dajesz JBL manado ,to substrat tez daj tej samej firmy JBL ,moim zdaniem najlepiej będzie z sobą działał jeszcze do tego kabel grzewczy pod spód i elegancko , mam znajomego co używa właśnie JBL i powiem ci że jestem zaskoczony jak ładnie mu baniak się rozwinął
Pozdro
-

szutakabra
●
- Miasto: Poznań
wiem, że JBL poleca swój produkt jako dodatek do Manado, ale nie jest to poparte żadnymi rzeczowymi argumentami. Manado do jałowe podłoże, które nie wpływa w żaden sposób na parametry wody, wybieram je ze względu na krewetki... no i cenę.
Argument, że do Manado najlepszy będzie substrat JBL nie jest uzasadniony niczym poza kwestiami marketingowymi, chociaż czytałem na jego temat pozytywne opinie, podobnie z resztą jak na temat dwóch pozostałych 
-
wujek_bogdan
●
Ok. Na dół poszedł substrat Tropica Aquacare (około 4L), na górę tak jak planowałem JBL Manado (Około 15L, może nieco więcej).
Pierwsze spostrzeżenia:
- JBL Manado rzeczywiście jest bardzo lekkie. Przed zasypaniem akwarium wymoczyłem je w ciepłej wodzie w wannie, żeby nie barwiło wody w akwarium. Uformowałem porządany kształt podłoża (około 4-5cm z przodu 5-8cm z tyłu) ... ale po zalaniu i tak wszystko się spłaszczyło. Dopiero po włożeniu korzenia i kilku kamieni udało się jako tako nadać kształt.
- Woda, pomimo obaw nie zmętniała, wyklarowała się bardzo szybko, szybciej niż po sadzeniu roślin w standardowym żwirze. W ciągu godziny była już całkiem przejrzysta.
- Rośliny w Manado sadzi się dosyć ciężko, najlepiej robić to pensetą
- Z przodu posadziłem Glossostigma elatinoides i zgodnie z obawami glonojad zrobił straszny bajzel, o dziwo kiryski nie. Sadzenie glossi przy takiej obsadzie nie jest najlepszym pomysłem, ale postanowiłem spróbować. Wyciągnąłem sadzonki, wziąłem kawałki firanki, ok. 2cm na 5cm, gwoździami zrobiłem dziury na sadzonki w firance. W dziury wepchnąłem sadzonki glossi i firankę wsadziłem w podłoże. Na razie trzyma się nieźle, jeśli się ukorzeni w ciągu kilku dni, to może coś z tego będzie.
-
wujek_bogdan
●
Powiązane tematy
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Witam,
Czy Szczupieńczyk złoty ( jeden lub para) mogą sobie żyć z guppikami? Wyczytałem, że nie jedzą małych rybek ake jednak to drapieżnik. Guppikow mam 6. 3 mniejsze samce i 3 samice. Akwarium 72l....
Akwarium będzie 240l, podłoże to żwirek z substratem i piach na przodzie akwarium, roślinki łatwe w uprawie, obsada to neonki, bocje, pandy, zbrojniki i pewnie do tego kilka skalarów. Zastanawiam się ...
Cześć,
Zauważyłem takie robale przy dnie, kręcą się między kamieniami, zdjęcie poniżej, czy to wypławki i NO Planaria pomoże?
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
https://www.facebook.com/reel/1407357533706732
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Zakupiłem w okazyjnej cenie niedokończoną belkę o długości 100 cm, chce ja zastosować w swoim akwarium obcinając profil. Diody Power led 1W Epistar jakie na niej wystepują:
-6500k,
-Full Spectrum,
-Bl...
Witam
Mam żółwia chińskiego i dzisiaj przeniosłem go ze starego akwarium do nowego 200l.
Problem w tym, że w poprzednim akwarium żółw normalnie nurkował a w tym nie może.
Nie wiem czy to wina akwariu...
|
|