Jak zwykle, bardzo niskie ceny niektórych produktów na Allegro budzą wiele kontrowersji.
Czasem są to okazyjne ostatnie sztuki z hurtowni, zalegające latami na zakurzonych półkach, czasem produkty z ceną dumpingową mające na celu zwrócenia uwagi na ofertę sprzedawcy.
Niestety nie ma tak, że ktoś oddaje coś za darmo lub poniżej kosztu zakupu, więc musi gdzieś być ukryty haczyk, dlatego postarałem się zrobić za Ciebie małe dochodzenie.
Dzwoniłem przed chwilą do tego sprzedawcy (odebrała bardzo miła Pani) i poinformowała mnie iż akwaria wysyłają kurierem siódemka.
Następnie zadzwoniłem do siódemki z pytaniem, jak możliwe jest by paczka przekraczająca standardowe rozmiary w obwodzie (200cm dla kuriera siódemka) kosztowała ok 30zł. Odpowiedziano mi, że nawet z dopłatą do maksymalnej rozmiarówki (400m) opłata byłaby kilkukrotnie wyższa.
Byłaby to bardzo fajna opcja również dla Klientów innych sklepów. Ale okazało się, że...
Pracownik kuriera siódemka poinformował mnie iż:
1. Ich kurierzy nie przyjmują akwariów zgodnie z regulaminem tej firmy kurierskiej
2. W przypadku rozbicia akwarium protokół szkody nie ma skuteczności ponieważ regulamin zabrania transportu akwarium
3. Kurier nie ubezpiecza paczek z akwariami, ponieważ regulamin nie zezwala na transport takich produktów
Moja rada:
1. poproś o fakturę lub paragon, będziesz miał możliwość reklamacji,
w przeciwnym razie (umawianie się "na gębę") lub bazowanie wątpliwym na pośrednictwie/zabezpieczeniu Cie, ze strony Allegro),
będzie to Twoje najdroższe akwarium w karierze
2. Zapytaj o producenta pokrywy i akwarium
Sprzedawca jest zobowiązany podać informację o producencie.
Być może te akwaria klejone są amatorsko i nie pochodzą z zakładu żadnego z czołowych producentów. Pozwala to obniżyć koszt i ostatecznie cenę zestawu, lecz jakość wykonania może pozostawiać wiele do życzenia.
Zapytaj aby się upewnić.
Jeśli otrzymasz paragon, kupuj bez obaw