posiadam akwarium od marca i od samego poczatku sa z nim problemy ,podloze ada amazonia2 oswietl ienie HQI 2x 70 w 8500k. dozuje co2 8 gdzin+oswitlenie 10 godz.parametry wody ok. obsada mala 5 neonow 4 kosiarki 2 bocje wspaniale,obsada roslin 90% problem polega na tym ze bardzo szybko szyby akwarium pokrywaja sie zielonym nalotem, i juz 2 razy mialem zakwit wody:( posiadam lamp uv teraz jest wlaczona nom stop rosliny nie sa pokryte glonami niewim co mam robic a cyszcenie szyb powoduje ze woda w akwrium jest metna:( prosze o jakies wskazowki dziekuje, akwarim mam wysokie 70 cm.ogolnie 200l,filtr kubelkowy tetratec EX700
76 kris, podaj chociażby jakie masz te parametry wody może jednak coś jest nie tak. Do tego daj jakieś info jak nawozisz i czym baniak, postaramy się coś poradzić...
mi to wygląda tak na oko (a widzę niewiele) na za dużo micro i fosforu w stosunku do reszty macro i CO2 czyli dokładnie to co napisali przedmówcy - podaj parametry (jak nie mierzysz to jakoś przeboleję) i napisz jak nawozisz dokładnie
P.S. zdjęcie całokształtu też może być przydatne, może wyłapiemy coś czego ty nie widzisz, a i powiedz jak i ile dokładnie tego CO2 rozpuszczasz
parametry no3 0 mg/l ,no2 o mg/l ,gh>4d,kh3d ,ph6,8 co2 3 babelki na sekunde +co2 w plynie 5ml na 200 l stosuje tylko zelazo raz w tygodniu 10 ml firmy easy-life ferro podmianke robie raz w tygodniu 15 litrow
no i wszystko jasne, podajesz micro bez macro = Glon
KH 3 PH 6,8 = mało co2
myślę, że spokojnie musisz zacząć podawać macro oraz więcej CO2, jeśli opanujesz całość to w przeciągu miesiąca powinieneś widzieć poprawę w kondycji roślin jak i odwrót glonów... Do tego polecam - brak grzebania w filtrach i całym akwarium... skup się aktualnie na walce z glonami i ustaleniu dawek nawozów jak i CO2... później możesz robić z akwarium co tylko chcesz a nie wywoła to glonów...
Takie jest moje zdanie na ten temat... co inni myślą?
76kris napisał(a):parametry no3 0 mg/l ,no2 o mg/l ,gh>4d,kh3d ,ph6,8 co2 3 babelki na sekunde +co2 w plynie 5ml na 200 l stosuje tylko zelazo raz w tygodniu 10 ml firmy easy-life ferro podmianke robie raz w tygodniu 15 litrow
czy na tej pływającej roślinie na korzeniach nie zaległy sie krasnorosty? Pistie maja zwykle jasne korzenie
Cześć,
Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu.
Parę danych z...
Jacek Pawłowski w Glony· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4762
Hej
Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
pening270 w Glony· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4313
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
Aquaglon w Glony· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5625
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
hyniks w Glony· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8192
Cześć
W zbiorniku rozpanoszyły się glony nitkowate, takie pojedyncze nitki w mniejszych skupiskach.
Najprawdopodobniej to efekt mojego bezcelowego nawożenia mikro (które i tak było mniejsze niż zale...
Qwasir w Glony· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10046
Witajcie, od majówki walczę z pyłem na szybach i doszedłem do momentu, w którym sam nie potrafię już tego opanować i zwalczyć.
Sytuacja wygląda następująco. 2 akwaria, 64l i 200l. Małe na podłożu akt...
Puszek__823 w Glony· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1861
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
TenOdTego w Glony· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1873
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
pk77 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4646
Czy lampa led, która ma ok 4 lata może powodować problemy w zbiorniku, typu brak wzrostu roślin, albo problemy z glonami? Nie wiem, na ile takie rzeczy się "starzeją". Wizualnie "świeci...
Statystyki
Ten temat przegląda 403 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 403 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej