Instrukcja obsługi :) Poczatkujacy akwarysta - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Instrukcja obsługi :) Poczatkujacy akwarysta

Liczba wyświetleń: 2617·Odpowiedzi: 11
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam serdecznie!
Jestem poczatkujacym uzytkownikiem akwarium, dlatego chcialbym Was prosic o kilka wskazowek dot. odpowiedniego prowadzenia takiego akwarium, o cos w stylu instrukcji obslugi akwarium ;). Troche poczytalem jednak rady doswiadczonych akwarystow beda dla mnie i moze dla innych poczatkujacych bezcenne :D
Oto charakterystyka mojego akwarium
Jest to kostka 40x40x40
Podłoze: ziemia : Nature Soil by Oliver Knott, https://sklep.roslinyakwariowe.pl/podloz ... -7535.html
Filtr zewnetrzyny Hydor "prime 10"
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/hydor- ... -5018.html
Oswietlenie: 2x jarzeniowka Sylvania 300 mm 8w, 1x zwykla Osram 300mm 8w
I to w sumie narazie tyle:). Akwarium uruchomilem tydzien temu.
Raz podmienilem juz 1/3 wody. Dla lepszego pogladu dolaczam zdjecie.
Jak widac wsadzilem korzenie, kamola dla obciazenia i dwie roslinki
Pomysl mam taki by prawie wszystko poroslo mchem + na tyle akwarium jakies wieksze rosliny ewentualnie wsadze jakies wieksze kamienie by tez porosly mchem, wpuscze krewetki i kilka neonek i bedzie git - tak to sobie wyobrazam przynajmniej,..jednak tak jak pisalem jestem laikiem i chcialem Was prosic o porade (ewentualna krytyke) jak prowadzic tego typu akwarium by nie zwariowac z glonami etc.
Jak dlugo doswietlac?
Czy filtr musi isc 24h?
Czy konieczne bedzie zastosowanie CO2 jesli tak to kiedy?
Jakie dodatki stosowac do wody i kiedy?
Generalnie poradzcie co dalej :)..by to funkcjonowalo i nabieralo wygladu. Co radzicie by fajnie poroslo mchem. Czy na tym podlozu moze rosnac mech?
Kiedy wpuscic rybki? Chcialbym sie poprostu przygotowac by nagle nie pojawily sie glony itp - bym wiedzial co zrobic..
Wiem ze to strasznie sporo glupich pytan :) ale bede bardzo wdzieczny za porady.
Z gory Wam dziekuje.

Mati0609

Marcin Skiba Świnoujście

11 sie 2010, 20:34   (#2)  

Czytać, czytać i jeszcze raz czytać. Na 99,9% pytań - odpowiedzi znajdziesz na tym forum :D Pozdrawiam

Marcin Skiba
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Świnoujście

11 sie 2010, 21:40   (#3)  

Dzieki,.. srednio pomogles :D
Tak jak pisalem cos poczytalem - jednak mysle ze lepiej sie odniesc doswiadczonemu akwaryscie do konkretnego zbiornika i moich oczekiwan..., tak mi sie wydaje.
Bede wiec wdzieczny za podpowiedzi..
Pozdrawiam

Mati0609

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
to ja chyba będe wredny bo najpierw czytałem a pózniej pisalem i robilem no ale widać da się odwrotnie;
Mati0609 napisał(a):(..)Jak dlugo doswietlac?
Poszukaj na forum o starcie nowego zbiornika.
Ja zaczynałem od 6h zwiększając 1h co 5 dni tydzień (chyba standardowo)
Mati0609 napisał(a):Jakie dodatki stosowac do wody i kiedy?
Temat rzeka. każdy baniak jest inny. a zeby cokolwiek powiedzieć musimy dokładniej znac parametry twojego. tylko nie wiem co to są te "dodatki"
Mati0609 napisał(a):Czy na tym podlozu moze rosnac mech?
to najpierw kupiłeś podłoże zalałeś baniak a teraz sie pytasz czy mech będzie na tym rosnąć . Ciekawe. wszystko na opak
Mati0609 napisał(a):Kiedy wpuscic rybki?
a kiedy miałes zamiar ?

Mati0609 napisał(a):Chcialbym sie poprostu przygotowac by nagle nie pojawily sie glony itp - bym wiedzial co zrobic.
. tego ci nikt nie zagwarantuje że sie nie pojawią ale jest sporo sposobów na forum opisanych aby to zminimalizować na starcie :

Reasumując. wydaje mi się ze TUTAJ znajdziesz prawie wszystkie odpowiedzi z sugestiami na swoje pytania.
http://forum.roslinyakwariowe.pl/

wizjo
Ranga: Poznaje temat

UPDATE.. cyt. (..)Tak jak pisalem cos poczytalem - jednak mysle ze lepiej sie odniesc doswiadczonemu akwaryscie do konkretnego zbiornika i moich oczekiwan..., tak mi sie (..)

no Tak to najlepiej tylko nikt nie jest wróżka i ab cokolwiek doradzić musimy mieć jak najwiecej danych o zbiorniku . Twoje pytania wydają sie narazie być dość podstawowe i jak w/w znajdziesz wszystkie odpowiedzi na forum.
Ostatnio edytowano 11 sie 2010, 21:47 przez wizjo, łącznie edytowano 1 raz

wizjo

sarlight Kraków
Mati0609 napisał(a):Jak dlugo doswietlac?

max. 10h

Mati0609 napisał(a):Czy konieczne bedzie zastosowanie CO2 jesli tak to kiedy?

Dobrze jest nawozić CO2. Początkującym poleca się bimbrownię

1. Do wody najważniejszy jest uzdatniacz, który zwiąże metale cięzkie
2. Nawożenie: to praktycznie osobny temat. Na początek powinieneś nawozić potasem zacznij od 1/3 zalecanej dawki

Generalnie musisz dużo przeczytać na początek i nie zrażać się niepowodzeniami
Tu masz link do wielu pomocnych artykułów: https://roslinyakwariowe.pl/artykuly/index.php

sarlight
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Kraków

sarlight napisał(a):
Mati0609 napisał(a):Jak dlugo doswietlac?

max. 10h

a kto startuje surowy baniak z niedojrzałą biologią od 10h ?? przeciez kolega zalał baniak tydzien temu.

Mati0609 napisał(a):Czy konieczne bedzie zastosowanie CO2 jesli tak to kiedy?
Dobrze jest nawozić CO2. Początkującym poleca się bimbrownię

Zgadzam się :)

1. Do wody najważniejszy jest uzdatniacz, który zwiąże metale cięzkie
2. Nawożenie: to praktycznie osobny temat. Na początek powinieneś nawozić potasem zacznij od 1/3 zalecanej dawki

Jaki uzdatniacz? a po co ? CHEMIA NA KOŃCU !!! a nie na początku. jedyne czym mozesz sie wspomóc to dodać bakterie do filtra i wody. uprzedzając pytanie jakie bakterie odpowiadam wszystko masz na forum.
nic nie wiemy o zbiorniku czy woda kranówa czy Ro czy destylka czy ze studni czy odstana czy prosto z prysznica. .

po co mu potas jak ma wsadzone 2 małe roślinki a nie wiemy nic wiecej. i wróżąc z wosku mysle ze ma go pod dostatkiem dla 2 roślinek .

Mati0609 napisał(a):Generalnie musisz dużo przeczytać na początek i nie zrażać się niepowodzeniami
Tu masz link do wielu pomocnych artykułów: https://roslinyakwariowe.pl/artykuly/index.php

A tu sie ZAGADZAM w 100% i trzymam kciuki.

wizjo

sarlight Kraków

11 sie 2010, 22:00   (#8)  

Max oznaczało, że do tego trzeba dojść. Nie potrzebnie wprowadziłem w błąd. Przepraszam

Jeśli chodzi o uzdatniacz to ja stosuje go zawsze tym bardziej przy starcie akwarium, gdyż metale ciężkie są szkodliwe nie tylko dla ryb, ale też dla roślin.

A jeśli chodzi o nawożenie to przy takich roślinach można je w ogóle olać i stosować EasyCarbo, ale jak się pyta o "dodatki" do wody to na początek nawożenie przy takim granulacie to tylko potas

Bakterie oczywiście najważniejsze! albo dojrzała filtracja

sarlight

12 sie 2010, 13:17   (#9)  

ok. Sory za durne pytnia..
Zbiornik staralem sie opisac dokladnie wg mojej wiedzy. Dzieki za pewne wskazowki - bede wiec szukal dalej na forum i probowal zastosowac zdobyte info u mnie. Co do podloza to moze i na opak .. no ale coz jestem zielony i robie to co wyczytam lub ktos mi doradzi. Rozumiem wiec ze to podloze nie nadaje sie na mech lub jakas fajna trawke ?
Czy oswietlenie jest ok?
pozdr

Mati0609

sarlight Kraków

12 sie 2010, 13:24   (#10)  

Nadaje się to dobre podłoże. Na trawnik możesz zastosować np. glossostigmę, czy hemianthusa lub jeśli ma on być wyższy np. eleocharis parvula, czy eleocharis acicularis

sarlight

12 sie 2010, 15:23   (#11)  

Witaj. jak powiedzieła kolega podłoze jest ok. a jak wspomniał mój 2 kolega meszki sa jadaczami makro i swiatła .(co o one żrą z tych żarówek to nie wiem)

oczywiście to był żart. nie gniewaj się.

Co do temat piszesz że to kostka 40x40x40 ale jakiej pojemności albo z jakiego szkła zebym sam policzył?

dla przykładu: jesli licząc 4mm - 6mm o awka ma od ~45 do ~~65L

i jak na to nie patrzeć to oświetlenie 2x8=16W wychodzi od ~~0,27w/l do 0,35 w/l.

chyba deczko mało. hmmm pośrodku niby podzialy LT - HT chociaż przy tych "roślinkach" moze i wystarczy ale sam sugerowałeś ze dołożysz wiec trzeba myslec o przyszlości a nie glonowisku.

O ile nie dołożysz światła i Co2 . z tym ze w ty momencie poprostu nie ma komu.

Sugeruje zerknąć do artów na RO i poszukać co wogule zasadziłeś. bo Zdaje mi się nie wiesz. a to bardzo przydatna wiedza.

dowiesz sie czego one potrzebują. dosadzając nowe dowiedz sie wcześniej co wsadziłeś. PS. POWODZENIA

wizjo

12 sie 2010, 18:50   (#12)  

Witam!
Awkarium mam ze szkla Optiwhite grubosc scianki 6mm.
Akwarium doswietla 2x8 w sylvania i raz 8w Osram
Dziekuje, jednak Wasze posty bardzo mi ulatwiaja zycie:)
Jesli macie jeszcze jakies uwagi to prosze.
Dzieki z gory pozdrawiam

Mati0609

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_6413.JPG

Glony w nowym akwarium [poczatkujacy]

Rolbi1982 w Glony · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6066
Drodzy Państwo To moje pierwsze akwarium. Odpaliłem je dwa tygodnie temu wiec tylko pytam czy to normalne zjawisko. I co to jest tak naprawdę (algi)? Dodam jeszcze ze swiece 12h na dobę i przez ten c...
YouTube

18 letni akwarysta i jego aranżacje

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2160
Fajny młody chłopak z zajawką, zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości włączenia napisów i ich automatycznego tłumaczenia na j.polski.
YouTube

Jak założyć krewetkarium - instrukcja dla początkujących

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3907
Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

Protipy: mobilne stanowisko do obsługi akwarium

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1401
Zapraszam do obejrzenia, niestety konieczna jest znajomość języka niemieckiego. W razie niejasności pytajcie, forumowicze chętnie pomogą.
YouTube

155l - Początkujący akwarysta - makaveli12382

makaveli12382 w Akwaria · Odpowiedzi: 249 · Wyświetlenia: 42869
Cześć. Jakaś obiektywna opinia na pierwszy rzut oka? Baniak: 155L, 80x35,wys.60, Oświetlenie: 2x AQUAEL LEDDY TUBE RETRO FIT 16W LED SUNNY, 1x AQUAEL LEDDY TUBE RETRO FIT 16W LED PLANT Podłoże: Aqu...

Instrukcja reduktora Chihiros

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6101
Może ktoś będzie kiedyś szukał :)

Początkujący akwarysta

Adam197403 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2841
Witam . Mam problem z doborem oświetlenia najlepiej led. posiadam zbiornik 50l z czego 10l to podłoże. Od początku mam problem z niektórymi roślinami,zaczęły blednąć i powstawać małe dziurki. Posiad...

Akwarium 60x30 - założenie, początkujący

Groszek6 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5986
Hej, Naszła mnie myśl założenia akwarium , a jako że posiadałem 100l za dziecka , to jednak wiele się pozmieniało przez te 20 lat w technice akwarystycznej :) Plan jest na wymiar 60x30 większego n...

112l - "Roślinniak" - początkujący akwarysta - makaveli1238

makaveli12382 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 300 · Wyświetlenia: 55402
Witam. Od paru tygodni przymierzałem się do nowej aranżacji i zbiornika. Z racji zagospodarowania większej ilości czasu chciałbym Wam przedstawić mój projekt. Zbiornik: 112L Full OptiWhite Oświetleni...

Instrukcja podłączenia zestawu CO2 (schemat+film)

roslinyakwariowe.pl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 30514
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/artykuly/technika_co2_w_akwarium/zestawy_dwutlenek_wegla_w_akwarium/schemat-co2.jpg Poniższe zdjęcie prezentuje schemat montażu systemu ...

Statystyki

Ten temat przegląda 425 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570947
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 424 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.