Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam
Ostatnio mysle jak by tu zmodernizowac pokrywe od 25L aby miec dobre i równe oświetlenie ponieważ narazie mam wsadzoną żarówkę energooszczędną która świeci nie równomiernie po akwa. Myszkując trochę po necie naciąłem się na coś takiego:
http://www.haszysz.com/uprawa-indoor/22 ... rowej.html
Jeśli dobrze rozumiem to da się podłaczyć świetlówkę liniową np 8W bez kupowania tego prostokątnego statecznika?
Ewentualnie czy da się podłaczyć to:
http://allegro.pl/item1153528554_swietl ... _g_23.html
Tylko obawiam się że 11W będzie za dużo 
-
hektorbdg
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Bydgoszcz
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja na twoim miejscu wrzucil bym dwie swietlowki 8w i podlaczyl wedlug schematy, ktory zwykle jest dolaczony do statecznika.
-

bdead1
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Glasgow
ja w 25L akwarium mam 1x24W 45cm i nie jest za dużo. iwem jedno każde akwarium powinno mieć przynajmniej dwa źródła światła. lepiej jak zrobisz dwie świetlówki ale mniejsze.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
no tak koszt jednego zestawu do swietlowki okolo 100 zl to musze wydać 200 zl żeby mieć porządne oświetlenie? Kurcze kupa kasy :/
Czy takie alternatywne wyjście ma sens?
http://allegro.pl/item1168828778_modul_ ... quael.html
Zamontował bym 2 x 9W i miałbym 0.72W/L tylko czy to oświetlenie z powodzeniem zastąpi takie świetlówki?
-
hektorbdg
●
Jak ma to być akwarium z CO2 i nawożeniem, to będzie ok, jak bez CO2, to może być za dużo.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Miasto: Wick, Szkocja
Planuje założyć bimbrownie tylko jeszcze musze doczytać jak to się ma do takiego małego zbiornika bo 1 bąbel na sekunde przy tym litrażu to chyba za dużo więc będe musiał w jakiś sposób to ograniczyć. Cieszę się że nie będę musiał tyle wydać na oświetlenie ponieważ robię totalny restart zbiornika.
Czy barwa świetlówek ma jakieś znaczenie na zachowanie się rybek? Pytam ponieważ ostatnio na szybko kupowałem żarówkę enegrooszczędną do akwa 11W i z pośpiechu nie spojrzałem na barwę okazało się że to 2700K. Teraz ryby zamiast pływać to się chowają w cieniu 
-
hektorbdg
●
1 bąbel za dużo?  Śmiało można więcej dawać. Podawałem jakieś 5b/s (albo więcej, nie dało rady policzyć bąbelków), ale miałem wielką masę roślinną w 25l i 16W światła.
Jakie masz rośliny i podłoże? Jak niezbyt wymagające to daj moduł Aquaela 11W. Jak chcesz 2x8W to kup oprawy świetlówkowe 8W T5 (25 zł/szt) w Castoramie i kup 865 + Grolux/Aquarelle.
-
militarius
●
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
-
spider72 napisał(a):Jak ma to być akwarium z CO2 i nawożeniem, to będzie ok, jak bez CO2, to może być za dużo.
To zależy od padania światła, ja miesiąc temu założyłem 31L nad którym wisi Solar Boy 26W. Po miesiącu jedynym problemem są zielenice na ściankach, w ilościach małych a co najwyżej umiarkowanych, ale mam nadzieję, że to efekt dojrzewania. Dopiero od tego tygodnia nawożę.
Oczywiście daję węgiel w postaci EC, nawożenie będzie "lowtechowe EI" o którym dyskutowaliśmy 2 miesiące temu i które naprawdę ładnie działa 
Pozdrawiam,
Tomek
Nawożenie to nie kwestia wiary, tylko wiedzy.
-
tmaciak
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Akwa będzie restartowane od podłoża po rośliny dlatego chce kupić zestaw roślin na allegro np coś takiego:
http://allegro.pl/item1170213047_zestaw ... ltusk.html
Hmm... podłoże. No właśnie tu mam problem bo nie zdecydowałem jeszcze czy zbiornik ma być na ziemi ogrodowej czy też jakieś inne podłoże (tylko moje finanse nie są za duże np na Amazonke itp  ) z bimbrownią własnej roboty i w miarę tanie nawozy. O ile zdążyłem trochę ogarnąć temat ( akwa mam od 2 lat ale nigdy nie zajmowałem się tym na poważnie) to w technice z ziemią ogrodową starczył by taki moduł oświetleniowy 11W. Nie ukrywam że na jakieś profesjonalne podłoża, oświetlenia czy nawozy mnie po prostu nie stać a chciałbym mieć tak ładnie zarośnięty zbiornik jak te na forum  Krótko pod sumując ładny efekt za nie wielkie pieniądze (Jeśli się da)
Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za zainteresowanie tematem  Ważne są dla mnie wasze porady, może w końcu to akwarium nie będzie mnie wkurzać 
-
hektorbdg
●
hektorbdg napisał(a):. Nie ukrywam że na jakieś profesjonalne podłoża, oświetlenia czy nawozy mnie po prostu nie stać a chciałbym mieć tak ładnie zarośnięty zbiornik jak te na forum  Krótko pod sumując ładny efekt za nie wielkie pieniądze (Jeśli się da):(
poczytaj o akwa na ziemi. Co prawda mi się nie udało ale byłem młody i głupi 
-

wizjo
●
- Ranga: Poznaje temat
-
Możesz kupić substrat Tetry i na to żwir. Nie wyjdzie aż tak drogo, a roślinki bardzo dobrze sobie radzą na nim. Światło 11W by wystarczyło.
-
militarius
●
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
-
tmaciak napisał(a):spider72 napisał(a):Jak ma to być akwarium z CO2 i nawożeniem, to będzie ok, jak bez CO2, to może być za dużo.
To zależy od padania światła, ja miesiąc temu założyłem 31L nad którym wisi Solar Boy 26W. Po miesiącu jedynym problemem są zielenice na ściankach, w ilościach małych a co najwyżej umiarkowanych, ale mam nadzieję, że to efekt dojrzewania. Dopiero od tego tygodnia nawożę. Oczywiście daję węgiel w postaci EC, nawożenie będzie "lowtechowe EI" o którym dyskutowaliśmy 2 miesiące temu i które naprawdę ładnie działa 
Twoje problemy z zielenicami, mogą być spowodowane właśnie zbyt duzą ilością światła. Wyczyść wszystko z glonów i zacznij normalnie nawozić, jak problem zacznie powracać, to będziesz musiał zmniejszyć ilość światła, albo zacząć podawać CO2. Czasami zawieszenie lampy wyżej nad zbiornikiem może pomóc gdy w inny sposób nie można zmniejszyć ilości swiatła.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
spider72 napisał(a):Twoje problemy z zielenicami, mogą być spowodowane właśnie zbyt duzą ilością światła. Wyczyść wszystko z glonów i zacznij normalnie nawozić, jak problem zacznie powracać, to będziesz musiał zmniejszyć ilość światła, albo zacząć podawać CO2. Czasami zawieszenie lampy wyżej nad zbiornikiem może pomóc gdy w inny sposób nie można zmniejszyć ilości swiatła.
Nie jest to problem, to zaledwie parę skupisk, akwarium dziś skończyło miesiąc, jeszcze nie wyszło z "fazy okrzemkowej".
Finalnie nawożenie zacznę za jakiś tydzień, najwyżej rzucę ciutkę więcej PO4. W sumie to jest piękne w takich LT (a właściwie MT jak MediumTech  ) wszystko dzieje się wolniej i można w spokoju porozważać scenariusze
No ale dość OT. Trochę niezręcznie się wyraziłem, chodziło mi o to, że niby Solar Boy ma 26W, ale w wyniku budowy reflektora IMHO to mojego akwarium trafia może 0,5W/L efektywnie, więc nie należy patrzeć tylko i wyłącznie na moc świetlóek, ale też jak będą umocowane itp.
Pozdrawiam,
Tomek
Nawożenie to nie kwestia wiary, tylko wiedzy.
-
tmaciak
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Witam
Ja sie podlacze do pytanie bo niedlugo bede zakladac kostke 30x30x30 wiec 27litrow minus aranzacja. Bede budowac wlasnej konstrukcji lampke i mysalem o 2x18W DULUX L de Luxe 18W/954 , aranzacja bedzie w stylu iwagumi wiec porownujac z innymi zbiornikami swiatlo powinno byc ok przy dostarczaniu CO2. Wiem ze przewaznie uzwa sie 860 ale ma ktos doswadczenie z 954? oddwanie swiatla wysoki i nizsza temperature swietlna 5400K
-

verbel
●
1 x 18W będzie lepiej.
Pozdrowienia

-

spider72
●
Powiązane tematy
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
Hej, chciałbym wymienić oświetlenie w zbiorniku, proszę was o doradztwo w co najlepiej zainwestować, aby nie wydać pieniędzy w błoto. Wymiary akwarium: 121x41x55 cm. Rośliny głównie anubiasy, limnophi...
Witam.
Chciałbym zapytać jakiego oświetlenia LED użyć.
Mam akwarium 130x40x37cm (długość, szerokość, wysokość), z pokrywą, CO2.
Obecnie w pokrywie siedzi 3x 54W t5 (sylvania luxline 865, 830 oraz grol...
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
Cześć
Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm.
Zastanawiam się nad kilkoma lampami.
Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
Cześć.
Z racji, że ponownie startuje z akwarystyką po latach przerwy a zatrzymałem się jeszcze na standardowych świetlówkach, proszę was bardzo o polecenie jakiejś belki LED do zbiornika 40x40x40 ( u...
|
|