|
|
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Mój baniak 112l wystartował 5 dni temu.Woda RO,oświetlenie 0,75 W/l-5 godzin narazie,Easy Carbo,bimbrownia na bazie kwasku cytrynowego i sody ( 1 bąbel/ 2 sekundy).Napowietrzanie odbywa się za pomocą ruchu tafli wody (woda wypływająca z wylotu filtra).Wczoraj podłączyłam na noc napowietrzacz-brzęczyk Aquael 150 ( napowietrza wodę,gdy wyłączone jest światło-czyli jak narazie 19 godzin-24-5 godz oświetlenia=19).Bimbrownia działa 24 godz./dobę.Pytanie brzmi:Czy brzęczyk ma chodzić te 19 godzin czy ten czas trochę skrócić?Czy w takim wypadku dobrze jest,że bimbrownia chodzi 24 godz.,czy podłączać ją tylko w chwili,gdy jest zapalone światło w akwa?Pozdrawiam
-
ola821027
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Radzyń Podlaski
jeśli dobrze wyregulujesz gaz to możesz całkowicie zrezygnować z napowietrzania, a gaz puszczać 24h. Jeśli będziesz zakręcała gaz na noc, to napowietrzanie też nie jest potrzebne.
-
piotrek_pajak
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Katowice
Nie za bardzo ma jak wyregulować lub zakręcić na noc gdyż to bimbrownia. Ew możesz stopować działanie bimbrowni dosypując w miarę potrzeby sody.
-
victus
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Żórawina/Wrocław
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Właśnie o to chodzi,że pracę bimbrowni sodowo-kwaskowej możesz regulować(natomiast praca bimbrowni na bazie drożdży i cukru nie utrzymuje się na stałym poziomie lecz zmienia się w czasie-co jest jej dużą wadą)-praca bimbrowni tej może utrzymywać się na stałym poziomie dzięki wyregulowaniu przepływu roztworu kwasku do sody-a co za tym idzie regulacją produkcji CO2.
Mam wodę z RO i ma ona niskie twardości-więc czy pH mi zbytnio nie spadnie jeśli bimbrownia będzie chodziła całą noc?
-
ola821027
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Radzyń Podlaski
Powiązane tematy
Witam,
W związku z podaniem leku CFM przy którym napisane jest żeby silnie na powietrzac, odłączyłem deszczownie i uruchomiłem bąbelki. Czy tak to powinno wyglądać? W toni pływa pełno mikrobabelkow. ...
W kolejnym filmie Tetra poruszono tematykę filtracji, napowietrzania i ogrzewania akwarium. Dodano także niezbędne uwagi dotyczące akwariów roślinnych.
Zapraszamy do obejrzenia.
Witam.
Posiadam w akwarium deszczownicę ,ale zanurzoną po taflą wody ponieważ jest w wtedy ciszej.
Czy dorobienie jakiejś dodatkowej nasadki np.tak jak są aquaelach z wężykiem zda egzamin w deszczowni...
Mam w swoim 240L filtr Unimax (kanister). To mój pierwszy filtr tego typu. Złożyłem więc go jak producent zaleca, wszystko zgodnie z instrukcją :)
Jestem z jego pracy zadowolony, ustawiłem deszczownic...
Witam
Posiadam zbiornik 112 l, a od niedawna zestaw Co2 z butlą. W akwarium jest filtr wewnętrzny, w którym można wyłączyć napowietrzanie, ale kłopot w tym, że nie można tego robić codziennie bez pod...
Witam.
Mam pytanko odnośnie filtrów kaskadowych a konkrernie FZN-2. Czy w 54 litrowym akwarium muszę dodatkowo napowietrzać? Nie dozuję CO2, tylko EC.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam...
Witam, niemogłem znaleźć podobnego tematu z powodu niedoskonałej przeglądarki forum (brak opcji szukaj w tematach)
Problem moj polega na tym. Ilekroć i jakiekolwiek rosliny nie posadze tak zawsze g...
cześć od pewnego czasu zmieniłem oświetlenie w akwa dzięki pomocy na tym forum i co i roślinki poszły jak oszalałe rosną zdrowo. zrezygnowałem z napowietrzania wody i rośliny zaczęły bąblować widzę uw...
Mam pytanie: Czy sensowne jest następujące rozwiązanie w sterowniku akwarystycznym odnośnie napowietrzania ? :
Napowietrzacz może się włączać na cztery sposoby:
1. wtedy gdy pracuje grzałka
2.przez...
Witam wszystkich serdecznie.
akwarium ok 100 L
w miarę szczenie przykryte obudową
filtr eheim 2215
brak komina
Startuję właśnie powoli nowy zbiornik. Jest powiedzmy w fazie konczenia zaplecz...
|
|