Tania akwarystyka - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Tania akwarystyka

Liczba wyświetleń: 4753·Odpowiedzi: 12
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

10 sie 2010, 23:14 Tania akwarystyka  (#1)  

Witam. Chciałbym się w tym wątku podzielić moimi spostrzeżeniami na temat zasad prowa-dzenia akwarium.
Otóż mój zbiornik jest inny niż sugerowane na tym forum typy ponieważ nie jest to ani akwa-rium Low-Tech ani Hi-Tech. Jest to raczej mieszanina obydwu tych metod -można to też określić mianem Medium-Tech.
Poniżej wkleję link do opisu mojego akwarium i kilku fotek.

https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=28558
Nowe zdjęcia umieszczę niebawem. Obecnie jest gęsto.

Urządzając akwarium nastawiłem się na minimalizacje kosztów bo uważam, że inwestowanie w te wszystkie "drogie cuda" nie jest konieczne i niepotrzebnie może wpędzać w kompleksy początkujących akwarystów.
Robiąc to wszystko sam nie wiedziałem czy się uda czy też nie bo już wcześniej miałem pierwszą aranżację na podłożu Filtus Floran i się nie udało, okrzemki lub coś innego unie-możliwiły kontynuowanie tamtego projektu. Rozważałem zakup różnych podłoży ale cena mnie przerażała i śmieszyła zarazem no bo jak można za "kupkę piasku" płacić kilkaset zło-tych.
Akwarium ma już prawie 11 miesięcy i musze potwierdzić, że ziemia jest idealnym podłożem w akwarium. Idealnie spełnia swoją rolę, nie sprawia praktycznie żadnych kłopotów oraz jest darmowa lub bardzo tania. Ja dałem ziemie z nieużytków zmieszaną z kupną KRONEN z włóknami kokosowymi i niestety zawartością NPK.
Ogólnie nie mam z akwarium absolutnie żadnych problemów, nie mam glonów woda kryształ i na dnie jest również czysto. Rośliny rosną bardzo szybko i są zdrowe. Intensywnie bombel-kują można powiedzieć, że nawet za szybko rosną bo często trzeba robić przycinkę a nie zbyt to lubie. Stosuje czasem w razie potrzeby najtańsze nawożenie na "oko" leje nawozy Tropical w cenie 5 zł/30 ml. Leje tylko sole i potas -Aquaflorin Potassium, żelazo -Ferro Activ oraz Micromineral.
Nie znam i nie badam parametrów wody pH oraz innych, znam jedynie temperature wody heh.
Akwarium na ziemi jest praktycznie bezobsługowe. Poza włączaniem światła i karmieniem ryb nie robie w nim praktycznie nic. Raz na jakiś bardzo długi okres -no może co dwa mie-siące zrobie podmianę połowy wody. Raz na miesiąc zmieniam zacier w bimbrownii.
Uważam, że na takim podłożu w moim akwa utrzymają się prawie wszystkie odmiany roślin.

Poniżej umieszczam taki mały cennik przedmiotów w akwarium:
-Zbiornik 80 x 35 x 45 126 L wraz z pokrywą WROMAK 2 x 18 W T8 -240 zł wraz z prze-syłką
-podstawka pod akwarium -20 zł
-Modernizacja pokrywy 2 x 24 W T5 zakupiona w sklepie roślinyakwariowe.pl -170 zł
-Filtr AQUAEL TURBO 1100 -70 zł
-Grzałka TETRA TEC 150 W -62 zł
-Termometr -jakieś grosze

SUMA: 562 zł.
Czyli zmieściłem się w zaokrągleniu w 700 zł. Niektórzy tyle dali za samo podłoże do akwa-rium wraz z tymi dodatkami Bacter czy inne cuda. Nie twierdze, że moje akwarium jest jakieś specjalnie piękne czy też nadaje się na jakiekolwiek konkursy. Jest to zbiornik domowy -dekoracyjny mający sprawiać jak najmniej kłopotów. Zakładając to akwarium nie chciałem inwestować bo nie wiedziałem czy mi się np. nie znudzi czy nie będę musiał wyjechać -wielu ludzi też ma podobne dylematy. Zaryzykowałem i okazało się, że warto.
A zmierzam do tego, że promowana w Internecie idea akwarystyki roślinnej jest niczym in-nym jak rozbudowaną machiną marketingową mającą na celu nakłonić ludzi do wydawania pieniędzy. Krążące opinie i głoszone tezy przez sprzedawców nomen omen z branży akwary-stycznej, że bez podłoża ADA Amazonia nie urosną roślinki skutecznie nakłaniają ludzi do otwierania szeroko portfela. Powstają to coraz droższe dodatki do markowych podłóż itp. Oczywiście nie twierdze, że te produkty są złe, wiem że są dobre ale nie za taką cenę, gdzie tu rozsądek. Nie każdy jest od razu bogaczem mogącym niską pensję przeznaczyć na hobby.
Urządzając swoje akwarium chciałem poniekąd udowodnić, że da się stworzyć roślinkom dobre warunki rozwoju bez tych wszystkich specjalistycznych urządzeń, osmoz itp. Czyli "coś z niczego" jednak na najwyższym możliwym poziomie. Nie każdy od razu chce rywalizować w konkursach akwarystycznych czy coś, prawda jest taka, że większość akwarystów już cieszy się jeżeli w ich akwariach nie roz-wiają się nadmiernie glony.
Tekst ten napisałem po przejrzeniu artykułów w kilku sklepach internetowych.

lukasvip8
Ranga: Poznaje temat

maslo_82 Poznań

10 sie 2010, 23:27   (#2)  

Jeszcze dorośniesz, do pewnych rzeczy. NP. filtra kubełkowego, jak czyszczenie tego co masz będzie Ci zajmowało czas dwa razy w tygodniu.

maslo_82
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Poznań

11 sie 2010, 04:26   (#3)  

Rynek i marketing rzadzi sie swoimi prawami, powstaje mnostwo produktow okrzyczanych przez ich tworcow jako cos rewelacyjnego co nie oznacza ze we wszytko trzeba wierzyc, samemu lub bazujac na doswiadczeniach innych z tego forum mozna ocenic co jest dobre a co tylko wynikiem dobrej reklamy.
Nie zmienia to jednak faktu ze wiele z nowych rozwiazan jest wartych swojej ceny i maja one znaczacy wplyw na prowadzenie zbiornika i tego co w nim chcemy osiagnac.
Akwaria konkursowe sa tu chyba najlepszym przykladem, nie osiagniesz takich efektow prowadzac zbiornik minimalnym kosztem, przykladow jest wiele na tym forum przejzyj galerie akwariow i to w jaki sposob i przy uzyciu czego sa prowadzone, maly przyklad https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=31182. Pewnie ze ten przyklad jest tym z gornej polki, i mozesz napisac ze to zbyt daleko idace porownanie, chce tylko powiedziec ze da sie prowadzic ladny zbiornik przy minimalnych kosztach jednak jezeli zalezy Ci na osiagnieciu lepszych wynikow trzeba zaplacic. Wiodace produkty sa warte swojej ceny, bo i efekty przy ich stosowaniu tez sa imponujace choc niektorzy i przy uzyciu tych najlepszych nie wiele osiagaja, ale to juz kwestia wiedzy a nie jakosci danego produktu. Jednak temat moze byc trafny i moze pomoc tym co nie dysponuja zasobnym portfelem lub tym co jeszcze nie do konca wiedza czy sie w to bawic czy tez i nie a nie chca wydac duzych pieniedzy zeby sie przekonac

aquamateo

Wspieram stronę kontem Premium

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kadazan Toruń / Bydgoszcz

11 sie 2010, 09:22   (#4)  

Drogo Ci wyszło to akwarium :) Samodzielnie wykonana pokrywa za sklejki od razu z docelowym oświetleniem (zapłaciłeś dodatkowo za 2x18W, a mogłeś od razu za 2x24W), zamiast podkładki pod akwarium płyta styropianu za 2zł, zamiast filtra sama głowica i gąbka (filtr hamburski). Grzałka niepotrzebna, zazwyczaj wystarczy oświetlenie i szczelna pokrywa. Z Twojej kwoty urwałbym jeszcze 150zł :)

Zgadzam się, że akwarium na ziemi jest bardzo proste w prowadzeniu. Jeszcze prostsze przy niższych poziomach oświetlenia niż u Ciebie. Powinieneś obyć się bez dodatkowych nawozów, gdybyś zmniejszył ilość światła - ja przy 0,7W/l, CO2 z butli i obfitym karmieniu nie podaję żadnych nawozów.

Inną kwestią jest to, czy taka filozofia jest dla każdego. Moim zdaniem nie. Przecież akwarystyka to hobby, a hobby to coś, na co wydaje się pieniądze. Jeśli A równa się B, a B równa się C, to A równa się C. Czyli akwarystyka równa się pieniądze. Proste :) To zjawisko występuje w każdym hobby. Weźmy za przykład samochody - możesz kupić Fiata Pandę i kulać się za grosze, a możesz kupić Porsche Cayenne za cenę mieszkania i wozić się wydając średnią krajową na paliwo. Z punktu A do punktu B dojedziesz i tym i tym. Tak samo jest w każdym hobby.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

Piotr Baszucki Nowa Ruda

11 sie 2010, 09:25   (#5)  

Zgadzam się z Kadazanem.

Podział low-tech / high-tech wymyślili i stosują użytkownicy internetu, którzy lubią przypisywać się do różnych grup.
To czysta psychologia, które z faktami ma niewiele wspólnego - nikt nie wiem w którym miejscu dokładnie postawić granice, czy stosowanie akwarium z ziemią to low-tech a jak dodamy zestaw CO2 to już high tech?

Podział jest jeden, co jest może smutne albo prawdziwe:

1. Wiek, możliwości finansowe, czas wolny
2. Wiek, możliwości finansowe, wygoda, brak czasu

1. Jesteś młody, masz czas na bieganie z łopatą po polu, robienie co 2 tygodnie zacieru itd. itd. Masz chęć i ochotę czytać i jesteś na tyle odważny, że poniesiesz ryzyko wypróbowania czegoś nowego.
Nie stać Cię na gotowy produkt firmowy bo uczysz się, słabo zarabiasz itd.itd.
Lub po prostu masz smykałkę do majsterkowania.

2. Jesteś dojrzałą, zapracowaną osobą, której zależy na maksymalnym efekcie z minimalnym nakładem pracy.
Stać Cię wydać na swoje hobby taką kwotę, która zwolni Cie od ślęczenia godzinami na forach internetowych.
Nie masz czasu na eksperymenty, lubisz płacić za coś sprawdzonego, często dopłacasz za rzeczy dobrych firm.
Nie przepadasz za majsterkowaniem i śladami skaleczeń i odcisków.

W rzeczywistości nie ma znaczenia jakich metod użyjesz, każda jest skuteczna o ile przynosi dobry efekt.
To czy zajmie Ci to rok czy 2 miesiace - to indywidualna sprawa każdego.
Tak samo zasobność portfela, która z uwagi samego dobrego wychowania nie powinna być publicznie dyskutowana.
I działa to w obie strony - osoby majętne nie powinny szydzić z osób, których nie stać na drogie akwarium i osprzęt, i na odwrót - osoby w kiepskiej sytuacji finansowej nie powinny leczyć kompleksów i krytykować osób majętnych za to iż sprawiają sobie przyjemność zakupem takiego a nie innego produktu. To indywidualna sprawa każdego.

Podział Low-Tech/ Hight Tech jest jedynie teorią nie mająca nic wspólnego z praktyką, dlatego takiego podziału od 10 lat nie wprowadziliśmy np. na łamach Serwisu.
Low-Tech daje ułudę taniego akwarium za małe pieniądze, nie uznaje jednak straconego czasu na restarty i nowe obsady ryb i roślin w przypadku problemów w zbiorniku.
Z punktu widzenia ucznia LO taka metoda przygotowania akwarium to rewelacja.
Z punktu widzenia biznesmena - to marnotrawienie cennego czasu i pieniędzy.

Dlatego należy koncentrować się na konkretnych rozwiązaniach, opisywać je, prezentować długofalowe skutki (co znakomicie sam zrobiłeś opisując swoje doświadczenia z ziemią) a nie segregować akwarystów.

A zmierzam do tego, że promowana w Internecie idea akwarystyki roślinnej jest niczym in-nym jak rozbudowaną machiną marketingową mającą na celu nakłonić ludzi do wydawania pieniędzy.

Widać iż dosyć późno zacząłeś swoją przygodę z akwarystyką roślinną.
Np. nasz Serwis, który jest pierwszym i głownym populizatorem akwarystyki roślinnej w Polsce powstał ok 10 lat temu.
[b]Jeszcze 5 lat temu wszyscy narzekali, że w Polsce nie ma produktów do akwarystyki roślinnej chociaż ziemia w ogródku była taka sama jak dziś.</b> Podawali przykłady niepowodzeń z ziemią w akwariach roślinnych, odradzali tę metodę wszem i wobec.
Rzucali bluzgami na klejące ręce przy robieniu bimbrowni i marzyli o zestawach CO2 :)

Dziś biorą łopaty w dłoń i idą kopać narzekając na to iż w sklepach aż kipi od produktów przeznaczonych dla roślin w akwarium :)

OT taka nasza polska mentalność :)

Pamiętaj, że nie możesz mieć pretensji do akwarysty, nawet "z branży", za to, że dzieli się wiedzą nt. takiego a nie innego produktu ilustrując to zdjęciem swojego akwarium. Na domiar rewelacyjnie utrzymanego, co jest wynikiem zarówno stosowania produktów, jak i skrupulatnych zabiegów pielęgnacyjnych o których istneniu początkujący nawet nie zdają sobie sprawy.

Jak myślisz, dlaczego od momentu wypuszczenia przez roslinyakwariowe.pl bezpłatnego filmu i przycinaniu roślin tak wzrosła liczba ładnie zaaranżowanych zbiorników? :)

Zamiast docenić to, że inni podtykają gotowe rozwiązania pod nos - mamy pretensję o to, że produkt kosztuje (nie ma nic za darmo). Wolelibyście aby było jak w latach 80-90 gdy doświadczony akwarysta zapytany o swoje metody, nie chciał ich zdradzić lub podawał złe rady?

Tak jest do dziś np. wśród azjatyckich hodowców krewetek, którzy nie chcą zdradzać metod sukcesu swoich hodowli - spotkać możemy setki porad, które są niezgodne z prawdą.

Wzajemne porady akwarystyczne zawsze polegało na tym iż polecano sobie jakiś środek/produkt. Różnica jest taka iż kiedyś było to maksymalnie 10 produktów, dziś jest ich ok 1000 a biedny akwarysta czyta setki porad na różnych forach internetowych (okupowanych w 80% przez osoby mające maksymalnie jedno akwarium i nie mają dużego doświadczenia), porady te wzajemnie wykluczają się i gdyby miał podliczyć swoje wydatki na akwarium - aż strach pomyśleć co by go czekało.

Generalnie oglądając zdjęcie ładnego akwarium większość osób będzie próbowało odwzorować ten sukces u siebie. Będzie dopytywało z jakiś środków dana osoba korzysta, jakie ma podłoże, oświetlenie itd. tak działa psychologia człowieka, tak wymieniają się doświadczeniem wszyscy ogrodnicy.
Jeśli trafi się na osobę, którego akwarystyka jest zawodem (tak tak, akwarystyka obecnie to specjalność na Wyższych Studiach Zawodowych), w zależności od jej uczciwości i miłych chęci dowiemy się jak niektóre środki zastąpić zamiennikami. Ale nie dziwiłbym się takiej osobie, jesli nie chciałaby tracić czasu na godzinne tłumaczenie sposobów preparowania ziemi ogrodowej :) Bo niby czemu ma robić to charytatywnie.

Gdy idziesz do prawnika - płacisz za poradę prawną, chociaż możesz z nią zrobić co zechcesz i kolejne koszty zaczynają się dopiero przy składaniu wniosku do sądu.

Gdy idziesz do lekarza - płacisz za wizytę, chociaż i tak jesteś zwykle kierowany na dodatkowo płatne badania i najczęściej nie kończy się na jednej wizycie a kilku aby zdiagnozować Twoją dolegliwość - płacisz za każdym razem.

Dlaczego więc nie płacić akwaryście, jeśli np. uczył się 5 lat i odbył np. 2-3 letnią praktykę akwarystyczną? Jeszcze kilka lat i będzie to na porządku dziennym, a akwaryści z utęsknieniem będą wracali myślami do czasów z 2010r :)

Ale wiedza nt. produktów u metod. to tylko część wiedzy, pozostała taka jak znajomość roślin wodnych, tempa ich wzrostu, osiagane rozmiary, wyglad itd...to czyste doswiadczenie, ktore trudno jest przekazac np. droga internetowa (choc serwis roslinyakwariowe.pl stara sie jak moze :) ).

Na sukces jest jedna dobra rada - szare komórki.
Może zabrzmi to kolokwialnie, ale należy używać mózgu i pozbierać wszystkie dostępne informacje do kupy. Poczytać, dojść do konsensusu i wybrać optymalną metodę dla siebie. Bez względu na to, czy będzie ona wymagała wybrania się w kaloszach na pole buraków lub w góry po 30k kamieni na plecach, czy kliknięcia myszką i zakupienia gotowych produktów kosztem wielu wyrzeczeń.

Wiem, że to zatrważające..ale nawet nie zdajecie sobie sprawy jak duży odsetek osób nie potrafi podłączyć układu statecznik-świetlówka mimo schematu zamieszczonego na korpusie statecznika. Dodam, że interpretacja takiego schematu to materiał zajęć technicznych w szkole podstawowej, która jest obowiązkowa w Polsce.

Nasze społeczeństwo staje się coraz bardziej zautomatyzowane i wygodne, rośnie odsetek osób, które mają "dwie lewe ręce", brak gustu, wyobraźni przestrzennej - a wszystkie te cechy są niezbędne aby wykombinować coś samemu. Z drugiej strony ludzie są zapracwani i często nie mają czasu biegać i kompletować przez 2 tygodnie podzespoły np. do pokrywy.

Wszystko trzeba jakoś mądrze wypośrodkować, a przede wszystkim patrzeć trzeźwo na otaczający świat. Z tego co widzę np. w dziale Artykuły - > oświetlenie aż 50% materiałów to opisy metody DIY (zrób to sam).
Gdzie więc ten marketing i namawianie do zakupu? Chyba coś nie do końca? :)

Pierwszy przykład z brzegu (akurat u nas):
Wejdź do poradnika CO2:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/poradn ... warium.php

Kliknij "Wybierz zestaw" i zobacz jaki zestaw CO2 zalecany jest dla początkujących w wersji Starter :)....bimbrownia

Oczywiste jest iż osoba, dla której akwarium roślinne to pierwsze akwarium w życiu - powinna korzystać z prostych i niedrogich rozwiązań. Jeśli złapie bakcyla - z czasem będzie osiągać coraz lepsze rezultaty no i wymagać więcej zarówno od sprzętu jak i tzw. usability - wygodny oraz ładnego designu całości.

Krążące opinie i głoszone tezy przez sprzedawców nomen omen z branży akwary-stycznej, że bez podłoża ADA Amazonia nie urosną roślinki skutecznie nakłaniają ludzi do otwierania szeroko portfela.

Hmm pierwszy raz spotykam się z takim stwierdzeniem, czy mógłbyś podać nam link do źrodła?

Uważam, że na takim podłożu w moim akwa utrzymają się prawie wszystkie odmiany roślin.

Hmm..widzę, że dosyć mocno uwierzyłeś w siebie ;)

A już poważnie - masz dosyć proste rośliny, które można spokojnie utrzymać na samym żwirze (bez substratów itp.), niemniej jednak zachęcam Cie do poznania nowych gatunków roślin, w akwariach akwarystów z kilkuletnim stażem przez zbiorniki przewinęły się setki odmian i gatunków.
[b]I to jest właśnie kwintesencja akwarystyki roślinnej - poznawanie roślin, jak wyglądają, jak rosną, jak mogą być formowane w podwodne ogrody.</b>
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Akwaria

11 sie 2010, 11:14   (#6)  

Kazdan, grzałka u mnie musi być bo zimą temperatura u mnie w domu spada nieraz do 16 stopni C tak więc ten koszt był konieczny.
Firmowa podstawka pod akwa fajnie wygląda estetycznie i dodatkowo zabezpiecza krawędzie akwa.
Co do oświetlenia to z góry założyłem, że zrobie modernizacje WROMAKA i tego się trzymałem :wink:

Wcale nie mam zdolności do majsterkowania nawet modernizacja pokrywy przyspożyła mi pewnego typu problemów. Co do roślin to faktycznie może kiedys się skusze na inne ale na razie podobają mi się te, które mam i wybrałem je po przemyśleniu sprawy.
Lubie akwaria w starym stylu z gąszczem roślin, lubie zwłaszcza Heteranthere zosterifolie.
Cieszy mnie patrzenie na akwarium ale niestety nie cierpie przy nim zbyt wiele robić, więc przedstawiony przeze mnie model jest właśnie dla takich ludzi, którzy chcą mieć w miare ładne akwarium przy minimalnym nakładzie pracy i pieniędzy, bez obawy o glony i inne paskudztwa.
Dodatkowo na moje akwa świeci rano przez ok godzinę słońce i nawet to nie powoduje wysypu glonów.

PS: Wcześniej przez ok 10 lat prowadziłem akwarium (jeszcze o konstrukcji ramowej) -potem było ok 7 -8 lat przerwy i rok temu ponownie zacząłem.
pozdro

lukasvip8

Robert Ciapa Warszawa

18 sie 2010, 22:08   (#7)  

Kurka kawał wypracowania Panie Piotrze.

Ja mam tylko jedną uwagę:

SUBSTRATY TO NIE JAKIŚ TAM PIASEK! Na miłość Boską.
Obrazek

Robert Ciapa
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

12lkupis Wodzisła Śląski

18 sie 2010, 23:21 Rozsądek  (#8)  

We wszystkim trzeba zachować zdrowy rozsądek a co za tym idzie rozwiązania low-tech i high-tech można zastosować w każdym zbiorniku.Też jestem przeciwnikiem wydawania wielkich kwot na utrzymanie akwarium chodź mój zbiornik jest z pogranicza tych dwóch światów. Patrząc na akwaria kolegów wszędzie widzę bardzo cienką warstwę podłoża a ja w swoim akwarium w najcieńszym miejscu mam 10cm podłoża Filtus Floran i wcale go nie odmulam. Bardzo grube podłoże wybacza większość błędów i absorbuje nadmiary i w przypadku braków pierwiastków wydziela je do wody. Regularne podmiany wody co tydzień, traktuję to nie jako obowiązek lecz jako przyjemność w końcu gdyby mi się nie chciało to kupie sobie kule i wrzucę bojownika i będę miał święty spokój. CO2 to wspaniała odżywka dla roślin i stabilizator PH dzięki której wszystkie rośliny z przycinek utrzymują skromny budżet akwarium i pozwalają na dalsze inwestycje. Świetlówek też się pozbyłem doceniając lampy HQI, były mało efektywne i co 6 miesięcy wymagały wymiany a żarnik co 2lata. Między kubełkiem a filtrem wewnętrznym nie widzę różnicy poza estetyką zbiornika, odpowiednio ukryty daje takie same efektu jak kubełek a cena jest nieporównywalnie niższa i większy spokój domowników przed zalaniem. Zaledwie od 5 lat mam akwarium i do tych wniosków doszedłem sam i w moim przypadku się sprawdzają, a jedynym moim problemem jest wykonanie ciekawej aranżacji, rośliny rosną a dusza artystyczna nie.
Akwarium-interaktywna telewizja dla kotów

12lkupis
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wodzisła Śląski

Piotr Baszucki Nowa Ruda

19 sie 2010, 07:28   (#9)  

Robert Ciapa napisał(a):Kurka kawał wypracowania Panie Piotrze.

Ja mam tylko jedną uwagę:

SUBSTRATY TO NIE JAKIŚ TAM PIASEK! Na miłość Boską.

Przepraszam, ale nie łapię, do której wypowiedzi się odnosisz a jestem ciekaw co Tobą tak wstrząsnęło :)
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Akwaria

spider72 Wick, Szkocja

19 sie 2010, 13:02   (#10)  

12lkupis napisał(a):Świetlówek też się pozbyłem doceniając lampy HQI, były mało efektywne i co 6 miesięcy wymagały wymiany a żarnik co 2lata.

Świetlówki też mozesz wymieniać co 2 lata, po 6 miesiacach zaczynają po prostu słabiej świecić, ale jeżeli masz zapas zainstalowanej mocy (a wiekszość akwarystów ma, zwłaszcza w HT) to wymiana po 6-12 miesiącach nie jest konieczna. Moje świetlówki maja już 18 miesięcy i zamierzam używać ich nastęnych 6 miesięcy, a może nawet dłużej. Rośliny nadal rosną bez problemów, chociaż ja akurat dużego zapasu mocy światła nie mam 0.55W/l.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72

Miasto: Wick, Szkocja

19 sie 2010, 20:35   (#11)  

Stosuje czasem w razie potrzeby najtańsze nawożenie na "oko" leje nawozy Tropical w cenie 5 zł/30 ml

Kolejna drożyzna której nie wytknął ci Kadazan...
pięć złoty za 30 ml nawozu, przecież Drogi Autorze, możesz stosować sole i wyjdzie o wiele wiele taniej, Ja stosuje nawozy Seachem (które niby należą do tych droższych..., ale ja płacę 40 zeta za 250ml nawozu, który jest bardziej skoncentrowany niż odpowiednik tropicala,, co przy dawkowaniu wychodzi i tak taniej...)
Ja dałem ziemie z nieużytków zmieszaną z kupną KRONEN z włóknami kokosowymi i niestety zawartością NPK.

A dlaczego niestety z zawartością NPK?? A jak myślisz jak Diana w swojej słynnej książce pisała, że stosuje ziemię z ogródka to uważasz, że tam nie ma tych pierwiastków...
Poza tym uważasz, że nie warto inwestować w filtry kubełkowe, że kaskada albo wew. wystarczą... Owszem, można nawet bez filtrów prowadzić akwarium roślinne, tylko trzeba mieć wiedzę, na temat wzrostu, pobierania składników i spożywania składników z wody przez rośliny i sadzić tak dobierając odpowiednio gatunki, by utrzymać równowagę.... według mnie stosowanie kaskad i filtrów wew. w akwariach powyżej 100 litrów jako główne żródło filtracji biologicznej w akwarium mija się z celem... Gdyż ich pojemność na wkłady jest zbyt mała do utrzymania optymalnej filtracji biologicznej...
Ja też używam ziemi jako substratu, można powiedzieć, że opracowałem przez lata prób swoją recepturę... Ziemia owszem tania, dobra itp. ale weź patyczek i zamieszaj w podłożu tak by jakaś część przedostała się do lustra wody... A za kilka dni pojawią ci się glony... Dlatego wiele osób kupuje ten "drogi piasek" , by bez obaw sadzić, przesadzać rośliny...Poza tym ziemia w stosunku do markowych podłoży, ma jedną wadę, że musi być przykryta sporą warstwą żwiru. I mylisz się kolego, że na ziemi wyhodujesz wszystkie rośliny... Zasadź w takim ziemno- żwirowym podłożu małego heńka i zasadź go w markowym....W ziemno- żwirowym będzie albo wegetował albo rósł bardzo powoli, gdyż ta roślina ma bardzo krótkie korzenie, które nie dadzą rady dociągnąć do ziemi, a w markowym podłożu mają wszystkiego od razu w pełnym dostępie bez problemu...
Osobiście zrobiłem mały eksperyment z małym heńkiem, kyótu na moim ziemno żwirowym podłożu rósł słabo, posadziłem go w plastykowym kubku bezpośrednio w ziemi ( tej samej co w akwarium ino bez żwiru). W akwarium mam 0,8W/L i henio stoi, a w kubku stoi na parapecie niczym nie doświetlany ( a od 3 tyg. u mnie pada i nie ma słońca) i henio rośnie, aż miło :)
Oszczędność oszczędnością, ale akwarystyka roślinna moim zdaniem zaraz po morskiej jest najdroższą dziedziną tego hobby, jak kogoś nie stać to niech przejdzie na Black Water, albo na Malawi... albo kupi chomika...

nazer

spider72 Wick, Szkocja

19 sie 2010, 20:54   (#12)  

Desperujesz nazer :D . Wlej więcej nawozów do wody i heniek będzie rósł na samym żwirze.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72

Miasto: Wick, Szkocja

21 sie 2010, 23:24   (#13)  

Nazer, piszesz, że nawozy które stosuje są drogie ale nie wiesz, że wcale nie dolewam ich regularnie. Jeśli już to raz na jakiś bardzo długi -nieokreślony czas, z reguły po przycince aby rośliny szybko wróciły do formy. Więc to nie jest drogie, poza tym nigdy nie miałem z tymi nawozami kłopotów -wysypu glonów itp. Nie jestem specem od nawożenia nie badam ile czego jest w wodzie, nie znam nawet pH wszystko robie intuicyjnie i do takich eksperymentów nawozy Tropical się nadają. Uważam, że są bezpieczne bo można kupić prawie wszystkie składniki w osobnych buteleczkach i dodawać to-czego akurat brakuje.
Być może sole jak to ktoś wcześniej wspomniał są tańsze ale kompletnie się na tym nie znam więc nie zabieram się za to.

Jeśli chodzi o ziemię to zdarzyło mi się wyrwać dużą roślinę z korzeniami i ziemia dostała sie do wody, myślałem że będą jakieś problemy ale kompletnie nic się nie stało. Dziure z ziemią przysypałem czarnym bazaltem zasadziłem rośliny i jest ok.

Podłoże przygotowałem w taki sposób, że ziemię z pola przesiałem drobnym sitkiem aby usunąć bryłki i inne zanieczysczenia, następnie zmieszałem ją dokładnie z żwirkiem o granulacji do 0,5 mm. Potem zmieszałem ją z ziemią kupną KRONEN z włuknami kokosowymi. Potem to wszystko zmieszałem z drobnym keramzytem.
Tą ziemię ułożyłem odpowiednio w akwarium i na nią wsypałem małą warstwę Filtus Florana z poprzedniej aranżacji aby zaszczepić bakterie itp.
Dopiero na to wszystko nałożyłem warstwę czarnego żwirku bazaltowego.
Tak powstał prosty substrat.

Na starcie miałem już mnóstwo roślin z poprzedniej aranżacji więc być może dlatego uniknąłem ataku glonów.

Jeśli chodzi o filtracje to mam głowice Aquael Turbo 1100 na samym dole gąbka a w pojemniku powyżej Aqualit i skuteczność filtracji jest na prawde dobra. Ale być może duża jest w tym zasługa roślin, których w akwarium jest sporo. Czasem gdy zwlekam z przycinką to rośliny potrafią zarosnąć w krótkim czasie niemal całe akwarium.

Jeśli chodzi o moje doświadczenie z podłożem Filtus Floran to nie polecam bo miałem na nim plage okrzemek, nie mogłem się ich w żaden sposób pozbyć. Gdy zrobiłem restart z tymi samymi roślinami to okrzemki natychmiast zniknęły.

Temat ten założyłem aby uświadomić ludzi zainteresowanych akwarystyką, że można prowadzić akwarium inaczej co wcale nie znaczy, że gorzej. Każdy ma inne priorytety.
Sam gdy zakładałem akwarium to planowałem początkowo kupić markowe podłoże ADA Amazonia II lub Aquasubstrate II jednak gdy policzyłem ile opakowań będe potrzebował oraz jakie są wymagane dodatki to zrezygnowałem.
Nie chce nikogo zniechecić do inwestowania w akwarystykę bo faktycznie na hobby wydaje się sporo kasy, ja przykładowo interesuje się dodatkowo motocyklami i wole ewentualną kasę przeznaczyć na to drugie hobby :)
I niech ten temat nie będzie odbierany jako atak czy próba udowodnienia co jest lepsze a co nie bo i tak każdy zrobi to-co uzna za stosowne.
Sam gdybym zarabiał z 10 tys. na miesiąc to pewnie nie bawiłbym się z ziemią i innymi pierdołami tylko kupił gotowce i najdoższe dodatki.

PS: Nazer ogólnie to uważam, że się czepiasz wytykając cenę tych nawozów czy fakt mojej niewiedzy o zawartości NPK w ziemi z pola. Powołujesz się na Diane Walstad a ja w ogóle nic nie wiem o jej metodzie prowadzenia akwarium, nie czytałem książki i mnie to nie interesuje.
Pomysł z ziemią zaczerpnąłem tylko i wyłącznie z tego forum.

lukasvip8

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1.jpg

woreczek na purigen - tania alternatywa

AquaMolitor w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2638
Hej, hej! Pomyślałem, że ktoś może być zainteresowany tanim zamiennikiem woreczków na purigen (jak wiemy, przez pończochy niestety przelatuje). Do tej pory korzystałem m.in. z qualdropa dural bag (...
YouTube

Tania lampka z chin do krewetkarium

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3461
Zapraszam do obejrzenia filmu Rafała.
ziel-dom-paleczki-uniwersal-800x650-tile.jpg

Nawozy do podłoża - tania alternatywa

msnolan w Nawożenie · Odpowiedzi: 298 · Wyświetlenia: 175893
Skoro w akwarium używamy nawozów rolniczych w postaci soli, to dlaczego nie skorzystać z tego, co wykorzystujemy w domu? Ze względu na duża ilość pytań postanowiłem założyć temat, w którym opiszę p...
IMG_1748.JPG

Prosta i tania lampa LED za ok 50zł

dust w Oświetlenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 22172
Użyto materiałów: - pasek LED POLUX LT35305MCWW4-1 5m IP44 Wymiar produktu:5000 x 8 x 3 mm Napięcie znamionowe produktu:DV 12V/127mA Moc znamionowa produktu (m):3,2W / 1 m Barwa światła produktu:650...

Akwarystyka morska

pewien_akwarysta w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5298
Witam. Nie dawno pytałam się was o kwestie krewetek. Miałam zamiar założyć sobie krewetkarium. Jednak zrezygniwałam, ale pomyślałam że nie próbowałam jeszcze jednej dziedziny, akwarystyki morskiej. Po...

Spotkanie Z Akwarystyką

AkwaPin w Szkło i meble · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 8956
Dzień dobry ,jestem laikiem lub początkującym amatorem , nie mam zielonego pojęcia o co chodzi w akwarystyce .Chciałbym zacząć z swoim pierwszym akwarium za ok miesiąc ,lecz nie wiem co kupić jakie ro...

Tania podróba czy drogi markowy sprzęt ? wyniki testów.

MKnobek w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 6134
Witam poniżej znajdą Państwo moją przygodę z filtracją 450l akwarium. zapraszam do lektury :) Całą przygodę z 450l akwarium zacząłem 2lata temu wówczas należało pomyśleć o filtracji tak dużego z...

Akwarystyka, czyli cierpliwie i do celu - akwarium w ścianie

neon w Szkło i meble · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 6857
Witajcie, niniejsze forum studiuję od ponad miesiąca, mimo wszystko, jest to mój pierwszy post, a zarazem okazja na przywitanie się. Na wstępie po krótce przedstawie mój poziom zaawansowania w dziedzi...

Nowa przygoda z akwarystyką

pazdzioch84 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1514
Witam Piszę tego posta ponieważ chciałbym, żebyście mnie wsparli swoją cenną wiedzą i doświadczeniem. Równo miesiąc temu wystartowałem z moim nowym hobby. Jest to akwarium 54L Do startu użyłem podłoża...

Darek - moja przygoda z akwarystyką

dareczek7 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 11943
Hej :) Na wstępnie chciałbym Was wszystkich serdecznie przywitać. Jestem już tutaj od jakiegoś czasu, ale to mój pierwszy post. Jakiś czas temu w mojej głowie urodził się pomysł aby postawić dekorac...

Statystyki

Ten temat przegląda 863 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571004
 •  Liczba wątków: 48807
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 863 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.