Torf włóknisty - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Torf włóknisty

Liczba wyświetleń: 931·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

10 sie 2010, 12:30 Torf włóknisty  (#1)  

Witam,
Cchę włożyć do puchy filtra wewnętrznego (oprócz bioceramax) torf włóknisty, aby utrudnić rozwój glonów i nieco polepszyć środowisko dla rybek.
Napotkałem info, że można to robić jedynie w jakichś specjalnych torebeczkach, wiecie coś o tym, czy to tylko mit?

maciekczarny
Ranga: Poznaje temat

sarlight Kraków

10 sie 2010, 12:37   (#2)  

Można włożyć. To torebeczki tego typu: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtra ... 4_642.html

sarlight
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Kraków

Waleń Warszawa

10 sie 2010, 16:14   (#3)  

a można kupić w tesko skarpetki takie cieniutkie jak pończochy za 1,5zł albo po prostu wsadzić w starą skarę :P

Waleń
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Torf w woreczku na wkłady filtracyjne lub w pończosze

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4582
Dzień dobry, Tak jak już pisałem w innym poście dzisiaj mam problem głównie z Microsorum. Planowałem zakup mineralizatora RO. Przyjrzałem się jednak dokładniej liściom Anubiasa. Jest to jedyna obecni...

CO2, zielenice i torf.

blixa w Glony · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 8112
Witam, W temacie walki z zielenicami na amazonii, chwyciłem się torfu włóknistego. Załadowałem do filtra worek torfu Humos 500 ml z Filtusa. Woda oczywiście herbaciana, ale to mi na razie nie przeszk...

Żwir koralowy i torf włóknisty

Tomek_89 w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1104
Witam, Czy Żwir koralowy jest dobrym pomysłem jako wkład do filtra przy akwarium roślinnym? hmm tak samo planuje umieścić w filtrze torf włóknisty , są do dobre pomysły czy nie bardzo? Pozdrawiam:)...

Przepuszczanie przez torf

Gelix69 w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1550
Witam mam pytanko,jak można przygotować wodę do podmianki przepuszczajac ja przez torf jakos tak gdzies o tym czytałem ale nie wiem gdzie chodzi o zbicie kh

Jak stworzyć granulowany torf?

markus383 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 647
Witam. Ma ktoś pomysł jak zrobić granulowany torf? :) Chciałbym sam spróbować go zrobić do filtra. Łatwiej jest kupic, ale większa frajda jest, jeśli sami coś zrobimy, a tym bardziej, że w moim przy...

Glina+Ziemia+Torf+Koci Żwirek "Tesco"

H2O2 w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 754
Witam. Jutro robię restart 200L. Na podłoże mam przygotowane 32L kociego żwirku, 10 L ziemi "Ziemia do roślin domowych" Pokon, jakieś 5 - 6 kg gliny i dosypie pudełko torfu filtusa bo leży w szafce od...

Torf w podłożu - spostrzeżenia :)

kostek2 w Podłoże · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 11989
Witajcie. Ostatnio, podczas porządków stwierdziłem, że czas wzbogacić podłoże. Ma już dobre dwa lata, z pewnością nie jest jałowe, jednak jakośc roślin była nieznacznie gorsza. Postanowiłem zrobić...

Torf vs Nitratex

Litor w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 962
natrafiłem na wyrób JBL-a. W instrukcji JBL NitratEX napisano żeby nie stosować w filtrze jednocześnie z wkładem torfowym! Nie napisano dlaczego . Może ktoś z Was wie

Torf w roślinnym?? EX700

markus383 w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 959
Witam!! Mam zamiar kupić filtr Tetra EX700. Ma on miejsce na cztery rodzaje wkładów. Czy taki układ byłby dobry??(od góry): - wata filtracyjna - wkład ceramiczny - biologiczne gniazda filtracyjne...

torf wysoki+glina jako podklad wedlug Fransa van der Leesta

heavy w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3422
witam.mam problem z doborem podkladu poz zwir.chcialbym uniknac duzego wydatku kupujac podklady komercyjne(akwa 450l).oto recepta Fransa van der Leesta na podklad: na dnie akwarium trzeba rownomiernie...

Statystyki

Ten temat przegląda 330 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570973
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 330 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.