200l.- pierwsze kroki - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

200l.- pierwsze kroki

Liczba wyświetleń: 1874·Odpowiedzi: 10
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
watan Sigtuna/Szwecja

09 sie 2010, 11:20 200l.- pierwsze kroki  (#1)  

Witam, dnia 4 sierpnia po dlugim czasie oczekiwania zalalem moje pierwsze akwarium :D .
Aranz zaden, narazie raczej proba aranzacji z nastawieniem na zmiany.
Chcialbym Wam je przedstawic i poprosic o rady i sugestie. Zdjecie robione telefonem ,
niestety i marny ze mnie fotograf, ale co tam....
Zapraszam

Zbiornik: 125x40x40
Swiatlo: 2x54W T5 na belce
Filtracja: Eheim 2224
Ogrzewanie: 150W jager
Podloze: Tropica Plant Substrate, piasek
Nawozenie: brak
Parametry: nie mierzone

Zielenina:
hygrophila siamensis
hygrophila angustifolia
anubias barteri
anubias barteri v. nana
bacopa monnieri
cabomba caroliana
moczarka
echinodorus ozelot red
rotala rotundifolia
sagittaria subulata
vallisneria nana
cryptocoryna - niestety nie wiem jaka
echinodorus mix
i inne, ktorych nazw nie znam

Fauna: brak

a, zapomnialem dodac!!! Prosze nie zwracac uwagi na kamienie, gdyz sa one chwilowo do czasu zatoniecia korzenia

watan
Ranga: Początkujący

Miasto: Sigtuna/Szwecja

maslo_82 Poznań

09 sie 2010, 11:51   (#2)  

pierwsze co się nasuwa to to, że nie powinieneś sadzić roślin łodygowych pojedynczo, łodygowce zawsze w grupie. Druga sprawa to ilośc gatunków roślin, powinieneś mieć połowę mniej gatunków w 2-3 razy większych ilościach niż jest teraz. Ostrożnie ze światłem i nawozami bo zbiornik jest stanowczo za mało obsadzony i bedzie katastrofa z glonami. Jeśli ta deszczownia to wszystko co ma powodować cyrkulację doty to lepiej ja wywal, redukuje ona dramatycznie przepustowaość filtra i powoduje że woda praktycznie stoi w miejscu. Koniecznie posadź jakiś trawnik, bo na jasnym tle rośliny kiepsko wyglądają.

maslo_82
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Poznań

watan Sigtuna/Szwecja

09 sie 2010, 12:32   (#3)  

Lodygowce sa posadzone w grupie ok. 10 szt. , trawnika nie planuje. Piasek podoba mi sie w takim kolorze jaki jest. Jedyne co planuje to dokupic zwartki, rozne odmiany. Bardzo mi sie podobaja i nie sa wymagajacymi roslinami. Mnie sie wydaje, ze deszczownica zwieksza cyrkulacje wody, zauwazalny jest ruch roslin przy samym podlozu (ale moge sie mylic).
Dziekuje za sugestie i pozdrawiam :)
Ostatnio edytowano 09 sie 2010, 12:43 przez watan, łącznie edytowano 1 raz

watan

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Waleń Warszawa

09 sie 2010, 12:42   (#4)  

dodaj CO2 - koniecznie i lej potas, z makro możesz się wstrzymać dość długo przy tym podłożu, z mikro najwyżej dwa miesiące.

pooglądaj zbiorniki na forum i pomyśl co chcesz konkretnie uzyskać zanim żabienice ci wrosną w substrat i będziesz miał problem z ich przesadzeniem ;)

Waleń
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

watan Sigtuna/Szwecja

09 sie 2010, 12:50   (#5)  

ogladam i ogladam, ale pomyslow za duzo, a mozliwosci za malo :D .
Ta zabienica nie byla planowana, kupiona na prosbe corki, no coz 8) .
Moze jakas podpowiedz co do jej umieszczenia, bo byla juz przesadzana z prawego rogu za korzen.
Co do korzenia to chcialbym go obsadzic mchem, ale to dopiero po jego zatonieciu i zlikwidowaniu kamieni.
Co2 - w planach, narazie czytam i nie wiem co wybrac. U nas troszke gorzej z nabijaniem butli, wiec chyba bede musial sie zdecydowac na wymienne. Nie mam za duzego wyboru co do zestawow, ale moze mi doradzisz z tych?:
http://www.akvarieshopen.com/co2-c-21_95.html

watan

09 sie 2010, 20:06   (#6)  

co do co2 to butla jest najtańsza w obsłudze. Przemyśl sprawę. Butli poszukaj w spawalniczych.

Żabienice to ładne rośliny - słodkie jako emersy (mam jedną w 4 litrowym słoju - wygląda extra) ale w wodzie będą wyglądać zupełnie inaczej - jak się ukorzeni to już przesadzania nie lubi. Twoje maja jeszcze emersyjne liście - będą sie powoli rozpuszczać.

Nie zapomnij o potasie na początek.

Przepol
Ranga: Zainteresowany tematem

watan Sigtuna/Szwecja

09 sie 2010, 20:47   (#7)  

to niemozliwe, ze maja emersyjne liscie, gdyz wzialem je od znajomego z akwarium, odcial je od rosliny macierzystej na moich oczach :lol: . Tylko ta wielka zabienica z tylu za korzeniem jest "sklepowa" i pewnie o ta ci chodzilo?
W piatek jade po roslinki i zakupie rowniez potas :)

watan

Waleń Warszawa

09 sie 2010, 23:06   (#8)  

cóż jeśli cię stać to wywalił bym kasę na zestaw aquamedica, niegłupi wydaje się również zestaw eheima (tylko ten komputer trochę zbędny), możesz też złożyć coś sam (podstawa to: OFC butla :lol: , reduktor, zaworek precyzyjny aka dławiący,zaworek przeciw zwrotny, porządny dyfuzor i licznik bąbli, przydatny może się okazać również elektro zawór z tajmerem i licznik indyków lub elektroniczny pomiar peha, a i oczywiście wężyk ciśnieniowy :lol: ) w szwecji faktycznie słyszałem już od paru osób że bywa ciężko z nabiciem butli ale spróbuj poszukać (sklepy i centra budowlane, wyposażenie dla pubów i barów), a nóż się uda a ze sklepu RA powinni ci wysłać z tego co mi wiadomo tylko sprawdź dokładnie jakie u ciebie obowiązują normy odnośnie butli do CO2

co do aranżu to szczerze powiem że jestem w kropce bo wygląda teraz jak przechowalnia roślin i nie bardzo wiem co byś mniej więcej chciał mieć, linki do tych zbiorników które ci się podobają to coś się pomyśli, na razie po prostu nie widzę nawet jaki masz zamysł ;)

jedyne co mi przychodzi do głowy to to że ten korzeń co masz to troszkę za mało - zginie jak rośliny podrosną

pozdrawiam ;)

P.S. http://www.akvarieshopen.com/sera-co2-s ... -3339.html to też wygląda niezgorzej, kiepski macie wybór, może macie tam jakieś wasze alledrogo? - mogło by być wyjatkowo pomocne ;)

Waleń
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

watan Sigtuna/Szwecja

09 sie 2010, 23:46   (#9)  

Dzieki za zainteresowanie takim "swiezakiem" jak ja i za chec pomocy :D . Mamy "blocket" - takie szwedzkie allegro, zaden wybor jesli o akwarystyke chodzi. Zaopatrzenie w sklepach - rosliny- beznadziejne, dlatego taki roslinny chaos. Chcialem obsadzic jak najwieksza powierzchnie dna, a w sklepie po jednym, dwa egzemplarze gatunkow :( . Bardzo podobaja mi sie zwartki i w ta strone chcialbym isc. Podaje link do zbiornika, ktory bardzo mi sie podoba, ale nie chcialbym tez wiernie nasladowywac.
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=23551

watan

watan Sigtuna/Szwecja

23 sie 2010, 23:40   (#10)  

Witam, akwarium ma 3 tygodnie, roslinnosc ruszyla do przodu :D .
Chcialbym przedstawic mieszkancow zbiorniczka, a sa to;
Aphyocharax cf rathbuni - 20
Moenkhausia pittieri - 15
Otosek - 6
corydoras julii - 6
corydoras panda - 6
Zdjecia wkrotce, jak sie rybki zaklimatyzuja.
Wszystkie opinie i sugestie mile widziane :D

watan

24 sie 2010, 01:03   (#11)  

W aranżu brakuje mi pierwszego planu, co spłaszcza mocno ten zbiornik

akbar

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

1-200422.jpeg

200l - Mark Evans (Tropica)

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2549
1-200422.jpeg Zapraszamy do obejrzenia akwarium o pojemności 200l z aranżacją autorstwa Marka Evansa wykonaną dla firmy Tropica Aquarium Plants. Zobacz więcej: https://roslinyakwariowe.pl/galerie/...
YouTube

Pierwsze akwarium od nastu lat

ostek w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 44 · Wyświetlenia: 18475
Witam serdecznie, Mam lekko ponad 30 lat na karku i wpadłem na szalony pomysł żeby założyc akarium :) Ostatnia moja przygoda z akwarystyką to koniec lat 90-tych i zbiornik (zbiorniczek) w okolicach 5...
akwa.jpg

126l - Mariusz Budziński - pierwsze

llcoolm w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 16963
Witam wszystkich, Chciałbym zaprezentować mój pierwszy baniak Akwarium 80/35/45-126 l Światło 2 x 18w Philips TLD 865 (tył) +Aquarelle (środek) i 1 x 18w Philips 840 (przód) tak na ws...

Aranżacja 200l, pomoc

ribidi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1204
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi? Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...

260L - pierwsze roslinne - saper

saper w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 23874
Start : 22.11.2009 Wymiary: 260 L ( http://www.juwel.pl/produkty/vision.html ) 121x(46-32)x64 - profil Światło: 3x54W (T5) . Od przodu : Juwel Day x2, Juwel Nature. Odbłyśniki. Podłoże : Aqua...

Modernizacja oświetlenia w 200l Paludarium

Gumloke w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2788
Cześć, Po 4 latach zamierzam założyć zbiornik jeszcze raz. W ciągu tego czasu świetlówki straciły trochę na żywotności. Nie świecą już tak jak kiedyś, dlatego przy okazji chciałem wymienić oświetleni...

Pierwsze Wabi-Kusa - Rafał Klocek

cyberain w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 11790
Po przygodzie z Vivarium, postanowiłem stworzyć coś bardziej estetycznego i o wiele mniejszego. I tak oto powstało moje pierwsze Wabi-Kusa :) Rośliny: -Ludwigia Palustris -Staurogyne Repens -Hydroco...

Zamiana 112 na 200l

Rafikus w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 8751
Witam. Mam na imię Rafał i jestem nowy na forum. Za parę tygodni wyprowadzam się z miasta na działkę na której już czeka akwarium 200l profilowane (metraż w mieście bardzo mnie ograniczał :-P) Chciałb...

Projekt Mountain Woods 200l

szklarza w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3428
Witam, projekt niemal ukończony, w piątek powsadzam rośliny i poczekam na wstępną stabilizację zbiornika. Jestem ciekaw Waszych opinii na temat aranżacji, a także obsady. Jakie rybki byście tu widziel...

Hardscape do oceny w 200L

PanTomek w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1207
Cześć W końcu miałem trochę czasu na ogarnięcie tematu korzeni i kamieni do akwarium. Razem z właścicielem sklepu przez 2h układaliśmy coś na kształt kompozycji. Potem oczywiście w zbiorniku nie uda...

Statystyki

Ten temat przegląda 436 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 436 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.