Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam mam akwarium 54l proste.
Oświetlenie: 2x15W ( Myślę nad dołożeniem 8W )
Podłoże: Ziemia ogrodowa+drobny żwirek
Filtracja: Filtr Aqua-Szut Turbo N550 + mały filterek aby wspomóc przepływ wody
Nawożenie: Co2 z bimbrowni i nawożenie metoda EI
Pytanie co mam robić żeby glony nie zaczęły się rozprzestrzeniać? Już pokazują się na trawniczku ;/ Usuwanie ręczne jest czasochłonne i nie przynosi dobrych efektów. Proszę o pomoc.
Nie mam lepszego zdjęcia ;/
Pozdrawiam Mariusz ! 
-
mariusz199415
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kłodzko
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Usuwanie ręczne jest niestety konieczne. Poczytaj tutaj: http://www.roslinyakwariowe.pl/20100330 ... arium.html
Jaką masz warstwę żwirku na tej ziemi? Zbyt mała warstwa może być przyczyną glonów
Dobrym wyjściem na usuwanie jest wpuszczenie krewetek amano lub otosków.
-

sarlight
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Kraków
Warstwa żwirku z przodu ok 5cm z tyłu ok 7-8cm. W moim mieście nie ma krewetek ;/ A z wysyłką drogo wychodzi ;/ Czytałem również że pomaga czasem węgiel w płynie ale nie wiem czy to dobre rozwiązenie. Myślę też że to może przez CO2 które jest z bimbrowni i nie zawsze jest stały poziom.
Pozdrawiam Mariusz ! 
-
mariusz199415
●
Myślę, że stały poziom CO2 ma najmniejszy wpływ... Możesz stosować węgiel w płynie to pomaga tylko trzeba stosować kilkukrotnie większe dawki niż te zalecane przez producenta (tak jest w przypadku EasyCarbo). Zeolit pochłania amoniak, który przyczynia się do powstawania glonów, ale stosuje się go jako wkład filtracyjny w filtrach zewnętrznych
Nie znam się na akwariach z ziemią ogrodową, bo takiego nie posiadam, ale wydaje mi się, że czytałem, że akwarium na bazie ziemi ogrodowej się nie nawozi dodatkowo. Ale zaznaczam, że tego nie jestem pewien!
-

sarlight
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Kraków
A może glony sa przez to że ja mam ziemie ale nie zwykłą tylko osmocote. Może dosypać jeszcze żwirku żeby warstwa była grubsza?
Pozdrawiam Mariusz ! 
-
mariusz199415
●
Powiązane tematy
Cześć. Szwagier zastanawia się nad restartem akwarium, bo nie mogą zwalczyć glonów. Chciałem im pomóc i zbadać parametry wody, aby było wiadomo czego może brakować (nie nawożą - jedynie CO2) i aby po ...
Dzień dobry, witam.
Mam problem ze zrownoważeniem niektórych mikro i makro jeśli chodzi o oedogonium, chodzi o mało widoczne nitkowce na eleocharis parvuli, podłączyłem bimbrownię ale ciągle meczą -cz...
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
Witam szanowne grono,
jak w temacie ma problem z glonami nitkowatymi i pyłem na szybie.
Akwarium to 128L 80x40x40 podłoże aktywne Qualdrop Master soil 24L, filtracja to 2 kubły eheim 2215 i 2224. Oświ...
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
Witam, mam od ok 2 miesięcy mam problem z glonami w postaci czarnych włosów na roślinach, są to chyba krasnorosty. Potrzebuję pomocy w tej sprawie. Akwarium ma 3msc. 126L. Próbowałem stosować carbo be...
Cześć,
mam pytanie co do zależności pomiędzy PO4 a nitkami. Otóż od dłuższego czasu zmagam się właśnie z tym niemiłym problemem i nie potrafię znaleźć przyczyny.
Kilka info o akwarium:
30l, oświetle...
Cześć. To mój pierwszy post tutaj. Moja przygoda z akwarystyką zaczęła się 1.5 roku temu, od początku starałem się edukować i nadrabiać braki wiedzy testując w praktyce. Pierwsza próba z roślinkami za...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|