Jak się pozbyć tych glonów ?
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
W jaki sposób można pozbyć się tych glonów ?
Rośliny mają dużo światła ok. 1 W/litr przez 12h dziennie oraz CO2 i nawozy Planta Garnier Macro i Ferro + oraz K2SO4
-
dj_rey
●
- Ranga: Początkujący
mógłbyś napisać jakie dawki tych nawozów i CO2 stosujesz? przy 1W/l jeśli lejesz zalecane dawki to jest to grubo za mało dodatkowo obstawiam zbyt małą ilość CO2 i / lub jego nierównomierne rozprowadzenie po zbiorniku.
-

Waleń
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
-
krasnorosty wymieszane z sinicami (te bąbelki tlenu na zdjęciu to od nich).
Bombowa mieszanka. Obstawiam duży poziom DOC oraz kłopoty z CO2.
-
Przepol
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Powiązane tematy
Cześć, jestem początkującym w tym hobby i mam problem z glonami. Chciałbym poprosić o pomoc w rozpoznaniu rodzaju glonów jakie pojawiły mi się w akwarium i jak sobie z nimi poradzić.
identyfikacja-glonow.jpg
Wątek do identyfikacji glonów.
Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
Cześć, pojawiło mi soe coś takiego jak na zdjęciu ostatnio w akwarium. Prośba do doświadczonych, co to za glon i jak się pozbyć, pozdrawiam.
Witam. Od początku założenia akwarium czyli od pół walczę z glonami, jednak walka jest bezskuteczna. W akwarium jest inwazja krosnorostów, glonów nitkowatych, zielonego osadu na szybach i pewnie coś j...
Panowie, na korzeniu pojawił mi się taki okropny długi, gęsty, cienki nitkowaty zielono brązowy glon. Jak mogę się go pozbyć? Jakieś preparaty? Akwarium, ma już niecały miesiąc czasu, bez CO2, raz w t...
Witam,
Czy byłby ktoś w stanie pomóc mi zidentyfikować dziwny nalot na roślinach?
Jest to jakiś rodzaj glonów. Oprócz niego pojawiły się też glony na korzeniu.
Akwarium jest nowe, ma jakieś 3 tygodn...
Cześć.
Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...
Witam
Wiem było już wałkowane o tym wiele razy ale po dosłownie 2 latach walki z tymi glonami i przeczytaniu masy artykułów sprawa została rozwiązana postaram się wszystko wyjaśnić w poniższym poście...
|
|