Roślinki o barwie czerwonej rosną zielone. Co jest nie tak?? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Roślinki o barwie czerwonej rosną zielone. Co jest nie tak??

Liczba wyświetleń: 1171·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam wszystkich akwarystów!!!

Pytanie tak jak w temacie..

"Roślinki o barwie czerwonej rosną zielono. Co jest nie tak??"

Sprzęt
filtr tetra ex 700
JBL Cristal Profi E 900
cyrkulator 3000L/H 6W dzięki któremu CO2 jest rozprowadzane po całym akwarium
co2 butla 6kg
oświetlenie z przodu 2 x 39 W T5 z odbłyśnikami ( Aquastar + Grolux) + z tyłu 2 x 30W T8 (AQUA GLO + FLORA GLO)

Podłoże
ziemia ogrodowa + żwirek rzeczny granulacji 2-3mm

Nawożenie EI

Makro:
W 600ml wody rozpuszczam
- KH2PO4: 2 gramy ze względu na duży poziom PO4 w akwarium (jeżeli wziąłem większą ilość KH2PO4 to robiły mi się zielone nitki na roślinach i zielone kropki na szybach)
- NO3: 40 gram
- MgSO4x7H2O: 50 gram

Dawkowanie 3x w tygodniu po 25ml na dawkę co drugi dzień. Pierwsza dawka zaraz po podmianie wody.

Mikro:
Rozrabiam małe ilości
Do 12,5ml nierozcieńczonego nawozu Mikro Intermagu dolewam 87,5ml wody, aby otrzymać 100ml nawozu.
Dawkowanie 2x w tygodniu na przemian z makro co drugi dzień po 25ml na dawkę.

Parametrów wody nie mierzyłem. W razie potrzeby mogę to uczynić

FLORA:
Alternanthera Lilacina
Hygrophila polysperma
Glossostigma elatinoides
Ludwigia repens rubin
Bacopa Monnieri
Hemianthus micranthemoides
Eleocharis acicularis
Lilaeopsis novae-zelandiae
Sagittaria Subulata
limnophila Aromatica
Rotala rotundifolia

dojdą za około tydzień:
Heteranthera zosterifolia
Ammania gracilis
Hygrophila difformis
Eustralis sp.

FAUNA
10* neon inessa
2* kosiarka
2* otosek
oraz krewetki

Jakiś czas temu zauważyłem że liście Hygrophily polyspermy nie są dobrze wyrośnięte, są bardziej tak jakby złożone.
Czy to wszystko jest oznaką zbyt dużej ilości azotu???

POZDRAWIAM i czekam na odpowiedź
Ostatnio edytowano 06 sie 2010, 11:10 przez aqua_k, łącznie edytowano 1 raz

aqua_k
Ranga: Poznaje temat

spider72 Wick, Szkocja

06 sie 2010, 11:01   (#2)  

Poszukaj na forum, bo na ten temat były co najmniej dwie obszerne dyskusje, mi już się nie chce dyskutować na ten sam temat 3-ci raz. Generalnie związane jest to światłem i nawożeniem (limitowaniem niektórych składników).
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.
Obrazek Obrazek

spider72
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wick, Szkocja

06 sie 2010, 12:10   (#3)  

Siara

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

06 sie 2010, 12:13   (#4)  

Siara napisał(a):zapraszam do lektury >>> https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... 582d9d63b7

tak, wiem.. Już znalazłem ;]

aqua_k

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG20231127200131.jpg

Co to jest?

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4464
Witam Czy ktoś się spotkał z białą pianą w wodzie z kranu po dodaniu Aquasafe od Tetry. Czy to efekt usuwania chloru z wody? Fotka trochę niewyraźna. Macie jakieś pomysły co to może być.
1.jpg

Gdzie jest moje PO4

H2athor w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4715
Witam Wszystkich. Chyba od października ubiegłego roku jestem posiadaczem 200 litrowego akwarium, chciałem aby było było roślinne i jest. Akwarystą jestem od lat , ale zawsze było to malawi. Wszystko...
Start 02.02.2023.jpg

PO4 nie do zbicia na podłożu Yokuchi jiban soil

aqua_nauta w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3813
Witam forumowiczów, Jestem początkujący akwarystą, założyłem akwarium 77 l,wymiary 60x35x35, na podłożu aktywnym yokuchi jiban soil w rogu piach. Start akwarium to 2.02.2023.Zastosowany filtr to Aquae...
YouTube

O twardości wody w akwarium - tego nie wiedziałeś

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2363
Zapraszam do obejrzenia, udziału w ankiecie i dyskusji. Fajnie omówione najważniejsze kwestie związane z twardością wody. Zapraszam do poczytania artykułów na blogu dr Łukasza Kaczmarka: https://wod...
IMG_20220327_190451.jpg

Zielone plamy na liściach, chyba nie glony.

Mariusz S w Nawożenie · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 12611
Witam, Jestem początkującym akwarystą, mam problem z zielonymi palmami na liściach np. anubias ale również na roślinach czerwonych. Testuję wodę na no3 ( ok 20) i po4 ( ok 0,5). Azotu nie mogę zbić f...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15956
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Jak to jest z tym nawożeniem

daniel barycki w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2580
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia? Czy może składniki powin...

Czy nie mam za niskie Gh i Kh??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6705
Witam Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1547
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Czy duży poziom fosforu w kranie jest pobierany przez roslin

Furyan w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 9803
Witam , od półtorej roku mam baniak 200 litrowy. Pół roku temu dołożyłem CO2 i miesiąc temu wymieniłem oświetlenie z oryginalnego juwela na dwie belki Superfish 56W suny + aquael plant 32w. Rośliny po...

Statystyki

Ten temat przegląda 1381 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1381 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.