CO2, czy można wybrać taką alternatywę?
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam, pytanie jak w temacie.
Natknąłem się na ofertę, korzystną cenowo, podaję linka, gdyż jest to oferta sklepu z tego portalu
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/techni ... -7557.html
Tu moje pytanie.
Zestaw miałby znaleźć zastosowanie w akwarium 30 litrowym z oświetleniem 26W, solar duo boy, docelowo mam zamiar zastosować podłoże firmy ADA, nawozy - kwestia przemyślenia. Jeśli chodzi o rośliny, to chciałbym jakieś delikatne w sensie budowy, np. lilaeopsis, eleocharis, przepraszam jeśli walnąłem byki w nazwach.
Czy wybór takiego zestawu niesie za sobą jakieś konsekwencje porównując jego produktywność z wydajnością zestawów "bardziej profesjonalnych'?
Pytam, ponieważ nie mam w tym względzie doświadczenia, a całego forum w krótkim czasie nie dam rady przeczytać, a wiedzy jest ogrom
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam,
Tomek.
-

Chmielu
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Świdnica, Wrocław
CO2 w spray'u to najdroższe źródło dwutlenku węgla jakie istnieje. Pozornie niska cena zakupu zostanie mocno wywindowana w przeciągu kilku najbliższych miesięcy. Lepiej wstrzymać się i kupić zestaw wysokociśnieniowy lub zmajstrować bimbrownię (lub generator sodowy).
Alternatywą jest zmniejszenie oświetlenia i stosowanie suplementu EasyCarbo.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Dziękuję za odpowiedź.
A jeśli chodzi o zmniejszenie światełka, to do jakiej redukcji byłbym zmuszony?
Przy opisie produktu było napisane, że butelka o wartości 30 zł wystarczy na 30 dni
Tylko nie wiem przy jakim właśnie litrażu.
Mnie by to satysfakcjonowało.
Bardziej ciekawi mnie jednak, czy jakość CO2 jest taka sama, jak w przypadku butli wysokociśnieniowych:)
-

Chmielu
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A jeśli chodzi o zmniejszenie światełka, to do jakiej redukcji byłbym zmuszony?
Takiej, aby mieć ok. 0,5W/l. Wybór lampki pozostawiam Tobie  Przy opisie produktu było napisane, że butelka o wartości 30 zł wystarczy na 30 dni
Ja to zrozumiałem tak, że przy napełnieniu dołączonego dzwonu raz dziennie, spray starczy na 30 dni. Czyli dzwon ma pojemność 30ml  Litraż akwarium nie ma tutaj znaczenia - wzięto pod uwagę napełnienie pojemnika raz dziennie. Czy wystarczy w Twoim przypadku? Trzeba sprawdzić doświadczalnie. Mnie by to satysfakcjonowało.
Czyżby? A wiesz, że w butli 1,5kg mieści się 700 litrów gazu, który kosztuje ok. 15zł? Mówiąc inaczej: litr CO2 ze sprayu: 30zł (plus przesyłka  litr CO2 z butli: 0,02zł (plus cena butli) Tobie pozostawiam przeliczenie po ilu spreyach wydasz równowartość zestawu z butlą. I jeszcze jedno - jeśli z 1 litra gazu da się napełnić dzwon 30 razy, to z butli wysokociśnieniowej napełnisz ten sam dzwon 21000 razy  Bardziej ciekawi mnie jednak, czy jakość CO2 jest taka sama, jak w przypadku butli wysokociśnieniowych:)
Co masz na myśli? Czystość gazu? W wysokociśnieniowych pakuje się dwutlenek spożywczy, jak do nalewania piwa. Nie sądzę, aby Filtus używał innego w spray'u.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, za to zawsze lubiłem to forum
Hm... wiem, wiem, przeliczając części gazu, rzeczywiście wychodzi jak mówisz, natomiast w tym momencie tak już się zadłużyłem u dziewczyny, że jeśli przywiózłbym butlę, to pewnie zaczęłaby mnie rozliczać:P
A tu, przynajmniej dla oswojenia jej z akwarystyką roślinną, albo właściwie powrotem do niej, wystarczyłby ten spray...
Muszę to przemyśleć.
Właściwie ułatwiłaby mi w tym informacja dotycząca ile w rzeczywistości wynosi żywotność, czy wydajność tej buteleczki z CO2 przy wykorzystaniu jej do mojego małego akwa...
Napisałem już wiadomość do obsługi sklepu, więc pewnie niebawem się dowiem.
A skoro jakość gazu jest taka sama, to też dobrze.
A jeśli chodzi o przyswajalność przez rośliny gazu w sprayu, to czy ona jest taka sama jak przyswajalność gazu z butli wysokociśnieniowej ?
-

Chmielu
●
Chmielu napisał(a):A jeśli chodzi o przyswajalność przez rośliny gazu w sprayu, to czy ona jest taka sama jak przyswajalność gazu z butli wysokociśnieniowej ?
To ten sam dwutlenek spożywczy jest ładowany w obu przypadkach.
-

dcieslik
●
Ok, dzięki 
-

Chmielu
●
tak z tym że CO2 z butli ciśnieniowej wędruje po akwarium również w postaci mikro bąbelków które w bezpośrednim kontakcie z powierzchnią liścia są dużo efektywniej przyswajane przez roślinę - roślina dostaje czyste CO2 i nie musi marnować energii na pozyskanie "odzielenie" go od wody.
-

Waleń
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
-
Szkoda, że zestawy są tak drogie. Wiem już, że w końcowym rozrachunku długofalowym to się bardzo opłaca, ale...
Mogłem nie sprzedawać swojego zestawu niecały rok temu:P
Wiedziałem, że znów do roślin będę chciał wrócić.
-

Chmielu
●
Powiązane tematy
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?
Witam
Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...
|