CO2, czy można wybrać taką alternatywę? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

CO2, czy można wybrać taką alternatywę?

Liczba wyświetleń: 1530·Odpowiedzi: 8
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Chmielu Świdnica, Wrocław
Witam, pytanie jak w temacie.
Natknąłem się na ofertę, korzystną cenowo, podaję linka, gdyż jest to oferta sklepu z tego portalu ;)
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/techni ... -7557.html
Tu moje pytanie.
Zestaw miałby znaleźć zastosowanie w akwarium 30 litrowym z oświetleniem 26W, solar duo boy, docelowo mam zamiar zastosować podłoże firmy ADA, nawozy - kwestia przemyślenia. Jeśli chodzi o rośliny, to chciałbym jakieś delikatne w sensie budowy, np. lilaeopsis, eleocharis, przepraszam jeśli walnąłem byki w nazwach.
Czy wybór takiego zestawu niesie za sobą jakieś konsekwencje porównując jego produktywność z wydajnością zestawów "bardziej profesjonalnych'?
Pytam, ponieważ nie mam w tym względzie doświadczenia, a całego forum w krótkim czasie nie dam rady przeczytać, a wiedzy jest ogrom ;)
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam,
Tomek.

Chmielu
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Świdnica, Wrocław

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

04 sie 2010, 14:55   (#2)  

CO2 w spray'u to najdroższe źródło dwutlenku węgla jakie istnieje. Pozornie niska cena zakupu zostanie mocno wywindowana w przeciągu kilku najbliższych miesięcy. Lepiej wstrzymać się i kupić zestaw wysokociśnieniowy lub zmajstrować bimbrownię (lub generator sodowy).
Alternatywą jest zmniejszenie oświetlenia i stosowanie suplementu EasyCarbo.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

04 sie 2010, 14:57   (#3)  

Dziękuję za odpowiedź.
A jeśli chodzi o zmniejszenie światełka, to do jakiej redukcji byłbym zmuszony?
Przy opisie produktu było napisane, że butelka o wartości 30 zł wystarczy na 30 dni ;)
Tylko nie wiem przy jakim właśnie litrażu.
Mnie by to satysfakcjonowało.
Bardziej ciekawi mnie jednak, czy jakość CO2 jest taka sama, jak w przypadku butli wysokociśnieniowych:)

Chmielu

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kadazan Toruń / Bydgoszcz

04 sie 2010, 15:31   (#4)  

A jeśli chodzi o zmniejszenie światełka, to do jakiej redukcji byłbym zmuszony?

Takiej, aby mieć ok. 0,5W/l. Wybór lampki pozostawiam Tobie :)

Przy opisie produktu było napisane, że butelka o wartości 30 zł wystarczy na 30 dni

Ja to zrozumiałem tak, że przy napełnieniu dołączonego dzwonu raz dziennie, spray starczy na 30 dni. Czyli dzwon ma pojemność 30ml :) Litraż akwarium nie ma tutaj znaczenia - wzięto pod uwagę napełnienie pojemnika raz dziennie. Czy wystarczy w Twoim przypadku? Trzeba sprawdzić doświadczalnie.

Mnie by to satysfakcjonowało.

Czyżby? A wiesz, że w butli 1,5kg mieści się 700 litrów gazu, który kosztuje ok. 15zł? Mówiąc inaczej:
litr CO2 ze sprayu: 30zł (plus przesyłka ;)
litr CO2 z butli: 0,02zł (plus cena butli)
Tobie pozostawiam przeliczenie po ilu spreyach wydasz równowartość zestawu z butlą.
I jeszcze jedno - jeśli z 1 litra gazu da się napełnić dzwon 30 razy, to z butli wysokociśnieniowej napełnisz ten sam dzwon 21000 razy :)

Bardziej ciekawi mnie jednak, czy jakość CO2 jest taka sama, jak w przypadku butli wysokociśnieniowych:)

Co masz na myśli? Czystość gazu? W wysokociśnieniowych pakuje się dwutlenek spożywczy, jak do nalewania piwa. Nie sądzę, aby Filtus używał innego w spray'u.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

04 sie 2010, 16:04   (#5)  

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, za to zawsze lubiłem to forum ;)
Hm... wiem, wiem, przeliczając części gazu, rzeczywiście wychodzi jak mówisz, natomiast w tym momencie tak już się zadłużyłem u dziewczyny, że jeśli przywiózłbym butlę, to pewnie zaczęłaby mnie rozliczać:P
A tu, przynajmniej dla oswojenia jej z akwarystyką roślinną, albo właściwie powrotem do niej, wystarczyłby ten spray... ;)
Muszę to przemyśleć.
Właściwie ułatwiłaby mi w tym informacja dotycząca ile w rzeczywistości wynosi żywotność, czy wydajność tej buteleczki z CO2 przy wykorzystaniu jej do mojego małego akwa... ;)
Napisałem już wiadomość do obsługi sklepu, więc pewnie niebawem się dowiem.
A skoro jakość gazu jest taka sama, to też dobrze.
A jeśli chodzi o przyswajalność przez rośliny gazu w sprayu, to czy ona jest taka sama jak przyswajalność gazu z butli wysokociśnieniowej ?

Chmielu

05 sie 2010, 09:21   (#6)  

Chmielu napisał(a):A jeśli chodzi o przyswajalność przez rośliny gazu w sprayu, to czy ona jest taka sama jak przyswajalność gazu z butli wysokociśnieniowej ?

To ten sam dwutlenek spożywczy jest ładowany w obu przypadkach.

dcieslik

05 sie 2010, 10:29   (#7)  

Ok, dzięki ;)

Chmielu

Waleń Warszawa

05 sie 2010, 10:41   (#8)  

tak z tym że CO2 z butli ciśnieniowej wędruje po akwarium również w postaci mikro bąbelków które w bezpośrednim kontakcie z powierzchnią liścia są dużo efektywniej przyswajane przez roślinę - roślina dostaje czyste CO2 i nie musi marnować energii na pozyskanie "odzielenie" go od wody.

Waleń
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

05 sie 2010, 15:24   (#9)  

Szkoda, że zestawy są tak drogie. Wiem już, że w końcowym rozrachunku długofalowym to się bardzo opłaca, ale... ;)
Mogłem nie sprzedawać swojego zestawu niecały rok temu:P
Wiedziałem, że znów do roślin będę chciał wrócić.

Chmielu

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

hanka.jpg

Fotometr exaqua czy mała hanna

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5732
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 28311
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
IMG20251112171151.jpg

Akwarium 5 dni po zalaniu – czy dozować azot?

bpjl w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7587
Witajcie ponownie. Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika IMG20251112171151.jpg I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8284
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
YouTube

Jak zakwasić wode bez CO2 ??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 14873
Witam Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....

Czy istnieje mineralizator idealny?

marki51 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6987
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15987
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Mieszanie RO z kranówką czy z odpadem ?

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2801
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?

Czy nie mam za niskie Gh i Kh??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6729
Witam Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...

Potas z KH Buildera czy z nawozu?

Ciechan w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2051
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...

Statystyki

Ten temat przegląda 529 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 529 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.