Jakas choroba krewetek Amano. O co tu chodzi? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jakas choroba krewetek Amano. O co tu chodzi?

Liczba wyświetleń: 1717·Brak odpowiedzi
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Juicy360 Kraków
Witam!
Mam taki oto problem. Od kilku tygodni mam krewetki Amano. Ostatnio wykonałem podmianę wody w akwarium 200L za pomocą węża ogrodowego, ale czystego ze sklepy i płukanego gorąca wodą itd. Było to około 1/3 wody. Po tym zauważyłem, że niektóre krewetki zrobiły się niebieskawe, głównie przy głowotułowiu, szukałem w necie o takiej chorobie, trafiłem na http://www.krewetki.org/forum/viewtopic.php?p=1341 i to zdjęcie z tej strony: http://img.photobucket.com/albums/v231/Amano/AmanoKrank.jpg Moje wyglądają tak samo, jak ta niebieskawa z tego zdjęcia. Na stronce jest też opisana choroba zatrucia miedzią, pomyślałem, że to może być to, więc poleciałem do sklepu i kupiłem uzdatniacz do wody tropicala, wlałem wszystko. Objawy nie ustępiły, między czasie wlałem też Torfin tropicala. Przed chwilą zauważyłem dziwne zachowanie neonków i jednej amano. Neonek opadał powoli, jakby tlenu nie miał, ale się podniósł i jest ok. Amano się przewracała i rzucała gwałtownie na wszystkie strony, prawdopodnie zdechnie. Aktualnie włączyłem też napowietrzacz. Przyczyną neonka jest pewnie tlen, bo dzisiaj dałem więcej CO2 i w dodatku temp. wody była wyższa z powodu warunków w pokoju. Chodzi mi tylko i wyłącznie o Amano, co to za choroba? Czemu się tak dzieje? Wszystkie możliwe przyczyny podałem już. Warunki w akwa mam b.dobre, rośliny rosną szybko, jest ich dużo. Krewecie karmie spiruliną i shrimp sticksami.Jeśli coś wiecie nt. takich przypadków, proszę napiszcie.

Wlałem FMC(zieleń + błękit) prawie 100 % dawki.

Juicy360
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Kraków

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

Tropical Shrimp-UP! - nowa linia pokarmów dla krewetek

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 247
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-tropical-shrimp-up-nowa-linia-pokarmow-dla-krewetek_1-6ceccc22f45b339491de34ec499fd9a1.jpg Shrimp-UP! - premiera na targach w Norymberdze. ...
IMG_20251227_132541.jpg

Choroba u skalarów Manacapuru Red back

Kusztyk2 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5638
Witam. U swoich skalarów zauważyłem małe białe kropki . u jednego ze skalarów znajdują się w okolicy pyszczka a drugiego na tylnej płetwie . Są małe i ciężko widoczne dlatego ciężko zrobić zdjęcie ,te...
IMG_20251205_192533.jpg

Czy to jakaś choroba ryby?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2335
Hej Ryba ma część ogona jakby w białej farbie umazany.Czy ktoś się spotkał z takimi objawami? Ja nie mam pojęcia co to może być.
IMG_20251122_092949.jpg

Zbrojniki, efekt walki czy choroba?

paka747 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2041
Cześć, Od tygodnia w akwarium trwa spór o teren przy grocie do składania ikry dla zbrojników. Zmienił się dominujący samiec. Wczoraj zauważyłem zmiany na skórze zbrojników w okolicach pyska, płetwy b...
20250331_173830.jpg

Krewetki Amano a atakowanie żywych ryb

Hagar w Zwierzęta · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13314
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
Krewetka_Amano_2.jpg

Identyfikacja krewetek - tutaj można wklejać zdjęcia

konrad_es w Zwierzęta · Odpowiedzi: 59 · Wyświetlenia: 161175
Witam, Mam prośbę o identyfikację krewetki ze zdjęcia. Długość około 25-30 mm. ImageUploadedByTapatalk1374599304.973753.jpg
YouTube

Choroba razbor galaxy

Blamad w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8622
Witam, potrzebuję pilnej pomocy z choróbskiem które atakuje mi razbory galaxy. Około dwóch miesięcy temu do obsady akwarium dokupiłem w przypadkowym zoologu dwie razborki, tak by wzmocnić swoje stadko...
YouTube

Hodowla krewetek Aqualife - wideorelacja

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2014
&t= Zapraszam do obejrzenia.

amano i skalary?

Hultaj w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4468
Wymyśliłem i nawet zamówiłem sobie krewetki amano ale mam w akwarium skalary. Zeżrą?

Danio niebiańskie choroba

gosias287 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3388
Cześć Końcem grudnia założyłam akwarium- 189 l. W zaufanym zoologu kupiłam 35 szt Danio niebiańskie i 7 przylg siatkowatych. Po kilku dniach od wpuszczenia dwie rybki zrobiły się blade- ale to praktyc...

Statystyki

Ten temat przegląda 366 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570996
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 366 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.