Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Kupiłem niedawno filtr Aquael Minikani 120, który w komplecie ma 4 rodzaje wkładów: gąbkę, watę perlonową, zeolit (chyba) i ceramikę. Mam pytanie czy to dobre zestawienie do akwarium roślinnego? Czy może zmienić jakieś wkłady? A jeśli tak to na jakie? Dziękuje za pomoc!
-

sarlight
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Kraków
To zależy co kto lubi. Jakieś "pole" i warunki dla bakterii nitryfikacyjnych masz zapewnione. Filtracja mechaniczna w porządku. Gdybym ja startował dla siebie nowy filtr, to pomyślałbym o zamienieniu pewnych komponentów na węgiel i glinkę paloną JBL. Wychrzaniłbym ceramikę i dodał to co wymieniłem wyżej, ale to co masz powinno być ok.
Niestety nie znam budowy tego filtra i nie wiem jak tam to wszystko można poupychać.
-
Robert Ciapa
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Warszawa
Witam,
Odgrzebię ten temat by nie tworzyć nowego.
Przymierzam się do wymiany mediów w swoim JBL e1501. 4 koszyki po 1 L ( tak bynajmniej są pakowane oryginalne media JBL)
Obecnie jest standard, czyli:
- Gąbka
- JBL Micromec (bio Kulki)
- JBL Micromec (bio Kulki)
- JBL Cermec (Rurki ceramiczne)
Rozważam też nowy filtr jakiś mniejszy typu EHEIM CLASSIC 2213(250) PLUS by jechać na dwa zewnętrzne.
Ale co do mediów.
Chciałem zakupić zamiast Ceramiki 1L to Seachem Matrix - 1L
Niby wszyscy zachwalają ten Matrix ,a podobno to wszystko i to samo... Czytałem też, że ceramika to lipa.
Oraz chciałem zastosować Seachem - PURIGEN 250ml jeśli 100 ml jest do 400L to 250 ml na moje 280L będzie ok. Szybko się nie zużyje.
Ogólnym zamysłem jest zbicie NO3 bo nawet po RO jest ok 25.
Woreczek 250 ml Purigenu jest mały ,więc można na wierzch położyć nawet na ten Matrix.
Bo jeszcze jest coś takiego jak JBL NITRATEX PAD, ale nie wiem czy warto to stosować. Bo to normalna żywica pewnie jonowymienna.
Postaram się Tym walczyć w akwa. Bo jak to za bardzo nie pomoże to za RO dodam narurowy z żywicą.
Ale z relacji wynika, że połączenie Matrix-a z Purigen-em powinna utrzymać mi coś ok. 5 mg/l NO3
Po takim zabiegu rozważę dodatkowy filtr... bo też już się naczytałem o nadfiltracji...
Napisane chaotycznie, ale może ktoś zrozumie i doradzi.
-

Blitz
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Legionowo k/W-wa
Powiązane tematy
Hej
Jak prawidłowo ułożyć media filtracyjne w filtrze. Film po niemiecku 😁. ?si=G1e7WmI-_o4a7602
52-200323.jpeg
Poszerzyliśmy naszą ofertę o nowe wkłady ceramiczne Neo Media. Są one dostępne w trzech odmianach: PURE, SOFT i HARD a ich cechą charakterystyczną jest opcja korekty pH i twardości wo...
Hej,
Jako, że wracam do Hobby mam pytanie bo znalazłem dużo starych rzeczy i stąd moje pytanie czy są przeterminowane, czy nadają się jeszcze do użytku, czy lepiej może nie ryzykować i kupić nowe.
T...
Cześć,
To mój pierwszy post więc na wstępie chciałbym się przywitać :)
Chciałbym zasięgnąć Waszej, drodzy użytkownicy tego forum, wiedzy a mianowicie, otrzymałem od kolegi filtr zewnętrzny HW-302 mark...
Kupiłem Eheima 4+ Professionel 600 sugerując się dobrymi opiniami posiadaczy. Jeszcze go nie uruchomiłem, natomiast jakość wykonania na pierwszy rzut oka dość mocno odbiega od JBL e901, którego kiedyś...
Witam , czy ktoś uzywa wypelnienia eheim substrat pro, zastanawia mnie czy podnosi ono twardość wody.
Dzieki
Jakie Media filtracyjne polecacie do filtra ultramax 2000 , 2 kosze to będą gąbki aquaela a 3 kosze nie wiem czym najlepiej wypełnić . Zawsze stosowałem sama ceramikę , tanią . Teraz chciałbym coś poz...
Witam posiadam filtr eheim 350 T 4+
Przepływ wody 1050litrow akwarium 128l
Pytanko tam wchodzi po 2litry do każdego koszyka ale posiadam trochę więcej matrixa czy mogę go dac więcej jak wejdzie do kos...
Witam,
Zazwyczaj korzystałem z dwóch filtrów jeden do filtracji biologicznej i mechanicznej. W takim układzie nie ma problemu z ułożeniem wkładów.
Teraz w nowym 360L akwarium chciałbym mieć tylko je...
Hej,
wracam po 15-latach do akwarystyki. Zbiornik pusty już stoi 110x45x45 Optiwhite. Lampa będzie pewnie Chihiros LED WRGB II 90, ale jeszcze muszę pomyśleć. Bedzie sporo roślin, CO2, podłoże aktyw...
|
|