Czym nawozić? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czym nawozić?

Liczba wyświetleń: 1444·Odpowiedzi: 8
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.

28 lip 2010, 18:40 Czym nawozić?  (#1)  

Witam!

63l
oświetlenie 3x15W 865
podłoże ASII
filtr TETRAtec EX400
bimbrownia
rośliny: rotale green i rotundifolia, staurogyne, hemianthus maly i duży

Akwarium założyłem trzy tygodnie temu. Podmiany wody co tydzień około 30%. Od samego początku podawałem EasyCarbo (razem z bimbrownią) i wszystko było ok; roślinki rosły zdrowo i bardzo szybko się zagęszczały, bąblowały(tylko rotale). Dzisiaj zauważyłem, że hemianthusy zaczynają gnić( liście powoli obumierają) to samo staurogyne. Rotale przestały bąblować ale nie widzę żeby gniły.

Wydaje mi się, że jest to spowodowane wyczerpaniem jakiś minerałów. Proszę o Waszą poradę: co robić i jakie nawozy zacząć stosować.

Dzisiaj przed podmiana zrobiłem testy:
NO2 0,05ppm
NO3 0ppm
Fe 0ppm

pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedź :wink:

traumel1
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

28 lip 2010, 18:49   (#2)  

Proponuję sole: KNO3, KH2PO4, Fe oraz jakiś nawóz mikro z intermagu lub nawóz AQUA GAINER z Allegro dodatkowo coś pod korzeń: kapsułki lub kulki glin-torf..

aqua_k
Ranga: Poznaje temat

Waleń Warszawa

28 lip 2010, 18:52   (#3)  

zacznij od przyswojenia wiedzy http://www.roslinyakwariowe.pl/index.php/artykuly/nawozenie-akwarium/estimative-index-ei-dozowanie-suchych-soli-do-akwarium.html i http://www.roslinyakwariowe.pl/index.php/artykuly/nawozenie-akwarium/estimative-index-toma-barra-tumaczenie.html potem odwiedź albo sklep RA albo alledrogo i zakup sobie proszki - wyjdziesz na tym najtaniej i będziesz miał pełną kontrolę na tym co się w zbiorniku dzieje ;) oprócz tego możesz np pojechać pełną serią PG Pro albo EasyLife

na chwilę obecną stawiam na braki wszystkiego a w szczególności K Mg i kompletu mikro ;)

Waleń
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

28 lip 2010, 19:15   (#4)  

Wolał bym jakieś gotowe nawozy, najlepiej z EasyLife'u. Co polecacie? Profito wystarczy?
Aha znalazłem resztkę Makro z aqua-artu, podać?

pozdrawiam

traumel1

Waleń Warszawa

28 lip 2010, 19:35   (#5)  

profito samo w sobie może być niewystarczające ponieważ nie zawiera pełnego kompleksu makro, powinieneś do tego dokupić Nitro, Fosfo, Ferro i Kalium-potassium - w sklepie RA mają fajne zestawy easylife'u ;)

IMO i tak lepiej ładować do wody coś czego skład jest jawny i powszechnie znany, albo samemu sobie ten skład składać bo wtedy masz największa kontrole nad tym co lejesz / sypiesz i w razie konkretnego niedoboru możesz go dużo precyzyjniej skorygować.

Pozdro ;)

P.S. tego makro możesz wlać ale pod warunkiem że nie jest bardzo starą resztką, tylko nie przesadź i załatw szybko micro jakieś ;)

Waleń

Anonim 7470

29 lip 2010, 15:41   (#6)  

Jeśli chodzi o Easy-Life - mam doświadczenia z chyba cała linią - kolega Waleń ma rację - samo profito zupełnie Ci nie wystarczy - zresztą ja go traktowałem jako nawóz mikroelementowy. Generalnie nawozy moim zdaniem są ok. Natomiast schodzą momentalnie (zwłaszcza jeśli planujesz tyle światła) - trzeba ich sporo lać. Ja od jakiegoś czasu przeszedłem na sole (EI) - przede wszystkim dużo taniej, po drugie przy odrobinie chęci (do poszerzenia wiedzy), możesz sobie przygotować samemu nawóz makro na potrzeby Twojego zbiornika. Rekomendacją niech będą słowa mojej żony po mniej więcej 2-3 tygodnia nawożenia EI - "Jakieś te Twoje akwarium bardziej zielone się zrobiło" ;)

Anonim 7470

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

29 lip 2010, 17:33   (#7)  

Kupiłem całą serię EasyLife'u. Z podanych na opakowaniach dawek obliczyłem ze muszę lać po 5mil ferro, fosfo i kalium potasium i po 10mil nitro i profito raz w tygodniu. I teraz pytanie: czy lać raz w tygodniu po podmianie wszystko naraz, czy podzielić to jakoś?

pozdrawiam

traumel1

Waleń Warszawa

29 lip 2010, 19:03   (#8)  

jeśli wlejesz na raz cała dawkę to będziesz miał gwałtowny skok stężeń, powinieneś rozłożyć dawkowanie równomiernie na cały tydzień np według schematu podanego dla metody EI czyli:

Niedziela: podmiana ok 50-80% wody + makro
Poniedziałek: mikro
Wtorek: makro
Środa: mikro
Czwartek: Makro
Piątek i Sobota: jako że piątek to imprezy początek :lol: i i tak nikt by nie pamiętał żeby lać to nie lejesz a roślinki jedzą to co się zgromadziło przez cały tydzień

dzięki takiemu dawkowaniu masz cały czas w wodzie w miarę równe stężenia ;)

Waleń

greenrat Radom

29 lip 2010, 19:20   (#9)  

Zacząłem bardzo podobnie jak Ty. Na początku co2 + easy carbo i po paru dniach były problemy. Kupiłem EL Nitro (raję rano) i EL Ferro (daję wieczorem). Bimbrownia całą dobę i światło 0,6 W/l i krzaczki jak na razie rosną a glonów ani widu ani słychu.
Co prawda czytam o EI i mam zamiar we wszystkich bańkach tak nawozić, ale jak na razie mam całkiem dobre zdanie o Easy Life.
PS. EL Carbo daję tylko do podmiany.
Im więcej się uczę tym bardziej jestem przekonany, że niewiele wiem.

greenrat
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Radom

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 944
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
kostka.jpg

Ile Nawozic i jakie Nawozy

guzi75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4605
Witam, Mój zestaw Kostka- 31L brutto-30x30x35 netto-pewnie jakieś 25L Światło- Twinstar III 300C 16W 1028 lm świece 7godz akwarium ma 1 miesiąc CO2 TROPICA System Nano na noc zakręcam Filtracja- HW ...
20230308_211743.jpg

Czym nawozić

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 9051
Witam, czym nawozić akwarium z substratem tropica ? Akwarium będzie z dwutlenkiem węgla z butli . I chciałbym wiedzieć również jak nawozić i czym od samego początku ( wiem że potas ) . Tylko potrzebuj...
YouTube

Akwarium z mchami - czy podawać CO2 i nawozić mchy?

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1726
IMG_20220914_163122.jpg

Nawozy Ferka (Balance-N - azot) czy mogę tylko tym nawozić?

pezet40 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4829
Dzień dobry. Proszę o pomoc doświadczonych akwarystów: Stan obecny: Akwarium 125l od 18 miesięcy. Podłoże z ziemi oraz na to źwir czarny. Obsada ryb duża, roślin mało. Nie nawożę niczym. Bardzo dob...

Czy już czas nawozić?

DamianKr w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2069
Witam, Akwarium 360l 120x50x60 działa od 9 dni. Podłoże to lawa wulkaniczna plus substrat Tropica plus żwirek kwarcowy. Świecę lampą Twinstar s-line 92W, full moc przez 6 godzin następnie dwie godzin...

Jak nawozić

wojtekszuminski w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2390
Mam pytanie jak nawozic akwarium z Ca 84. Chodzi mi o mg, k, n, p i fe.

Nowy zbiornik - czy nawozić?

ragrants w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4978
Witam, zalałem nowy zbiornik. Pojemność ok 110l netto, podłoże żwir kwarcowy, filtr kubełkowy, oświetlenie belka na listwach aqua grov. Na start dałem bakterie. Akwarium ma jakiś tydzień i powoli dojr...

Start 40x40x40. 5 dzień. Kiedy nawozić?

kszmz w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2279
Witam. Bez glonów. Bez nawozów. Czy waszym zdaniem już czas zwłaszcza że, rotala green, staurogyne repens, ammania bonsai oraz ludwigia mini red puszczają mnustwo korzeni bocznych od łodygi w kierunku...

Niedobory. Glony. Czy zacząć nawozić?

Misiek1989PL w Nawożenie · Odpowiedzi: 63 · Wyświetlenia: 20722
Witam Akwarium 170l Podloze: pokruszona lawa i ceramika, podsypka denerle deponitmix 6w1 (2cm), żwir bazaltowy 2-5mm Filtr ultramax 1400l/h Oswietlenie led 6500k, 80w, 55lm/l + barwa czerwona/niebiesk...

Statystyki

Ten temat przegląda 356 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 355 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.