Szkło OW ale woda mętnawa ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Szkło OW ale woda mętnawa ?

Liczba wyświetleń: 2822·Odpowiedzi: 15
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
ariks Ropczyce - Podkarpacie

28 lip 2010, 15:03 Szkło OW ale woda mętnawa ?  (#1)  

Witam ! Od prawie 4 miesiący mam kostkę 27 L i niby nic specjalnego jej nie dolega ale denerwuje mnie woda, ktora nie jest super klarowna i wyglada jakby była lekko mętnawa szczególnie pod wieczór denerwujace jest to że szkło jest z OW a tu nie ma tego efektu - zastanawiam się co moze być przyczyną filtracja za słaba, podmany robie zawsze co tydzeń około 5-10 L.

Dane akwarium

Akwarium Opti White 27 L 30x30x30 cm
Oświetlenie 2 x 11 W 6400 K - Aquel = 22 W
Podłoże ADA Aqua Soill Amazonia 4,5 L
Co2 Easy Carbol w płynie + do podmian Special Blend
Filtracja Aqua Szut 300 plus karmezyt w środku.

Nawożenie K2So4 oraz PG. Podmiany z RO

Flora;
Hemianthus callitrichoides
Rotala green
Eleocharis vipara
Moss christmas

Parametry
NO3 30
NO2 0
GH 7
KH 4
Ph 6,8

W akwarium zamieszkuje jak na razie ponad 100 krewetek trzech gatunków.

Bardzo proszę o opinie co może być powodem braku krystalicznej wody dodam, że na poczatku było ok taka sytuakcja trwa od ponad 2 miesięcy.

ariks
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Ropczyce - Podkarpacie

Waleń Warszawa

28 lip 2010, 19:07   (#2)  

czy w filtrze masz tylko keramzyt? jeśli tak to dorzuć gąbkę na dno a na wierzch watę, jeśli już je masz to wsadź sobie purigen i się ciesz ;P

Waleń
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

28 lip 2010, 21:11   (#3)  

Karmezyt mam na dole, gąbkę na górze watę miałem także jakiś czas ale nic nie skutkowało - mówisz purigen nie słyszałem o tym ?

ariks

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Hubik Poraj k. Częstochowy

28 lip 2010, 22:54   (#4)  

Hubik
Ranga: Początkujący

Miasto: Poraj k. Częstochowy

Waleń Warszawa

29 lip 2010, 00:10   (#5)  

stuff ponoć dobry - z opinii wielu ludzi, używałem raz i powiem że efekt nie był mega ale naprawdę przyzwoity, biorąc pod uwagę że widziałem na żywo jednego wkładu w 500l :lol: przemawia na korzyść produktu ;)

Waleń
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

31 lip 2010, 16:45   (#6)  

Ten purigen widzę że jest bardoz dobry acz niestety nie taki tani. Ja dziś podmieniłem 20 L wody RO + 5 odstanej kranówki efekt jak na razie krystaliczny dałem sporo waty do kasakdy zobaczmy jak długo utrzyma się taka dobra klarownosć wody ? A powiedzcie co może być tego przyczyną ? Bo sam się zastanwaim i nie mam pojęcia ?

ariks

02 sie 2010, 10:46   (#7)  

Niestety po upływie jednej doby woda znów mętna pomimo dużej podmiany wody po przycince roślin i dodaniu waty do filtra - w sumie to gorzej to wygląda niż kiedyś parametry są ok sprawdzałem sam nie wiem co to jest i z czego się to bierze ?

Dla przykladu zobaczcie zbiornik jak miał idealną klarowną wodę i obecnie

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-08/6a1cc005.jpg

http://fotoo.pl/zdjecia/files/2010-08/47f8c671.jpg

ariks

Sebastianp Łaziska G.

02 sie 2010, 12:39   (#8)  

Biologia w filtrze, biologia w filtrze i jeszcze raz ....

Takimi metodami jak piszesz nic nie zdziałasz. Najlepiej zaszczepić biologią filtr który używasz np wsadzić go do zbiornika innego akwarysty na kilka dni (oczywiście pod warunkiem że w "dużym"akwarium wszystko jest ustabilizowane i idealne).
Można też z filtra używanego w innym zbiorniku przenieść trochę "syfu" do Twojego.
Trzecia możliwość - najmniej efektywna to przenieść cześć wody z zbiornika z ustabilizowaną biologią.

Najczęstszym błędem akwarystów jest również dokładne czysczenie filtrów, czesto nawet pod gorącą wodą.
Potem zdziwienie że na drugi dzień mleko w akwarium .... jak cała biologia z filtra poszła do WC.

Ja zawsze jak zakładam komuś zbiorniki to nowy filtr podpinam na kilka dni do mojego zbiornika (jako dodatkowy)
albo część keramzytu przekładam ze starego filtra do nowego.

Woda czyściutka co zresztą możesz zobaczyć na fotkach w linku poniżej.

Sebastianp
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łaziska G.

02 sie 2010, 16:43   (#9)  

Twoje akwarium to jest miodzio ale z tą biologią to jest tak.
Na starce podawałem przez miesiąc Microble life Specjal Blend fakt po około 1,5 miesąca gąbkę z filtra zamoczyłem za bardzo w wodzie z baniaka i chyba za mocno wyczysciłem nagromadzone bakterie efekt NO2 skoczylo bardoz wysoko po 3 tygodniach wszystko było ok od tamtego czasu gąbki jeszcze nie płukałem i nie czyszcze wcale jedynie jak widze wieksze listki to palcem zdejmę to wszystko. Dlatego tutaj z tą biologią filtra mam ok a woda jak sam widzisz kiepska ? Mogę z drugiego 2 letniego akwarium zebrać ''syfek'' i dodać do tego małego w tamtym parametry mam dobre i nic sie nie dzieje złego ale czy to coś da ?

Czasami myślę czy to oby może nie wydajność filtra ale wątpię ?

ariks

03 sie 2010, 14:00   (#10)  

Mam jeszcze pytanie ? Czy przy ponad 120 krewetkach mogę dodać do filtra węgla aktywnego oraz czy warto przy podmianach dodać wywar z zielonej herbaty - czy to nie zaszkodzi krewetką ? Woda nadal jak za mgłą :(

ariks

Matrixowo Zduńska Wola

03 sie 2010, 14:59   (#11)  

powiem tak, wiele się tutaj kombinuje dolewa wylewa itd, a może jednak posłuchać którejś rady? do tego Purigen to bardzo dobry produkt na wiele czasu. 100ml sachetka jest do akwarium do 400l. Ja mam taką saszetkę w 128l akwa i po 2 dniach woda kryształ, nigdy wcześniej takiej nie miałem. Do tego słuchaj innych, nie otwieraj filtra przez jak najdłuższy czas i kup sobie jakieś lepsze bakterie i lej je w dużych ilościach przez kilka tygodni po podmianach itd. mniej kombinacji więcej podstaw i cierpliwości. A i do tego nie grzeb w akwarium przez jakiś czas...

Matrixowo
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Zduńska Wola

Sebastianp Łaziska G.

03 sie 2010, 18:43   (#12)  

Matrixowo napisał(a):powiem tak, wiele się tutaj kombinuje dolewa wylewa itd, a może jednak posłuchać którejś rady? do tego Purigen to bardzo dobry produkt na wiele czasu. 100ml sachetka jest do akwarium do 400l. Ja mam taką saszetkę w 128l akwa i po 2 dniach woda kryształ, nigdy wcześniej takiej nie miałem. Do tego słuchaj innych, nie otwieraj filtra przez jak najdłuższy czas i kup sobie jakieś lepsze bakterie i lej je w dużych ilościach przez kilka tygodni po podmianach itd. mniej kombinacji więcej podstaw i cierpliwości. A i do tego nie grzeb w akwarium przez jakiś czas...

święte słowa ;)
Im więcej będziesz grzebał tym gorzej. Czasem trzeba przeczekać.
Woda sama się klaruje po odpowiednim czasie i nie mówa tu o godzinach tylko dniach...

Sebastianp
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łaziska G.

03 sie 2010, 19:22   (#13)  

Dobra chłopaki dzięki za rady pozostawię banaczek na dłuższy czas bez ''grzebania'' -
Purigen na pewno zakupię bo z tego co przeczytałem warto w to zainwestować myślę też nie podmieniać wody jak to czynie co tydzień ;) zobaczmy ?

ariks

Matrixowo Zduńska Wola

03 sie 2010, 20:47   (#14)  

właśnie wodę to trzeba podmieniać jak najbardziej, tylko staraj się w ogóle filtra nie wyłączać na ten czas, zduś go na zaworach i niech sobie leci pomalutku, ja tak robię od bardzo dawna i nie mam z tym żadnego problemu.

Matrixowo
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Zduńska Wola

03 sie 2010, 21:21   (#15)  

A ja zawsze wyłączam i sprawdzam czy aby jakaś krewetka nie została wciągnieta do środka mimo waty na wylocie, zrobię jak mówisz - kurcze ze 160 L nie mam od dwóch lat problemu choć raz miałem 2 tygodnie mętną wodę po zbyt inwazyjnym odmulaniu i za słabej wówczas filtracji ale podmiany oraz wata pomogała+ zielona herbaka ;)

ariks

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

30 sie 2010, 20:56   (#16)  

Od napisania tego wątku minęło nieco czasu. Woda nadal była mętnawa szczególnie pod wieczór ani podmany ani inne rady i środki nie pomagały na dłużej niz 1 dzień. Od trzech dni woda jest O.K nie wiem czy to efekt dosypania do filtra węgla czy to że dni są pochmurne i mniej wpada promieni Słonecznych na akwarium, ktore stoii jakieś 1,80 cm od południowo-wschodniego okna. Uważam, że wina braku krystalicznej wody to wpływ światła słoneczego widocznie baniak jest za blisko okna które i tak jak jest Słonce spuszczam rolety ale to chyba za mało ? Niestety nie mam innego miejsca na tą kostkę za nie długo zmieniam aranż i wtedy zobaczmy czy zmętnienie się pojawi ? Ale innym proponuję przy braku klarowności wody zwrócic uwagę na bliskość okien itp., bo to może mieć duże znaczenie.

ariks

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg

Nowe indykatory CO2 Qualdrop - szkło, plastik i płyn

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1025
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
s.jpeg

Opracowano szkło zwiększające przyrosty roślin

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2726
Amerykański startup UbiQD opracował i przetestował szkło laminowane polimerem zawierającym kropki kwantowe dzięki czemu pasywnie przekształca fotony UV oraz niebieskie w fotony czerwono-pomarańczowe. ...
180l.jpg

Estimative Index (EI), dozowanie suchych soli, ale prościej.

spider72 w Nawożenie · Odpowiedzi: 661 · Wyświetlenia: 311516
Wstęp Poniższy tekst, jest tłumaczeniem artykułu oryginalnie umieszczonego na forum UKAPS http://www.ukaps.org/EI.htm napisanego przez jego członka Clive'a Greene'a. Przedstawione dane są interpreta...
IMG_20250513_002649.jpg

Start akwa - rośliny padają, woda twarda, gloniszcze atakuje

kinga tajmer w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9075
Cześć, Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować. Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8278
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Messenger_creation_b70d4c21-1ce0-48b5-aed1-a18fbbc8dfb8.jpeg

Red Cherry, problem z wodą? Różnica pH dzień/noc?

ToPiLoPiX w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4766
Witam. Od pół roku stoi akwarium, od 4 miesięcy zamieszkały tam Redki. Woda z kranu przez ok 5 miesięcy, później kupiłem filtr RO i podmieniam na wodę RO. Podłoże to żwirek naturalny. Korzeń brzozy ba...
IMG_5010.jpg

Purigen - mleczna woda po pierwszym użyciu

TheRendash w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2605
Witam serdecznie, Akwarium bardzo amatorskie, założone 22.07.2024. Zestaw gotowy AQUAEL LEDDY 60XL - 60 x 30 x 40 cm (zmieniony wyłącznie filtr) Filtracja AQUAEL Turbo Filter 500 filtr wewnętrzny - t...

Podłoże aktywne i twarda woda

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9145
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...

Woda z kranu

slaw1313 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5091
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...

Jaka woda do podłoża aktywnego?

Hultaj w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6628
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę : Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian? Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...

Statystyki

Ten temat przegląda 408 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570947
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 408 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.