Witam,
ciekawia mnie Wasze doswiadczenia na temat zywotnosci jednego napelnienia butli 1,5kg CO2.
Zanim kupilem swoj zestaw czytalem ze przy moim akwarium (210l) i dawkowaniu ok 1-2b/s powinna wystarczyc na ok 4 miesiace jesli dawkowanie cala dobe albo 2x dluzej jesli tylko w dzien.
Moje doswiadczenia sa inne.
W tej chwili daje 3-4 b/s przy standardowym dyfuzorze ze spiekiem (akwa 50cm wiec zawsze troche babelkow dociera do powierzchni, wiec nad tym pewnie musze popracowac - reaktor czy cos) no i wystarcza mi to na ok 4tyg. Juz nie wiem czy tak powinno byc czy moze mam gdzies nieszczelnosc (nie wydaje mi sie).
A moze ktos wie ile wazy babelek zeby to sobie przeliczyc matematycznie?
Masz wagę gazu w butli - 1 500 g. Masa cząsteczkowa CO2 = 12 + 2 * 16 = 44. Stąd wiemy, że jeden mol tego gazu to 44g. 1 500g / 44g = 34 mole w butli. 1 mol gazu w warunkach normalnych 22,4 l, czyli w butli masz 762 l CO2 (po rozprężeniu).
Teraz bierzesz sobie dużą strzykawkę (powiedzmy 20ml) i garnek pełen wody. Ze strzykawki wyciągasz tłoczek i zaklejsz cienki koniec. Zanurzasz strzykawkę napełnioną wodą w garnku i pod nią przykładasz wężyk od butli cisnieniowej. Mierzysz stoperem czas napełniania strzykawki. Potem sobie wynik zamień na litry i godziny/dni i będziesz wiedział na ile teoretycznie Ci wystarczy gazu.
Ja mam akwarium 126 l brutto i dozuję w 12 godzin ~25 l gazu rozpuszczany w 100% reaktorem.
Ps. jak gdziesz tam na górze napisałem jakieś głupoty to niech ktoś sprostuje. Ciężko się czasem cofnąć do liceum i przypomnieć podstawy
dzieki za rzeczowa odpowiedz.
Z tego co piszesz to u Ciebie butla sie wyczerpie w 762/25 ~= 30 dni czyli tyle co u mnie... Tyle mniej wiecej wytrzymuje wg obserwacji?
Anonim 59529 w Nawożenie· Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 15052
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
guzi75 w Nawożenie· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5758
Witam chciałbym się dowiedzieć czy ktoś może mi pomóc z nawozami a mianowicie chodzi o? Czy po podmianie wody nawozy lejemy tylko na tyle ile litrów podmieniliśmy wody, czy na cały litraż akwarium.
A...
vasteq w Nawożenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2697
Podaje nawozy z dozownika automatycznego który ma opcje ustawienia kilku cykli w ciągu dnia. Mój nawoz to Vimi All in one. Zastanawiam się czy dla lepszego wykorzystania przez rosliny mniejszych dawek...
szkot w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1571
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Dejv33 w Nawożenie· Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 9816
Witam, zakładam akwarium 120L HT.
Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2
Akwarium - 80x35x50
Podłoże - Platinium Soil Normal
Zestaw Co2
Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...
Paweł Q w Nawożenie· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5386
Witam potrzebuje pomocy ile powinienem mieć potasu przy tych parametrach:N-4, P-0,3, Ca-27, Mg-9, Kh-1, Ph-6,2, Fe-0,05,Gh-6 Akwarium jest na podłożu aktywnym helpa rośliny nie rosną
spoko9711 w Nawożenie· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6725
Witam
Od początku
Posiadam akwarium 1080 l nawożę solami, z mniejszymi bądź większymi sukcesami - jak do tej pory :D
Ponieważ zdarzyła się mi przeprowadzka wraz z całym akwa i sprzętem trafiłem na...
spider26 w Nawożenie· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4609
Drodzy
Małe pytanie może banalne, ale chce mieć pewność.
Mam kno3 rozrobione w 500 ml RO na etykiecie pisze ze dostarcza jedno naciśnięcie 1,5 mg/l w 100 l wody. I tu zgłupiałem .. to jakie stężenie b...
Statystyki
Ten temat przegląda 293 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 293 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej