Problem z glonami i rasborami
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Muszę w końcu poprosić o poradę bo jak tak dalej pójdzie to skończy się na restarcie zbiornika.
Dane:
Wiek zbiornika: około 5 miesięcy
Filtr: FZN-2
Oświetlenie: 2x8 T5, świecenie maksymalnie 5 godzin dziennie, bez stałych pór
Podłoże: Aqua Substrate II+
Nawożenie: CO2(bimbrownia + spiek) + PG Classic + PG Macro - oba w śladowych ilościach, zawieszone kilkakrotnie, ostatni raz około 14 dni
Problem 1:
Od 4 dni w moim akwarium mieszkają Rasbory Plamiste oraz 6 krewetek. Pół godzinki temu gdy zapaliłem światło zauważyłem, że wszystkie leżą na podłożu. Tylko troszkę się ruszają. 'Obudziły' się całkowicie dopiero po jakichś 20 minutach. Dodatkowo zauważyłem, że prawie cały czas pływają przy szybie. Boję się, że ten 'efekt' który ja widzę, widzą również one i chcą popłynąć do reszty
I jeszcze takie pytanie: jak często, w jakich ilościach i czym konkretnie je karmić? Proszę o konkretne nazwy produktów.
Problem 2:
Glony. Są ze mną od początku istnienia akwarium. Usuwam je przy cotygodniowej podmianie wody. Najgorsze, że pokrywają nie tylko rośliny, kamienie czy szyby ale również podłoże, więc aby usunąć te glony muszę usuwać wierzchnią warstwę podłoża. Próbowałem różnych metod: nawożenie tylko pgc, tylko bimbrownia lub tylko macro. Całkowity brak nawożenia. Zaciemnianie w godzinach popołudniowych. Pomagało tylko to ostatnie, ale nie do końca. Już powoli tracę nadzieję. Chciałem mieć delikatne iwagumi, z kamykami, delikatną trawką, rasborami a nie takie ogloniałe i brzydkie jak jest teraz
Do końca sądziłem, że sobie z tym poradzę sam. Niestety, muszę się was jednak prosić o pomoc.
-
evolucja
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Niestety, muszę się was jednak prosić o pomoc.
Dlaczego piszesz "jednak", przecież nikt tu nie pobiera opłat za porady
W opisie zbiornika, przy kategorii "Oświetlenie" po części sam odpowiedziałeś sobie na swój problem. Po drugie sam nie wiesz ile lejesz mikro i makro elementów bo określenie "śladowe ilości" nic mi nie mówi.
Co ja bym zrobił na Twoim miejscu:
 Jeśli nie chcesz przeżucic się na sole (nie mówię o EI), tylko chcesz zostac przy PG Makro, to kupiłbym testy na NO3 i PO4. Wyniki powinny dac nam jakąś wiedzę. Tylko mógłby byc problem przy regulacji stosunku azotu do fosforu przy PG Makro. No ale niektórzy osiągają b. dobre rezultaty.
 Mógłbyś kupic sole. K2SO4, KH2PO4, KNO3. Rozrobic według kalkulatora Sławińskiego i utrzymywac azot na poziomie ok. 10 mg/l a fosfor ok. 1 mg/l.
 Mógłbyś zacząc nawozic metodą EI i rozrobic te same sole według kalkulatora Spidera. Ja co prawda mam fatalne z tym doświadczenia, ale ludzie śpiewają pieśni pochwalne.
W każdym razie z mikro którego używasz (PG Classic) ja bym nie rezygnował. Według mnie to bardzo dobry nawóz.
Życzę powodzenia
-

darma11
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Płock
Od okolo dwoch tygodni stosuje stale pory oswietlenia 13-24. Przestalem rowniez nawozic i calkowicie odlaczylem bimbrownie.
Podejrzewam ze problem moze stanowic podloze. Jakos nie mam do niego przekonania. Kto Moze uwalnia do wody caly czas jakies pierwiastki ktore wykorzystuja glony. Odnosnie glonow zadnych zmian. Cotygodniowa podmiana to za malo, bo jako ze podmieniam tylko 6 litrow spuszczam wode malym wezykiem nie wystarcza to by oczyscic kazda rosline Nie wiem czy da sie to jeszcze uratowac. Chyba bede sie musial pomeczyc 2-3 miesiace i kolo istopada zrobic restart. Az sie plakac chce.
-
evolucja
●
Nie tak... Nie tak
Po pierwsze: Podejrzewam ze problem moze stanowic podloze.
To nie podejrzewaj  Nadal robisz poważne błędy a winisz za to podłoże... zresztą bardzo dobre podłoże.
Po drugie: nie można stosowac pełnego oświetlenia i nie nawozic, tak jak nie można stosowac pełnego nawożenia i nie świecic światła.
Co ja bym zrobił na Twoim miejscu: Przede wszystkim wziąłbym się za czytanie, by nie było więcej powodów do płaczu. Zrobiłbym jednak restart i zaczął zdgonie z wymogami startu akwarium roślinnego (światło, nawożenie, szczepy bakterii, filracja biologiczna). Jeżeli nie czaisz co i jak z solami, to możesz zostac przy PG Macro jak i przy PG Classic, choc PG Classic będzie Ci potrzebne dopiero po 3-4 tygodniach. Ale radzę Ci poczytaj o solach i wtedy pytaj, jeśli czegoś nie zrozumiesz. Jak będziesz miał już jakąś małą chociaż wiedzę, lecz nie będziesz czegoś pewien, to wtedy pytaj i na pewno ktoś Ci doradzi czy podpowie.
Pozdrawiam
-

darma11
●
Czyli uwazasz ze teraz nic nie wiem? Przykre  sadzilem ze nie jestem az taki ciemny w tej akwarystyce. Dlatego zreszta zdecydowalem sie na iwagumi. Start byl prawidlowy. Oswietlenie od 6godzin zwiekszane o godzine co tydzien. Nawozenie 0.1ml pgc dziennie zaczalem jakies 15dni po starcie. Glony zaatakowaly juz kolo 18 dnia i od tego czasu sa ze mna nieprzerwanie. W walce stosowalem rozne techniki, zaciemnianie akwarium na tydzien, zaprzestanie nawozenia, swiecenie tylko przez 2-3 godzinki dziennie. Nic nie pomoglo.
Wczoraj oczyscilem 70% roslin, dzisiaj na polowie z nich widze 2 centymetrowe nitki.
Mowisz ze restart to jedyna opcja? Jaka mam gwarancje ze nie bedzie tego samego?
-
evolucja
●
Gwarancji nie dostaniesz. Zawsze się może coś wydarzyć nawet doświadczonym akwarystom.
Dawałeś 1ml czy 0.1ml? Jeśli nie było widać niedoborów to nie potrzebnie lałeś PGClassic
-

sarlight
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Kraków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
 unormuj czas świecenia - zakup timera.
 unormuj dawki nawożenia bo to co teraz robisz to proszenie się o kłopoty.
 rozważył bym pokombinowanie z dawkami macro bo ASII ma dosyć dużo azotu i przez pięć miesięcy raczej go całego nie oddał (według producenta trwa to ok 2 lat).
 zmontuj większą bimbrownię (i zwiększ ilość zacieru) i wymień kostkę do powietrza na kostkę lipowa lub normalny dyfuzor ze spiekiem
 popracuj nad cyrkulacją wody w akwarium
 zamiast całego makro mógłbyś lać sam potas a micro zostawić w dawkach zalecanych przez producenta
 kupił bym na twoim miejscu z dwa koszyki moczarki lub Hygrophila diformis / polysperma lub kabomby karolińskiej - pomoże zjeść składniki i ustabilizować sytuację, po zaniku glonów możesz powoli usunąć
 zastosowanie Easy Carbo lub Seachem Fluorish Excel dawka nawet x4 - pomoże wypalić gloniska a roślinki dostaną dodatkowego kopa (nie sadź w takim wypadku moczarki)
-

Waleń
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
-
Jeśli Cię uraziłem swoimi podpowiedziami, to przepraszam. Nie taka była moja intencja  Wiesz, to mnie sie trochę przykro zrobiło
To w takim razie ostatnia moja podpowiedź. Nie będę nękał Cię więcej moimi "wypocinami". Jeśli zaszczepisz podłoże i filtr, kupisz testy i nie pozwolisz spaśc azotowi i fosforowi do zera a będziesz trzymał NO3 na poziomie ok. 10 mg/l a PO4 na poziomie ok. 1 mg/l (proponuję KNO3 i KH2PO4), nie wlejesz - jak ostatnio - za wcześniej mikro, ale bedziesz od początku dozował potas (proponuję K2SO4), będziesz również systematycznie, ale powoli zwiększał czas świecenia zaczynajac od 4 - 5 godzin, posadzisz może więcej roślin, to ja daje Ci może nie sto, ale powiedzmy 90 procent pewnosci, że restart przebiegnie pomyślnie.
-

darma11
●
Powiązane tematy
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach.
Pozdrawiam
Witajcie,
dzisiaj lampa nie uruchomiła się, dopiero zadziałała gdy włączyłem aplikacje.
Wyjeżdzam na 2 tygodnie na urlop i wolałbym by rośliny miały światło w tym czasie...
Co mogę zrobić by np. manua...
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
Witam ponownie,
Dziękuję za pomoc w moim drugim wątku dotyczącym zwiększenia obsady. Ale stwierdziłam, że nie ma co upychac tam wszystkich problemów i rozsądniej bedzie może założyć wątek w innym dzi...
Cześć,
Moja 60-tka jest obsługiwana przez filtr kubełkowy Sunsun HW-604B. Od niedawna (po 8 miesiącach od zakupu) filtr zaczął głośniej pracować - tak jakby terkotał. Po odłączeniu filtra od zasilania...
Hi zakupiłem tą lampę do kostki 30x30 i mam problem z nią mianowicie w aplikacji presety są zbugowane nie działają poprawnie kolumny z lewej strony jak kafelki
1A 2A 3A
1B 2B 3B
1C 2C 3C
1D 2D 3D
1...
Czy wie ktoś może czy ta firma to ma jakiś dział wsparcia do którego można naskrobać maila ? Mam problem z lampami hyperbar, wisi ich u mnie trzy nad akwarium, dwie fm i jedna fs, chodzi o to że po ak...
Witajcie mam problem, a mianowicie chodzi tutaj o podawanie co2 , mam założony elektrozawór i zegar czasowy. Problem jest taki że co2 załącza mi się w dzień i w nocy. Czy można jakąś zaprogramowac sam...
|
|