Ogólnie problemy - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ogólnie problemy

Liczba wyświetleń: 4345·Odpowiedzi: 18
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

20 lip 2010, 23:45 Ogólnie problemy  (#1)  

Witam serdecznie.Posiadam akwarium od 5-ciu miesięcy 54 litrowe,oświetlenie 2x15w T8,podłoże substrat Tropica na to drobny żwirek ,filtr wew.Fluval U2.świecę 8 godzin,podmieniam wodę co 7 dni 20l.Nie posiadam CO2.Nie mierzę parametrów wody.Nawożę EC 2ml dziennie,i teraz od 4 dni daję TPN+ 4ml dziennie ,wcześniej dawałam ale bez plusa.Posiadam również sole KH2PO4,KNo3,MgSo4x7H2O i nawóz Mikro z Intermagu , ale nie używam na razie.I teraz mój problem rosliny powoli rosną a listki są małe zniekształcone ,a łodygi wiotkie.Również pojawiły sie glony kropki zielone na liściach ,krótkie nitki na łodygach i liściach które na drugi dzien już są długie i tak przyczepiają sie od jednej rośliny do drugiej.Na hygrophili polyspermy tworzą sie brązowe plamki, a póżniej jest dziurka .Mam nowe roślinki ale w cale nie chcą się przyjąć gniją łodygi w podłożu.Proszę o cenne wskazówki co mogę zrobić ,aby polepszyć sytuację moich roślin.Pozdrawiam

aneta
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Waldek Wrocław

21 lip 2010, 15:24   (#2)  

Dobrze, że nie nawozisz tym co masz, bo prawdopodobnie przede wszystkim brakuje roslinom potasu (ciemne plamki). Radzę zakupić KHCO3, ewentualnie czysty do analiz K2SO4. Do nawożenia stosować nawóz potasowo-magnezowy (z tym magnezem co Pan ma - MgSO4x7H2O i może być on ogrodniczy). Potas z magnezem powinno stosować sie łącznie, bo duze nawożenie magnezem powoduje niedobory potasu i na odwrót. Kropki (glony) czasami świadczą o małej zawartości fosforu (więc może warto zmierzyć zawartość fosforu i azotu w wodzie). Jesli zawartość azotanów i fosforanów wynosi 0, to mozna nimi delikatnie nawozić. Nie sądzę jednak, żeby bez CO2 i przy dużych podmianach wody brakowało mocno fosforu i azotu. Z stosowaniem mikroelementów na razie bym się wstrzymał (mikroelementy i rozkładajace helaty sprzyjają glonom, a niedobory mikroelementów objawiaja się w większości przypadków na młodszych liściach). Dbałbym natomiast o czystość akwarium i filtrację (bo z tego robią się glony). Do podłoza w pobliżu roślin można dodać kulki gliniane. Najbardziej jednak w akwarium brakuje CO2 (jak wszędzie, gdzie się nim dodatkowo nie nawozi) i dlatego należy zadbać, by akwarium miało go w jak największej ilosci (ryby wbrew pozorom nie wytwarzają dużo CO2, znacznie wiecej wytwarzają go bakterie i wprowadza się go także podczas podmiany wody. Nigdy nie stosowałem EC i podobnych preparatów i nie wiem do jakiego stopnia te proste związki organiczne mogą zastąpić CO2, ale nie zdziwiłbym się, gdyby w dłuższej perspektywie zakup butli i reduktora (około 200-300 zł) był tańszy i bardziej efektywny i mniej pracochłonny.
Pozdrowienia
Waldek

Waldek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

21 lip 2010, 16:06   (#3)  

Przy tym świetle EC powinno dać radę.

Główny problem to to, że TPN+ powinna koleżanka podawać 4ml tygodniowo a nie dziennie.

+ do podmian potas i magnez.

Moja rada:

1) kupić K2SO4, rozpuścić 50g w 500ml wody i dawać 20ml do podmian.
2) rozpuścić 100g MgSo4x7H2O w 500ml wody i dawać 15ml do podmian.
3) TPN+ dawkować 4-5ml do podmiany.
4) zostawić 2ml EC dziennie.

Za 2-3 tygodnie dać znać co się dzieje.

Sobie zaaplikować dużą dozę cierpliwości w akwariach LT wszystko dzieje się duuużo wolniej :)
Pozdrawiam,
Tomek

Nawożenie to nie kwestia wiary, tylko wiedzy.

tmaciak
Ranga: Aktywny użytkownik

21 lip 2010, 23:04   (#4)  

Tak z TPN+ to się pomyliłam podaję go nawet mniejszą dawkę na tydzień ,bo 3 ml,ale zauważyłam nawet lekką poprawę po tych małych dawkach .Mam potas Easy Life więc może trochę podratuję rośliny tym nawozem, a jaką dawkę powinnam podać ?K2So4 kupię w sklepie akwanawozy, ale po powrocie poniewaz wyjeżdżam na 2 tygodnie, a w tym czasie nikt nie będzie podawał nawozów i jakie stosujecie metody na czas nieobecnosci, aby rosliny rosły ,a w moim przypadku nie znikły całkowicie? czy mam zrobić tak, że podac całe dawki nawozów po podmianie ,czy wyłączyć jedną świetlówkę ,bo o takiej opcji też czytałam?.Co2 na pewno kupię,a jaki zestaw dla początkującej polecicie troszkę na allegro i w sklepie roślinyakwariowe.pl się rozglądałam jest duży wybór,ale co wybrać abym była zadowolona i nie sprawiało problemów? .Jeżeli chodzi o czystość w akwarium to staram się przy każdej podmianie dokładnie czyścić dekorację z glonów szyby i odkurzać podłoże,filtr płuczę co 3 -4 tyg.w wodzie z akwarium.Rybki karmię raz dziennie małymi porcjami.Spróbuję po przyjeżdzie zastosować nawożenie @Tomciak i dam znać co sie dzieje,i jeszcze jedno pytanie czy te dawki mozna rozkładać na tydzień czy lepiej całą dawkę po podmianie.Dziękuję za konkretne wskazówki i pozdrawiam.

aneta

21 lip 2010, 23:10   (#5)  

Przepraszam @tmaciak :oops:

aneta

22 lip 2010, 09:01   (#6)  

CO2 niekoniecznie musisz kupować, ja mam bardzo podobne akwarium w którym zrezygnowałem ostatnio z CO2 i wszystko ładnie rośnie :) Oczywiście suplementuję węgiel za pomocą EC.

W Twoim przypadku masz więcej światła (ja mam 24W na 65L akwarium brutto) ale mimo wszystko powinno być OK.

BTW Dawki nawozów nie są wyliczone tylko przepisane z mojej kartki z nawożeniem ;)

Jeśli chodzi o nawożenie: to jak pisałem, wszystko oprócz EC do podmian, w LT nie ma co się "wysilać".

Easy-Life Kalium-Potassium to (zapewne) K2SO4 rozrobione :) sądzę, że powinność dawać 20ml, sądząc po opisie nawozu stężenie jego jest zbliżone do rozrabianego samodzielnie.

Jeśli chodzi o wyjazd, to bym zrobił podmianę przed wyjazdem, dał normalną dawkę nawozów, zmniejszył światło do 15W jak masz taką możliwość i co ma być to będzie...

Trudno obiecać, że wszystko będzie OK., jeśli wyjazd wypada w okresie stabilizacji nawożenia.
Pozdrawiam,
Tomek

tmaciak

22 lip 2010, 17:11   (#7)  

Właśnie dziś zamówiłam K2SO4 ale dopiero zastosuję po przyjeżdzie .Więc daje teraz po podmianie 20ml Potasu z Easy Life i ten rozrobiony MgSO4xH2O i TPN+4ml.Troszkę się zastanawiam nad tym TPN+ czy go dawać na razie,bo glon,który opisywałam wcześnie nitki przyczepiające się od jednej rosliny do drugiej wyglądają jak nitki pajęczyny ,a tak wyglądają chyba sinice nie jest ich dużo ale pojawiaja się systematycznie. Czytając co jest powodem to brudny filtr oraz podłoże więc zabrałam się dzisiaj za dokładne porządki odkurzyłam podłoże ,wyczyściłam filtr i wyrzuciłam rozpuszczające się rosliny i dałam 5ml potasu,ale chyba mało,bo z Twojego opisu muszę dać 20ml i EC 2ml,a w sobotę chciałam zrobić jeszcze jedną podmianę 20l ponieważ to bedzie przed wyjazdem i czy nie za dużo tych podmian? i daje już wszystkie zalecone nawozy,a ile mogę dać na jeden raz EC 2ml to max?.Świetlówkę wyłączę jedna ,bo mam taka możliwość i co będze to się okaże jak wrócę i oczywiście dam znać.Pozdrawiam

aneta

bdead1 Glasgow

22 lip 2010, 17:19   (#8)  

Na glony moga ci sie przydac krewetki amano no i otoski z kosiarkami tez ci pomoga. A jesli codzi o roslinki to koledzy juz pomogli. :twisted:

bdead1
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Glasgow

22 lip 2010, 17:43   (#9)  

aneta napisał(a):ale chyba mało,bo z Twojego opisu muszę dać 20ml i EC 2ml,a w sobotę chciałam zrobić jeszcze jedną podmianę 20l ponieważ to bedzie przed wyjazdem i czy nie za dużo tych podmian? i daje już wszystkie zalecone nawozy,a ile mogę dać na jeden raz EC 2ml to max?.Świetlówkę wyłączę jedna ,bo mam taka możliwość i co będze to się okaże jak wrócę i oczywiście dam znać

Tyle więcej potasu nie zaszkodzi. Jak dziś zrobiłaś podmianę to bym już w sobotę nie robił, tylko podał nawozy.

EC można dać więcej (czyli jakieś 4-6 ml dziennie) ale nie ma sensu i tak tego rośliny nie zmagazynują. Dlatego lepiej nie dawać więcej nawozów na urlop a obniżyć zapotrzebowanie roślin na nawozy zmniejszając im światło.
Pozdrawiam,
Tomek

tmaciak

22 lip 2010, 21:55   (#10)  

Dobrze wszystko według zaleceń zrobię i zdam relację w razie wątpliwości będę pytac.Bardzo się cieszę ,że jest takie forum , i ludzie którzy chcą się podzielić własnymi doświadczeniami i wiedzą ,a ja mogę skorzystać i dowiedzieć się dużo więcej.Mam 2 otoski i 2 krewetki amano ,ale chyba nie dają rady ,kosiarkę miałam kiedyś ,ale była strasznie agresywna do innych ryb więc się jej pozbyłam ,może w przyszłości dokupię więcej krewetek i otosków.Bardzo dziękuję pozdrawiam.

aneta

11 sie 2010, 14:40   (#11)  

Witam.Po dłuższej nieobecności w domu akwarium było w opłakanym stanie dużo glonów zwłaszcza na piasku no cóż tego można się było spodziewac zwłaszcza gdy dopiero zaczełam nawozić.Ale posprzątałam wyrzuciłam zgniłe rośliny podmieniłam wode i podałam wszystkie zalecone nawozy tylko TPN+ dałam 1.5ml ponieważ obawiam się większego wzrostu glonów,ale teraz spróbuję wieksza dawkę dać. I od tygodnia obserwuję,przyrost roślin jest o wiele lepszy i widoczny, ale na hygrophili nadal robią się małe brązowe dziurki liście żółkną i rozpuszczają się .Może za mało tydzień,aby wszystko było dobrze.I tak myślę aby dac do podłoża kulki gliniane lub kapsułki może trochę wzmocnię rosliny tylko co bylo by lepsze?.I mam pytanie ponieważ mam jeszcze 500ml TPN, a gdy mi się skończy TPN+ to jakie sole powinnam dokupić,aby uzupełnić braki fosforu i azotu .Pozdrawiam

aneta

Waleń Warszawa

11 sie 2010, 14:48   (#12)  

przeczytaj te dwa artykuły: http://www.roslinyakwariowe.pl/20091013447/artykuly/nawozenie-akwarium/estimative-index-ei-dozowanie-suchych-soli-do-akwarium.html i http://www.roslinyakwariowe.pl/20090413316/artykuly/nawozenie-akwarium/estimative-index-toma-barra-tumaczenie.html

to tak w temacie dokupowania soli, odnośnie kapsułek do podłoża sprawdź kapsułki ferka pod łodygowe stemma a pod rozetowe rosseta :P lub kule jbla, lub multi bottom'y ady (jak masz za dużo kasy :lol: )

Pozdrawiam ;)

Waleń

Miasto: Warszawa

11 sie 2010, 18:08   (#13)  

Może przyda Ci sie moje skromne doświadczenie odnośnie prostego prowadzenia baniaka 54l będącego masakrycznie zarośniętym w krótkim czasie ;)

Założyłam baniak na piachu z myślą o tym, że nie zamierzam sie bawić w nawożenie itp. Oświetlenie dałam 2x11W- czyli dość mocne żeby widać było, ale tez na tyle słabe żebym się nie musiała wysilać z CO2 i nawozami ;)
W piach powciskałam dużą ilość kulek gliniano-torfowych. Proste rośliny, jakieś mikro i tyle.
Przez 3 miesiace nie wlałam ani kropelki nawozu a rośliny rosły. Baniak stał się buszem. Co miesiąc wyrywanie, przycinanie i doprowadzanie baniaka do normalnego stanu ;)
Takie coś się robi po miesiacu
Obrazek
Może i brzydal, ale bezobsługowy ;) Baniak spełnia funkcje " przechowalni", więc najczęściej jedynymi mieszkańcami jest kilka babaulti ;)
Po trzech miesiącach nie mając kulek do podłoża ( zapomniałam zamówić :oops: ) wlałam po raz pierwszy potas, magnez i odrobinke Symfonii złota :) I robie tak od 3 m-cy. Ani grama glona, rośliny zdrowe i nawet jakiś kirysek pigmejek się uchował i dopiero dzisiaj bo wyrywaniu, przycinaniu i ogólnych porządkach go zauwazyłam- taki był busz ( widocznie jak były na przechowaniu tam dorosłe to była i ikra ).

Z tego co wyczytałam masz 2 x15W. Z takim światłem to bez CO2 raczej bym się nie wychylała ;)

Pysia

07 wrz 2010, 00:06   (#14)  

Po dłuższej obserwacji i nawożeniu zbiornika,jest poprawa duża i widoczna,ale nie do końca jestem zadowolona.Nadal pojawiają się te nieszczęsne dziurki i na końcach liści robią się brązowe plamki, a potem liśc żółknie i odpada,czyżby nadal brakowało potasu,jeżeli tak to ile moge podnieść potasu i magnezu,aby nie przedobrzyć .Nawozy podaje według zaleceń kolegi Tomka ,czyli 20ml potasu,15ml magnezu,4 ml TPN+ do podmian i EC 2ml dziennie,teraz zastosowałam kapsułki Ferka i pod niektóre rosliny powciskałam pojedyncze kuleczki osmocote dla roslin wodnych. Wyczytałam na forum,że podobnie działają jak kapsułki więc zastosowałam,no i czy nie za dużo tego wszystkiego tutaj nawóz do podłoża i do wody nie spowoduje tragicznych skutków?I jeszcze jedno pytanie czy ktoś się spotkał z tym,aby neon simulans obgryzał liście,bo u mnie tak jest i robi straszne zniszczenia tym bardziej,że rośliny rosną powoli i nie nadążają za neonem ,czy macie jakieś propozycje co mam z nim zrobić oprócz tego ,że go mam złapać ,bo jest to nie możliwe neon jest szybszy ,a po takich połowach w akwarium jest totalna demolka. Pysia twoje akwaria są piękne z uwagą śledzę" Chaos by Edyta" jak wspaniale sobie radzisz ,akwarium rozkwita i tylko pozazdrościć.Może gdybym miała CO2 to sytuacja by się polepszyła,ale jak na razie próbuję bez i zobaczę co z tego wyniknie.Pozdrawiam

aneta

07 wrz 2010, 09:44   (#15)  

Dzięki.
Masz 2 x15W a to daje 30W w baniaku 54l brutto. Czyli sporo ponad 0,5W/1l. A to już dużo. Jeżeli nie chcesz kupować zestawu do CO2 to spróbuj z bimbrownią. Na drożdżach albo na sodce. To proste ;) Jak już to zrobisz to się przekonasz że nie taki diabeł straszny. Wiem, bo miałam :D

Pysia

07 wrz 2010, 12:37   (#16)  

Żadne neony nie powinny obgryzać liści. Dodatek CO2 na pewno by pomógł, zwłaszcza, że światła jest sporo.

Jakich liści dotyczy problem? Jak rozumiem starych, ale czy wszystkich czy tylko dolnych?
Pozdrawiam,
Tomek

tmaciak

07 wrz 2010, 13:44   (#17)  

Dotyczy to liści Staurogyne są to stare liście i nawet te nowe ,Pogostemon , tenellus są to stare liście wygląda to tak jak wygryzione dziury. To ja już nic z tego nie wiem , żadnego ślimaka nie zauważyłam chyba że krewetki lubią skubać .A jeszcze bacopa jej górne liście są przy samym wylocie filtra i są bardzo cienkie i dziurawe jakby poszarpane.Więc wychodzi na to ,że CO2 u mnie jest raczej konieczne.

aneta

07 wrz 2010, 17:39   (#18)  

Może spróbuj na początek "dezodorek" z CO2 nie zmieniając na razie nawożenia. Jak po tygodniu będzie widać poprawę, to będzie wtedy jasne...

Osobiście od razu bym zbierał na butlę :)
Pozdrawiam,
Tomek

tmaciak

07 wrz 2010, 23:16   (#19)  

No dobrze zabieram się za szukanie dla siebie zestawu CO2 i czytanie lektury o nawożeniu dwutlenkiem węgla.Nawożenie zostawiam takie jak jest i oczywiście dam znać .Dziękuję i pozdrawiam.

aneta

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

20241029_174515.jpg

Problemy obumierającymi roślinami.

Zevhitus w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3101
Witam, Od 6 miesięcy mam drugie akwarium. Na samym początku wszystko było pięknie, rośliny rosły jak rakieta, silne, zdrowe i kompletnie bez glonów. Od jakiegoś czasu rośliny przestały rosnąć, zaczęł...
IMG_4146.JPG

Pylenie na szybie, kamieniach i piasku - ogólne problemy

Ciechan w Glony · Odpowiedzi: 94 · Wyświetlenia: 40391
Cześć. Od pewnego czasu mam problem z pyleniem szyb ale nie mogę znaleźć rozwiązania. Obecnie podaję (dawki tygodniowe, dzielone na 7 dni) 20mg NO3, 1mg PO4, K 25mg przy podmianie i korekta raz na ok ...
1.jpg

Problemy z nawożeniem

MrKojiro w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2792
Witajcie. Moje dotychczasowe nawożenie akwarium było dość nieregularne, na oko, bez magnezu, z niestabilną bimbrownią. Te czynniki wpłynęły zapewnie na kondycję niektórych roślin, jak np ciemne igiełk...
20211219_204221.jpg

Problemy u bucek

Lechpl w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3635
Ostatnio pracuje w delegacji i wracam do domu na weekendy,patrze a u bucków niektóre liście wyklądają kiepsko. Parametry w akwarium praktycznie sie nie zmieniają no moźe za wyjątkiem ph Kh 5 Gh 9 Ph 7...
20211202_174900.jpg

Problemy z roślinami/ glonami - wojna trwa już prawie rok

Bartosz30 w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4761
Witam, proszę o porady sugestie co robię nie tak gdyż od 2tyg. po założeniu nowego zbiornika (w zamierzeniu holenderskiego) mam problem z glonami Rhizoclonium nitkowatym oraz z zielenicami połaciowymi...
P_20211004_124210.jpg

Problemy z Ca pomimo wody RO z Vimi.

DawidJot w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 10068
Akwarium 160 litrów . Cała woda RO jest mineralizowana Vimi . Na 40 litrów podaje 16 gr. mineralizatora. W załączniku dzisiajsze wyniki . Dziwne jest to ,że przed przejściem na RO , Ca rozniez było...

Pogestemon erectus wasze doświadczenie - problemy.

Dejv95 w Rośliny · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3261
Cześć pytanie do osób które próbowały albo posiadają pogestemon erectus. Dwa razy robiłem podejście do tej rośliny. Koszyk nie in vitro. Za każdym razem igiełki odpadają i roślina się rozpuszcza i umi...

Rośliny stanęły problemy z nawożeniem

Domineo w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2550
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...

Trudne do identyfikacji problemy z roślinami

akwarysta1992 w Nawożenie · Odpowiedzi: 57 · Wyświetlenia: 21861
Witam Was serdecznie Pisze do Was z prośbą o jakieś rady gdyż moje pomysły się wyczerpały. Akwarium 160 litrów. Oświetlenie led 0,6W/L pH= 6,9-7,0 KH= 6 Jest butla z CO2 Wapń i magnez 80:20 Potas 20 P...

Używany filtr Eheim - problemy z pracą

milki68 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1361
Witam zakupilem uzywany filtr Eheim profesional 4 podlaczylem go do 2 akwarium po 5 minutach pracy sie wylacza , wylaczylem wtyczke i poczekalem 10 minut i znowu zaczol chodzic , ale juz po 5 minutach...

Statystyki

Ten temat przegląda 619 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571603
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 618 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.