DIY - Karmnik dla rybek - piotrek_pajak - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

DIY - Karmnik dla rybek - piotrek_pajak

Liczba wyświetleń: 1756·Brak odpowiedzi
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
piotrek_pajak Katowice
Tym razem przedstawiam karmnik dla rybek do pokarmu płatkowego.
Założenie było takie, że wykorzystuję to co mam w domu, bez dodatkowych kosztów.
Jako że w domu był wolny sterownik minutowy musiałem do niego dostosować konstrukcję.
Miałem do wyboru konstrukcję na elektrozaczepie z dozownika zmywarki lub na programatorze (nie pamiętam z czego był wymontowany) wybrałem drugą opcję.
Przekładnia programatora obraca oś z prędkością 1obr/150sek więc "wspólny mianownik" dla programatora i sterownika to 5 minut - 2 obroty.
W krzyżaku wykonanym z rurek instalacyjnych fi18 obraca się rurka fi16 z nawierconym otworem (dobranym doświadczalnie na 8mm) podczas dwóch obrotów podaje ustaloną wcześniej dawkę.
Całość ma pracować tylko podczas mojej nieobecności więc estetyka pozostawia dużo do życzenia, ale odpowiednio przycinając "stelaż" można umieścić karmnik w pokrywie ( w mojej wydmuszce zmieściłby się w komorze stateczników) ja umieściłem go na panelu wyciętym na kształt klapki do karmienia.
Czas działania karmnika jest regulowany tylko ilością pokarmu w podajniku (długością górnej rurki)
Jedna uwaga - pokarm musi być drobno pokruszony.

piotrek_pajak
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Katowice

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

Karmnik automatyczny Tetra myFeeder

roslinyakwariowe.pl w Zwierzęta · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 13291
https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-myfeed-2-d14b2aa2de9ff7881108785ac9c7a586.jpg Unikalna technologia potrójnej ochrony pozwala na optymalne zachowanie jakości pokarmu, za...
IMG_20220624_112059.jpg

Karminik dla ryb

Hubertus w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4935
Witam, Panowie (i Panie), jaka jest Wasza opinia na temat tych karmników, obecnych od jakiegoś czasu na allegro: http://allegro.pl/automatyczny-karmnik-dla-ryb-do-akwarium-2x-24h-i1551281129.html ...
YouTube

15 gatunków nano rybek

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2330
Zapraszam do obejrzenia.

Gatunki rybek

hania w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3587
Cześć, ponownie przymierzam sie do założenia akwarium. Zależy mi żeby odtworzyć gatunki ktore mialam w poprzednim jednak tym razem chciałabym podejsc do tego z głową. Akwarium ma między 60 a 65l (nie ...

Coś dla miłośników bojowników...

FoCuS_PL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2966
https://www.facebook.com/reel/1407357533706732

Litraż dla krewetki filtrującej

Valeska w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4264
Witam wszystkich :) Mam dwa pytania odnośnie krewetek filtrujących (Atyopsis moluccensis), bo w necie znajduję sprzeczne informacje (lub żadne ;). Mianowicie - 1) czy można je trzymać pojedynczo, czy...

Jaka polecacie obsade rybek z krewetkami do akwarium 125 L

sqban w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6038
Witam forumowiczow, Jak w temacie planuje zalozyc moje perwsze akwarium bardziej naturalne z latwymi rybkami do chodowli dla poczatkujacego oraz z takimi roslinami aby nie bylo duzo przycinania. Obec...

Dodatek soli dla tęczanek i innych ryb

Anonim 59529 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5404
Witam Mam obecnie w akwarium 6 tęczanek neonowych, 4 kiryski i otoska. Jak na giełdzie kupowałem te tęczanki gościu mi powiedział że to ryby z wód słonawych więc należało by dodać troche soli niejodo...

Pokarm dla Otosków i Kirysków Pigmejów

Marcin Cichosz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 10754
Cześć. Chciałbym prosić o pomoc w doborze odpowiednich pokarmów dla moich ryb. Na rynku pokarmów jest ogrom i można się zgubić. Mam w akwarium Otosy i Kirysy Pigmeje. Chciałbym dla obu tych gatunków ...

Dobór małych rybek do akwarium.

cichy33 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5527
Witam, czy warto/mogę wrzucić pare sztuk jakiś małych rybek do akwarium o wymiarach: wysokość 25 cm, długość 37 cm, szerokość 18 cm, jeśli coś można to jakich? Czy tylko same krewetki zostawić?...

Statystyki

Ten temat przegląda 638 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571605
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 638 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.