reset - zmiana podłoża - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

reset - zmiana podłoża

Liczba wyświetleń: 727·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

19 lip 2010, 21:56 reset - zmiana podłoża  (#1)  

Witam.
Mam zamiar zrobić jutro reseta w moim 112L zbiorniku. Zaczął pojawiać mi się glon a przy okazji chcę zmienić podłoże. Mam piach kwarcowy (taki jak do tynkowania) i czy dobrym pomysłem jest włożenie pod niego ziemi ogrodowej ?? I czy ona coś da roślinkom. Mam światełko 3x18w (od dziś stosowane), nawożę micro i solami a także co2 takim ze sprayu

Munio112
Ranga: Poznaje temat

Sebastianp Łaziska G.

02 sie 2010, 13:07   (#2)  

Ziemia ogrodowa ziemi nierówna. Są zwolennicy i przeciwnicy. Moje zdanie jest takie że do uprawy roślin można, bo tanio. Ale w zbiorniku dekoracyjnym mija się to z sensem.
Przy takiej pojemności jak Twój zbiornik podłoże aktywne to nie jest wielki wydatek, nawet gdybyś pokusił się o najlepsze a wybór jest wielki.
Podłoża masz opisane na forum wystarczy trochę poczytać.

Stosując ziemię nadal będziesz chodził do Biedronki po gąbki do garnków i szorował akwarium bo zapewne skład ziemi, który chcesz zastosować nie jest ci znany i temat glonów wróci z nawiązką.
Poza tym jeśli posadzisz rośliny które się mocno ukorzeniają to za chwilę będziesz pisał posty "co zrobić by woda była czysta"

Sebastianp
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łaziska G.

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

image001.png

Zmiana deszczownic w filtrach Aquael

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2475
image001.png
IMG_4031.jpeg

Zmiana sumpa na słodkowodne

szkot w Szkło i meble · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6905
Dzień dobry, Kupiłem niedawno zestaw Red sea reefer g2+ 200 na rafe ale chce go obecnie wykorzystać na akwarium słodkowodne. Jak proponujecie wykonać przegrody aby wykorzystać maksymalnie sumpa na f...
IMG_2192.jpg

Nawożenie akwarium , zmiana z Vimi na sole

djbovorta w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3408
Witam. Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe . Co nie co o moim zbiorniku . 74L opti Co2 z butli Lampa Skylight hyperbar 60...
Bez tytułu.png

Zmiana węży na mniejsze

piotrz23 w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2446
Cześć. W akwarium posiadam Fluvala 207. Chciałbym zamienić wlot i wylot na Neo Flow M Premium v2. Te wloty mają pasują do węży 12/16 a do Fluvala pasują 16/22. Czy jeśli zrobię redukcję z 16/22 na 12/...
unnamed.jpg

Wyrównanie podłoża

ribidi w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3022
Witajcie, piszę w związku nowo zalanym, a właściwie przeniesionym zbiornikiem (wlana woda ze starego akwarium, przesadzone rośliny i te same filtry). Mam problem odnośnie kwestii estetycznej podłoża ...

Eheim 2424 zmiana zaworu

rawracer w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 496
Witam. Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ? Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ? W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...

Wybór podłoża - Tanganika

Tytus w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3896
Cześć, proszę o pomoc w wyborze podłoża do akwarium z biotopem Tanganika. Co będzie lepszym wyborem piasek kwarcowy o frakcji 0,2-08mm czy o frakcji 0,8-1,2mm. Może lepszym wyborem zamiast piasku kwar...

Wybór podłoża

hania w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3119
Zakładam akwarium między 60 a 65l (nie pamietam ile ma dokladnie) Potrzebuję pomocy w dobraniu podłoża.

Restart zbiornika - dobór podłoża pod żwirek.

bpjl w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1727
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Monte Carlo - odrywa się od podłoża

brunonatura w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2223
Cześć moje Montecarlo odrywa się od podłoża aktywnego. Co może być przyczyną słabego ukorzeniania się tej rośliny? Mam podłoże Master Soil Powder Powder 2.5 - 3 mm. Suplementuje: PO4 - 1-2 ml na ty...

Statystyki

Ten temat przegląda 403 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570997
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 402 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.