Pielęgnica kakadu ma biały narost na boku
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam mam problem gdyż pielęgnica kakadu samica ma biały narost na boku jakiś grzyb co to może być proszę o pomoc próbowałem mfc nic nie dało dalej ma taki narost
-

Damian92
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Wyszków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Damian92 napisał(a):Witam mam problem gdyż pielęgnica kakadu samica ma biały narost na boku jakiś grzyb co to może być proszę o pomoc próbowałem mfc nic nie dało dalej ma taki narost
Przydalo by sie zdjecie 
-

bdead1
●
- Miasto: Glasgow
Zapewne jest to pleśniawka.
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.
Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
nie mogę zdjęcia uchwycić ciągle mi się chowa to jest takie białe a w środku taka czerwona plamka czym to zwalczyć
-

Damian92
●
-

Waleń
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
-
bardziej do pierwszego tylko ona nie ma takich dziur wokoło jest białe narośle takie a w środku ma taką czerwoną kropkę
-

Damian92
●
-

Damian92
●
Pewnosci nie mam ale wyglada to na infekcje bakteryjne wywoływane przez Aeromonas salmonicida, Aeromonas hydrophila oraz bakterie z rodzaju Flavobacterium.
-

bdead1
●
jaki lek na tą chorobę czego jest przyczyna tej choroby????
-

Damian92
●
Cytat z madrej strony:
Infekcje wywoływane przez bakterie to bardzo groźne choroby wywoływane przez różne szczepy bakterii. Pewna i prawidłowa identyfikacja choroby jest możliwa tylko po badaniu mikroskopowym, jednak ponieważ objawy i sposób leczenia są podobne te jednostki chorobowe zostały ujete we wspólnym opisie.
Infekcje bakteryjne wywoływane przez Aeromonas salmonicida, Aeromonas hydrophila oraz bakterie z rodzaju Flavobacterium
Infekcje wywoływane przez bakterie to bardzo groźne choroby wywoływane przez różne szczepy bakterii. Pewna i prawidłowa identyfikacja choroby jest możliwa tylko po badaniu mikroskopowym, jednak ponieważ objawy i sposób leczenia są podobne te jednostki chorobowe zostały ujete we wspólnym opisie.
[wrzody wywołane przez bakterie z rodzaju Aeromonas] [typowe wrzody dla erytrodermatozy]
Erytrodermatoza (Erytrodermatitis) to choroba powłok zewnętrznych ryby wywoływana przez bakterie z rodzaju Aeromonas, popularnie jest nazywana chorobą wrzodową. Aeromonas hydrophila to bakteria, która stanowi normalny składnik flory wód zanieczyszczonych związkami organicznymi. W naturalnych warunkach rzadko powoduje ona chorobę jednak w hodowli ryby narażone są na wiele czynników które moga spodwodować infekcję. Wystąpieniu choroby sprzyjają: deficyt tlenu, zanieczyszczenia organiczne, urazy mechaniczne, stres, zatrucia, inwazje pasożytów itp. Infekcja rozpoczyna się przekrwionymi czerwonymi plamami na skórze (uwaga w tym stadium łatwo chorobę pomyliż z wiremią wiosenną) które powiększają się, a w ich centrum powstają charakterystyczne białoobrzeżone wrzody. Pojawiają się one zwykle u nasady ogona i bokach ciała. Wrzody moga być powierzchniowe jednak często sięgają też w głąb mieśni. Przebicie jamy ciała prowadzi do nieuchronnej śmierci. Jeśli ryby w zbiorniku są osłabione choroba szybko rozprzestrzenia się na inne osobniki. Z chorobą spotykamy się głównie latem i jesienią choć w przypadku wiosennego importu z cieplejszych krajów także wiosną. Ciekawostką jest że istnija linie genetyczne karpi mniej podatne na infekcję.
Leczenie: W warunkach amatorskich bardzo trudne i rzadko zwieńczone sukcesem. Ryby powinno się leczyć antybiotykami pod kontrolą weterynarza (ichtiopatologa) który po badaniu mikroskopowym może 100% potwierdzić diagnozę i przepisać antybiotyk stosowny do odkrytego szczepu bakteri. Standardowo leczeniu stosuje się zwykle oksytetracyklinę w iniekcjach dootrzewnowych (jednorazowo) 50-80 mg/kg masy ryb lub w karmie (dawka ta sama) przez 7-10 dni. Należy przypomnieć że antybiotyki są dostępne tylko na receptę i ich nieprawidłowy dobór i stosowanie prowadzi do powstawania nowych szczepów i uodparniania się bakterii na antybiotyki. Poza tym kuracje antybiotykowe są kosztowne, dlatego stosuje się je głownie wleczeniu najcenniejszyuch okazów. Jeśli na wczesnym etapie stwierdziliśmy erytrodermatozę można zastosować kurację w oddzielnym zbiorniku higienicznym ogólnodostępnymi preparatami firmy sera. Pierwszego dnia do zbiornika dajemy 60 g SERA ectopur i 3 tabletki SERA baktopur direct na 100 litrów wody. Oprócz tego przez pięć dni podajemy codziennie 8 ml SERA cyprinopur na 100 litrów wody. Woda w tym zbiorniku powinna być filtrowana i napowietrzana zaś temperaturę powinno sie utrzymywać na poziomie około 24°C.
Mam nadzieje ze pomoglem. 
-

bdead1
●
Pomogłeś ale sam nie wiem co mam zrobić to bardzo poważna choroba chyba będę musiał odsadzić w inne akwarium bo inaczej tego nie zwalczę
-

Damian92
●
Proponowal bym oddzielic rybke i zastosowac leki wedlug zalecen. Ewentualnie eutanazja. Nie polecam ale czasem jest lepszym wyjsciem.
-

bdead1
●
ja bym oddzielił do dobrze napowietrzonego zbiornika z jakąś zaciszną kryjówką i temperaturą 26*C i podał biseptol 480 w ilości 1 tabletka na 50l (na receptę, antybiotyk dla ludzi) albo ew ichtiomycynę zooleka w podwójnej dawce (jest słabsza i nie zawsze się sprawdza)
Powodzenia w leczeniu 
-

Waleń
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
-
Podałem ten antybiotyk jak kazałeś w tej dawce była odsadzona w oddzielnym akwarium 20l po 4 dniach prawie znikł ten narost już się cieszyłem że ją wpuszczę w niedziele rano wstaje a ona leży na boku szkoda trochę

-

Damian92
●
Powiązane tematy
Jaka będzie optymalna konfiguracja kakadu w akwarium roślinnym 182l? 1+3, 2+2?
Akwarium jeszcze nie wystartowało, ale w głowie już sobie planuję.
Inni towarzysze to najprawdopodniej będą - razbora kl...
Jakiś czas temu kupiłam pielęgniczki kakadu (1+2), trochę rybki podrosły i zaczęłam mieć wątpliwości. Mam wrażenie, że jedna rybka jest samcem, a nie samicą. Daję zdjęcie 3 moich rybek. Pomóżcie kocha...
Chciałem się dowiedzieć czy karmicie swoje razbory klinowe i pielęgniczki kakadu i czy macie jakieś pokarmy zaspokajające potrzeby obu tych gatunków.
Moje rybki żyjące w 54l akwarium karmię:
- Tetra M...
Witam mam akwarium 240l obsada towarzyska i parę pielęgnic, które plegną się jak gupiki. Podczas tarła strasznie niszczą rośliny przycinka wręcz nie potrzebna wszystko prawie wyrwane czy można z tym j...
Tytuł trochę przewrotny bo narybek rośnie i ma się całkiem dobrze. Udało mi się rozmnożyć Pielęgniczki kakadu niejako przypadkiem. Jak urządzałem na nowo akwrium 180l: https://www.roslinyakwar...
Witam czy wie ktoś gdzie mogę kupić w krakowie pielęgniczke kakadu ?
Takie ładne kolorowe i żeby gość umiał rozróżnić samca od samicy .
Witam.
Dziś w nocy wróciłem do domu po weekendowym wyjeździe i moim oczom ukazała się ikra w akwarium której pilnuje papuga.
Niestety jest to w akwarium ogólnym gdzie są jeszcze m.in. skalary ma któś...
Pochodzenie
Pielęgniczki kakadu pochodzą z Ameryki Południowej. Zamieszkują głównie małe rzeki i strumienie w Peru, Boliwii oraz częściowo w Brazylii.
Charakterystyka, płeć i usposobienie
Ryba o...
Witam,
Chodzi mi głównie o to, czy krewetki mogą w zgodzie żyć z kakadu :?: . Pytam się dlatego, że agassizy mojego kolegi nie dawały krewetkom żyć a w swoi akwa chciałbym mieć pare krewetek. Z góry ...
Cześć,
Mam mały problem z Pielęgnicą Ramireza (samiec). Kupiłem go jakiś czas temu i w zasadzie od samego początku miał złożoną płetwę grzbietową. Zachowywał się dziwnie, potrafił czasami "stać&...
|
|