Pielęgnica kakadu ma biały narost na boku - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pielęgnica kakadu ma biały narost na boku

Liczba wyświetleń: 4976·Odpowiedzi: 13
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Damian92 Wyszków
Witam mam problem gdyż pielęgnica kakadu samica ma biały narost na boku jakiś grzyb co to może być proszę o pomoc próbowałem mfc nic nie dało dalej ma taki narost

Damian92
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Wyszków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
bdead1 Glasgow
Damian92 napisał(a):Witam mam problem gdyż pielęgnica kakadu samica ma biały narost na boku jakiś grzyb co to może być proszę o pomoc próbowałem mfc nic nie dało dalej ma taki narost
Przydalo by sie zdjecie :roll:

bdead1

Miasto: Glasgow

artur_89 Jaworzno

18 lip 2010, 10:55   (#3)  

Zapewne jest to pleśniawka.
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.

Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.

artur_89
Ranga: Znający temat

Miasto: Jaworzno

Damian92 Wyszków

18 lip 2010, 11:43   (#4)  

nie mogę zdjęcia uchwycić ciągle mi się chowa to jest takie białe a w środku taka czerwona plamka czym to zwalczyć

Damian92

Waleń Warszawa

18 lip 2010, 12:45   (#5)  

Waleń
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

Damian92 Wyszków

18 lip 2010, 14:55   (#6)  

bardziej do pierwszego tylko ona nie ma takich dziur wokoło jest białe narośle takie a w środku ma taką czerwoną kropkę

Damian92

Damian92 Wyszków

18 lip 2010, 15:10   (#7)  

mam zdjęcie udało mi się zrobić

http://img27.imageshack.us/i/dsc00615eg.jpg/

Damian92

bdead1 Glasgow

18 lip 2010, 15:35   (#8)  

Damian92 napisał(a):mam zdjęcie udało mi się zrobić

http://img27.imageshack.us/i/dsc00615eg.jpg/

Pewnosci nie mam ale wyglada to na infekcje bakteryjne wywoływane przez Aeromonas salmonicida, Aeromonas hydrophila oraz bakterie z rodzaju Flavobacterium.

bdead1

Damian92 Wyszków

18 lip 2010, 15:40   (#9)  

jaki lek na tą chorobę czego jest przyczyna tej choroby????

Damian92

bdead1 Glasgow

18 lip 2010, 15:43   (#10)  

Cytat z madrej strony:

Infekcje wywoływane przez bakterie to bardzo groźne choroby wywoływane przez różne szczepy bakterii. Pewna i prawidłowa identyfikacja choroby jest możliwa tylko po badaniu mikroskopowym, jednak ponieważ objawy i sposób leczenia są podobne te jednostki chorobowe zostały ujete we wspólnym opisie.

Infekcje bakteryjne wywoływane przez Aeromonas salmonicida, Aeromonas hydrophila oraz bakterie z rodzaju Flavobacterium
Infekcje wywoływane przez bakterie to bardzo groźne choroby wywoływane przez różne szczepy bakterii. Pewna i prawidłowa identyfikacja choroby jest możliwa tylko po badaniu mikroskopowym, jednak ponieważ objawy i sposób leczenia są podobne te jednostki chorobowe zostały ujete we wspólnym opisie.

[wrzody wywołane przez bakterie z rodzaju Aeromonas] [typowe wrzody dla erytrodermatozy]

Erytrodermatoza (Erytrodermatitis) to choroba powłok zewnętrznych ryby wywoływana przez bakterie z rodzaju Aeromonas, popularnie jest nazywana chorobą wrzodową. Aeromonas hydrophila to bakteria, która stanowi normalny składnik flory wód zanieczyszczonych związkami organicznymi. W naturalnych warunkach rzadko powoduje ona chorobę jednak w hodowli ryby narażone są na wiele czynników które moga spodwodować infekcję. Wystąpieniu choroby sprzyjają: deficyt tlenu, zanieczyszczenia organiczne, urazy mechaniczne, stres, zatrucia, inwazje pasożytów itp. Infekcja rozpoczyna się przekrwionymi czerwonymi plamami na skórze (uwaga w tym stadium łatwo chorobę pomyliż z wiremią wiosenną) które powiększają się, a w ich centrum powstają charakterystyczne białoobrzeżone wrzody. Pojawiają się one zwykle u nasady ogona i bokach ciała. Wrzody moga być powierzchniowe jednak często sięgają też w głąb mieśni. Przebicie jamy ciała prowadzi do nieuchronnej śmierci. Jeśli ryby w zbiorniku są osłabione choroba szybko rozprzestrzenia się na inne osobniki. Z chorobą spotykamy się głównie latem i jesienią choć w przypadku wiosennego importu z cieplejszych krajów także wiosną. Ciekawostką jest że istnija linie genetyczne karpi mniej podatne na infekcję.

Leczenie: W warunkach amatorskich bardzo trudne i rzadko zwieńczone sukcesem. Ryby powinno się leczyć antybiotykami pod kontrolą weterynarza (ichtiopatologa) który po badaniu mikroskopowym może 100% potwierdzić diagnozę i przepisać antybiotyk stosowny do odkrytego szczepu bakteri. Standardowo leczeniu stosuje się zwykle oksytetracyklinę w iniekcjach dootrzewnowych (jednorazowo) 50-80 mg/kg masy ryb lub w karmie (dawka ta sama) przez 7-10 dni. Należy przypomnieć że antybiotyki są dostępne tylko na receptę i ich nieprawidłowy dobór i stosowanie prowadzi do powstawania nowych szczepów i uodparniania się bakterii na antybiotyki. Poza tym kuracje antybiotykowe są kosztowne, dlatego stosuje się je głownie wleczeniu najcenniejszyuch okazów. Jeśli na wczesnym etapie stwierdziliśmy erytrodermatozę można zastosować kurację w oddzielnym zbiorniku higienicznym ogólnodostępnymi preparatami firmy sera. Pierwszego dnia do zbiornika dajemy 60 g SERA ectopur i 3 tabletki SERA baktopur direct na 100 litrów wody. Oprócz tego przez pięć dni podajemy codziennie 8 ml SERA cyprinopur na 100 litrów wody. Woda w tym zbiorniku powinna być filtrowana i napowietrzana zaś temperaturę powinno sie utrzymywać na poziomie około 24°C.

Mam nadzieje ze pomoglem. :twisted:

bdead1

Damian92 Wyszków

18 lip 2010, 15:48   (#11)  

Pomogłeś ale sam nie wiem co mam zrobić to bardzo poważna choroba chyba będę musiał odsadzić w inne akwarium bo inaczej tego nie zwalczę

Damian92

bdead1 Glasgow

18 lip 2010, 16:02   (#12)  

Proponowal bym oddzielic rybke i zastosowac leki wedlug zalecen. Ewentualnie eutanazja. Nie polecam ale czasem jest lepszym wyjsciem.

bdead1

Waleń Warszawa

18 lip 2010, 17:36   (#13)  

ja bym oddzielił do dobrze napowietrzonego zbiornika z jakąś zaciszną kryjówką i temperaturą 26*C i podał biseptol 480 w ilości 1 tabletka na 50l (na receptę, antybiotyk dla ludzi) albo ew ichtiomycynę zooleka w podwójnej dawce (jest słabsza i nie zawsze się sprawdza)

Powodzenia w leczeniu ;)

Waleń
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

Damian92 Wyszków

28 lip 2010, 20:37   (#14)  

Podałem ten antybiotyk jak kazałeś w tej dawce była odsadzona w oddzielnym akwarium 20l po 4 dniach prawie znikł ten narost już się cieszyłem że ją wpuszczę w niedziele rano wstaje a ona leży na boku szkoda trochę
:(

Damian92

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

Image1665088589.509836.jpg

Pielęgniczki Kakadu - jaka konfiguracja?

Tata_Franka w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4915
Jaka będzie optymalna konfiguracja kakadu w akwarium roślinnym 182l? 1+3, 2+2? Akwarium jeszcze nie wystartowało, ale w głowie już sobie planuję. Inni towarzysze to najprawdopodniej będą - razbora kl...
P1220319.JPG

Samiec, czy samica? pielęgniczki kakadu

wisnianadeser w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2087
Jakiś czas temu kupiłam pielęgniczki kakadu (1+2), trochę rybki podrosły i zaczęłam mieć wątpliwości. Mam wrażenie, że jedna rybka jest samcem, a nie samicą. Daję zdjęcie 3 moich rybek. Pomóżcie kocha...

Czym karmić razbory klinowe i pielęgniczki kakadu

KarolGda w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3979
Chciałem się dowiedzieć czy karmicie swoje razbory klinowe i pielęgniczki kakadu i czy macie jakieś pokarmy zaspokajające potrzeby obu tych gatunków. Moje rybki żyjące w 54l akwarium karmię: - Tetra M...

Pielęgnica miodowe a dewastacja roślinności

Artuss811 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3351
Witam mam akwarium 240l obsada towarzyska i parę pielęgnic, które plegną się jak gupiki. Podczas tarła strasznie niszczą rośliny przycinka wręcz nie potrzebna wszystko prawie wyrwane czy można z tym j...

Jak nie powinno się rozmnażać Pielęgniczek kakadu

astar w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 9237
Tytuł trochę przewrotny bo narybek rośnie i ma się całkiem dobrze. Udało mi się rozmnożyć Pielęgniczki kakadu niejako przypadkiem. Jak urządzałem na nowo akwrium 180l: https://www.roslinyakwar...

Pielęgnica kakadu .

coolfon1988 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2403
Witam czy wie ktoś gdzie mogę kupić w krakowie pielęgniczke kakadu ? Takie ładne kolorowe i żeby gość umiał rozróżnić samca od samicy .

Pielęgnica papuzia - ikra

Deletor w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3827
Witam. Dziś w nocy wróciłem do domu po weekendowym wyjeździe i moim oczom ukazała się ikra w akwarium której pilnuje papuga. Niestety jest to w akwarium ogólnym gdzie są jeszcze m.in. skalary ma któś...

Apistogramma cacatuoides - Pielęgniczka Kakadu

marlowe w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 5632
Pochodzenie Pielęgniczki kakadu pochodzą z Ameryki Południowej. Zamieszkują głównie małe rzeki i strumienie w Peru, Boliwii oraz częściowo w Brazylii. Charakterystyka, płeć i usposobienie Ryba o...

Pielęgniczka Kakadu i krewetki

Zobek w Zwierzęta · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 12225
Witam, Chodzi mi głównie o to, czy krewetki mogą w zgodzie żyć z kakadu :?: . Pytam się dlatego, że agassizy mojego kolegi nie dawały krewetkom żyć a w swoi akwa chciałbym mieć pare krewetek. Z góry ...

Pielęgnica Ramireza - złożona płetwa grzbietowa

Zbyszek997 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6118
Cześć, Mam mały problem z Pielęgnicą Ramireza (samiec). Kupiłem go jakiś czas temu i w zasadzie od samego początku miał złożoną płetwę grzbietową. Zachowywał się dziwnie, potrafił czasami "stać&...

Statystyki

Ten temat przegląda 228 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 228 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.