Intermag mikro-skład procentowy + bakterie w nawozach
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Czy ktoś może wie jaki jest udział procentowy poszczególnych mikroelementów sprzedawanych w tej mieszance:
http://www.akwanawozy.republika.pl/EImikro.html
Niestety nie udało mi się tego dowiedzieć od sprzedawcy.
Może podpowiecie również, gdzie (oprócz allegro) można kupić mikro Intermagu?
Odwiedziłem ostatnio 7 sklepów z nawozami dla rolników i ogrodników i nigdzie nie ma.
Pisałem do producenta, ale w pomorskim nie jest aktualnie osiągalne.
-

Seth67
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Gdańsk
Składu procentowego nie mam i tak odpisałem, jesli dobrze pamietam  Natomiast napisalem, iz jest to sklad pmdd bez K i Mg, zatem jesli ktoś bardzo będzie chciał to znajdzie w necie skład % pmdd.
Jesli chodzi o MIKRO Intermagu w Trójmieście, to też nie znalazłem, ja mam to MIKRO w buteleczkach 100 ml (oryginalny, bez rozcieńczeń, data ważności do 15 kwietnia 2012) i zapraszam na swoją stronkę. W większych buteleczkach nie oferuję, tu polecam sklep tego portalu akwarystycznego, który jak widzę ma 500 ml i 1 litrowe butelki. Proszę pamiętać, iż od 22 lipca do 1 wrzesnia urlopuję się  W związku z upałami .. pozdrawiam chłodno 
-
mac73x
●
- Ranga: Poznaje temat
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
I wszystko na ten temat.
Dzięki.
-

Seth67
●
- Miasto: Gdańsk
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
[quote="Seth67"]Czy ktoś może wie jaki jest udział procentowy poszczególnych mikroelementów sprzedawanych w tej mieszance:/quote]
http://www.intermag.pl/pl/mikro.htm
google również zna odpowiedź
-
Siara
●
No chyba koledze nie o to chodzi.
-

pin54
●
- Ranga: Stały bywalec
A czego w lodówce nawóz trzeba trzymać?.
-

Litor
●
- Miasto: Rzeszów
Litor napisał(a):A czego w lodówce nawóz trzeba trzymać?.
Wszystko jest w linku który podałem - czytać i to już
"Dolać wczesniej przygotowany kwas borowy w ilosci 18,04ml i całosć dopełnić wodą destylowaną do objętosci 500ml. Do nawozu tak przygotowanego można dodać 1ml kwasu solnego co zapobiega tworzeniu się koloni bakterii. Nawóz koniecznie należy przechowywać w lodówce!!! "
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Piotr Baszucki napisał(a):Litor napisał(a):A czego w lodówce nawóz trzeba trzymać?.
Wszystko jest w linku który podałem - czytać i to już  "Dolać wczesniej przygotowany kwas borowy w ilosci 18,04ml i całosć dopełnić wodą destylowaną do objętosci 500ml. Do nawozu tak przygotowanego można dodać 1ml kwasu solnego co zapobiega tworzeniu się koloni bakterii. Nawóz koniecznie należy przechowywać w lodówce!!! "
Nom czytałem już wcześniej to ale zawsze się tworzą bakterie i to dla tego w lodówce?, bo na nawozach firmowych pisze że do roku czasu w tem 4 C do 30C można przechowywać w miejscu zacienionym.
-

Litor
●
hmm poprawcie jeśli się mylę ale helaty są zazwyczaj stabilne w zakresie 4-8Ph a dodanie 1ml kwasu solnego do roztworu o objętości 500ml i ph 7 może teoretycznie obniżyć ph takiego roztworu do dość niskich wartości...
-

Waleń
●
- Miasto: Warszawa
-
[b]Litor:</b> a z jakiego powodu przechowujesz w lodówce wędliny i nabiał?
Nawozy firmowe lepszych marek są przygotowywanie w miarę sterylnie i podczas ich dawkowania nie ma możliwości przedostania się do nich bakterii.
Gdy tworzysz nawóz samodzielnie - z pewnością są w nim bakterei i zarodniki pleśni
[b]Waleń:</b> [b]C</b>helaty działają w różnym pH, zależy jaki konkretnie masz na myśli i jak stężony jest kwas, którym dysponujemy.
Ostatnio edytowano 16 lip 2010, 19:24 przez Piotr Baszucki, łącznie edytowano 1 raz
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
pin54 napisał(a):Siara napisał(a):No chyba koledze nie o to chodzi.
no tak zasugerowałem się postem Piotra , w takim razie jeżeli chodzi o skład tego mikro to powinien byc bardzo zbliżony do tego :
CSM+B - sucha mieszanka chelatowanych mikroelementów
Żelazo (Fe) 7.8%
Mangan (Mn) 2.2%
Miedź (Cu) 0.1%
Cynk (Zn) 0.4%
Bor (B) 1.4%
Molibden (Mo) 0.06%
-
Siara
●
Piotr Baszucki napisał(a):[b]Litor:</b> a z jakiego powodu przechowujesz w lodówce wędliny i nabiał?  Nawozy firmowe lepszych marek są przygotowywanie w miarę sterylnie i podczas ich dawkowania nie ma możliwości przedostania się do nich bakterii. Gdy tworzysz nawóz samodzielnie - z pewnością są w nim bakterei i zarodniki pleśni .
Nom tak myślałem, ale musiałem zadać pytanie dla pewności, nom to podziwiam te bakterie że żyją w takich warunkach ciężkich, przecież to toksyczne jest 
-

Litor
●
Litor napisał(a):Piotr Baszucki napisał(a):[b]Litor:</b> a z jakiego powodu przechowujesz w lodówce wędliny i nabiał?  Nawozy firmowe lepszych marek są przygotowywanie w miarę sterylnie i podczas ich dawkowania nie ma możliwości przedostania się do nich bakterii. Gdy tworzysz nawóz samodzielnie - z pewnością są w nim bakterei i zarodniki pleśni .
Nom tak myślałem, ale musiałem zadać pytanie dla pewności, nom to podziwiam te bakterie że żyją w takich warunkach ciężkich, przecież to toksyczne jest 
Są gatunki bakterii, które potrafią przetrwać w gorących źródłach przy temperaturze >90 st.C - są wszędzie 
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A może te bakterie w nawozach to typowe beztlenowce lubiące rozkładać NO3, ciekawi Mnie to.
-

Litor
●
Litor napisał(a):A może te bakterie w nawozach to typowe beztlenowce lubiące rozkładać NO3, ciekawi Mnie to.
Niekoniecznie beztlenowe.
Bakterie nitryfikacyjne rozkładające NO3 w filtrach potrzebują tlenu.
Zwróć uwagę iż zawsze zaleca się szczelne zamknięcie pojemnika z własnoręcznie przygotowanym nawozem, m.in. po to aby nie dostawało się do niego powietrze - w ten sposób minimalizujemy ryzyko.
Natomiast z bakteriami beztlenowymi stykami się w procesie denitryfikacji gdzie bakterie redukują NO3 - są to jednak tzw. bezwzględne beztlenowce, dla których tlen jest zabójczy.
Bardzo ciekawe opracowanie na ten temat przeczytasz w artykule o beztlenowym oczyszczaniu ścieków:
http://mich.w.staszic.waw.pl/tmp/tabela.pdf
Wracając do obecności bakterii w nawozach:
W praktyce laboratoryjnej przy przygotowywaniu pożywek (czy to płynnych czy typu agar-agar) stosuje się metody jałowienia pożywki - szczególnie wszędzie tam gdzie zakwit baterii może mieć wpływ na ważny składnik pożywki. Wtedy pożywkę poddaje się np. działaniu wysokiej temperatury (powyżej 100 st.C) w specjalnej maszynie o nazwie autoklaw:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Autoklaw
Jeśli interesuje Cie temat bakterii, być może masz zacięcie na mikrobiologa.
Pomyśl nad studiowaniem biologii, gdzie możesz wybrać specjalność - mikrobiologia, lub nad biotechnologią - gorąco Cie do tego namawiam.
Tutaj znajdziesz podstawowe informacje o bakteriach, myślę że Cię zainteresuje:
http://mikrobiolog.pl/bakterie.html
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Ciekawy artykuł, ja na mikrobiologa to raczej nie, ale lubię czytać na temat żywych organizmów, czy to bakteria czy zwierze, owad, roślina, glon itp.
Ale mikroskop to by mi się przydał w domu taki elektroniczny, mógł bym sprawdzić jak się szybko mnożą bakterie w nawozach nie trzymanych w lodówce hehe:)
Jednak akwarystyka to Moja pasja nic tego nie zmieni 
-

Litor
●
jak kogoś interesuje beztlenowa redukcja NO3 to polecam przestudiowanie tematu plenum <a href="http://www.pkmd.pl/arch/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=1887&start=0"> temat na PKMD</a> teoretycznie z naszego punktu widzenia to niepraktyczne bo np korzenie roślin mogą skutecznie taka piaskownice natlenić i nie przydatne bo można tym roślinki zagłodzić ale wydaje mi się że temat wart poznania  )
-

Waleń
●
- Miasto: Warszawa
-
Powiązane tematy
Hej
Krótko i treściwie. Film po angielsku. ?si=-i-Kr9K99X_yiKxY
Mam na obecną chwilę wątpliwości jak poprawnie nawozić składnikami mikro. O ile np do żelaza, magnezu, miedzi czy manganu mam testy, o tyle np dla niklu, molibdenu, boru czy cynku (a przecież są jeszc...
Witam .
Zbiornik na podłożu master soil
50 litrów netto , 50lumenow na litr barwa 7000k
K 18 (po zwiększeniu dawki mikro i zauważeniu niedoborów spadło do 10)
Ph6.9-6.3
Gh/kh 8/1
No3 5
Po4 0.2
Ca/mg...
Witam, pytanie do bardziej doświadczonych akwarystów, ile chelatu żelaza 13% dodać do Intermag mikro plus żeby proporcje się zgadzały?
Cześć wszystkim,
po filmie Filipe Oliveira:
zacząłem się rozglądać za produktami z których korzysta Filip. Używa on Seachem Tabs. Jednak jakie było moje zdziwienie gdy spojrzałem na skład tych table...
Witajcie 😉 Pytanie odnośnie nawozów mikro. Od lat z powodzeniem używam Profito Easy Life. Na akwarium 375 litrów ok. 40 ml/tydzień. Jaką max dawkę stosujecie oraz czy wspomagacie się dodatkowym żelaze...
W instrukcji napisano, że w przypadku podmiany wody lub czyszczenia filtra wysypać proszek na biologiczne wkłady filtracyjne. Jeśli mam kaskadę Versamax 2 i nie czyszczę jej co tydzień przy podmianie ...
Używam obecnie wody 50:50 RO+kran, pytanie dotyczy nawożenia mikro, w szczegolnosci początkowego etapu dojrzewania akwarium. Test na Fe w wodzie kranowej wykazuje 0. Do takiej wody powinno się dokłada...
Dzień dobry
Czy jest w ogólne możliwe aby na starych liściach występowały niedobory mikro na przykład żelaza?
Czy w przypadku niedoboru mikro roślina przestaje raczej rosnąć i niedobory wystąpią jed...
Witam
Czy orientuje się ktoś z was co popularni producenci nawozów oprócz podstawowych soli dodają do swoich wyrobów? Wiem że to jest tajemnica handlowa, ale może ktoś się orientuje np. czym producenc...
|
|