Problemy z lilaeopsis brasilienis
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam,
kupiłem ostatnio b.ładne cztery koszyki lilaeoptis brasilienis.
Pięknie wybarwione. Zasadzone w piasku. Nawożenie EasyCarbo + sera florenette.
Temp. ok. 27 st.C.
Po kilku dniach straciła kolor, jest już prawie żółta.
Proszę o pomoc.
-
Dariusz Potocki
●
- Ranga: Początkujący
Wydaje mi się, że lilaeopsis woli temperaturę niższą
P.S. A jak światło? Może masz go za mało?
-

sarlight
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Kraków
te trawki nie mają jakiś dużych wymagań, wydaje mi się że nawozowi którego używasz może czegoś brakować, i napisz proszę czy masz coś pod tym piaskiem bo z własnego doświadczenia wiem że lubią pobierać przez korzenie
-

Waleń
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
-
Powiązane tematy
brasil2.jpg
Lilaeopsis brasiliensis to południowoamerykańska roślina trawnikowa dorastająca do 4-7cm wysokości...
Czytaj więcej »
Witam,
Od 6 miesięcy mam drugie akwarium. Na samym początku wszystko było pięknie, rośliny rosły jak rakieta, silne, zdrowe i kompletnie bez glonów.
Od jakiegoś czasu rośliny przestały rosnąć, zaczęł...
Cześć. Od pewnego czasu mam problem z pyleniem szyb ale nie mogę znaleźć rozwiązania. Obecnie podaję (dawki tygodniowe, dzielone na 7 dni) 20mg NO3, 1mg PO4, K 25mg przy podmianie i korekta raz na ok ...
Witajcie. Moje dotychczasowe nawożenie akwarium było dość nieregularne, na oko, bez magnezu, z niestabilną bimbrownią. Te czynniki wpłynęły zapewnie na kondycję niektórych roślin, jak np ciemne igiełk...
Ostatnio pracuje w delegacji i wracam do domu na weekendy,patrze a u bucków niektóre liście wyklądają kiepsko. Parametry w akwarium praktycznie sie nie zmieniają no moźe za wyjątkiem ph
Kh 5
Gh 9
Ph 7...
Witam, proszę o porady sugestie co robię nie tak gdyż od 2tyg. po założeniu nowego zbiornika (w zamierzeniu holenderskiego) mam problem z glonami Rhizoclonium nitkowatym oraz z zielenicami połaciowymi...
Akwarium 160 litrów .
Cała woda RO jest mineralizowana Vimi .
Na 40 litrów podaje 16 gr. mineralizatora.
W załączniku dzisiajsze wyniki .
Dziwne jest to ,że przed przejściem na RO , Ca rozniez było...
Cześć pytanie do osób które próbowały albo posiadają pogestemon erectus. Dwa razy robiłem podejście do tej rośliny. Koszyk nie in vitro. Za każdym razem igiełki odpadają i roślina się rozpuszcza i umi...
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s
Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...
Witam Was serdecznie
Pisze do Was z prośbą o jakieś rady gdyż moje pomysły się wyczerpały.
Akwarium 160 litrów. Oświetlenie led 0,6W/L
pH= 6,9-7,0
KH= 6
Jest butla z CO2
Wapń i magnez 80:20
Potas 20
P...
|
|