Jak stosowac filtrax k - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jak stosowac filtrax k

Liczba wyświetleń: 1394·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

08 lip 2010, 13:18 Jak stosowac filtrax k  (#1)  

Stosuję do podmian wode z kranu ,której ph ok 8 kh-8 gh 19.Aktualnie próbuje walczyć z długimi zielonymi nitkami i chciałem zastosować do podmian bardziej miękką wode więc kupiłem Filtrax K ale kompletnie nie wiem jak go stosować .Podmieniam 35L wody która dzien wcześniej wlewam do mniejszego akwarium zeby sie odstała .Co mam wiec zrobić zeby zmniejszyc kh tej wody ? Włozyc ta zywice do jakiejs siatki i umiescic w tym akwarium np na 24h?ile tego stosowac np na 17 L wody zeby zbic kh całkowicie do zera a kolejne 17 L dolac zwykłej kranówy co powinno zbic mi kh o połowe

gintur
Ranga: Poznaje temat

08 lip 2010, 13:51   (#2)  

Ja to robiłem tak...

Bierzesz butlę po mineralce 5l, odcinasz dno. W korku robisz kilka dziur żeby woda leciała, ale nie na pełnej prędkości (powiedzmy, że wiaderko wody masz napełnić w 15-20 min, jak będzie leciała za szybko to się może nie zmiękczyć do końca). W tak przygotowany lejek wkładasz trochę waty perlonowej lub gąbkę a na to wsypujesz (albo lepiej wkładasz w jakimś worku z pończochy) żywicę i znowu przykrywasz watą perlonową.

I tyle. Żeby było wygodniej możesz zrobić 2 dziury na górze, przewlec sznurek i powiesić sobie na kranie w wannie albo pod prysznicem. Podstawiasz wiaderko i nalewasz. Dobrze jest taką wodę potem przewietrzyć albo odstawić na jakiś czas bo ma niskie pH.

W zależności od ilości żywicy musisz ją co jakiś czas regenerować kwasem solnym.

Ps. jak masz mało tej żywicy (np. 0,5l) to chyba lepiej będzie użyć jakiejś butelki 2,5 litra.

pin54
Ranga: Stały bywalec

08 lip 2010, 14:36   (#3)  

Mam właśnie 0,5l rozumiem ,że cała zawartość pojemnika mam umieścić w tym lejku czy tylko część? Jeżeli cała butelka to na ile razy wystarczy do kolejnej regeneracji.Sposób o którym pisałeś jest dobry ale jesli chodzi o to ,żeby ta zywice wsadzić na dłuzsza chwile do wody to u mnie prostszym rozwiazaniem bedzie wszadzanie takiej ponczochy do akwarium w ktorym przygotowuje wode do podmiany.

gintur
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

08 lip 2010, 14:52   (#4)  

Całą zawartość. Co ile regenerować to Ci nie powiem, sam sobie oblicz. Jak będzie w butelce to będziesz nawet widział że od góry zmienia kolor po każdym użyciu.

Zdolność wymienna 1000 ml Filtraxu K wynosi 8000 l×°n tzn, że w 800 l wody spowoduje obniżenie twardości o 10 °n.

czyli jeżeli masz 500 ml filtraxu i wodę o twardości 20d GH to przygotujesz tym 200 l wody o twardości 0.

Możesz zrobić tak jak piszesz, ale woda musi opływać żywicę więc przydała by się pompka.

Ps. pamiętaj żeby żywicę przechowywać całkowicie zanurzoną w wodzie.

pin54
Ranga: Stały bywalec

Alchemik Łódź

08 lip 2010, 22:10   (#5)  

Całkiem przypadkowo przeglądając aukcje allegro natrafiłem na coś takiego. Może to Cię zainspiruje do stworzenia czegoś swojego.

http://www.allegro.pl/item1097186492_kolumna_wieza_kationitowa_zmiekczanie_wody.html
Pozdrawiam
Piotr

<a href="http://www.akwarysci.com/forum/index.php">Obrazek</a>

Alchemik
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódź

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

(film) Jak usunąć glony przy pomocy Phyton Git Sol .

Jacek Pawłowski w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 185
Hej Film Jak usunąć z kamieni i korzeni glony przy pomocy preparatu firmy ADA -Phyton Git Sol . Film po niemiecku.
YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 474
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
YouTube

Jak zaprezentować swoje akwarium w profilu użytkownika

Piotr Baszucki w Akwaria · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1999
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum. Bezpośredni link: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1088
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
YouTube

Film- Jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1810
Hej Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
PXL_20260106_123037076.jpg

Jak zachować wzniesienia ?

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5982
Podłoże wierzchnie to żwirek kwarcowy 2-3 mm. Co chwila muszę formować, przenosić żwirek z przodu do tyły ? Jakieś metody ?
YouTube

Jak karmicie pokarmem mrożonym?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5851
Hej Jak tem pokarm podać ? Jak Wy poddajecie u siebie?
YouTube

Film Jak dbać o " starą aranżacje".

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1601
Hej Film Liquid nature. ?si=sgfPHclIDXHl4pLq
YouTube

Film Czym i jak sklejać aranżacje.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1845
Hej Film po niemiecku. Stefan z Liquid nature omawia i pokazuję czym i jak sklejać aranżacje. ?si=d04rmcLbowIe36gq

Fosfor - jak zacząć bezpiecznie podawać

przemogasior w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4412
Cześć, Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium. https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html Poziom poszczególnych pierwiast...

Statystyki

Ten temat przegląda 415 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571009
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 414 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.