jakie co 2? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

jakie co 2?

Liczba wyświetleń: 649·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
sosa7 Jaworzno

07 lip 2010, 18:18 jakie co 2?  (#1)  

po paru latach wracam do akwarystyki posiadam akwarrium 200l i dosc dobre oswietlenie 4 siwetlowki dokaldnie nie pamietam ich mocy , moje pytanie odnosi sie do co2? , kiedys malo kto slyszal o co 2 powiedzmy tak okolo 13 lat wstecz i akwa funkcjonowały .Czy poza butla nie ma innych rozwiazan które by sie oplacały i byly by warte uwagi

sosa7
Ranga: Początkujący

Miasto: Jaworzno

amddamian Zielona Góra

07 lip 2010, 22:59   (#2)  

Najtańszym sposobem jest zrobienie bimbrowni ewentualnie CO2 w płynie. Zaletą butli wysoko ciśnieniowej jest regulacja dostarczanego gazu oraz możliwość wyłączenia butli na noc.

amddamian
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Zielona Góra

08 lip 2010, 16:14   (#3)  

Na dłuższą metę to chyba nie ma tak samo wydajnego odpowiednika dla butli, zwłaszcza przy takim dużym akwarium.

Piszesz, że kiedyś nie stosowano CO2 i akwaria funkcjonowały. Teraz też tak jest... rośliny nagle nie ewoluowały ;) . Można mieć wiele roślin, które tego dodatku nie potrzebują.

No i tak jak napisał kolega wyżej. Zastępczo można mieć bimbrownie lub Easy Carbo.. lub to i to :)

pitejro82
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_20210902_100139.jpg

Jakie parametry wody w akwarium roślinnym?

wiedzmin w Nawożenie · Odpowiedzi: 263 · Wyświetlenia: 247370
Witam Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
kostka.jpg

Ile Nawozic i jakie Nawozy

guzi75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4634
Witam, Mój zestaw Kostka- 31L brutto-30x30x35 netto-pewnie jakieś 25L Światło- Twinstar III 300C 16W 1028 lm świece 7godz akwarium ma 1 miesiąc CO2 TROPICA System Nano na noc zakręcam Filtracja- HW ...
YouTube

Jakie nawozy godne polecenia?

IronBody14 w Nawożenie · Odpowiedzi: 32 · Wyświetlenia: 19684
Witam. Jakie nawozy możecie polecić do akwarium 182l(90x45x45) : sole,EasyLife,AquaArt,Seachem,Karel Rataj,Ferka. Chce założyć taki zbiornik i stąd moje pytanie,ponieważ chciałbym nawozić całą linią ...
1486757620513.jpg

Jakie preparaty powinienem dodać, aby poprawić warunki

Ewenement81 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 4921
Witam. Tydzień temu założyłem akwarium 25l takie jak na zdjęciu dzisiaj przed podmianą wody parametry wygladaly następująco: - napowietrzanie wyłączone cały czas -temp. 24stopnie -oświetlenie 5 h/24h ...

Jakie testy dokupić

Rafvi w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1332
Witam, posiadam małą walizkę z testami JBL na Ph, Kh, NO2, NO3 i Fe. Zastanawiam się jakie jeszcze testy kropelkowe mógłbym ewentualnie dokupić do tego zestawu. Posiadam dwie kostki 30l z mało wymaga...

Jakie podmiany przy skałach zmieniających parametry?

smazio w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2751
Witam. Czy jesli skaly podnosza gh to dobrym rozwiazaniem jest lanie samej RO i czekac az sie ustabilizuje czy lepiej mieszac z jakas mala iloscia kranowy? Albo zamiast kranowy zaczac stosowac jakis m...

Jakie zestawy nawozów?

makaveli12382 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2908
Cześć. Jakie zestawy nawozów polecacie? Interesuje mnie mikro, makro, carbo? Oczywiście sprawdzone przez Was i nie za miliony monet. Obecnie stosuje Azoo Carbo Plus, Potas Easy life oraz żelazo równie...

Jakie nawozy do 3500l

Adam160 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1938
Witam, przymierzam się do wystartowania nawożenia płynami w dość sporym (2500l) zbiorniku. Zależy mi przede wszystkim na korzystaniu z już gotowych makro, mikro, K, Fe... Początkowo rozważałem produkt...

Jakie steżenia utrzymujecie w swoich akwariach??

forman2 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1705
Witam. Przeglądając różne fora, nie znalazłem wątku poświęconemu takiemu tematowi. Generalnie zakładam taki watek, aby usłyszeć od pasjonatów naszego hobby odpowiedzi typu: "W moim baniaku mam na...

Jakie testy na początek

q205 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 2981
Witam wszystkich jakie potrzebuję testy na początek kropelkowe zoolek

Statystyki

Ten temat przegląda 238 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570966
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 237 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.