witajcie mam pytanie mam akwa 72 l mam 3 swietlowki 18w zauwazylem ze rosliny zaczynaja bablowac wtedy gdy w akwarium docieraja promienie sloneczne, a gdy w pokoju niema slonca a swieci sie swiatlo w akwa nic sie niedzieje napiszcie mi co to znaczy
to znaczy ni niej ni więcej tylko tyle że masz źle dobrane świetlówki, albo stare i zużyte, padanie światła słonecznego do akwa wcale nie jest złe, tylko w większości wypadków zdarza się niedoświadczonym którzy nie są w stanie opanować światła na poziomie porównywalnym z 2w/l (tak jak z samochodem - szybko jedziesz łatwiej wpadniesz w poślizg)
w zeszłym roku np zrobiłem LT krewetkarium 6l na zwykłym żwirku kwarcowym, nawożone przez podmiany na wodę ze studni i zbiornik stał na słońcu (jako jedyne źródło światła) a rośliny bomblowały (tak że nawet gałęzatka czasem się unosiła i pływała) i rosły (przycinka 50% co tydzień na moczarce a na gałęzatce raz na jakiś czas zbieranie małych "pączków", krewetki (chery) nawet dochowały się potomstwa . a, nie napisałem jeszcze że było bez filtra
Intensywna fotosynteza, której objawem jest widoczne wypuszczanie przez rośliny tlenu jest wynikiem wzrostu intensywności światła. Słońce działa jako "dopalacz". Często używa się w podobny sposób lamp HQI razem ze świetlówkami - żarnik dopala akwarium tylko przez 3-4 godziny dziennie. Jeżeli rośliny są zdrowe a w akwarium nie ma glonów to nie masz się czym martwić, wszystko jest ok.
Adamynas napisał(a): A możesz wytłumaczyć dlaczego? czy tylko że tak słyszałeś czy może są inne powody
Za sianie herezji palono na stosach
ps. w Google wpisz bomblować
póki co to kolego Ty herezję siejesz i jak sam napisałeś na stos pójdziesz Wiesz miałem się rozpisywać ale...
Przepraszam za wprowadzenie w błąd-sprzedaje swoje Hqi i akwarium stawiam pod okno na poddaszu -oszczędzę prądu
gogi509 napisał(a):Wiesz miałem się rozpisywać ale... Przepraszam za wprowadzenie w błąd-sprzedaje swoje Hqi i akwarium stawiam pod okno na poddaszu -oszczędzę prądu
Wytłumacz temu Panu że sobie HQI musi kupić...wtedy będzie PRO bo na razie jest leszczem.
gogi509 napisał(a):wpisz w google "bąbelkowanie roślin w akwarium"
P.S. nie dobrze że słońce świeci Ci do akwa
Wyglądając przez okno, zauważyłem przypadkowo że świeci słońce. Czy to nie dobrze?8)
Wszystko jest kwestią równowagi. Słońce nie jest szkodliwe dla akwarium, tylko brak równowagi. Przeczytaj książkę Diany Walstad "Ekologia roślin wodnych dla akwarystów". Wiele wyjaśnia.Do kupienia w sklepie RA.
Przepraszam za wprowadzenie w błąd-sprzedaje swoje Hqi i akwarium stawiam pod okno na poddaszu -oszczędzę prądu
Bardzo dobra decyzja! W sprzedaży są także specjalne świetliki z tunelami z polerowanej blachy. Widziałem kiedyś akwarium morskie z takim oświetleniem + HQI. Natężenie światła pod świetlikiem było wyższe niż pod HQI 250W
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
Wszystko jest kwestią równowagi. Słońce nie jest szkodliwe dla akwarium, tylko brak równowagi. Przeczytaj książkę Diany Walstad "Ekologia roślin wodnych dla akwarystów". Wiele wyjaśnia.Do kupienia w sklepie RA.
Zmiany długości dnia i nocy w ciągu roku nie wiele mają wspólnego z równowagą w akwarium...ze swojego doświadczenia wiem,że słonce ma negatywny wpływ na akwarium,gdy miałem akwarium blisko okna miałem glony teraz mam daleko i nie mam ...
Nie rozumiem czemu tak wszyscy tu na mnie najeżdżacie to tylko moja opinia
piszesz Seth67 w prezentacji akwarium że w swoim świecisz tylko 5 godzin z przerwami DLACZEGO?
Ciekawe kolego jakbym wystawił Twoje akwarium na 10 godzin światła słonecznego...ciekawe co wtedy byś napisał o wpływie słońca na akwarium
Ostatnio edytowano 07 lip 2010, 00:39 przez gogi509, łącznie edytowano 1 raz
Gogi to że Ty miałeś źle nie znaczy że każdy będzie miał źle....... A młody akwarysta czytając twoje wypowiedzi zaraz zasłoni okna..... i straci cenne źródło energii Nie będę tłumaczył dlaczego u Ciebie było źle bo zrobili to już Chester i inni i
Nikt nie pisał o 10 godzinach w pełnym słońcu chociaż jest to możliwe
gogi509 napisał(a):Przyznam pin54 ,że nie rozumiem do końca o co ci chodzi???
Chodzi o Twój post, który przez to, że jest pełen ironii wraz z poprzednią wypowiedzią sugeruje jednoznacznie, że światło słoneczne jest nieprzydatne, szkodliwe i nieprofesjonalne, jedyną prawidłową drogą jest HQI, a utrzymanie akwarium przy oknie byłoby niemożliwe. Stąd mój post, w którym masz zdjęcie akwarium stojącego na balkonie, "zasilanego" tylko i wyłącznie światłem naturalnym - dlatego jeżeli wciąż utrzymujesz, że się nie da, to wytłumacz to właścicielowi tego zbiornika.
To, że światło słoneczne może sprawiać problemy to oczywiste, tak samo jak nadmiar światła sztucznego, ale rzucanie aksjomatów w oparciu tylko o swoje (pewnie też nie za duże) doświadczenie z pominięciem wiedzy i doświadczeń autorytetów świata akwarystycznego oraz tysięcy akwarystów, bez żadnych dodatkowych opisów i tłumaczenia to, jak już było powiedziane, "sianie herezji". I właśnie dlatego tak wszyscy na Ciebie wsiedli.
Mi też światło słoneczne świeci na akwarium, ja też miałem ostre glony i wyraźnie szybciej rosły od strony okna, po tygodniu warstwa pyłu była nieprzeźroczysta ... Owszem, mogę napisać, że problemem było słońce, ale nie będę siedział do końca życia w pokoju bez okien żeby mieć akwarium więc stwierdzam, że problemem były braki w nawożeniu.
Ps. Zasłanianie żaluzji żeby światło nie świeciło na akwarium można porównać do wpuszczania CO2 do pokoju zamiast bezpośrednio do akwarium
Seth67 napisał(a):....piszesz Seth67 w prezentacji akwarium że w swoim świecisz tylko 5 godzin z przerwami DLACZEGO? Ciekawe kolego jakbym wystawił Twoje akwarium na 10 godzin światła słonecznego...ciekawe co wtedy byś napisał o wpływie słońca na akwarium
....
Wszystko się zgadza, tylko nie zauważyłeś że czas świecenia dotyczył STARTU zbiornika. Obecnie świecę 10 godz. dziennnie i na zbiornik pada przez ok. 3 godz. słońce. Powiem więcej, miałem ostrą walkę z okrzemkami i myślałem że słońce jest temu winne. Ale ja też nauczyłem się pokory i teraz wiem że przyczyną był brak równowagi, bo słońce świeci nadal na zbiornik, a okrzemek prawie już niema. Niedługo zrobię aktualizację opisu zbiornika, ale najpierw czeka mnie restart dwósetki na którą, też świeci słońce. A niech se świeci, to przecież darmowe źródło ekologicznej energii.
hib1 w Nawożenie· Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 5573
Zamontowałem bimbrownię, uruchomiłem podawanie co2 i niestety, nie zauważam opisywanego przez forumowiczów szaleństwa z fotozyntezą u roślin. co2 podaję za pośrednictwem zbiorniczka od kroplówki, któr...
Łukasz Mikołajczak w Rośliny· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2974
Cześć.
Od niedzieli odpalony zbiornik, rośliny w 95% in vitro! Co2 od początku oświetlenie w 70% a rośliny nie bąblują!! Występuje lekkie zmętnienie, coy to może mieć wpływ czy rośliny muszą ruszyć. P...
ASTERII w Rośliny· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2290
Witam
Chciałbym zapytać z czego może wynikać fakt, że moje rośliny maksymalnie (nawet takie łańcuszki b ą belków się zdarzają) b ą belkują dzień dwa po podmianie 20-30% a później micro macro dodaje z...
Tomasz Adamczyk w Nawożenie· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2442
Witam mam pytanko - roślinki po posadzeniu i przycięciu stożków wzrostu bardzo ładnie bąblowaly. Po 4 dniach zauważalny jest znaczny spadek produkcji tlenu przez roslinki a to chyba oznacza ograniczen...
piotrek_pajak w Nawożenie· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3112
Szanowne koleżanki, szanowni koledzy
Jako, że nie raz i nie dwa na zdjęciach Waszych akwariów widziałem rośliny bąblujące jak dyfuzory, mam do Was pytanie na temat tego zjawiska:
- czy brak bąblowan...
Koler w Nawożenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2953
Witam. Jestem w trakcje ustalania wartości dziennej SZ dla akwarium. Zauważyłem że po podmianie wody przez 1 dzień rośliny bardzo ładnie bąblują. Czy zatem powinienem zwiększyć dawkę nawozu skoro kilk...
taochi w Nawożenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1635
Był już podobny watek ale nie zostało to do końca wyjaśnione.Skończyło się na przypuszczeniach.Może ktoś doszedł w międzyczasie do konkretnych wniosków.Rosliny zaczynają intensywnie bablować po podmoa...
jab w Nawożenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2068
zjawisko wyglada nastepujaco
W akwarium jest nawoz, dozowany jest co2 ale w ilosci ponizej zalecanego poziomu,
rosliny nie bombluja.
W trakcie wymiany wody np. ok. 10% (leje kranowke, nie jest chlo...
Statystyki
Ten temat przegląda 464 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571025
• Liczba wątków: 48815
• Użytkownicy: 36939
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 464 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej