Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
witam. po przeczytaniu kilkunastu artykow mam w glowie metlik.duzo osob pisze ze no3 jest potrzebne w akwarium i nalezy trzymac w ilosci okolo 10pmm. a inni go usuwaja. wiec jak to jest. czy w akwarium nalezy utrzymywac jego poziom? jak tak to jak? czy jego brak moze prowadzic do wysypu nitek? czy zeolit usowa nam no3 u mnie na papierkach lakmusowych pokazuje brak no3
-
poczatkujacy.pniewy
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: pniewy wlkp
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeżeli chcesz z powodzeniem hodować rośliny, zawsze musisz mieć NO3 przyjmuje się od 5-10 mg, za stężenie optymalne. Warto wiedzieć, że jeżeli stosujesz też PO4 stosunek obu pierwiastków P:N musi wynosić 1:10.
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.
Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
czym podniesc no3? czy zeolit go usuwa? moze wyciagnac go z filtra. czy brak no3 moze prowadzic do wysypu nitek?
-
poczatkujacy.pniewy
●
Zeolit usunie azot, a dokładnie amoniak, który jest przerabiany na NO3 i będzie wynosił 0, także stosowanie w akwarium roślinnym nie jest wskazane. Jakie masz NO3 ?? Do podniesienia samego NO3 stosuje się sole np. http://akwanawozy.republika.pl/kno3.html Brak azotu może spowodować glony jeżeli rośliny nie będą rosły tak jak trzeba, wygrają z nimi glony, zawsze są potrzebne mikro i makroelementy, tylko w odpowiednich proporcjach.
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.
Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.
Ostatnio edytowano 05 lip 2010, 20:50 przez artur_89, łącznie edytowano 1 raz
-

artur_89
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Jaworzno
poczatkujacy.pniewy napisał(a):1.witam. po przeczytaniu kilkunastu artykow mam w glowie metlik. 2.duzo osob pisze ze no3 jest potrzebne w akwarium i nalezy trzymac w ilosci okolo 10pmm. 3. a inni go usuwaja. 4. wiec jak to jest. czy w akwarium nalezy utrzymywac jego poziom? 5. jak tak to jak? 6.czy jego brak moze prowadzic do wysypu nitek? 7.czy zeolit usowa nam no3 8.u mnie na papierkach lakmusowych pokazuje brak no3
a.d. 1 daj spokój przeczytaj to: http://www.roslinyakwariowe.pl/index.php/artykuly/nawozenie-akwarium/estimative-index-ei-dozowanie-suchych-soli-do-akwarium.html
a.d. 2 tak ale tylko częściowo - nie należy go trzymać w takiej ilości tylko dostarczać w ilości dobranej do mocy oświetlenia i ilości roślin w ilości nielimitującej
a.d. 3 i wynikają z tego problemy chyba że to akwarium bez roślin albo jego źródło w akwa znacząco przekracza ilości bezpieczne dla ryb albo to akwarium bezroślinne
a.d. 4 nie stały poziom a stały do niego dostęp, bo może być ta że to co ty wlewasz zostanie skonsumowane przez rośliny i będzie "niemierzalne"
a.d. 5 np sypiąc KNO3 lejąc nawozy macro albo lejąc nitro easu lifeu
a.d. 6 tak, jako że jest chyba najważniejszym makroelementem jego brak bardzo skutecznie hamuje rośliny przez co glony mają pole do popisu
a.d. 7 tak
a.d. 8 papierki lakmusowe to papierki do pomiaru tylko i wyłącznie ph, chyba że mówisz o mulititestach paskowych albo paskowym na azot, może być tak że N występuje w akwarium ale jest od razu wchłaniany i przez to niemierzalny, podaj więcej danych na temat zbiornika 
-

Waleń
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
-
troche o moim szkle. wymiary 150/50/60. oswietlenie hqi 0.5 w/l podloze :substrat i zwir. co2 z butli ilosc bebelkow wiecej niz mozna policzyc. oprocz symfoni dodaje chelat zielaza oraz potas. moim zdaniem wszystko sie zaczelo od wlozenia zeolitu do filtra ale to tylko moje domysly.parametry wody wedlug papierkow jbl no3 i no2 praktycznie 0 gh >21 d
kh 10 d i ph 7,6 do 8. nie mogr zbic ph choc podaje olbrzymie iloci co2
-
poczatkujacy.pniewy
●
Powiązane tematy
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
Witajcie,
Mój brat ma problem w akwa z No3 No2.
Otóż tak, u mnie No3, No2 w jednym dużym akwa 260l jest bardzo niskie, w drugim akwa 45l tak samo.
Mamy tą samą wodę do podmiany - testy wykazały ba...
Witam.
Moje akwarium to 72L z mocnym oświetleniem Led pod rośliny. W akwarium nawoze co2 z butli wysokociśnieniowej , Tropica specjalised nutrition 5 pompniec przy podmienianie na tydzień ( 12L RO z...
Dorzdzcie proszę, zawsze używałem zooleka, ale tym razem kupiłem JBL - test na no3... Z której skali mam czytać wynik?
W starszej chyba wersji było akwarium roślinne, oczko wodne, i morskie... - tylk...
Witam.
Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.?
Wywolac to może jakiś konkretny glon?
Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.
W jednym z moich akwariów 75L zapchał się miesiąc temu prefiltr podłączony do starego okrągłego Eheima o poj ok 3L. Wkłady też były zasyfiałe. Doszło wtedy do wzrostu NO2 (zaobserwowałem to po tym jak...
Mam problem z wysokim NO3 i PO4 oraz dopasowaniem do tego nawożenia.
W 70L akwarium trzymam ok 20 szt razbor Espei, 15 błyszczyków, starego zbrojnika oraz starą boję odziedziczone po szwagrze, ok 2 ot...
Witam Serdecznie,
Mam pytanie... Zmontowałem w pracy zbiornik 200L ze sprzętu który został po moim zbiorniku... Ale nie chcę iść w koszta... polećcie coś sensownego ale w rozsądnej cenie..
Sprzęt to...
|
|