Witam!
Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Akwarystyka interesuję się od roku. Założyłem wówczas akwarium 60L (profil), dałem jakieś najprostsze rośliny (rotala, ludwigia, gałęzatka, java moss). Niestety aranżacja jest fatalna, aczkolwiek sporo się nauczyłem przez ten rok poprzez eksperymenty i czytanie o akwarystyce na stronach internetowych i forach. Od praktycznie samego początku miałem problemy z glonami. Od tego czasu sporo się nauczyłem. Wiem teraz, że aby stworzyć idealnie funkcjonujące akwarium musiałbym włożyć w to sporo kasy (to gorsze) i sporo pracy (to możliwe do spełnienia). Około miesiąca temu, gdy postanowiłem o zmianie aranżacji akwarium natknąłem się na internecie na temat akwarystyki Low-Tech. Zainteresował mnie ten temat i zacząłem go drążyć, po czym postanowiłem, że takie właśnie będzie moje akwarium po restarcie. Jednak jako nowicjusz chciałbym prosić bardziej doświadczonych akwarystów o opinie nt. moich planów. A oto i one:
- na dno chcę dać 2-3cm warstwę ziemi ogrodowej najtańszej i najprostszej, przysypanej czarnym żwirkiem granulacji 0,8-1,2mm
- oświetlenie pozostaje 15W, obecnie mam Philips Aquarelle - czy polecacie wymienić na jakąś inną? Słyszałem, że w akwa jednoświetlówkowych ta jest najlepsza.
- tło będzie stanowić czarna bibuła lub czarne tło akwarystyczne - co polecacie bardziej?
- grzałka 50W AquaEl, filtr AquaEl Unifilter 360 (filt wewnętrzny)
- rośliny, jakie prawdopodobnie znajdą się w moim akwarium i tu bardzo proszę o opinie:
Pelia, Moczarka wąskolistna, Gałęzatka, Rotala rotundifolia, Rotala walichii, Kryptokoryna wendtii, Echinodorus macrophyllus, Bacopa lanigera, Hygrophila polysperma, Eleocharis acicularis, Anubias heterophyla
- obsada rybna: 2+1 Prętnik karłowary, 10x Razbora Hengela i myślałem jeszcze o 5x Kirysek panda
Bardzo proszę o wszelkie opinie, gdyż będą mi one bardzo pomocne. Z góry serdecznie dziękuję.
Sam jestem początkującym więc mogę jedynie zasugerować Ci co ja bym zrobił
patryq10 napisał(a):- na dno chcę dać 2-3cm warstwę ziemi ogrodowej najtańszej i najprostszej, przysypanej czarnym żwirkiem granulacji 0,8-1,2mm
może być jak na początek...(sprawdź polewając octem czy żwirek się nie pieni.Jak powstaje piana to nie nadaje się do akwarium-glony będziesz miał) Sprawdź na opakowaniu od ziemi czy nie zawiera środków antygrzybiczych
patryq10 napisał(a):- oświetlenie pozostaje 15W, obecnie mam Philips Aquarelle - czy polecacie wymienić na jakąś inną? Słyszałem, że w akwa jednoświetlówkowych ta jest najlepsza.
15W na 60 l daje Ci 0,25 W/l - jest to stanowczo za mało...minimum to 0,6-0,7 W/l według mnie !!! dokup Świetlówkę minimalnie 15 W (chociaż i 30 W to trochę mało) !!! - od tego powinieneś zacząć swoją przygodę z akwarium roślinnym...Nie ma akwariów roślinnych jedno świetlówkowych...
patryq10 napisał(a):- tło będzie stanowić czarna bibuła lub czarne tło akwarystyczne - co polecacie bardziej?
Ja polecam Ci spróbować posadzić "wysokie " rośliny z tyłu akwarium i będziesz miał prawdziwe tło (jeśli nie chcesz roślin to sam sprawdź co Ci bardziej pasuje)
patryq10 napisał(a):- grzałka 50W AquaEl, filtr AquaEl Unifilter 360 (filt wewnętrzny) - rośliny, jakie prawdopodobnie znajdą się w moim akwarium i tu bardzo proszę o opinie: Pelia, Moczarka wąskolistna, Gałęzatka, Rotala rotundifolia, Rotala walichii, Kryptokoryna wendtii, Echinodorus macrophyllus, Bacopa lanigera, Hygrophila polysperma, Eleocharis acicularis, Anubias heterophyla
filtr polecam kupić mały kubełek wewnętrzne są do kitu (mała powierzchnia filtracyjna)
Jak nie masz kasy może być wewnętrzny ,lepiej światła więcej kup to wtedy się zobaczy co dalej można poradzić
powodzenia życzę
Wlasnie mam zamiar dolozyc jeszcze jedna swietlowke i bede mial ponad 0,5W/L, bo mam akwarium profilowane, czyli litraz rzeczywisty jest troche mniejszy.
Co do roślin to sam musisz postarać się sobie wyobrazić jakie byś chciał i co byś chciał stworzyć...na początek najlepsze by były jakieś szybko rosnące,wymagające słabszego światła, poczytaj o roślinach jakie dla Ciebie będą odpowiednie...
Rybki - ważne nie przesadzać z obsadą.ja mam np. 22neony w 96 litrów
najlepsze by były małe rybki...i więcej powyżej danej normy rybek w akwarium tym więcej problemów ze wszystkim np.osady organiczne na dnie i w konsekwencji większe ryzyko PLAGI glonów Ale krewetek możesz wpuścić..też bardzo atrakcyjne w akwarium i bardzo pożyteczne, ponieważ "pożerają" glony Co do podłoża to ja osobiście zrezygnował bym z ziemi(co nie znaczy że nie ma pięknych akwariów na podłożu z ziemii-więc też można)...
polecam zwykły np.JBL Manado lub podobne,czyli drobne i o małej masie właściwej,a tam gdzie masz rośliny powtykasz jakieś kulki czy pałeczki ...chociaż ja lecę na jałowym podłożu (same manado i pod spodem JBL proflora start,też jałowe) więc wystarczy jak dodasz na początek potas do kolumny wody.
ale wcześniej radzę jeszcze przemyśleć kwestię CO2
P.S.szczerze polecam oświetlenie 3*15W ...To najważniejsze jest...
jeśli masz 15W proponuję kupić zasilacz T5 i jedna świetlówka o długości Twojego akwarium - 60 cm da Ci zamiast 15W aż 28W !!!czyli razem 43W na 60 litrów czyli bardzo dobre oświetlenie..
Jak będziesz miał 0,5 w/l to Ci wystarczy, ponieważ jak dołożysz jeszcze 2 świetlówki to będzie coś powyżej 0,8 w/l ja mam baniak o podobnych gabarytach i mam 0,75 w/l i jak sie ma dużo światła trzeba ustalić nawożenie, ponieważ rośliny pobierają więcej substancji odżywczych ja np. z moim akwarium przez 3 miesiące walczyłem z glonami bo nie byłem doświadczony i przejechałem się ze zbyt dużym oświetleniem.
Co do tła to polecam ci folie samoprzylepną.
Zamiast ziemi kup np. podłoże Tropica (polecam bardzo żyzne podłoże) a na to żwirek kwarcowy granulacja od 1-3 mm. Kolega ci radzi JBL Manado czytałem, że podobno podnosi twardość jak dobrze pamiętam
Filtr najlepiej kaskadowy jak nie chcesz za dużo wydawać polecam Aquaela FZN-1 lub FZN 2
pobierają mało prądu, są dosyć tanie w porównaniu do filtrów wewnętrznych, mają większą pojemność.
To, że w akwarium profilowanym wejdzie mniej wody niż do prostego to prawda, ale w takim małym akwarium to może z 4-5 litrów mniej, lecz polecam bardziej proste, przy wypukłym trudniej robi się fotki i zniekształca trochę ryby i rośliny.
z dwoma osobami gadałem DZISIAJ co maja 0,5w/l i obydwie osoby mają problem z okrzemkami( świeże posty-sprawdź!!!)...sam mam kostkę 0,5 w/l i nie chce mi się zdjęcia robić ale MOOOC okrzemek...
a z resztą niech patryq10 kupi jedną 15W a jak będzie mało to dokupi
a podejrzewam że z czasem dokupi i kasę straci...
co do nawozów co co szkodzi potasu trochę na początek dolać
Drogi autorze wątku, to co ci koledzy napisali wyżej to albo nie czytają ze zrozumieniem, albo nie mają w ogóle wiedzy na temat low-tech...
Na tym forum jest mega dawka wiedzy na temat low-tech ( 109 stron) i temat wciąż żyje. Wydaje mi się, że prędzej byś przeczytał książkę pani Walstad niż wszystkie posty w tym temacie :
http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=20954&start=0 Ja prowadzę zbiorniki na ziemi od kilku lat i wiem, że nie kupiłbym markowych podłoży, bo ziemia daje mi to co trzeba za free...
Oświetlenie:
Ja bym dokupił jeszcze jedną, aby mieć te 0,5 W/L ale nie więcej.
Podłoże:
Żadne tropica, skoro to ma być L-T to tylko ziemia...
(polecam z biedronki ze słoneczkiem, albo firmy Krecik ze słonecznikiem)
Żwir:
ja bym dał 1-3 mm taki najlepszy dla roślin
Co do tła to już twoja indywidualna sprawa ( grunt by nie było różowe )
Co do filtra to dałbym jakąś kaskadę jak ma być tanio i nie zajmuje miejsca w środku
ryby i rośliny ok...
Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź. Takiej szczerze mówiąc oczekiwałem. Chciałbym jeszcze spytać, czy mógłby być czarny piasek kwarcowy o granulacji 0,8-1,2mm? Ponadto miałem w planach zamienić 15W T8 na 24W T5. Ja mam jak wspomniałem akwarium profilowane i woda nie tworzy menisku(/a?) i wydaje mi się, że powinno być wystarczające do akwarium LT. Boję się dać 2x15W, bo czytałem gdzieś, że akwarysta miał 0,6 W/L i miał pewne problemy, dlatego wolę mieć te 24W/<60L, czyli prawie te 0,5W/L. Jeśli jestem w błędzie to mnie poprawcie. Pozdrawiam
Sebba96 napisał(a):Ja bym nie dał ziemi bo mogą być przez to problemy.
Nożem też sobie można krzywdę zrobić, a w kuchni masz cały zestaw. Jak się wie, że trzymamy za rączkę i nie oblizujemy to się okazuje, że to całkiem pożyteczne narzędzie
patryq10 napisał(a):Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź. Takiej szczerze mówiąc oczekiwałem. Chciałbym jeszcze spytać, czy mógłby być czarny piasek kwarcowy o granulacji 0,8-1,2mm? Ponadto miałem w planach zamienić 15W T8 na 24W T5. Ja mam jak wspomniałem akwarium profilowane i woda nie tworzy menisku(/a?) i wydaje mi się, że powinno być wystarczające do akwarium LT. Boję się dać 2x15W, bo czytałem gdzieś, że akwarysta miał 0,6 W/L i miał pewne problemy, dlatego wolę mieć te 24W/<60L, czyli prawie te 0,5W/L. Jeśli jestem w błędzie to mnie poprawcie. Pozdrawiam
Moim zdaniem, zastosowanie oświetlenia 2x15W ma większy sens. Możesz dać dwie różne świetlówki o różnej temp. barwowej. Jedna będzie dla roślin, żeby lepiej rosły, druga dla ciebie i ryb. Czytałem ostatnio, że jeśli zamiast żwiru kwarcowego zastosujesz bazalt lub granit, to są małe szanse na okrzemki. Chyba, że w wodzie jest dużo krzemu.
Ale to jest tylko "gdzieś czytałem". Ile w tym prawdy? Może doświadczeni koledzy powiedzą.
dariuszmachander w Akwaria· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 702
.Opis zbiornika: Witam przedstawiam wam mój spontanicznie założony zbiornik 60l na samym piasku. Większość roślin z rzeki soły i 2 gatunki z jeziora Mucharskiego. Zbiornik ma juz około 3 tygodnie
Ak...
sigmar w Glony· Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20366
Dawno mnie z wami nie było - ale wrócił syn marnotrawny :)
więc wg prawidła
Akwa 200l
światło: 1x Hagen Power GLO, 1x Hagen Flora GLO ( w środku ), 1 x Hagen Sun GLO ( 10 godzin )
Filtracja - Eh...
ZetaRII w Akwaria· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4502
Hej, po latach przerwy postanowiłem wrócić do akwarystyki. Jeden z dwóch założonych ostatnio zbiorników ;)
Akwarium: 60x40x25
Oświetlenie: AQUAEL LEDDY SMART
Podłoże: yokuchi jiban soil
Woda: kran
F...
kt65c453 w Akwaria· Odpowiedzi: 49 · Wyświetlenia: 22416
Wracam po 15 latach (albo dalej ) Zamieszczam fotki akwa z około 2003 i 2010 .
Juz w 2010 miałem co2 sterowane komputerem ph, system ciągłą podmiany wody z mieszaniem z RO ( miałem bardzo twardą wodę...
kinga tajmer w Glony· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9142
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
adamon w Akwaria· Odpowiedzi: 67 · Wyświetlenia: 32870
Witam wszystkich, cztery lata temu zlikwidowałem 450l z paletami - zdjęcia poniżej, jak widać rośliny tylko w doniczkach.
Jednak cały czas ciągnie mnie w stronę wody i zbieram się do założenia roślinn...
kinga tajmer w Nawożenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5002
Hej, cześć i czołem!
To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :)
Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam.
Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...
grasza84 w Szkło i meble· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 13557
Witam
chciałbym dowiedzieć jaki może być szacunkowy koszt zużycia prądu przez akwa 240l
Chciałbym poradzić się doświadczonych kolegów jaki sprzęt byście zamontowali aby koszt utrzymania był optymalny...
Albinn88 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 14638
Witam wszystkich. Postanowiłem zacząć bawić się w hodowlę krewetek i jestemw tym kompletnie zielony.Na start chciałbym jakieś w miarę łatwe w hodowli krewetki tylko właśnie nie wiem jakie.Moje pH wody...
Statystyki
Ten temat przegląda 427 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 427 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej