|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Czy woda wodociągowa po zamrożeniu traci chlor lub ozon?
-

Litor
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów
Raczej grzanie zmniejsza rozpuszczalność gazów, mrożenie trochę może tak, bo zamarznięta woda jest biała od pęcherzyków gazów rozpuszczonych w wodzie,
Na pewno nie jest to ekonomiczne, bo ciepło topienia jest wyższe niż potrzebne do ogrzania do 60-80 stopni kiedy gazy rozpuszczone dosc intensywnie się ulatniają. Zagotowanie odgazowuje wode w 100% szybko
Można spróbować obniżać ciśnienie pompką próżniową w naczyniu z wodą.
No chyba ze chodzi ci o wrzucanie lodu do akwarium.
-

jacek_1970
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Nowa Ruda Słupiec
-
No właśnie, o to chodzi, o lód, bo szukam sposobu na obniżenie temperatury w akwarium.
-

Litor
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
bo jesli nie jakoś b. dużo to może element peltiera, zasilacz do kompa, duzy radiator na procesor z wentylatorem i masz chłodziarkę o mocy 50W około
naklejasz to na szybę pastą silikonową stroną chłodzącą, do grzejącej kleisz radiator z wentylatorem do procka o mocy okolo 100W.
i myślę ze zadziała do baniaka w okolicy 50-100L dodatkowo może warto osłonić szyby 20mm styropianem w czasie kiedy sie nie ogląda zbiornika
-

jacek_1970
●
-
hehe nom te watty Mnie przerażają może wodę osmotyczna mrozić i robić podmiankę z lodu 
-

Litor
●
A jak bardzo chcesz tą wodę ochłodzić ?
-

pin54
●
-

Litor
●
Słyszałem taki patent o zamrażaniu butelek z wodą i wkładaniu takiej butelki do akwarium, podobno kilka stopni zbije.
-

Daniek
●
- Miasto: Nowy Targ
Litor napisał(a):z 27 C do 24 C:)
to nie będzie trzeba pytać o litry zbiornika, a to ważny parametr żeby policzyć ciepło wody a tym samym moc chłodziarki np.
-

jacek_1970
●
-
W takim zakresie powinno dać radę schłodzić wiatrakami. Sam jestem w fazie testów, na razie na wiatrakach z odzysku, jak już będę wiedział czego dokładnie potrzebuję to kupie nowe jakieś ciche.
W tej chwili mam 2 wiatraki (0,16A i drugi jakiś słabszy z procesorów komputerowych) 8cm średnicy. Zamontowane są w zamkniętej pokrywie (to ważne, w otwartym byłoby dużo łatwiej chyba) 80 x 35 x ~12cm (96W światła T5 w środku) równolegle do tafli na tylnej ściance. Pomimo że wiatraki są 8cm to otwory mam 6cm bo nie miałem większej otwornicy, a poza tym i tak by mi się nie zmieściły bo by mi się chyba klapa rozleciała. Jeden z wiatraków wtłacza powietrze drugi wyciąga. No i teraz rezultaty...na razie nic rewelacyjnego, ale niewiele brakuje... po nagrzaniu akwarium świetlówkami do 29 stopni w ciągu 3-4 godzin chłodzenia mam 27. Jeżeli włączam wiatraki równo ze światłem uzyskuję temperaturę ~1 - 1,5 stopnia poniżej temp. startowej i tak zostaje, mocniej nie schłodzi.
Myślę że idealnie by było gdyby:
a) nie było klapy lub była otwarta
b) wiatrak byłby pod większym kątem w stosunku do wody
c) jak już będzie a) to drugi wiatrak można ustawić też na tłoczenie
Przed wymianą wiatraków na "nowe" nie sądziłem że da się tak schłodzić akwarium, ale się da  myślę że temat wart dalszych testów, bo rozwiązanie jest tanie i wygodne... no tyle tylko, że ultracicho to nie jest
Lód IMHO nie najlepsze wyjście, pewnie będzie go potrzeba dużo, często będzie trzeba uzupełniać (weekendowy wypad odpada) i na dodatek grzałka pewnie się będzie włączała non stop.
-

pin54
●
Powiązane tematy
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Witam. Od pół roku stoi akwarium, od 4 miesięcy zamieszkały tam Redki. Woda z kranu przez ok 5 miesięcy, później kupiłem filtr RO i podmieniam na wodę RO. Podłoże to żwirek naturalny. Korzeń brzozy ba...
Witam serdecznie,
Akwarium bardzo amatorskie, założone 22.07.2024.
Zestaw gotowy AQUAEL LEDDY 60XL - 60 x 30 x 40 cm (zmieniony wyłącznie filtr)
Filtracja AQUAEL Turbo Filter 500 filtr wewnętrzny - t...
Hej, piszę tutaj ponieważ nie mogę sobie poradzić z mleczną wodą w moim zbiorniku, powoli tracę cierpliwość już, a więc kilka słów o moim zbiorku.
Gdy wleje Tetra Crystal Water woda klaruję się na 1 d...
Cześć
Ciekawostka dlaczego woda różni się parametrami od tych podanych w wodociągach. To ma też przełożenie dla naszych zbiorników.
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
Czy woda może znaleźć się w czaszy (dzwonie?) dyfozora (w sensie dostać się do niej przez spiek ceramiczny), czy takie coś nie powinno się stać?
|
|