Rośliny w koszyczkach i biała substancja
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Często jak się kupuje roślinki w koszyczkach, z hodowli emerysjnych to po w rzuceniu do akwarium wydobywa się z nich biało-mleczna substancja.
I pytanie bo słyszałem że to jest chelat miedzi przeciwko glonom, ale czy ktoś może to potwierdzić?. Bo jak to miedź to bieda ze skorupiakami w akwarium.
-

Litor
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów
1. Napisałeś bardzo ogólne - napisz dokładnie skąd się wydobywa.
Z wełny mineralnej, z uciętych łodyg, z powierzchni liści ?
2. Od jakiego producenta są to rośliny (z jakiej plantacji) ?
3. [b]Tutaj jest dokładnie opisane jak przygotować rośliny przed umieszczeniem w akwarium: </b>
https://roslinyakwariowe.pl/index.ph ... arium.html
Pamiętaj, że związki miedzi działają też szkodliwie na same rośliny (badałem to dokładnie podczas studiów), więc raczej producenci nie generowali by sobie strat w roślinach
Rośliny w formie handlowej występują w formie emersyjnej, zatem rosną nad wodą i nie ma potrzeby stosowania w ich przypadku preparatów antyglonowych. Natomiast rośliny łodygowe w większości "plantacji" pochodzą z importu gdzie są uprawiane w naturze i tam takich środków się nie stosuje.
Rośliny w takich formach sprzedawane są od kilkudziesięciu lat i nikomu nie wybiły jeszcze krewetek  Warto przeczytać artykuły firmy Tropica na ten temat, gdzie dokładnie opisywana jest procedura przygotowania roślin.
Opisz dokładnie swoje obserwacje bo coś mam wrażenie, że wrzucasz rośliny razem z koszyczkiem lub ich nie płuczesz pod bieżącą woda przed umieszczeniem w akwarium.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
To coś białego to jak by roślina była przesiąknięta tym czymś, ale tylko zaraz po włożeniu do wody to widać, potem nie widać nic rozpuszcza się.
A jaki producent a w zoologicznym kupowałem więc pewnie aquaplant no ale nie wiem od końca żeby się firma nie obraziła. Może po prostu to jakiś nawóz.
Ale wiem że zabija krewetki bo takie roślinki wrzucił mój znajomy w zoologicznym do krewetek i od razu przewróciły się na grzbiet i zaczeły zdychać.
Zrobił podmianę i dał węgiel aktywny ale żadna nie przeżyła. No żeby nie było on w używa podłoże ADA do krewetkarium i wcześneij wszytko było ok, dopiero jak te rośliny dał to co przez parę dni nic tam nie mogło żyć, tylko że 5 naraz tych roślin dał tam.
I to białe coś też się uwolniło, ale nie wiem czy to z tego powodu padły. Ciekawi Mnie ta biała smuga bo też była na kamyczkach z koszyczków. Aha no waty to nie daje do wody o wiem że to syf.
-

Litor
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A co do płukania cóż robię to zawszę, i koszyczków nie wrzucam już xx lat bardzo stare dzieje początki z akwarystyką. 
-

Litor
●
Moze to DDT 
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wick, Szkocja
spider72 napisał(a):Moze to DDT 
A co to DDT?
-

Litor
●
Taki pestycyd, jego używanie jest zabronione od wielu lat. Jak byłem mały, to mój dziadek uzywał tego na kapuście przeciw motylom i ich gąsienicom. Jest w formie białego proszku, pylisty jak mąka. http://pl.wikipedia.org/wiki/Dichlorodi ... chloroetan
Jego używanie w wielu krajach wciąż jest dozwolone.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

Ostatnio edytowano 23 cze 2010, 16:56 przez spider72, łącznie edytowano 1 raz
-

spider72
●
hehe no nie na rybki rozborę boreańską nie działa on więc to nie to 
-

Litor
●
Najbardziej wrażliwe na ten srodek są owady, ryby mniej. A krewetka to niby jak wygląda bardziej jak ryba czy bardziej jak owad? 
Pozdrowienia

-

spider72
●
spider72 napisał(a):Najbardziej wrażliwe na ten srodek są owady, ryby mniej. A krewetka to niby jak wygląda bardziej jak ryba czy bardziej jak owad? 
Jak kryl
Nom to poszukam gdzieś, coś później na temat nawozów stosowanych w hodowli roślin emerysyjnych. Może to magiczny proszek hehe;)
-

Litor
●
A może to siekają do koszyczkowych roślinek:
http://www.prolab.pl/index.php?id=38
-

Litor
●
Coś Ty, za drogie  .
Pozdrowienia

-

spider72
●
Ok niech będzie to był proszek Vizir Color żeby zachować barwę zielona roślin.
Może da się to kupić taniej takie chelaty,hurtowo, nie koniecznie tej firmy.
-

Litor
●
Powiązane tematy
Pytałem o to w Dziale Rośliny, jako kontynuacja wątku, ale nie ma tam odważnego do podpowiedzi. A jak ktoś\poszuka dobrze, to ten sam problem mam od długiego czasu.
I wracam z pytaniem, co robienie ta...
Witam,
- Akwarium 112L na jałowym + substrat podżwirowy. Zalane ponad 6 tygodni temu. Brak ryb i innych żywych stworzeń.
- 3700lm białe, niebieskie, czerwone.
- co2 ok. 40 (gazowałem nitki)
- filtr u...
Tak w całości wyglada 20211120_174218.jpg
Wysłane z SM-A515F przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s
Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...
Witam,
wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...
Witam wszystkich, na początku zaznaczę, że jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o akwarystykę i robię co mogę ;)
Akwarium: 30l 29x29x35h
Oświetlenie: Lampka Aquael Leddy Smart 2 Plant 6W (7,5h/dzi...
Witam. Chciałabym podzielić się pewną sytuacją. A więc kupiłam napowietrzacz. Byłam pewna że w domu mam jakiś zaworek przeciwzwrotny, ale się myliłam. Miałam zamiar kupić go w nastąpny dzień i uznałam...
Cześć
Miałam taki problem z Ludwigią rubin, czasami z pełzaczem bagiennym a ostatnio z rotalą sunset. Rośliny rosną super do czasu aż je przytnę i na nowo zasadzę. Wtedy destrukcja rośliny zaczyna się...
Wita, czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć czym różnia sie te dwa nawozy firmy zoolek i który wybrac?
Zoolek Aquaflora Basic
wg producenta zawiera: K, Mg, Fe, Cu, Co, Zn, B, V, Mn, F, Se, Ni, Mo.
Zoolek ...
Witam jestem początkującym akwarysta , moje pierwsze akwarium .Mam akwarium 240 litrow proszę o pomoc w nawożeniu i walce z glonami . Akwarium zostało założone 3 miesiące temu . Podłoże aktywne H.E.L....
|
|