Trawnik - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Trawnik

Liczba wyświetleń: 1287·Odpowiedzi: 4
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.

20 cze 2010, 16:34 Trawnik  (#1)  

Witam,
Wiem że było juz troche takich tematów ale nie potrafie znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Chodzi o gatunek rośliny trawnikowej do akwarium 200 L przy oświetleniu 0,7 W/L. Zastanawiam sie nad małym heńkiem i glosią. Chodzi o wytrzymałość a zarazem efekt. Słyszałem że glosia jest wytrzymalsza,ciężej ją "wyrwać " przez rybę a w kolejnym źródle przeczytałem ze po 2 miesiącach trzeba cały trawnik robić od nowa. Prosze o napisanie doświadczeń i rade co do wyboru rośliny

Daniel00
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jointela Dąbrowa Górnicza

20 cze 2010, 17:05   (#2)  

ja ci polecam eleocharis parvula tworzy piękny trawnik zresztą zobacz sam mam taki efekt po miesiącu z 6 sadzonek http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=31004

Jointela
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Dąbrowa Górnicza

20 cze 2010, 19:47   (#3)  

a jak jest z glosią i heńkiem?

Daniel00
Ranga: Początkujący

Jointela Dąbrowa Górnicza

20 cze 2010, 20:05   (#4)  

glosia mi szybko rosła nawet za szybko wiec postanowiłem się jej pozbyć ponieważ nie uśmiechało mi się co 4 tygodnie wymieniać trawnik a heńka mam w nano i zadowolony jestem ładnie rośnie ma niby ponad 1W ale napewno tyle nie trafia do zbiornika

Jointela
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Dąbrowa Górnicza

toXic PL Gniezno

20 cze 2010, 20:25   (#5)  

Ja mialem glosie, henia i parvule.Glosia rosnie bardzo szybko i trzeba ja bardzo czesto przycinac.Po przycince nie wyglada zbyt atrakcyjnie.Heniu jest super bo nawet po przycince nie traci nic ze swojego uroku.Parvula jest chyba najmniej wymagajaca z tych trzech gatunkow i takze bardzo ladnie prezentuje sie w zbiorniuku.

toXic PL
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Gniezno

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

1 (20).jpg

2x trawnik

dydko w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2902
Muszę zdecydować co dalej - mam dwie rośliny trawnikowe mały hemiantus i eleocharis parvula - bo zaczną się przerastać a to chyba nie będzie ciekawe?? Chyba że będzie? Jakaś podpowiedź? Narazie prz...

Która z roślin lepsza na trawnik.

zeusspol w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2163
Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc witam serdecznie. Chiałem zapytać, czy lepsze na trawnik zaznaczony na rysunku kolorem ciemno zielonym bedzie: a. Riccia fluitans zapleciona na siatce b....

[Ankieta]Jaki trawnik do kompozycji

dariuszmachander w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 6345
Witam mam problem z doborem trawnika do tej kompozycji. Z racji tego że czekam już prawie dwa tygodnie na zalania przez brak szafki, zastanawiam się nad trawnikiem tylko jakim. Podłoże to cal black ...

Trawnik do mojego zbiornika.

b_arni w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1570
Witam, Jestem nowy na forum, mam nadzieje że mi jakoś pomożecie. :) Szukam odpowiedniej rośliny na przód. Wymarzył mi się trawnik. Wiem że muszę podnieść w/l i stosować co2 plus jakiś nawóz zapewne k...

Co lepsze na trawnik ? + Kompozycja z lawa w tle.

KUBEK188 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1467
Witam. Robie restart i chce trawniczek wychodowac. Co bedzie lepsze w nano 30l ? Do dyspozycji mam taiwan moss, hydrocotyle japan i parvule [duzy henio tez jest]. Ta parvula slabo rosnie i ma fochy ...

Rośliny na trawnik

Arcanius w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2488
Które z podanych niżej roślinek idealnie nadają się na trawnik: Generalnie chodzi mi o roślinki pięknie zasłaniające dno no i do tego nie BARDZO wymagające:) - hemianthus micranthemoides - glosso...

Trawnik prawie jak z rolki (Songrow)

kostek2 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1490
Witajcie :) Na stronie firmy Songrow ( http://www.songrow.nl ) zauważyłem coś w rodzaju gotowego trawnika z roślin, wprost do rozłożenia w akwarium. Cos jak trawnik z rolki w ogródku. Co...

trawnik

MaciekL w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1736
Planuję założyć trawnik nie wiem jeszcze z jakich roślin, może coś polecicie. Moje pytanie brzmi: czy glonojad (zbrojnik niebieski - ancistrus) będzie przeszkodą, czy te rybki niszczą trawnik? mam i...

Roślina na trawnik co polecacie?

Przemus_M w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1646
Hej.. Doradźcie mi jakąś mało wymagającą roślinę na trawnik najlepiej żeby rosła na żwirku. Nie za wysoko rosnąca. chciałbym żeby porosła mi całe akwarium.

Jakie rośliny na trawnik w krewetkarium ?

dj_rey w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3087
Jakie polecicie rośliny na trawniczek w krewetkarium 25L bez CO2 i ze światłem 0,4W/litr ?

Statystyki

Ten temat przegląda 336 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 336 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.