|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam!!
Chciałem zapytać, czy ktoś używa jeszcze podłoży Rataja?? Byłby to dobry wybór??
W związku z tym, że odkryłem(wreszcie  żarówki Ledowe i zacząłem montować w nowym domu chciałem je również zastosować w akwarium. Są strasznie jeasne i mają tą samą barwę co T5 Daylight. Do nowego lokum chciałem zakupić akwarium 375L i zamontować 3 szt. 2,5W tych żarówek. Nie chcę już też bawić się w podłoża typu żwirek bazaltowy i floran. Na Amazonię też kasy nie chcę wydawać. Ze względu na cenę zainteresował mnie Rataj. Mam nadzieję, że uda mi się zdobyć wodę demineralizowaną z pobliskiej ciepłowni, więc mieszałbym to z kranówką lub PG Hydro Mineral.
Chcę na wstępie zapytać jak dużo i jakie rodzaje podłoża Rataja zastosować w akwarium 150x50x60cm??
Pzdr!!!
Mateusz
-

markus383
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Otwock Mały
W całym domu zmieniasz oświetlenie na LED, chcesz mieć wielkie akwarium i szkoda ci na nie wydawać kasy  Nie lepiej go nie zakładać?
Przemyśl czy tak duże akwarium roślinne jak 375l jest Ci potrzebne, ponieważ bez odpowiedniego budżetu nie utrzymasz go. Hobby to zwykle ta sfera życia na która pieniędzy sobie nie żałujemy
Ja w podloże Rataja bym się nie bawił, jest lekkie, ciezko sadzi sie w nim rosliny, lepiej nadaje sie do przygotowywania mieszanki.
W Twoim przypadku jeśli chcesz jak najtańsze podłoże to żwir + dowolny substrat nawozowy (np. Rataj, Tropica).
Jeśli cenisz sobie wygodę (za to się niestety płaci) to wybierz granulat, Amazonia, Aquasusbtrat, Aquatic-Nature - jest tego sporo. Niezle cenowo wychodzi tez podloze Olivera Knotta:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanc ... c_subcat=0
Odnośnie ilości podłoża - nie wiemy jaki ma byc uklad aranzacji, ile cm chcesz miec z przodu, ile z tylu akwarium. Najlepiej jesli wyliczysz je samodzielnie tutaj:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/kalkulator-podloza.php
p.s. jaki snop swiatla daja te 3 zarowki led?
Musisz wziac pod uwage, ze masz do doswietlenia dosc spora powierzchnie dna.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Domek w sumie od zera jest budowany  Nareszcie........
Duże akwarium mi się marzy już od początku przygody z rybkami. Przede wszystki myślałem o skalarach, a nie chciałbym ich w 200L "kisić"
Co do utrzymania, to już wiele bym zaoszczędził na samym oświetleniu. W tym momencie zauważyłem, że żarówka 2,5W daje tyle samo prądu co żarówka 30W, więc zainstalowałbym 6 takich żarówek. Razem ciągnęłoby jakieś 13W, więc całkiem niewiele.
Wieczorem, jak się zciemnie to dam zdjęcie jak świecą 4 żarówki na ścianie.
Pieniądze ciągnęłoby w sumie tylko utrzymanie filtra i grzałki(prąd), czasem nawozy i nabicie butli CO2. Na początku też napewno rośliny, albo i to też nie, bo zbliżają się zakupy do akwarium, które prowadzę w pewnej instytucji, więc można podciągnąć pod tamtą fakturkę
Czyli zakupię żwirek(jak najdrobniejszy) rzeczny, a pod to dam TROPICA PLANT SUBSTRATE lub Biogrunt. Dodatkowo trochę węgla i torfu.
-

markus383
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przeliczenie LED które podajesz dotyczy żarówek żarowych. LED mają niewiele większą sprawność od świetlówek, więc 6 LED-ów 2.5W nie wystarczy jeżeli ma to być akwarium roślinne. Jeżeli te żarówki LED mają dość wąski kat swiecenia, to możesz trochę zmniejszyć przelicznik w stosunku do świetlówek, jednak powinienś mieć wtedy około 0.4W/litr w LED-ach jeżeli ma to być akwarium HT z CO2.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wick, Szkocja
Tak wyglądają 4żarówki na ścianie ok. 3metrowej. Myślę, że nie jest źle. Nad akwarium 1,5metrowym powinno być dobrze.
-

markus383
●
markus383 napisał(a): Tak wyglądają 4żarówki na ścianie ok. 3metrowej. Myślę, że nie jest źle. Nad akwarium 1,5metrowym powinno być dobrze.
Przy 60cm wysokości doświetlą Ci max do połowy...będziesz miał takie jaśniejsze punkty wchodzące wgłąb wody - jakby reflektory.
Przy diodach led lepiej sprawdza się płyty z diodami - tak ja w firmowych lampach.
Wez pod uwage iż zarowki ledowe poleca sie glownie jako swiatlo punktowe (lampy stojace i lampki), jako gorne nie bardzo.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Mówię Ci, że to będzie za mało.
Poniżej masz zdjecie mojego akwarium na LED-ach, 30 litrów, moc zainstaowanych LEDów 14W - akwarium LT bez CO2
Na pierwszym zdjęciu kąt świecenia 120 stopni, dużo światła uciekało na boki.
Na drugim zdjęciu kąt świecenia 60 stopni

Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wick, Szkocja
Dobrze, przekonaliście mnie. Będzie akwarium 160L z oświetleniem T5(2x39W i 24W), czyli takie jakie posiadam.
-

markus383
●
To jeszcze jedno pytanie. Jaka granulacja żwirku?? 0,8-2mm czy 1-3mm?? Chciałem kupić żwir kwarcowy, bo ostatnio miałem czarny bazalt. Czy kwarcowy będzie ładnie wyglądał??
Akwarium z poniższego linku będzie moim wzorem.
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=31849
-

markus383
●
Witam również odradzam rataja używam go od 4 miesięcy,jest strasznie lekki, sadzenie roślin bywa dokuczliwe gdyż czasami wypływają na wierzch same. Jeden plus moim zdaniem to ładny wygląd pozdrawiam.
-
ŁukaszReda
●
markus383 napisał(a):To jeszcze jedno pytanie. Jaka granulacja żwirku?? 0,8-2mm czy 1-3mm?? Chciałem kupić żwir kwarcowy, bo ostatnio miałem czarny bazalt. Czy kwarcowy będzie ładnie wyglądał?? Akwarium z poniższego linku będzie moim wzorem. https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=31849
1-3mm.
Czy jasny będzie ładnie wyglądał - to zależy od Ciebie. Generalnie rosliny lepiej prezentują się na ciemniejszym dnie.
Biały piasek lub drobny zwir mozesz zostawic sobie na plaze z przodu akwarium.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
A co myślicie o podłożu JBL MANADO?? Powiem, że moją uwagę zwróciła szczególnie cena(40zł za 10L, czyli w sumie tyle ile mi potrzeba), ale rzadk cena przekłada się na jakość :/
-

markus383
●
http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?p=24829#24829 - polecam lekturę:)
Ja właśnie się zastanawiam, czy swojej nowej kostki nie uruchomic na manado + biogrunt albo manado + aquabasis i wydaje mi sie, ze tak właśnie zrobię...
-
michal.bloch88
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Wrocław
Jako podkład pod żwirek to ok.Jak dla mnie jest za lekki i też wypływały mi czasami z niego rośliny.
-
czubeczek
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Gdańsk
-
I tak byłby pod tym żwirkiem kwarcowym. Bys może jednak na niego się zdecyduję.
-

markus383
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
To mam jeszcze jedno pytanie. Czy do akwarium 160L opłaca się kupić butlę CO2 0,5kg?? Jak często trzebaby ją napełniać przy większym zagęszczeniu roślin??
-

markus383
●
-

markus383
●
Piotrze to ja odrazu podepnę się pod temat. Stawiałeś już może coś na tym "Knott'owym" podłożu? Jakie ma właściwości jeżeli chodzi o korektę parametrów wody, i "nasączenie" nawozami?
-

Chudy89
●
- Ranga: Poznaje temat
-
Powiązane tematy
Witajcie, piszę w związku nowo zalanym, a właściwie przeniesionym zbiornikiem (wlana woda ze starego akwarium, przesadzone rośliny i te same filtry).
Mam problem odnośnie kwestii estetycznej podłoża ...
Witajcie drodzy forumowicze,
Potrzebuje porady, kupiłem akwarium z zawartością które przebudowuje, chciałbym uzyskać jasne podłoże, czytałem ze biały piasek chociaż bardzo mi się podoba średnio się na...
Witam
Poniżej link do filmu jak wymienić część podłoża nie robiąc zbyt dużego bałaganu w akwarium.
Temat zakładam w celu podzielenia się nowościami, ciekawostkami itp. informacjami na temat stosowanych podłoży w akwariach ogólnie nazywanych LT.
Jeżeli ktoś znalazł coś ciekawego w tym temacie lub ch...
Cześć,
proszę o pomoc w wyborze podłoża do akwarium z biotopem Tanganika. Co będzie lepszym wyborem piasek kwarcowy o frakcji 0,2-08mm czy o frakcji 0,8-1,2mm. Może lepszym wyborem zamiast piasku kwar...
Zakładam akwarium między 60 a 65l (nie pamietam ile ma dokladnie) Potrzebuję pomocy w dobraniu podłoża.
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Cześć moje Montecarlo odrywa się od podłoża aktywnego. Co może być przyczyną słabego ukorzeniania się tej rośliny?
Mam podłoże Master Soil Powder Powder 2.5 - 3 mm.
Suplementuje:
PO4 - 1-2 ml na ty...
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
Cześć wszystkim, szukam podłoża do akwarium i proszę o poradę. Do tej pory miałem zwykły żwirek, chciałem teraz założyć nowe akwarium od podstaw i staram się zebrać jak najwięcej informacji, ale jest ...
|
|