Zbiornik się przechylił-grozne?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zalałem dzisiaj po raz pierwszy baniak do pełna i bardzo się zdziwiłem - margines po lewej stronie krawędzi zbiornika jest mniejszy niż z prawej. Wniosek: akwarium stoi krzywo. Różnica jest około 4mm. Nie wiem jak to się stało, wprawdzie nie poziomowałem szafki przed ustawieniem szkła, ale myślę że przechył nastąpił później na skutek niesymetrycznego ułożenia podłoża i kamieni. Link do baniaka: http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?p=183807#183807
Żwiru w pończochach pod Amazonię było 30kg, na to Amazonia 36kg a na górę 30kg kamoli. Wprawdzie substrat jest rozłożony na prawie całym dnie, ale jednak większość po lewej.
Szafka wydaje się być solidna, ( http://sklep.roslinyakwariowe.pl/szafki-akwariowe/szafki-120x50/szafka-modern-120x50x77-prosta-kolorow-p-5725.html ), usunąłem tylko nóżki, więc teraz na panelach stoi całą dolną płytą. Pod baniakiem jest mata.
Czy taki przechył jest niebezpieczny?
-

jkozik
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraków
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeżeli przechył nie będzie się powiększał to oczywiście nie będzie niebezpieczny. Miej nadzieję że to niewypoziomowana szafka, bo w przeciwnym razie może czekać Cię szybka interwencja lub powódź.
Szafka ma jakieś pionowe wzmocnienia? Niestety na zdjęciach nie widać.
Spróbuj w jakiś sposób zaznaczyć istniejący poziom (sznurek, poziomica, listewka w pionie lub coś podobnego) i sprawdzaj co jakiś czas przez kilka dni.
Kiedyś zapomniałem i też nie wypoziomowałem zbiornika, po zalaniu miałem kilka bardzo czujnych nocy i pospiesznych powrotów z pracy. Na szczęście to tylko podłoga była krzywa.
Teraz poziomuję wszystko, nawet obrazki na ścianach. 
-

Seth67
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Gdańsk
Mam podobny problem do twojego, zalałem na próbę dziś zbiornik ow 250l szafka była poziomowana. Akwarium po zalaniu jest idealnie wypoziomowane ale gąbką pod nim jest nie równo zgniecioną prawy róg obsiadł 2x mocniej niż lewy. Nie wiem czego jest to przyczyną w zbiorniku jest sama woda bez podłoża.
-

MakarKarol
●
- Ranga: Poznaje temat
Seth67 napisał(a):Szafka ma jakieś pionowe wzmocnienia? Niestety na zdjęciach nie widać.
Blat oparty jest na czterech płytach poprzecznych i dużej płycie tylniej. Całość Wygląda bardzo solidnie i swoje waży. Seth67 napisał(a):Kiedyś zapomniałem i też nie wypoziomowałem zbiornika, po zalaniu miałem kilka bardzo czujnych nocy i pospiesznych powrotów z pracy. Na szczęście to tylko podłoga była krzywa.
Rozumiem że nic się z tym zbiornikiem nie wydażyło pomimo tego że miał przechył, tak?
Myślę że mój problem wynikł jednak z powodu nierównomiernego obciążenia lewej strony zbiornika w stosunku do prawej - lekko licząc 90kg więcej jest po lewej. Po dokładnych oględzinach widzę że różnica wynosi około 3mm zarówno pomiędzy lewą a prawą stroną jak również przodem a tyłem. Po prostu osiadł lekko lewy tylni róg akwarium. Całość nie wygląda dramatycznie i pewnie nie zauważyłbym różnicy gdybym nie dolał wody do samej krawędzi zbiornika, ale szczerze mówiąc wzbudza to mój niepokój.
Czy ktoś z Was zauważył u siebie taką nierówność tafli wody względem krawędzi akwarium?
-

jkozik
●
-
Znalazłem w sieci symulację komputerową dotyczącą mojego problemu:
"Akwarium 5 - proste, 60x30x30, 4mm szkło
Nie widać tego na rysunku ale to akwarium "stoi" krzywo, ma przechył ok. 2° do przodu co daje różnicę poziomu wody około 1 cm pomiędzy przodem i tyłem!
Efekt: Tutaj się zdziwiłem. Okazuje się że wynik mimo przechyłu jest identyczny z sytuacją bez przechyłu - jedyną różnicą jest to że przednia szyba jest bardziej obciążona od tylnej, lecz maksymalne obciążenie jest takie samo (niewielka różnica na dalszych miejscach po przecinku, ale to nieistotne). Czyli okazuje się że przechył akwarium nie jest aż taki groźny jeśli chodzi o zbiornik - większe znaczenie ma tutaj myślę estetyka i to że poziom wody jest nierówny... "
Cytat za stroną http://www.akwarium.eev.pl/viewtopic.php?p=201
To tak gwoli uspokojenia samego siebie...
-

jkozik
●
-
jkozik napisał(a):Seth67 napisał(a):Szafka ma jakieś pionowe wzmocnienia? Niestety na zdjęciach nie widać.
Blat oparty jest na czterech płytach poprzecznych i dużej płycie tylniej. Całość Wygląda bardzo solidnie i swoje waży. Seth67 napisał(a):Kiedyś zapomniałem i też nie wypoziomowałem zbiornika, po zalaniu miałem kilka bardzo czujnych nocy i pospiesznych powrotów z pracy. Na szczęście to tylko podłoga była krzywa.
Rozumiem że nic się z tym zbiornikiem nie wydażyło pomimo tego że miał przechył, tak? Myślę że mój problem wynikł jednak z powodu nierównomiernego obciążenia lewej strony zbiornika w stosunku do prawej - lekko licząc 90kg więcej jest po lewej. Po dokładnych oględzinach widzę że różnica wynosi około 3mm zarówno pomiędzy lewą a prawą stroną jak również przodem a tyłem. Po prostu osiadł lekko lewy tylni róg akwarium. Całość nie wygląda dramatycznie i pewnie nie zauważyłbym różnicy gdybym nie dolał wody do samej krawędzi zbiornika, ale szczerze mówiąc wzbudza to mój niepokój. Czy ktoś z Was zauważył u siebie taką nierówność tafli wody względem krawędzi akwarium?
3mm to ja mam w 60l
Raczej nie masz się czego obawiać
Pozostaje kwestia głownie estetyczna, szczególnie jeśli masz akwarium otwarte.
To akwarium stoi na szafce meblowej, solidnoscia dorownujacej niestety szafkom Diversa.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Dzięki Piotrze, trochę mnie uspokoiłeś. Dlaczego piszesz " solidnoscia dorownujacej niestety szafkom Diversa"? Czy szafki Diversa nie są solidne?
-

jkozik
●
-
Witam
Moje wczesniejsze 200L szyba 8cm na steropianie bylo przechylone 5mm i stalo przez 1,5 roku i nic sie niestalo 30kg kamieni z jednej strony.
Teraz zalalem nowe 250L szyba 12cm na karimacie i tez jest przechylone okolo 5mm, mysle ze tez bedzie ok, szczegolnie ze mam okolo 70kg kamieni
P.S Mam chyba lekki spad w podlodze

-

zabojad
●
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Ja mam w 325L od 1,5 roku przechył ok 3mm, a do tego nie do końca równy blat szafki (na środku ok 1-2mm wyższa niż po bokach) i brak jakichkolwiek problemów. Zobaczymy co będzie jak we wrześniu zrobię restart i wpakuję ponad 100kg skały 
-

MikołajW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Bydgoszcz
Nigdy nie miałem wypoziomowanego akwarium a miałem ich już z kilkadziesiąt. Ostatnie, które stoją to
- 200 l (od 5 lat) odchyłka tył-przód 5 mm, lewo-prawo 15 mm
- 250 l (rok) odchyłka tył-przód 7 mm, lewo-prawo 10 mm. Wcześniej 3 lata stało drugie akwa 200 l (mające w sumie ok. 25 lat a więc szkło było już mocno porysowane itp.) i miało podobne odchylenia.
- 50 l (2 lata) odchyłka lewo-prawo - 5 mm.
Być może są problemy, gdy kupuje się akaria niepoprawnie sklejone lub ze zbyt cienkiego szkła, ale wtedy wcale nie jest powiedziane, że bez odchyleń awarii by nie było. Myślę, że samo odchylenie nie jest wiec groźne, chyba, że zwiastuje lichotę szafki.
-

zulix
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów
Drodzy koledzy .Mój baniaczek stoi krzywo juz ładnych parę lat .Rożnica poziomu to ok 6mm.
Nie ma się czym przejmować .Cierpi na tym wyłącznie estetyka .
-

mayaca
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Polska -wyłącznie
Może czepiam się ale nikt z was nie używa regulowanych nóg i poziomicy. To wszystko można w trakcie zalewania zbiornika zniwelować i nawet przy pełnym zbiorniku dopuszczalne są pewne regulacje.Wiem coś o niestabilnym podłożu bo mam 35letnie klepki i mieszkam w wieżowcu z wielkiej płyty gdzie ściany i podłogi nie mają grama pionu i poziomu.
-

12lkupis
●
- Miasto: Wodzisła Śląski
-
zabojad napisał(a):Witam Moje wczesniejsze 200L szyba 8cm na steropianie bylo przechylone 5mm i stalo przez 1,5 roku i nic sie niestalo 30kg kamieni z jednej strony. Teraz zalalem nowe 250L szyba 12cm na karimacie i tez jest przechylone okolo 5mm, mysle ze tez bedzie ok, szczegolnie ze mam okolo 70kg kamieni P.S Mam chyba lekki spad w podlodze 
Jakbym mial takiej grubosci szyby to tez by sie nie martwil.
Co do tematu na starym mieszkaniu mialem zalana 100 i bylo ladnie wypoziomowane, tyle ze problem byl z podloga drewniana. Kto kolwiek przeszedl obok akwarium cala szafka sie chwiala jak i rowniez akwarium. Baniak stal na tej szafce okolo 16 miesiecy i nic sie nie stalo. Tyle ze lepiej dmuchac na zimne.
-
rexsio3
●
- Ranga: Poznaje temat
Wykopka
Ja jako mały dzieciak miałem akwa 60l które przez dobre 5 lat stało z takim przechyłem że jak z jednej strony było 5mm od szyby to na drógim końcu zostawało dobre 5cm więc bym nie histeryzował, grunt to dobra podściółka pod szkło (gorąco polecam karimatę z tesco / reala za ~5 zetorów za sztukę - mi jedna sztuka starczyła na podścielenie kaskady ~450l w sklepie w którym pracuję  czyli 9000cm^2 - na styk, jedyny mankament to kolor: niebieski, różowy albo toxic-green)
-

Waleń
●
- Miasto: Warszawa
-
06 maja 2011, 15:05
(#15)
U mnie 200 litrowy zbiornik ma kilka milimetrów przechyłu w jedną stronę. Dopiero teraz, gdy autor wątku o tym wspomniał zacząłem się nad tym zastanawiać i przypomniałem sobie, że podłogę w pokoju mam równiutką w płaszczyźnie ale z lekkim spadem w jedną stronę (oszczędność na wylewce samopoziomującej, zresztą to tzw. "wielka płyta" i "standardy" z nią związane, których niwelacja słono kosztuje niestety). Tyle, ze szafka pod baniak ma nóżki regulowane i aż dziwne, że tego nie skorygowałem. Teraz trzeba czekać do konkretniejszego czyszczenia akwa 
Akwa 200 l. | FLUVAL 305 | SYLVANIA T5 4x39W (10000K, 8500K, 6500K, 3000K) | Skalary, Kosiarki, Sumiki szkliste, Jarzeńce, Kardynałki, Neony, Kiryski, Zbrojniki | Żabnica, Ludwigia, Kryptokoryna | ACTI Substrate Pro+ | EasyCarbo, ProFito
Akwa 54 l. | Filtr AQUAEL PAT mini | zalany, dojrzewający
-

MoniGeo
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Chełm
06 maja 2011, 18:27
(#16)
Moja 60-tka "siadła" jednym rogiem jakieś 5 mm, a do stoi na drewnianej podłodze, która przy przechodzeniu wywołuje spore drgania akwarium  . Mimo to jakoś szczególnie się tym nie przejmuje, gdyż uważam że połączenia silikonowe są na tyle mocne że powinny to wytrzymać. 
-

Glen.B
●
Według mnie akwarium powinno stać w idealnym położeniu. Dlatego sam zbudowałem stół na sześciu aluminiowych, regulowanych nogach. Ważę 119 kg i sam właziłem na ten stół sprawdzając jego stabilność.
Gdy wybrałem już miejsce, gdzie miał stanąć mój zbiornik, całość wyregulowałem według lasera co do milimetra. Akwarium stoi już miesiąc i poziom jest doskonały.
Pamiętam czasy gdy w podstawówce mieszkałem na 12 piętrze. Gdy mocno wiał wiatr, poziom wody w moim 96-litrowym zbiorniku wahał się o 2cm!!!
Pamiętajcie że akwarium musi stać idealnie ponieważ eliminuje to boczne naprężenia występujące w szkle i będziecie spać spokojnie.
-

Frantic
●
- Miasto: Mazowieckie/Elmwood Park
-
Po postawieniu szafki i sprawdzeniu przechyłów okazało się że szafka leci lekko do przodu jak ją teraz wypoziomować aby było dobrze ?
-
akwarystyk
●
Kiedyś rozmawiałem ze starym akwarystą na temat poziomowania akwa. Powiedział mi coś takiego. Jeżeli akwarium jest przechylone całe czyli przy przedniej i tylnej szybie jest tyle samo wody po prawej troszkę mniej po prawej troszkę więcej to nic się nie stanie. Gorzej jak jest akwa skręcone prędzej czy później pęknie i to nie od razu może to być za pół roku za rok.
-
speed_k
●
speed_k napisał(a):Kiedyś rozmawiałem ze starym akwarystą na temat poziomowania akwa. Powiedział mi coś takiego. Jeżeli akwarium jest przechylone całe czyli przy przedniej i tylnej szybie jest tyle samo wody po prawej troszkę mniej po prawej troszkę więcej to nic się nie stanie. Gorzej jak jest akwa skręcone prędzej czy później pęknie i to nie od razu może to być za pół roku za rok.
U mnie przechył jest w tylko do przodu i jest on równy.
-
akwarystyk
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 26 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg
Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu.
Nam również nie udało się jej utrzymać,...
Hej
Film długi ponad godzinę, ale jak zwykle fajnie przedstawiony krok po kroku z budowy aranżacji i opieki nad zbiornikiem. Miłego oglądania.
Hej
Ciekawy aranż. Podziw budzi szerokość akwarium aż 120cm 😀
Witam wszystkich.
Mam problem z pojawiającymi się wykwitami glonów na liściach roślin.
Akwarium stoi przy oknie ,ale jest zasłonięte z tyłu ,nie mam możliwości przeniesienia akwarium w inne miejsce.
A...
Hej
Film pokazuję jak fajnie można zaaranżować mały zbiornik. ?si=etqQaJl7TxK7jGQU
Hej
Bardzo ładne Iwagumi. Miłego oglądania. ?si=3KIMnQ7XEx6naxoK
Hej
Zapraszam do obejrzenia. ?si=qi8_1eOFIS4Bmvy9
Witam wszystkich,
od 3 tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką bojownika hmkp gigant. Od tygodnia mniej szczęśliwą, bo zaczęła go toczyć jakaś choroba, której nie za bardzo jestem w stanie zidentyfikowa...
Cześć.
Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...
|
|