emersyjna uprawa echinodorus ozelot gren - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

emersyjna uprawa echinodorus ozelot gren

Liczba wyświetleń: 3806·Odpowiedzi: 2
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
andrzejkowac Bydgoszcz
Witam , wyrosła mi nowa sadzonka żabienicy rośnie ona cały czas jak widać ponad pokrywą i w przeciwieństwie do tych rosnących pod wodą nie wypuszcza jakoś korzeni .
Pytanie co można z nią zrobić czy skoro rośnie cały czas nad wodą jest szansa ze po posadzeniu zwyczajnie w doniczce wypuści korzenie ?
Obrazek
Obrazek
Obrazek

andrzejkowac
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Bydgoszcz

21 cze 2010, 23:09   (#2)  

jeśli możesz to bez ucinania połóż roślinę na powierzchni wody - jak musisz uciąć to utnij i niech pływa po powierzchni wody aż puści korzenie. U mnie ta metoda się sprawdza - wprawdzie nie z ocelotem ale innymi gatunkami.

Przepol
Ranga: Zainteresowany tematem

Waleń Warszawa

24 cze 2010, 12:14   (#3)  

jeśli chcesz trzymać w doniczce to polecam mieszankę mchu torfowca z piaskiem w proporcji 1:1 albo mieszankę torf+ wermikulit+ piasek 1:1:1 + nawożenie takie jakie masz w akwa (przelicz sobie np na dwa litry wody i tym podlewaj) możesz dodać trochę osmocote do paproci albo do surfinii (granulki) do podłoża, tak z 1/2 dawki, zapewnij wysoką wilgotność sadzonce a jak się ukorzeni możesz obciąć ten pęd i będziesz miał emersyjną żabienicę ;), tylko pamiętaj że musi mieć wilgotno (min 80% wilgotność powietrza i doniczka cały czas min 1 cm w wodzie), i po obcięciu od rośliny matecznej będzie wymagała normalnego oświetlenia (parapet południowy lub zbliżony powinien być ok) możesz spróbować wpuszczać jej pod "klosz" niewielkie ilości co2 - bardzo ładnego kopa dostają roślinki lądowe ;)

P.S. z tym co2 to można wstawić miseczkę z odrobiną zacieru drożdżowego (z sodą żeby nie uciekł)

pzdr.

Waleń
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

[ADAview] Echinodorus Paradise - powrót do korzeni?

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5565
Piekło zamarzło - zbiornik z Echinodorusami w siedzibie ADA :) Opis akwarium: Zbiornik: ADACube Garden 90×D45×H45(cm) Oświetlenie: Solar RGB (świecenie 8.5 h dziennie) Filtracja: ADA Super Jet Filte...
mchy.JPG

Hodowla Emersyjna Mchów Pomoc

Young Shrimp w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 6902
Witam :) Jestem tu nowy. :D Mam pytanie dotyczące hodowli Emersyjnej roślin, a mianowicie mchów. Czy ktoś z was hoduje je w taki sposób ? Na czym polega taka hodowla i jak wygląda?Rozumiem,że ma to na...
YouTube

Oryginalne sposoby na uprawę emersyjną

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 13971
lab4.jpg Rośliny akwariowe to nasza największa pasja, wykorzystujemy je pod wodą oraz w uprawach emersyjnych np. w szklarniach gdzie osiągają rozmiary zbliżone do naturalnych. Warto pamiętać, że ist...
YouTube

Moja hodowla emersyjna

salava8 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 21998
Chciałbym zaprezentować moją hodowlę roślin w formie emersyjnej. Rośliny pochodzą z przycinki z mojego akwarium. Chciałem się przekonać na własnej skórze czy to zadziała. :) Wniosek jest taki, że rośl...
1.jpg

Zielona uprawa emersyjna

Zeldyr w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5541
Hej :) Miałem dość długą przerwę i po paru latach postanowiłem wrócić do ulubionego hobby oraz w końcu zrobiłem coś co planowałem cztery lata temu - uprawa emersyjna. Trochę zachodu z pozyskaniem wsz...
1.jpg

Kubeczki - eksperyment z uprawą emersyjną

Johnbol w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 73 · Wyświetlenia: 32420
Witam, Chciałem zaprezentować Wam efekty mojego małego eksperymentu (dla mnie to coś nowego) - "kubeczki". Nie są to co prawda typowe wabi-kusa, ale tak, jak wabi-kusa opierają się na rośli...

Echinodorus tenellus - pielęgnacja

Godween w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2933
Mam pytanie do posiadaczy echinodorusa tenellusa , którego zieleń tak pięknie się prezentuje na tle innych zielonych roślin trawnikowych w akwariach naturalnych: jak go pielęgnujecie, chodzi mi główni...

Uprawa emersyjno-wodna

Deadi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2400
Witam Chodzi o Pogostemon Erectus - czy jeśli czubki wyjadą poza wodę czy stanie się z nimi coś złego? Jako, że pasuje mi taki rozrost tej rośliny, to znaczy nad poziom wody, zastanawiam się czy mo...

Uprawa w płytkim podłożu / dobór roślin

hddk w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2922
Witam! Mam zbiornik 170x70x150 cm do hodowli dzbaneczników, ale nie żadne "kompozycyjne" paludarium :-) Dno wyłożone jest grubym keramzytem zalanym wodą do ok. 1,5 cm, na tym stoją plastikowe kratk...

Ładnie rozrośnięty Echinodorus

pawel_ok w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2594
Czy jest możliwe aby pojedyńcza sztuka Echinodorus bleheri tak ładnie się rozrosła jak na zdjęciu (ta "okrążona" Paracheirodon axelrodi), czy raczej są tam posadzone2-3 sztuki? http://i.pb...

Statystyki

Ten temat przegląda 461 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570949
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 461 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.