Mini reaktor co2 zewnętrzny- opinie
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Z uwagi na to że pęk mój szklany dyfuzor znalazłem taki reaktor z ceramicznym wkładem do rozbijania co2. Co myślicie o tym rozwiązaniu:
Link do dyfuzora: http://www.allegro.pl/item1070062106_mi ... owosc.html
Pytanie moje nasuwa się czy nie będzie ograniczony przepływ wody przez filtr
-
KarlosMxc
●
- Ranga: Początkujący
Wszystko co jest przepływowe i nie ma w środku samego światła będzie zmniejszało przepływ wody. Musisz się na to nastawić i miec nieco mocniejszy filtr niz dedykowany do Twojego akwarium.
Tak samo jest np, z dyfuzorami aquamedic i podobnymi, które zawierają w środku biobale.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
hej
ten atomizer nie ma zmniejszonego przeswitu, kamien rozbija bable na mikro babelki i woda je porywa do wylotu filtra. wpisz tu na forum w wyszukiwarce 'atomizer' lub na youtube 'atomiser', bedziesz widzial efekt, jak to dziala, bardzo podobnego urzadzenia firmy UP. ten wyglada jak atomizer firmy BOYU.
aktualnie sam korzystam z UP atomizera, podoba mi sie to ze nie ma go w zbiorniku, tylko na wylotowym wezu, babelki sa tak male, ze akwarium wydaje sie zamglone ale po wylaczeniu co2 zaraz to mija. ogolnie efekty sa ok!
pozdrawiam
-
bednim
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Opole / Rugby (UK)
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
jak kupisz to daj znać jak efekty ponieważ też mi się podoba a nie chce mi się robić termoreaktora
-

Jointela
●
- Miasto: Dąbrowa Górnicza
Jointela napisał(a): nie chce mi się robić termoreaktora
 no tak, trzeba minimum 10ciu godzin żeby wykonać termoreaktor ala Kadazan  można się zmęczyć
-

Adamynas
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Płock
-
Termoreaktor jest lepszym rowzwiazaniem niz taki atomizer.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Skoro jest skuteczniejszy to po sesji sobie go wykonam
-

Jointela
●
Jointela napisał(a):Skoro jest skuteczniejszy to po sesji sobie go wykonam
Zrob, zrob, tym bardziej, ze widac iz masz zmysl do ukladania roslin i szkoda byloby ten potencjal zmarnowac.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Piotr Baszucki napisał(a): Zrob, zrob, tym bardziej, ze widac iz masz zmysl do ukladania roslin i szkoda byloby ten potencjal zmarnowac.
No to mi posłodziłeś  za jakieś 2 tyg planuję pokazać moją 80 po liftingu
-

Jointela
●
Postanowiłem przetestować ten atomizer i jestem zadowolony ponieważ Spider pisał że lepiej jest podawać Co2 w postaci micro bąbelków bo rośliny lepiej go przyswajają (mgiełka wytwarzana przez atomizer mi nie przeszkadza) a reaktor trafił do małego zbiornika.
-

Jointela
●
Jointela - o którym konkretnie atomizerze piszesz?? o tym z allegro??
-
michal.bloch88
●
- Miasto: Wrocław
Jointela napisał(a):Postanowiłem przetestować ten atomizer i jestem zadowolony ponieważ Spider pisał że lepiej jest podawać Co2 w postaci micro bąbelków bo rośliny lepiej go przyswajają (mgiełka wytwarzana przez atomizer mi nie przeszkadza) a reaktor trafił do małego zbiornika.
Chyba coś poplątałeś 
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
fakt trochę zawile napisałem zacznę od początku
Termoreaktor(moja wersja reaktor) trafił do mojej kostki 16L i wszystko pięknie rośnie.
Natomiast jeżeli chodzi o to urządzenie z allegro to pojechałem sobie je obejrzeć na żywo w sklepie jak wygląda i jak działa. Poprosiłem parę dni wcześniej Roberta właściciela sklepu aby przetestował to urządzenie w ich zbiorniku 480L tak wygląda
 wcześniej mieli 2 dyfuzory ze spieku w stylu japońskim o średnicy 35mm/50mm a Co2 mieli podpięte nie pamiętam już albo pod lajona lub weipro mniejsza z tym. Po tygodniu pojechałem dowiedzieć się jak się spisuje urządzenie to Robert powiedział mi że o wiele lepiej jest rozprowadzane co2 i zrezygnowali z tych 2 dyfuzorów na rzecz tego jednego atomizera.
U mnie w akwarium postanowiłem nie limitować Co2 i Ph spadało spadało aż ostatnio miałem 6 i mi się obsada zmniejszyła z kalkulatora Co2 wyszło mi 120-150 ppm. Wczoraj systematycznie podmieniałem wodę aby Ph wróciło na poziom 6.6-6,8. Ja osobiście jestem bardzo zadowolony bo super rozprowadza Co2 po zbiorniku. Ja mam szklany wylot z RA i bąbelki sobie nim wylatują ale już myślę że połowa Co2 jest rozpuszczana zanim doleci do akwarium w wężach od filtra ja zamontowałem to zaraz przy filtrze aby droga gazu w węzach była jak najdłuższa. A co do micro bąbelków to Spider w innym temacie o atomizerze pisał że rośliny lepiej przyswajają Co2 w postaci micro bąbelków niż w całkowicie rozpuszczonym Co2 w reaktorze. urządzenie spełnia jednak funkcje atomizera i reaktora bo tak jak pisałem duża część tych gazu jest rozpuszczona całkowicie a reszta leci w postaci micro bąbelków
-

Jointela
●
Czyli masz go umieszczonego na wężu wylotowym, a nie wlotowym, tak jak jest to pokazane na aukcji...
-
michal.bloch88
●
tak na wylotowym jak byś go dał na wlotowym to byś filtr zapowietrzał
-

Jointela
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No właśnie też mi się wydawało to dziwne, żeby montować go na wlotowym - to było to, co w tym reaktorze budziło moje największe zastrzeżenia. Sam mam termoreaktor (DIY bez grzałki) i na razie nic zmieniał nie będę - chyba, że rzeczywiście efekty u Ciebie będą znacznie lepsze niż wcześniej, czego oczywiście życzę;)
-
michal.bloch88
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Piotr Baszucki · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-selva-mini-terrarium-ze-sterowanym-oswietleniem-wrgb_1_intro.jpg
Polski producent rozszerza ofertę o terrarystykę. Marka Aquael wprowadziła...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
|
|