WITAM wszystkich serdecznie
Posiadam akwarium 80x35x40 profil ~100 litrów
oświetlenie
1x18W T8 świeci się od 12 do 24 dosyć stara świetlówka Akwa-Rynkar OPTI-NATURAL
1x24W T5 świeci od 13 do 23 Sylvania Grolux (nowa)
2x18W T8 świecą od 14 do 22 Sylwania Grolux i Aquastar (nowe)
podłoże zwykły żwir akwariowy
CO2 z butli z elektrozaworem 3b/s od 10 do21
filtracja
FILTR KASKADOWY HBL-601 straszny badziew tyle że tani 24h (włożona włóknina)
FILTR AQUA SZUT turbo taki z wydajnością 300l/h wtedy jak jest podawane co2 (jako pompa cyrkulacyjna)
temperatura 25-26
obsada 10x neon innesa, 10x razbora hengela, 5x kirysek spiżowy, 3x zbrojnik, 2x bocja wspaniała. (trochę za dużo chyba) wszystkie rybki są małe jak podrosną to najwyżej oddam.
WODA testy robione testami paskowymi JBL
w kranie
NO3 10-25 mg/l
NO2 0 mg/l
GH >21 d tu się skala kończy
KH 20 d tu się skala kończy
PH 8,4
akwarium testy robione testami paskowymi JBL
NO3 między 100 a 250 mg/l (chyba niemożliwe)
NO2 0 mg/l
GH >14 d
KH 6 d
PH 7,2
do akwarium dolewana woda z RO podmiany bardzo rzadko (teraz już wiem że to błąd)
Krótka historia akwarium mam już bardzo długo może z 15 lat, wcześniej było inne 200L założone i jakoś tam funkcjonowało nawet sporo osób dziwiło się że nie ma glonów, jak zacząłem czytać o akwariach roślinnych pomyślałem warto spróbować, kupiłem
zestaw CO2 nawóz aqua-art ferro+ i zaczęły się kombinacje, po czym pojawiły się piękne czarne długie nitki i zielone szyby

. posiadam 2 stałe testy CO2 JBL i SERA,
JBL był na początku niebieski następnego dnia zielony by po następnych 2 dniach zmienic kolor na żółty i tak już zostaje, natomiast test SERA zachowuje się prawidłowo jest zielony po nocy delikatnie ciemnieje, powiem szczerze że nie wiem co jest grane? Rośliny bąblują dopiero gdzieś koło godz 17-18 i nie tak jak u innych z tego co widzę.
Teraz chcę zacząć wszystko od nowa
jedzie do mnie:
podłoże JBL AQUABASIS PLUS 5l chcę położyć na spód potem siatkę i drobny żwirek akwariowy
AQUAEL FILTR KUBEŁKOWY MINI KANI 120 dlatego ten ponieważ może stać powyżej akwarium a na tym mi zależy, a pozatym jest tani
JBL AQUADUR PLUS myślę dać wodę tylko z RO i dosypać tej soli
nawozić myślę nawozem i kulkami tego użytkownika z allegro aqua_plast,
na początku wykorzystam swoje rośliny które posiadam czyli:
Rotala rotundifolia (Rotala okrągłolistna) - słabiutko rośnie
Limnophila sessiliflora (Limnofila bezszypułkowa) - ładnie rośnie ale bardzo marnieje u dołu (brązowieje)
Ceratoptersis siliquosa (Paprotnica) - bardzo ładnie rośnie i bardzo mi się podoba
Hygrophila angustifolia - jakoś się trzyma
Hygrophila siamensis - rośnie bardzo dobrze ale ale też bardzo dobrze rośnie na nich ta broda
Bacopa monnieri (Bacopa drobnolistna) - kiepsko
Ludwigia repens - kiepsko
Lysimachia nummularia - kiepsko
Lilaeopsis novae zelandiae - bardzo kiepsko powiedziałbym wcale
Bardzo chciałbym w przyszłości mieć
HEMIANTHUS CALLITRICHOIDES i między innymi pod tę roślinkę chcę założyć to akwarium.
Mam już plan aranżacji akwarium z 2 sporymi
korzeniami (nie wiem czy nie za dużo) i niewielką plażą, gdyby mi się udało doprowadzić do dobrego stanu akwarium chciałbym wymienić roślinki na bardziej wymagające i tu właśnie się boję o ten substrat
JBL AQUABASIS PLUS poczytałem że raczej ciężko będzie wyciągać roślinki żeby nie wymieszać go z wodą (dlatego kombinuje z tą siatką ew firanką)
Bardzo proszę o komentarze do moich planów bo może na wstępie już coś sobie źle obmyśliłem, chociaż i tak nie bardzo wierzę że to wypali za pierwszym razem

i jeśli mogę coś wykorzystać ze starego sprzętu to bardzo proszę o rade w jaki sposób, posiadam jeszcze pompę napowietrzającą z dwoma wyjściami.
POZDRAWIAM