100L zakładam od nowa - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

100L zakładam od nowa

Liczba wyświetleń: 3029·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok

06 cze 2010, 15:15 100L zakładam od nowa  (#1)  

WITAM wszystkich serdecznie
Posiadam akwarium 80x35x40 profil ~100 litrów
oświetlenie
1x18W T8 świeci się od 12 do 24 dosyć stara świetlówka Akwa-Rynkar OPTI-NATURAL
1x24W T5 świeci od 13 do 23 Sylvania Grolux (nowa)
2x18W T8 świecą od 14 do 22 Sylwania Grolux i Aquastar (nowe)
podłoże zwykły żwir akwariowy
CO2 z butli z elektrozaworem 3b/s od 10 do21
filtracja
FILTR KASKADOWY HBL-601 straszny badziew tyle że tani 24h (włożona włóknina)
FILTR AQUA SZUT turbo taki z wydajnością 300l/h wtedy jak jest podawane co2 (jako pompa cyrkulacyjna)
temperatura 25-26
obsada 10x neon innesa, 10x razbora hengela, 5x kirysek spiżowy, 3x zbrojnik, 2x bocja wspaniała. (trochę za dużo chyba) wszystkie rybki są małe jak podrosną to najwyżej oddam.
WODA testy robione testami paskowymi JBL

w kranie
NO3 10-25 mg/l
NO2 0 mg/l
GH >21 d tu się skala kończy
KH 20 d tu się skala kończy
PH 8,4

akwarium testy robione testami paskowymi JBL
NO3 między 100 a 250 mg/l (chyba niemożliwe)
NO2 0 mg/l
GH >14 d
KH 6 d
PH 7,2

do akwarium dolewana woda z RO podmiany bardzo rzadko (teraz już wiem że to błąd)
Krótka historia akwarium mam już bardzo długo może z 15 lat, wcześniej było inne 200L założone i jakoś tam funkcjonowało nawet sporo osób dziwiło się że nie ma glonów, jak zacząłem czytać o akwariach roślinnych pomyślałem warto spróbować, kupiłem zestaw CO2 nawóz aqua-art ferro+ i zaczęły się kombinacje, po czym pojawiły się piękne czarne długie nitki i zielone szyby :). posiadam 2 stałe testy CO2 JBL i SERA, JBL był na początku niebieski następnego dnia zielony by po następnych 2 dniach zmienic kolor na żółty i tak już zostaje, natomiast test SERA zachowuje się prawidłowo jest zielony po nocy delikatnie ciemnieje, powiem szczerze że nie wiem co jest grane? Rośliny bąblują dopiero gdzieś koło godz 17-18 i nie tak jak u innych z tego co widzę.

Teraz chcę zacząć wszystko od nowa
jedzie do mnie:
podłoże JBL AQUABASIS PLUS 5l chcę położyć na spód potem siatkę i drobny żwirek akwariowy
AQUAEL FILTR KUBEŁKOWY MINI KANI 120 dlatego ten ponieważ może stać powyżej akwarium a na tym mi zależy, a pozatym jest tani
JBL AQUADUR PLUS myślę dać wodę tylko z RO i dosypać tej soli
nawozić myślę nawozem i kulkami tego użytkownika z allegro aqua_plast,

na początku wykorzystam swoje rośliny które posiadam czyli:
Rotala rotundifolia (Rotala okrągłolistna) - słabiutko rośnie
Limnophila sessiliflora (Limnofila bezszypułkowa) - ładnie rośnie ale bardzo marnieje u dołu (brązowieje)
Ceratoptersis siliquosa (Paprotnica) - bardzo ładnie rośnie i bardzo mi się podoba :)
Hygrophila angustifolia - jakoś się trzyma
Hygrophila siamensis - rośnie bardzo dobrze ale ale też bardzo dobrze rośnie na nich ta broda :evil:
Bacopa monnieri (Bacopa drobnolistna) - kiepsko
Ludwigia repens - kiepsko
Lysimachia nummularia - kiepsko
Lilaeopsis novae zelandiae - bardzo kiepsko powiedziałbym wcale

Bardzo chciałbym w przyszłości mieć HEMIANTHUS CALLITRICHOIDES i między innymi pod tę roślinkę chcę założyć to akwarium.
Mam już plan aranżacji akwarium z 2 sporymi korzeniami (nie wiem czy nie za dużo) i niewielką plażą, gdyby mi się udało doprowadzić do dobrego stanu akwarium chciałbym wymienić roślinki na bardziej wymagające i tu właśnie się boję o ten substrat JBL AQUABASIS PLUS poczytałem że raczej ciężko będzie wyciągać roślinki żeby nie wymieszać go z wodą (dlatego kombinuje z tą siatką ew firanką)

Bardzo proszę o komentarze do moich planów bo może na wstępie już coś sobie źle obmyśliłem, chociaż i tak nie bardzo wierzę że to wypali za pierwszym razem :) i jeśli mogę coś wykorzystać ze starego sprzętu to bardzo proszę o rade w jaki sposób, posiadam jeszcze pompę napowietrzającą z dwoma wyjściami.
POZDRAWIAM

radeon4
Ranga: Początkujący

11 cze 2010, 15:39   (#2)  

Witam ponownie.
Akwarium funkcjonuje od wtorku tj. 08.06.2010 zrobiłem wszystko jak opisałem wcześniej, mam pytanie odnośnie nawożenia czy może jednak trzeba czegoś dosypać czy jeszcze nie?
I pytanko odnośnie testu tropical GH/KH, czy krople liczymy od momentu zmiany koloru z czerwonego na zielony dla GH czy od początku dodawania kropel, tak samo dla KH zmiana z koloru fioletowego na żółty, dla przykładu u mnie wygląda to w ten sposób:

KH 4 krople jest filetowy + 12 kropli jest żółty = 16 czy 12 KH ?
GH 5 kropli jest czerwony + 7 kropli jest zielony = 12 czy 7 GH ?

Jakby nie było te wyniki coś mi się nie podobają możliwe żeby GH było mniejsze niż KH ?

Reszta parametrów wygląda tak testy zoolek:
PH - 7.2
NO3 - 5
PO - >0.25
Fe - 0

dla porównania test paskowy JBL
NO3 - 10
NO2 - 0
GH - >14
KH - >6
PH - 7.6

Wiem że ani testy zoolek ani jakiekolwiek paskowe nie są przez Was uznawane dlatego zrobiłem testy w mniejszym już dojrzałym akwarium żeby zobaczyć czy wyjdzie tak samo jak to opisywaliście w przypadku Fe gdzie zawsze miało wyjść 0.25 a oto wynik:
KH - 6+9 opis jak wyżej nie wiem co liczyć ?
GH - 7+12 opis jak wyżej nie wiem co liczyć ?
PH - 7
NO3 - 5
PO - 0.50
Fe - 0 .25 :) ale w drugim akwarium wyszło 0

test paskowy JBL
NO3 - 25
NO2 0
GH - >21
KH - 6
PH - 7,2

Dobra teraz do sedna sprawy robić cokolwiek w dużym akwarium, chodzi o nawożenie czy jeszcze cierpliwie czekać?
CO2 idzie pełną parą od 12.30 do 19.40
Oświetlenie
1x18W T8 świeci się od 14 do 21 dosyć stara świetlówka Akwa-Rynkar OPTI-NATURAL
1x24W T5 świeci od 14 do 20 Sylvania Grolux (nowa)
2x18W T8 świecą od 14.30 do 19.30 Sylwania Grolux i Aquastar (nowe)
Rośliny nie bomblują może za wcześnie a może czegoś im brakuje ?

Woda jest przygotowana z RO + JBL AQUADUR PLUS
podłoże JBL AQUABASIS PLUS na to siatka i żwir akwarystyczny 1-2 mm sporo tak min 4cm, w akwarium pracuje stary filtr wewnętrzny z włókniną i MINI KANI 120 z dodatkiem JBL BIOSTARTER FILTERSTART.
Na starcie podałem jakieś 5 gram K2SO4

Z nawozów do dyspozycji posiadam takie oto specyfiki:
AQUA-ART PLANTA GAINER FERRO+
JBL FERROPOL 24
http://allegro.pl/item1062058150_pelnow ... atisy.html
MgSO4*7H2O 100gram
chelat zelaza Forte 10gram
Nie wiem jeszcze na jakie nawożenie się zdecydować sporo czytałem i mam mętlik w głowie :) małe akwarium chyba przeznaczę na eksperymenty.
Proszę poradźcie czy mam już coś dawać czy nie bo nie chcę czegoś przeoczyć roślinki mam z odzysku (ze starego akwarium) oczyszczone z glonów i narazie chyba wyglądają w miarę dobrze.
Chciałbym już zamówić i posadzić HEMIANTHUS CALLITRICHOIDES ale jeszcze się zastanawiam.
FOTO robione przy jednej tej najsłabszej świetlówce jakby trzeba było coś poprawić to się postaram, chociaż akwarium jeszcze nigdy nie fotografowałem.
POZDRAWIAM
Załączniki
1got.jpg

radeon4
Ranga: Początkujący

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

skylight-parmaster-lampa.jpg

Skylight PARMASTER - nowa seria do szerokich akwariów

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3855
skylight-parmaster-lampa.jpg Skylight PARMASTER to lampa LED do zadań specjalnych - miękkie, równomierne światło z odbłyśników i soczewki pokrywają duży obszar nawet w szerokich akwariach co nawiązu...

Easy-Life EasyCarbo Bio - nowa, naturalna wersja węgla w płynie

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1852
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/easy-life-easycarbo-bio-nowa-naturalna-wersja-wegla-w-plynie_1_intro.jpg Nowość w ofercie Easy-Life. W sprzedaży pojawiła się nowa odsłona jednego...
YouTube

Film Nowa lampa od Chihiros do nano zbiorników

Jacek Pawłowski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3884
Hej Nowa lampa od firmy Chihiros. ?si=xftj2hGi6a4MtJzm
20250820_225846.jpg

Nowa aranżacja narazie na sucho

Kzielinski88 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3491
Witam, jutro będę robił restart. Całkowicie inny styl. Użyje pokruszonej ławy na wzniesienia a jako substrat pójdzie tropica soil czarna. Jezeli chodzi omateriały to tylko dragon rock i korzenie do te...
porownanie-yokuchi-powder.jpg

Yokuchi - nowa marka w świecie akwarystyki roślinnej

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 74 · Wyświetlenia: 56531
yokuchi-2.jpg Na polskim rynku pojawiła się nowa marka z produktami dedykowanymi do akwarystyki roślinnej. Znajdziemy wśrod nich podłoże aktywne, substat, nawozy oraz mineralizatory RO... Czytaj w...
YouTube

(film)J. niemiecki nowa wersja filtrów Oase

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 993
Cześć Poniżej film pokazujący zamiany w nowej wersji. ?si=RDBwnfrDVWDgDhxW
nowe-wersje-ex.jpg

Nowa seria filtrów Tetra EX już dostępna

roslinyakwariowe.pl w Filtracja · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 16814
nowe-wersje-ex.jpg Tetra wprowadziła nowe wersje swoich filtrów zewnętrznych z serii EX. Poprawiono m. in. przepływu wody oraz system otwierania filtra... Czytaj więcej » Zobacz wideo:

Aquael Ultramax 1500 - stara czy nowa wersja?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8065
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu. Jak ...

Obsada 100l

Lejla w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2745
Witam posiadam gęsto zarośnięte 100l akwarium z kryjówkami, mam już tam samca i dwie samice kakadu 4 Piskorki 2 kirysy W najbliższym czasie trafią tam krewetki oraz bojownik zastanawiam się co mogłab...

Ultramax 2000 nowa wersja jak poznać ?

DarekSlim w Filtracja · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 33028
Witam. Jak poznac że kupujemy nowa wersje filtra ultramax 2000 (nową tzn: tą z poprawionymi zaworami) Można je jakoś odróżnić po filtrze lub opakaowaniu ?? Pozdrawiam

Statystyki

Ten temat przegląda 1265 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1264 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.