Mam zamiar ponownie założyc akwa na ziemi .Szukałem ziemi bez dodatkowych nawozów ale nie ma takich ! Owszem są zwykłe ziemie uniwersalne ale na każdej z nich jest napisane ?dodano tyle nawozu mikr i makro aby wystarczyło na ok. 3 tygodnie zasilenia rośliny ,potem należy rozpocząc podawanie nawozów?
Kupiłem 3
rodzaje ziemi
1.Standardowa ziemia z biedronki (ta ze słynnym słoneczkiem) jedyne dane to ph 5,5-6
2.Ziemia do palm,fikusów,dracen,juk ph 5,5-6,5 ,
podłoże wyprodukowane na bazie słabo i silnie rozłożonego torfu wysokiego wysokiego dodatkiem glinki wulkanicznej która magazynuje składniki odżywcze i wode.,nawożenie należy rozpocząc po 6-8 tygodniach.
3.Zwykła ziemia uniwersalna z castoramy jakiejś firmy AB (zapakowana w charakterystycznej czarnej foli) wzbogacona nawozem mikro i makro ale w takiej ilości aby zapewnić wzrost przez pierwsze 3 tygodnie.
Nie wiem czy ma to jakies znaczenie ale ziemia do palm i ta z castoramy moim zdaniem wygląda no tak jak prawdziwa ziemia ,jest sypka ma silnie czarną barwe i praktycznie zero zanieczyszczeń-ziemia z biedronki jest bardziej ciemnobrązowa niż czarna zawiera mnóstwo jakiś cieniutkich,długich
korzeni,drobinki drewna coś w stylu próchnicy .
Która ziemia waszym zdaniem byłaby odpowiednia ?
Każdy pisze ,że ziemia wzbogacona dodatkowym nawozem nie jest za dobra.Czy taka ,która ma tego nawozu śladową ilość też(wnioskuję to z tego ,że producent pisze na opakowaniu aby np. po 3 tygodniach zacząć nawozić nawozami w płynie) jest do niczego ?
Czy nie wystarczy taką wzbogaconą ziemię odpowiednio przykryć żwirem ,unikać wyrywania roślin z podłoża itp..?Tak mi przyszło do głowy ,że ziemia z odrobiną nawozu to takie EI tyle ,że w podłożu .
Wiele osób dodatkowo do ziemi dodaje dolomit,lateryt,gline,keramzyt i pewnie wiele innych rzeczy.Kiedy już padnie wybór którą ziemię zastosować czy konieczne jest dodawanie w/w dodatków .Znalazłem w ogrodniczym dolomit wiec czytam ?nawóz wapniowo-magnezowy ?-mogę posypać dno akwarium ale czy jego zastosowanie jest potrzebne kiedy w kranie mam twarda wode kh-8 gh-18? Keramzyt ?no właśnie dodajemy do podłoża czy filtra?Glina ?zródło Fe ,lateryt-zródło Fe i mikroelementów.Czy zamiast tego mogłbym kupić pałeczki nawozowe Filtusa z zawartością Fe i mikroelementów i zmieszać to z ziemią?Kiedyś kupiłem test zooleka FE i tam w pudełku było 6 takich tabletek o nazwie Aquaflora Fe więc czy mógłbym wrzucic coś takiego jako źródło Fe?