Aquascaping czy laboratorium - dyskusja
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Posty wydzielone z tematu "Akwaria Toma Barra".
W poniższym wątku dyskutujemy różne podejścia do akwarystyki roślinnej: "laboratoryjne", doświadczalne, typowo aquascaperskie itd.
Zapraszamy do dyskusji.
spider72 napisał(a):Litor, miałem numer do Pauli, ale zgubiłem, sorry mate  , ona jest w takim wieku, że mogłaby być moją mamą, po prostu się dobrze konserwuje dlatego tak wygląda  . Tom po prostu nie jest aquascaperem, chociaż z pewnością stara się układać rośliny w jakieś aranżacje jak każdy z nas. Na jego forum jest dział aquascapingu.
No to ładnie wygląda jak by miała 30lat, ale to nie forum randkowe hehe
aquascaper? co to jest? co to znaczy?
-

Litor
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów
Aquascaper to podwodna kwiaciarka zwana też bukieciarką  .
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wick, Szkocja
spider72 napisał(a):Aquascaper to podwodna kwiaciarka zwana też bukieciarką  .
To ja tu mam bukieciarzy hehe: http://acuariorosa.com/tag/english/
-

Litor
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
I od takich bukieciarzy najlepiej się uczyć aquascapingu, od Toma można się najwyżej dowiedzieć, co zrobić, aby kwiatki w bukiecie nie zwiędły  .
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
na samym dole strony podanej przez Litora jest link do drugiej strony wywiadow. a w nim Norbert Sabat i Diana Walstad
http://acuariorosa.com/tag/english/page/2/
pozdrawiam
p.s. jak by ktos przeoczyl 
-
bednim
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Opole / Rugby (UK)
-
Jest też kilka wywiadów z Oliverem Knott'em - to dosć znana i popularna strona wśród bukieciarzy.
Pozdrowienia

-

spider72
●
spider72 napisał(a):Jest też kilka wywiadów z Oliverem Knott'em - to dosć znana i popularna strona wśród bukieciarzy.
http://4.bp.blogspot.com/_zVouexsOwJg/S ... safari.jpg
Afryka pod wodą hehe 
-

Litor
●
To ten nowy trend designerski..Oliver Knot poszedł w złą stronę i "sknocił".
Po co trzymać się zasad, skoro można robić "disco-polo" pod publikę i dla czystej kasy :-/
Disco-polo jest fajne, ale na weselach. Podobnie takie akwaria przygotowywane sa glownie na rozne spędy i wystawy, dzie niektorzy maja pierwszy kontakt z roslinami w akwarium.
Niestety jest tak iż takie akwarium ze słoniami prędzej zainteresuje "szarego Kowalskiego" niz typowe akwarium holenderskie lub w stylu Amano, gdzie jednak trzeba mieć nieco wyczulenia i dobrego smaku aby dostrzec kunszt i sztukę.
Wiem iż o gustach się nie dyskutuje, jednak mimo wszystko musimy trzymać klasę i prosze nie publikujcie takich zbiornikow w dziale gielda 
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
nie no ten aranż mnie rozbawił... oby nikt więcej czegoś takiego nie próbował tworzyć 
-
Matrixowo
●
- Miasto: Zduńska Wola
27 maja 2010, 15:31
(#10)
Piotr Baszucki napisał(a):To ten nowy trend designerski..Oliver Knot poszedł w złą stronę i "sknocił".  Po co trzymać się zasad, skoro można robić "disco-polo" pod publikę i dla czystej kasy :-/ Disco-polo jest fajne, ale na weselach. Podobnie takie akwaria przygotowywane sa glownie na rozne spędy i wystawy, dzie niektorzy maja pierwszy kontakt z roslinami w akwarium. )
No Co TY mi się ,to nie podoba, raczej dałem to dla przykładu że ludzie mają pomysły dla kasy.
Bo najbardziej śmieszy Mnie, kolorowy żwirek z welonką w kuli to już jest dla Mnie hard core akwarystyki !!! 
-

Litor
●
27 maja 2010, 15:40
(#11)
Po co trzymać się zasad, skoro można robić "disco-polo" pod publikę i dla czystej kasy :-/
Sorry, ale Oliver wyjaśnia dokładnie o co mu chodziło i to nie jest do końca "dla czystej kasy". Wiem iż o gustach się nie dyskutuje, jednak mimo wszystko musimy trzymać klasę i prosze nie publikujcie takich zbiornikow w dziale gielda
Zapytam prowokacyjnie: kto ustala co to jest "klasa"?
Wszystko to bardzo ładne i brzmi szczytnie, ale przypominam, że jedną z edycji IAPLC wygrało akwarium z tandetnym plastikowym samurajem (było na 2 miejscu, jeśli dobrze pamiętam).
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
27 maja 2010, 16:56
(#12)
Kadazan napisał(a):..., ale przypominam, że jedną z edycji IAPLC wygrało akwarium z tandetnym plastikowym samurajem (było na 2 miejscu, jeśli dobrze pamiętam).
Witam
To akwarium w roku 2001 czyli w I edycji IAPLC zajęło miejsce numer 21.
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
27 maja 2010, 17:38
(#13)
Kadazan napisał(a):Sorry, ale Oliver wyjaśnia dokładnie o co mu chodziło i to nie jest do końca "dla czystej kasy".
Daj znac jak to wyjasnil, nie znamy jego opinii w tym temacie, w Twojej wypowiedzi brak cytatu, fajnie bedzie przeczytac. Kadazan napisał(a):Zapytam prowokacyjnie: kto ustala co to jest "klasa"? 
Odpowiem nie mniej prowokacyjnie: Na tej stronie internetowej ja osobiscie. Nie każdemu musi odpowiadać mój gust, dlatego osobom ktore nie podzielaja mojego hobby moge polecic bardziej ogolne fora akwarystyczne - gdzie np. stosuje sie ozdoby itp. Tak bylo od pierwszych dni powstania Serwisu i raczej sie nie zmieni  Kadazan napisał(a):Wszystko to bardzo ładne i brzmi szczytnie, ale przypominam, że jedną z edycji IAPLC wygrało akwarium z tandetnym plastikowym samurajem (było na 2 miejscu, jeśli dobrze pamiętam).
E z drugim miejscem coś Ci się chyba pomyliło  Był taki przypadek, ale to chyba w pierwszym konkursie z 10 lat temu. Wtedy jeszcze "naturalny" styl aranzacji nie byl tak mocno uksztaltowany a prac bylo sporo, ale glownie z pogranicza akwariow holenderskich + wlasnie taki freestyle. Decyzje o wyborze akwarium podjeli sedziowie - ich nalezaloby sie spytac za co przyznano punkty, Zreszta akwaria na konkurs sa punktowane, widac za co wlasciciel otrzymal dane punkty - czy za aranzacje, czy za kondycje itd. Na NAAcademy.pl jest nawet artykul wyjasniajacy zasady konkursu. Bedzie wtedy cos jasniej wiadomo czym kierowali sie sedziowie.
Obecnie mamy 2010 rok, troszke juz w swiadomosci akwarystycznej sie zmienilo, gust ludziom rowniez sie wysublimowal 
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
27 maja 2010, 18:36
(#14)
Daj znac jak to wyjasnil, nie znamy jego opinii w tym temacie, w Twojej wypowiedzi brak cytatu, fajnie bedzie przeczytac.
Ee.... no przecież jest link do strony acuariorosa (nie podam bezpośredniego, bo mnie zbanujecie według nowych zasad forum  ): wywiad z Oliverem Knottem napisał(a):Regarding the aquariums with skulls, football players, giraffes? are aquariums that some criticize. Can you please explain us the inspiration or motivation for to setup such aquariums? Are these aquariums made on request?
Especially on public tradeshows I choose some of the ?Fantasy? layouts?to get the attention of the childs and show something different. Sometimes I enjoy this to see how are opinions of the different customers?hate or love it?but they talk about it, thats good for the whole business.
Koślawa angielszczyzna w swobodnym tłumaczeniu znaczy: W sprawie akwariów z czaszkami, piłkarzami, żyrafami... które niektórzy krytykują. Czy mógłbyś nam wyjaśnić inspirację lub motywację dla zakładania takich akwariów? Czy te akwaria są na zamówienie?Na wystawy publiczne wybieram aranżacje "Fantasy", by przyciągnąć uwagę dzieci i pokazać coś innego. Lubię to czasami robić, by wysłuchiwać opinii różnych osób, które wyrażają dezaprobatę lub uwielbienie. Mówią o niej [aranżacji], a to dobrze dla całej branży.Odpowiem nie mniej prowokacyjnie: Na tej stronie internetowej ja osobiscie. Nie każdemu musi odpowiadać mój gust, dlatego osobom ktore nie podzielaja mojego hobby moge polecic bardziej ogolne fora akwarystyczne - gdzie np. stosuje sie ozdoby itp. Tak bylo od pierwszych dni powstania Serwisu i raczej sie nie zmieni
 gdyby to nie była prowokacja, to może bym to skomentował  Ale nie podpuścisz mnie tak łatwo  Obecnie mamy 2010 rok, troszke juz w swiadomosci akwarystycznej sie zmienilo, gust ludziom rowniez sie wysublimowal
Nie zgadzam się. Kicz był kiczem 10 lat temu, tak samo wielkim jak byłby teraz. Inna kwestia: czy to źle? Heh... a czy rozmawialibyśmy teraz o aranżacji z 21 miejsca w 2001 roku?  Na przykład pojęcia nie mam jak wyglądało akwarium z 21 miejsca w roku 2002 (podejrzewam, że jakieś wypucowane nejczer z eleocharisem rozczesanym grzebieniem - MSPANC).
No i właśnie to miał na myśli Oliver Knott - prowokować do dyskusji, wzbudzać kontrowersje, szczególnie na publicznych wystawach i targach (zwróć uwagę, że nie wystawia tam wyłącznie akwarium z cyklu "Fantasy", lecz także klasyczne "nature" i holendry). Im więcej się mówi o hobby, tym lepiej. I trzeba mu przyznać, że swój cel osiągnął.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
27 maja 2010, 19:30
(#15)
Kadazan napisał(a):Wywiad z Oliverem Knottem W sprawie akwariów z czaszkami, piłkarzami, żyrafami... które niektórzy krytykują. Czy mógłbyś nam wyjaśnić inspirację lub motywację dla zakładania takich akwariów? Czy te akwaria są na zamówienie?
Na wystawy publiczne wybieram aranżacje "Fantasy", by przyciągnąć uwagę dzieci i pokazać coś innego. Lubię to czasami robić, by wysłuchiwać opinii różnych osób, które wyrażają dezaprobatę lub uwielbienie. Mówią o niej [aranżacji], a to dobrze dla całej branży.
Dokladnie o tym samym pisalem - chodzi o rodzaj odbiorcy, z tego samego powodu Marian Wojtaszek robi "Grenlandie" a AquaSzut stawia zbiornik open-bottom. Aby przyciągnąć uwagę na swoje stoisko. Normalna sprawa. U nas np. byla dlugonoga hostessa  ;p Kadazan napisał(a):Nie zgadzam się. Kicz był kiczem 10 lat temu, tak samo wielkim jak byłby teraz.
To przypomnij sobie swoje pierwsze akwarium z pletwonurkiem...czy ktos z Gosci w Twoim domu nazywal je kiczem? A czy teraz by je tak nazwal? Zapros na probe kolegow akwarystow. Kadazan napisał(a):Inna kwestia: czy to źle? Heh... a czy rozmawialibyśmy teraz o aranżacji z 21 miejsca w 2001 roku?  Na przykład pojęcia nie mam jak wyglądało akwarium z 21 miejsca w roku 2002 (podejrzewam, że jakieś wypucowane nejczer z eleocharisem rozczesanym grzebieniem - MSPANC).
Ale to mozna bardzo latwo sprawdzic https://sklep.roslinyakwariowe.pl/album- ... -2055.html;-p A wracajac do sedna...zwykle akwaria z wyzszych miejsc sa bardziej roznorodne..wszak chodzi o najlepsza kompozycje roslin w akwarium, nie "monolit"  Nie chodzi rowniez o to jakich nawozow ktos uzywa oraz czy ma penac czy cos innego - liczy sie konkret  A najwiecej doswiadczenie. Kadazan napisał(a):No i właśnie to miał na myśli Oliver Knott - prowokować do dyskusji, wzbudzać kontrowersje, szczególnie na publicznych wystawach i targach (zwróć uwagę, że nie wystawia tam wyłącznie akwarium z cyklu "Fantasy", lecz także klasyczne "nature" i holendry). Im więcej się mówi o hobby, tym lepiej. I trzeba mu przyznać, że swój cel osiągnął.
Jasne, ale aby moc sobie na to pozwolic trzeba stworzyc tyle akwariow i miec taki dorobek co Oliver Knott.
-

Piotr Baszucki
●
-
Akwaria
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
27 maja 2010, 21:23
(#16)
Skoro sie tak klucimy o tych stylach i gustach,(naprawde jak takie stare baby na targowisku) ci ludzie probuja czegos nowego.Niektorym sie to podoba innym nie,a czy ktos slyszal o naszym Polskim stylu czy ktos tego probowal? Bo z tego co widze to my powielamy tylko inne style(kopiujemy) tak jak Japonczycy auta. 
-

redscorpio22
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Katowice
27 maja 2010, 21:31
(#17)
redscorpio22 napisał(a):Skoro sie tak klucimy o tych stylach i gustach,(naprawde jak takie stare baby na targowisku) ci ludzie probuja czegos nowego.Niektorym sie to podoba innym nie,a czy ktos slyszal o naszym Polskim stylu czy ktos tego probowal? Bo z tego co widze to my powielamy tylko inne style(kopiujemy) tak jak Japonczycy auta. 
Bzdura. Zobacz sobie konkursowe aranżacje Adama Paszczeli i znajdź mi ich odpowiedniki za granicą. Przykłady można mnożyć, bo nasi najlepsi aquadesignerzy naprawdę się wyróżniają nie tylko w Europie.
Oliver Knott to chyba jeden z 5 najbardziej doświadczonych akwarystów i aquadesignerów na świecie i moim zdaniem może sobie pozwolić już na wszystko. Akwaria, o których dyskutujemy są zakładane na kilka dni i mają charakter czysto komercyjny. Zbiorniki wystawowe na targach to zupełnie inna bajka niż akwaria w domach czy nawet sklepach.
-
Anonim 1811
●
27 maja 2010, 21:43
(#18)
Tak zgodze sie jestesmy w czolowce europejskiej zawsze sie slyszy ,ze Polak zajol tam miejsce ale to standard dwa kamole na srodku i troche roslin.
-

redscorpio22
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Katowice
27 maja 2010, 22:29
(#19)
redscorpio22 napisał(a):Tak zgodze sie jestesmy w czolowce europejskiej zawsze sie slyszy ,ze Polak zajol tam miejsce ale to standard dwa kamole na srodku i troche roslin.
Pooglądaj akwaria z polskiej czołówki to może przestaniesz pisać takie głupoty 
-
Anonim 1811
●
Powiązane tematy
aga2026.jpeg
Wiemy, że wielu z Was od dawna pielęgnuje swoje zbiorniki w oczekiwaniu na tę wiadomość. Koniec czekania! Zgłoszenia będzie można nadsyłać od 1 sierpnia do 4 października, a wyniki pozn...
Zrzut ekranu 2026-05-22 o 15.37.48.png
Wielki powrót prestiżowego aquascapingu w Polsce!
Polski aquascaping od lat plasuje się w ścisłej światowej czołówce, jednak branża długo czekała na projek...
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg
Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu.
Nam również nie udało się jej utrzymać,...
Witam szanowne grono po latach :) Musiałem utworzyć nowe konto, poprzednie "zgubiłem"
Przy remoncie, podczas czyszczenia baniaka na działce potłukłem swoje 12sto letnie 240 L :(
Jak to re...
Na zachodzie powstają nowe studia a w Polsce się zamykają, szkoda bo potencjał wielu osób został zmarnowany.
Hej
Fajny film poruszający 21 mitów aquascaping'u. Napisy w J. polskim.
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
|