[30l] "Green Island" Marcin Nowak - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

[30l] "Green Island" Marcin Nowak

Liczba wyświetleń: 2777·Odpowiedzi: 3
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
altum Mikołów
Przedstawiam Wam mój baniaczek 30 litrowy, którego fotka powędrowała na II konkurs NANO&60 Zbiornik w założeniu prosty, miał być bezproblemowy i łatwy "w obsłudze" - spełnił swoje zadanie doskonale. Powstał w pewną zimną listopadową noc, w ramach "walki z nudą" ;) Jak widać spodobał się nie tylko mi co cieszy najbardziej!
Zbiornik w momencie wysłania fotki na konkurs miał ponad 5 miesięcy i o dziwo nigdy, od samego startu, nie było z nim problemów, zero glonów, zero krasnali, ryby urosły znacznie, krewetki mnożą się jak króliki, już 3 pokolenie redek śmiga po akwa :) Zobaczymy jak długo jeszcze akwarium będzie "żyć" bo korci mnie aby wsadzić tam ręce i zrobić coś nowego :)

Konkrety:
Akwarium: szkło float 4 mm, wymiary: 40x25x30 cm - 30 litrów
Standardowa pokrywa plastikowa z wymienionym źródłem światła na energooszczędną 15W świetlówkę kompaktową. Czas świecenia: 6 godzin na dobę
Filtracja: śmieszny, mały chiński filterek SUN, przepływ 200 litrów/h (wkład: gąbka, węgiel)
Nawożenie i co2: brak
Podmiany: 1/2 akwarium co tydzień na zwykłą kranówkę
Parametry wody: temperatura 23-25 stopni C (brak grzałki)
pH 7,0 TwW 3-4 TwO 6-7 (reszta parametrów nie mierzona)
Obsada: Neon Inessa x 16, krewetki red cherry x 50?, krewetki crystal red x 6, Corbicula javanicus x 2, Vittina turritta x 2
Rośliny: Microsorum pteropus "real narrow", Vesicularia montagnei, Fissidens fontanus
Podłoże: na sam dół poszło troszkę Shirakury RBS, później żwirek zwykły, na plaży jest biały, pylisty kwarc

Chyba tyle... teraz fotki, pierwsza konkursowa:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!

altum
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Mikołów

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Anonim 1811

02 cze 2010, 22:02   (#2)  

Szczerze powiedziawszy mi się nie podoba. Mech z Mikrozorum mógł być bazą dla bardzo naturalnej aranżacji z łodygowcami z tyłu. A tak dla mnie jest trochę za sztucznie. Kamień wystający z tyłu, trochę ni z gruchy ni z pietruchy. Sam nie wiem, dla mnie jakoś tak plastikowo. Jestem ostatnio tradycjonalistą więc może dlatego :wink:

Nie mniej zdaję sobie sprawę, że może się podobać i oczywiście szczerze gratuluję zajętego miejsca!

Anonim 1811

ariks Ropczyce - Podkarpacie

02 cze 2010, 23:09   (#3)  

Gratuluję również II miejsca acz zbiornik nie jest w moim typie chociaż zdjęcia są jak żylety mimo wszystko jeszcze raz gratuluję ;)

ariks
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Ropczyce - Podkarpacie

altum Mikołów

03 cze 2010, 00:42   (#4)  

Mech z Mikrozorum mógł być bazą dla bardzo naturalnej aranżacji z łodygowcami z tyłu. A tak dla mnie jest trochę za sztucznie. Kamień wystający z tyłu, trochę ni z gruchy ni z pietruchy. Sam nie wiem, dla mnie jakoś tak plastikowo.

Właśnie dlatego jest tam kamień, a nie łodygowce - dlaczego? Bo to już było milion razy, chciałem zrobić oryginalne połączenie kamieni i jakby nie było korzenia (red moor), który niejako "wystaje" z wyspy. Największy kamień miał być niejako szczytem góry, całej wysepki, lecz trochę w oddali, chciałem aby akwarium nabrało perspektywy - może się udało, może nie - w każdym razie taki był zamiar :D

Ja też jestem "tradycjonalistą" i w przyszłym roku już nie będzie tak "plastikowo" :lol:

altum
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Mikołów

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Marcin Zając - pokaz zakładania akwarium

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1261
Zapraszam do obejrzenia. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
YouTube

Mistrzowskie aranżacja - Hardscape Evening II -Marcin Zając

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2960
Zapraszam bo oglądania START w każdy czwartek o godzinie 20:00! 17.03.2022 - Hardscape I – Iwagumi - aranżacja ze skał Rotala Premium Namasu Stone. 24.03.2022 - Zalewanie – Iwagumi - obsadzenie rośli...
IMG_4040.JPG

30l - BN/T - wer

wer w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1948
Witam , Przedstawiam świeżo założony zestaw nano . Dekoracje : Ok 1,5 kg korzeni Ok 2kg kamieni Rośliny : Eleocharis parvula i accicularis ,microsorium narrow ,Hydrocortyle sp japan ,mech christmass P...
images.jpg

Pierwsze akwarium . 30l

staszniks w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4426
Moje pierwsze w życiu akwarium. Założone kilka miesięcy temu, kombinowane i zmieniane pod wpływem artykułów z serwisu ;) Szkło: Zwykłe 30L Oświetlenie 0.8 W/l 7h/dobę Filtr Wewnętrzny no ...
20151205_141329.jpg

30l - zwykłe - KUBEK188

KUBEK188 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2160
Witam. Zmieniłem wczoraj aranżacje na korzeń, trochę już mi się opatrzyła stara i miałem problem z nitkami. Zbiornik: 30L Filtr: miniFan jako pompa do kubełka aquela minikani 120 (stara pompka głośno...
YouTube

Aquael shrimp set 30l- Brak pomysłu na aranżację..

Baartuss w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10442
Witam, zakupiłem cały zestawik aquaela shrimp set 30l. Brakuje mi pomysłu na aranżację.. Zbiornik będzie na filtrze, grzałce i oświetleniu seryjnym. Nie, wiem które roślinki będą dobre, mam zamiar naw...

Andrzej Nowak finalistą konkursu Tetra Hardscape Challenge

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 8887
https://roslinyakwariowe.pl/galerie/konkursy/4042-tetra-hardscape-challenge.html

63l - Iwagumi - Patryk Nowak

Lysak_69 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3026
Witam. Przedstawiam mój baniaczek, do którego zabierałem się bardzo długo. Jest to zbiornik, który został przemyślany od samego początku do końca (miałem sporo czasu;) Proszę zwrócić uwagę na wodę świ...

Akwarium 30L

Tadeus w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2135
Drodzy, Proszę o pomoc, bo im więcej ustawiam tych korzeni, tym więcej mam wątpliwości :) Akwarium 40x25x30 Będzie oglądane od frontu oraz od prawej strony, stąd zdecydowałem się na z grubsza "...

30l Nano Cube by Wolfie

Wolfie w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1201
Witam, chciałbym przedstawić aranżacje zbiornika, który zostanie zalany na początku stycznia. Rośliny jakie planuje to Monte carlo, Eleocharis vivipara, Microsorium mini oraz mszaki, być może jakiś m...

Statystyki

Ten temat przegląda 673 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571614
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 673 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.