Pomoc w aranżacji akwarium. 240l na ziemi - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pomoc w aranżacji akwarium. 240l na ziemi

Liczba wyświetleń: 916·Odpowiedzi: 2
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam.

Mam prośbę do Was, drodzy forumowicze, o pomoc w aranżacji mojego 'przyszłego' akwarium.

Akwarium ma być na bazie ziemi ogrodowe z gliną i kermazytemj, przykrytej warstwą żwiru. Mam zamiar zrobić też plażę z drobnego piasku i coś w rodzaju skarpy złożonej z łupków
Generalnie ma być to akwarium ogólne, ze wskazaniem na krewetki i rybki pływające w ławicach.
Prosiłbym Was o pomoc w doborze roślin do akwarium.
Jeśłi chodzi o oświetlenie, to w akwarium będą dwie świetlówki PHILIPS MASTER TL5 865 wraz z odbłyśnikami. Mając na uwadzę koszta, nie planuję zwiększenia ilości światła. Ze względu na obudowę, świetlówki znajdują się na wysokości ~15cm nad lustrem wody. Planuję nawozić symfonią złota oraz EC. Filtr JBL e900, a w nim bioceramika i zeolit mineralny
Do tej pory pod uwagę brałem następujące rośliny:

Nymphaea lotus
Eleocharis parvula,
Lilaeopsis brasiliensis,
Vallisneria spiralis "Tiger",
Hemiantus callitrichoides,
Microsorum pteropus/narrow,
Weeping moss - Vesicularia ferriei,
Taxiphyllum Barbieri - Singapore Moss.

Największe wątpliwości budzi u mnie Hemiantus callitrichoides. Nie wiem, czy posiadam wystarczająca ilość światła, aby rósł on jako roślina trawnikowa.

Chciałbym do tego dodać jakieś roślinki dla kontrastu, jakieś sugestie? Może powinienem usunąć jakieś rośliny?

Będę wdzięczny za każdą konstruktywną radę.
Pozdrawiam

pitejro82
Ranga: Poznaje temat

wojtekr Łódź

31 maja 2010, 23:15   (#2)  

Witam,

ja niedawno założyłem akwarium na ziemii z łąki. Tu możesz je zobaczyć:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... highlight=

Oczywiście nie jest to pomoc w aranżacji, bo mam tam dość dużą sieczkę jeżeli chodzi o rośliny. Chciałem poeksperymentować z prawdziwym low techem, czyli bez żadnego dodatkowego nawożenia i wiem, że niektóre gatunki roślin po prosu się nie utrzymają.

Wojtek

wojtekr

Miasto: Łódź

01 cze 2010, 11:14   (#3)  

Witam

Właściwie to nie planuję typowego low techa. Zamierzam podawać nawóz oraz Easy Carbo.
Ziemię mam zamiar zastosować tylko z tego powodu, że budżet ogranicza mnie jeśli chodzi o inne podłoża. Do tego nie ma być to 'czysta' ziemia. Planuję zrobić sobie podłożę tak jakby DIY :).

Pozdrawiam

pitejro82

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

376426823_861707842336986_7958025644608257909_n.jpg

Mega akwarium - peha68

rafau w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 64 · Wyświetlenia: 49915
Absolutnie fantastyczna aranżacja (pomijając aspekt ścieżki :) )ponadnormatywnego akwarium w wykonaniu Panów z Peha68. oraz filtracja:
YouTube

Film Akwarium w starym stylu.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1832
Hej MJ aranżuje akwarium w starym stylu. Moim zdaniem wyszła mu ciekawa aranżacja. ?si=dwLbrbD1NcH4t4RA
YouTube

Film 60 cm akwarium

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1702
Hej Pachi aranżuje zbiornik 60 cm. Film po niemiecku. ?si=KFBN4Enb7N4ZZSk2
YouTube

Film 45 cm akwarium

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1528
Hej Kolega Pachi aranżuje zbiornik 45 cm. Film po niemiecku. ?si=-DjieBrUC9b6y9m6
maxresdefault-2.jpg

Film ADA - Akwarium 120 cm

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1579
Hej Miłego oglądania. ?si=8hN4zjYDSt79m0XP
YouTube

Tutorial - zakładanie akwarium z mchami

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1429
Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

Filmy Akwarium 90 cm , Pachi w akcji

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1040
Hej Miłego oglądania. ?si=5Fh2Rz-9gGmSNldY ?si=9QdaKHCSzZTR51mD
YouTube

Film Akwarium holenderskie

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1948
Hej Coś pięknego. ?si=o8iiFtK3TiTxFyNn
YouTube

Film ADA Cluster and keystone - akwarium 120cm

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1453
Hej Warto włączyć napisy po angielsku. ?si=w6pAznFJN2NMJ__n

Statystyki

Ten temat przegląda 470 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570987
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36931

•  Najnowszy użytkownik: grzegorz_gąsior

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 470 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.