|
|
Jaka forma azotu w PG macro?
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Wykonałem pomiar testem na NO3 wody destylowanej ze szklanki do której wlałem 10 ml PG marcro. Test wykazał NO3 = 0. Więc zacząłem się zastanawiać czy test działa, ponieważ stężenie powinno być bez problemu wykrywalne w takim roztworze.Aby sprawdzić wiarygodność testu, rozrobiłem KNO3 w szklance wody, zmierzyłem i azotany były mierzalne. W takim razie test działa. Nasuwa się jednak tutaj pytanie: jakiej formy azotu używa firma Aqua- Art w swoich nawozach skoro test NO3 go nie wykrywa?? Zna ktoś odpowiedź??
-
mateo91
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Firma Aqua-Art nie chce ujawnić składu swoich nawozów także możemy tylko przypuszczać jaka to forma azotu...
-
Krzysiu789
●
Składy nawozów krążą na forum, poszukajcie dobrze.
Nie wiadomo na ile sa wiarygodne, zlecal je swego czasu jeden z czytelnikow forum (bodajze kekon) - mozna go podpytac o to.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No tak... można znaleźć ale tych firm które to ujawniają. Ale mnie mało interesuje skład, chodzi mi głównie o formę azotu. Bo na pewno nie jest to NO3.
-
mateo91
●
Poszukaj dobrze na forum  Sa tez "undergroundowe" wyniki badan. Ew. zapytaj kekona na PW.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
18 cze 2010, 00:08
odp
(#6)
zobacz mój post "precz z limitowaniem fosforu i wałek PG macro"
pozdro
-

gogi509
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Międzyrzecz/Dublin
Powiązane tematy
Szukając w internetach z asortymentu nawozów ogólnych bez N i P znalazłem następujące:
Tropica Premium Nutrition
Microbe-Lift Plants Green
Easy-Life ProFito
Aqua Art Planta Gainer Classic
Azotu mam ...
Akwarium: 25l
Oświetlenie: 10W Aquael LED
Podłoże: ziemia, glina, torf i na to 3cm żwiru
Filtracja: kaskada
CO2: 1 bąbel na 5 sekund, drabinka jbl
Nawożenie: 5 ml Nitro easylife, 2.5 ml Profito (...
Witam
Jako że z chemii w podstawówce byłem noga więc mam pytanie. Którym testem, No2 czy No3 oznacza się poziom azotu w wodzie? A może czymś innym o którym nie wiem? Prosze o pomoc.
Witam dzisiaj mija 24 dzień od założenia akwarium lecz obawiam się, że mam jakiś niedobór witamin sami spójrzcie na dół na zdjęcia dzisiaj robiłem również parametry wody :
ph - 6,5
kh - 3
Gh - 3
No3 ...
Witam.
Akwarium zaczęło ładnie balansować się ok. miesiąca temu - glony zniknęły (a był nie lada wysyp), poza nitkami, ale ich jest bardzo mało. Raptem parę nitek ok. 7-10 cm raz w tygodniu wyciągam z...
Witam
Czy ktoś testował, używał nawozy LUSH ???
Jakiś czas temu zakupiłam ten środek przez internet i zaczęłam stosować razem z JBL Ferropol Mikro.
Może ktoś z doświadczeniem wypowie się na temat...
Witam, gdzieś mi się kiedyś obiło o uszy, że mimo iż zawsze pisze sie o stosunku Ca;Mg, to że nie mniejszą rolę odgrywa "K".
Wiec może powinno się mówić o Proporcji Ca;Mg;K ??
Tylko jak ona powinna...
WITAM!
Mam następujący problem. Od jakiegoś czasu nie mogę sobie poradzić z moim akwarium. Najpierw padł eleocharis parvula potem Heteranthera zosterifolia zaczęła mieć białe liście a potem czarne...
Witam, to pierwsze moje posty na forum więc chciałem się przywitać.
Obserwuję do forum od dłuższego czasu, ciągle się ucząc. Od ponad roku mam akwarium, najpierw mały zbiornik na ziemi ogrodowej, a o...
Znalazłem produkt soli macro wszystko w jednym, czy da się to ogarnąć i dozować zgodnie z instrukcją producenta? Oto skład:
Nawóz MAKRO do akwarium (NO3, K, PO4)
SKŁAD CHEMICZNY
KNO3 - azotan potasu ...
|
|