Witam
Zastanawiam się nad wyborem roślin do akwa. 112l ro+di, (na razie) 2x18w 856, co2 butla,podłoże żwir kwarcowy 0,1-0,3 mm i tu sie pojawia pytanie jakie rośliny do tego podłoże, a jest sam kwarc bez substratu. Pozdrawiam.
Jednak jesli chcialbym bardziej wymagajace gatunki i lepsze doswietlenie akwarium warto byloby dodac przynajmniej jedna swietlowke (sa specjalne zestawy modernizacji pokrywy).
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
Piotrze... w/w rośliny może i tak, prócz rotali, nigdy nie wybarwi się przy takim świetle...
Poza tym autorowi chyba raczej chodziło o rośliny rosnące w podłożu, nie typu chwytaczy , Kryptokoryny i owszem one i przy świeczce będę rosły...
Ogólnie baniaczek był szykowany na parę dorosłych dyskowców, ale pomysł padł więc skoro woda swoje doszła po miesiącu na obsadzie 5 razbor 4 bocje 7 neonów i 1 otosek pomyślałem o mchach i krewtkach. Dobrze wiem że jest mało luxów i niewiele moge w nim posadzić, docelowo bedzie 4 x24w ale zanim to nastąpi chwilowy brak PLN z tąd moje pytanie czy wogóle warto przy tym świetleniu cokolwiek robić prócz mszaków??
Ps. Sory za brak składu w wypowiedzi ale trochę zmęczony jestem...
nazer napisał(a):Piotrze... w/w rośliny może i tak, prócz rotali, nigdy nie wybarwi się przy takim świetle... Poza tym autorowi chyba raczej chodziło o rośliny rosnące w podłożu, nie typu chwytaczy , Kryptokoryny i owszem one i przy świeczce będę rosły...
Wybarwi sie wybarwi - wiem z doświadczenia
Na zwyklej miekkiej wodzie kranowej pod warunkiem dozowania CO2.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2015/styczen/ada-lizbona-1.jpg
Już niebawem będziemy mieli okazję obejrzeć największe na Świecie akwarium roślinne zaaranżo...
Wpadłem ostatnio do ZOO w Warszawie zobaczyć, co w trawie piszczy.
Przyznam szczerze, że nowe akwarium roślinne robi wrażenie.
Miałem szczęście być z samego rana, więc ludzi nie było za wiele a przy o...
Zapraszam do obejrzenia (włączcie polskie napisy), Balazs mądrze mówi - szczególnie o planowaniu budżetu na akwarium i nie podnoszenia zbyt wysoko poprzeczki odnośnie litrażu.
Zastanawiam się nad podłączeniem hydroponiki do akwarium roślinnego (akwarium na podłożu aktywnym). Mam jedną wątpliwość – czy rośliny z hydroponiki nie zachwieją parametrami wody? Rozumiem, że w typo...
Statystyki
Ten temat przegląda 374 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571011
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 374 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej