|
|
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam
Zastanawiam się nad zrobieniem do mojego akwarium denitryfikatora.
Wiem że to w akwariumach roślinnych pomyłka, ale ja mam paletki które strasznie brudzą i nie mogę sobie poradzić z azotami, mam NO3 około 40 i glony. Akwarium 300 litrów.
Zastawiam się jak zrobić takie ustrojstwo i jak obliczyć pojemność potrzebną do działania. Zależy mi na jak njmniejszej pojemności, 50 mb rury nie wchodzi w rachubę.
Czy np 5 litrów to wystarczająca ilość??
Jak długo działa takie urządzenie jak już zastartuje ??
Pozdrawiam Marcin
-
marudny
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Denitryfikator? Przy 40ppm NO3? Przesadzasz  Nie załatwisz tego podmianami albo roślinami? Jak chcesz to zbić, to dodaj po prostu roślin pływających. Pistia lub rzęsa szybko Ci ściągną azot, a są znacznie mniej skomplikowane niż denitryfikator.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Nie takie próby już robiłem z marnym efektem
Zazwyczaj mam miedzy 40 - 80, teraz jak podmieniam wode 50% raz w tygodniu, to mam 20-40 z tendencją do 60. Stąd pomysł żeby walczyć z azotem i glonami
Pozdrawiam Marcin
-
marudny
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
"Nawet bestia zna nieco litości. Ale ja jej nie znam, więc nie jestem bestią"
-

ORZECHOPCJA
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Warszawa
Czytałem ten artykuł i pomysł mi się spodobał. Niestety nie pozwolę sobie na 50 mb węża  . Muszę zrobić coś mniejszego.
Pozdrawiam Marcin
-
marudny
●
Powiązane tematy
Cześć,
Postanowiłem zbudować denitryfikator oparty o rurę PCV 100mm średnicy. Do środka mam zamiar wsypać drobny keramzyt który jest do nabycia w leroymerlin na dziale ogród. Z górnej pokrywy wyprowa...
Witam,mam pytanie czy może ktoś używa denitryfikatora,jak to się sprawuje i czy warto go zbudować?Proszę o poradę.
WITAM!!!!
mam pytanie jak należy zrobić denitryfikator czytałem na niektórych stronach ale opisy są nie jasne bardzo prosze o pomoc POZDRAWIAM I CZEKAM NA PODPOWIEDZ!!!! :?: :?: :?:
|
|