Mieszanie Amazoni z JBL Manado i JBL AquaBasis Plus - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Mieszanie Amazoni z JBL Manado i JBL AquaBasis Plus

Liczba wyświetleń: 1236·Odpowiedzi: 7
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Kupiłem właśnie podłoża JBL i mam pytanie czy ma sens kupno Amazonii i przykryć nią Manado i Basis ? Czy może wystarczą same podłoża JBLa

KarlosMxc
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
piotrek_pajak Katowice

22 maja 2010, 17:21   (#2)  

Ja mam komplecik JBLa i wszystko jest OK

piotrek_pajak
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Katowice

LeweLeweLof Łódzkie

22 maja 2010, 17:24   (#3)  

pozatym czy jest sens mieszać amazonie z innym podlożem? To droga zabawka.

LeweLeweLof
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Łódzkie

22 maja 2010, 17:28   (#4)  

Ok to sobie odpuszczę, bo całe akwarium w amazonii 100x50 moim zdaniem to przesada wydać ponad 600zł za samo podłoże

KarlosMxc
Ranga: Początkujący

ariks Ropczyce - Podkarpacie

22 maja 2010, 18:01   (#5)  

Wcale nie to tylko zależy od grubości portfela. Jakoś do tego nowego podłoża JBL Manado nie mam przekonania mino że jest tani - zobaczę jak mój zanjomy odpali na nim za kilka dni 200 L akwarium.

ariks
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Ropczyce - Podkarpacie

LeweLeweLof Łódzkie

22 maja 2010, 18:41   (#6)  

Powiem Ci ze tak naprawde wlaśnie podłoże jest rzeczą na której nie warto oszczędzać. Ja używam jej dopiero od 2 tygodn :)i i naprawde jest róznica w porównaniu do poprzednio uzywanego biogruntu a manado to chyba +/- poziom biogruntu. Koszt jej zakupu nie musi byc aż taki wysoki. Przecież mozesz zrobic nr plaże i zejść troche z ilości amazonii.Pokombinuj jeszcze.

LeweLeweLof
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Łódzkie

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
artur_89 Jaworzno

22 maja 2010, 19:09   (#7)  

Warto pieniążki wydać na Amazonie :wink: Można powiedzieć, że biznes się po pewnym czasie zwraca. :lol:
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.

Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.

artur_89
Ranga: Znający temat

Miasto: Jaworzno

22 maja 2010, 20:01   (#8)  

Mieszać na pewno nie warto. Ja co prawda nie na Amazonię, ale na czarne AS II+ czyli o podobnej barwie dosypałem 2L Manado i trochę żałuje bo kolorystycznie to teraz nie za ciekawie wygląda.

Dałem też pod AS JBL AquaBasis i też nie jestem zachwycony, niestety co przesadzanie to fruwa trochę po zbiorniku.

Teraz jak bym robił podłoże to bym dał sam AS i na spód wsypał trochę lawy. Amazonia II + PS pewnie byłaby jeszcze lepsza, ale niestety droższa :)

I nie wiem czy bym się zdecydował na samo Manado na podłoże, niestety jest lekkie i przez to dość irytujące.
Pozdrawiam,
Tomek

Nawożenie to nie kwestia wiary, tylko wiedzy.

tmaciak
Ranga: Aktywny użytkownik

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak poprawnie robić testy wody - firma JBL

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1493
Hej Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
YouTube

TESTY JBL vs Acqua Lab vs Hanna

MariuszH w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6707
Wrzucam bo może kogoś zainteresuje i może ktoś ma podobne wnioski. Właśnie skończyłem robić testy dla PO4, NO3 i FE i poniżej wyniki: test PO4 JBL 0,4 odczyt hanka 0,99 / 1,04 ACQUA 0,8 odczyt hank...

Mieszanie RO z kranówką czy z odpadem ?

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2758
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1537
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Jbl pro scape

cristiano9 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2397
Witam Czy nawozy Jbl pro scape nadają się do akwarium z obsadą rybną czy jedynie do roslinnych?

Intermag plus, problem!

wojtekszuminski w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2079
Otóż mam taki problem z nawożenia, po paru dniach od rozcieńczenia na dnie pojemnika tworzy się zawiesina po wymieszaniu jest ok ale znowu dzieje się to samo..... Dozuje poprzez dozownik więc nie ma k...

Testy Jbl jak obniżyć GH

ace22 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3271
Witam zrobiłem test paskowy i kropelkowy Jbl wychodzą tak samo mianowicie twardość GH wychodzi dość wysoko czy bez RO da się to jakoś skutecznie trochę obniżyć? Poniżej zdjęcie paskowych zaznaczę ze ...

Test JBL na PO4, brak wyniku na skali.

DamianKr w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6308
Hej, Mam szybkie pytanie, robię test JBL na PO4 i wynik mam taki jasny żółty. I tu jest problem ponieważ skala idzie od takiego białego-szarego przez odcienie jasno-niebieskiego po ciemny niebieski. ...

Testy JBL na KH/GH

bartosz34 w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 6452
W którym momencie przestajecie dodawać kropli? Wczoraj pròbowałem te testy i przy KH po 3 kroplach woda zmieniła się z lekko niebieskawej (nie niebieskiej) na półprzeźroczysto-żółtą. Na filmikach widz...

Metoda EL - "mieszanie" składnikami.

RGR w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1821
Cześć Przepraszam, jeżeli tytuł jest trochę koślawy, ale nie wiedziałem jak to krótko wyrazić. Interesuje mnie czy mogę dowolnie zmieniać proporcje soli w kalkulatorze EL Spider'a ? Dokładnie chodz...

Statystyki

Ten temat przegląda 290 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571606
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 289 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.